Is Rauwe Aardappel Eten Slecht? Alle Informatie!

Deel deze blog makkelijk via:

Aardappelen en de Hollandsche keuken zijn sterk met elkaar verbonden. We zijn een echt aardappelland. Van gebakken aardappelen tot gekookt en van uit de oven tot rauw. Rauw? He, kan je aardappelen rauw eten? Is rauwe aardappel eten slecht?

Rauwe en groene aardappel bevat relatief veel solanine. Dit is een giftige stof die maagklachten en hoofdpijn kan veroorzaken. Het eten van rauwe aardappel wordt dan ook afgeraden.

Zoals gezegd worden aardappelen in Nederland meestal bewerkt gegeten. We schillen ze, koken ze, maken er puree van of bakken friet. Kortom, rauw eten staat niet echt op ons menu. Toch wordt het gedaan en dan wil je weten of het slecht is en wat het doet met je lichaam.

Rauwe Aardappel Eten

Het eten van rauwe aardappel is af te raden. Aardappel valt namelijk onder de groep nachtschadefamilie. Alle nachtschadefamilie producten kunnen problemen geven. Lees hiervoor onze blog over nachtschade groente en laat je goed informeren.

De aardappel bevat relatief gezien een grote hoeveelheid solanine en solanine is een giftige stof. Deze stof kan in te grote hoeveelheden koorts, braken, diarree, lusteloosheid en hoofdpijn veroorzaken.

De meeste solanine zit net onder de schil van de aardappel. Dus tijdens het schillen verwijder je al heel veel van deze stof. Tijdens het koken van de aardappel verwijdert de rest. Daarom moet je het kookvocht altijd weggooien en niet meer gebruiken voor iets anders. Alles over het koken van aardappel lees in in onze blog over koken.

Zijn Groene Aardappelen Giftig?

Groene aardappelen zijn aardappelen die veel licht hebben ontvangen. Normaal groeit de aardappel in de grond maar sommige liggen dicht aan het oppervlak en ontvangen zonlicht. Door dit zonlicht wordt de aardappel groen en produceert de aardappel veel solanine. Het antwoord op de vraag is dus ja, de groene aardappel is giftig.

groene aardappelen

Aardappelen kunnen ook groen worden wanneer ze beschadigd zijn, te veel zonlicht hebben ontvangen of dat ze bewaard worden op een te koude en te vochtige plaats.

De groene aardappelen niet schillen en koken. Gewoon weggooien en niet eten.

Rauwe Aardappel Eten Tegen Maagzuur

Zoals uit bovenstaande informatie blijk is het eten van een rauwe aardappel niet verstandig vanwege de aanwezigheid van solanine.

Als je dan al last hebt van maagzuur raad ik je aan om andere middelen en/of medicijnen te gebruiken dan het eten van een rauwe aardappel of neem contact op met je huisarts.

Rauwe Zoete Aardappel Eten

Het leuke van de zoete aardappel is dat het helemaal geen aardappel is. De zoete aardappel is een knolgewas. De zoete aardappel wordt ook gezien als een superfood.

zoete aardappel

Aangezien het geen aardappel is en ook geen familie van de nachtschadefamilie kan je deze aardappel gewoon rauw eten. Maak de zoete aardappel wel eerst schoon en schil de aardappel.

Met deze aardappel kan je hele leuke gerechten maken ook wij hebben diverse blogs geschreven over zoete aardappel zoals zoete aardappel friet maken maar ook zoete aardappel puree maken. Voor algemene bereidingswijze kan je onze blog over het bereiden van deze aardappel lezen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs