Hoe Zoete Aardappel Friet Maken?

Deel deze blog makkelijk via:

Om zoete aardappel friet te maken is het handig om te weten dat deze zoete aardappel (of bataat) geen aardappel is. Het is een knol die groeit op de wortels van de zoete aardappelplant. De zoete aardappel wordt in Nederland gezien als een groente, de gewone aardappel niet. Maar hoe bak je dan een zoete aardappel als frietjes? 

Verhit de oven op 230 graden. Schil de zoete aardappel en snijdt deze in frietjes. Kruid de aardappel met kruiden en voeg een beetje olie toe. Roer dit goed om. Leg bakpapier op de bakplaat. Leg de frieten op de bakplaat en bak de frietjes in 35 minuten gaar. 

Dit is een wortel die wij in de oven gaan klaar maken. Deze wortel bevat inuline in plaats van zetmeel. Dus het is lastiger om knapperige zoete aardappel te verkrijgen in de oven. Er zijn een aantal manieren die ervoor zorgen dat deze zoete aardappel knapperig wordt.

Zoete Aardappel Friet Oven 

Lekkere zoete aardappel friet maken in de oven heeft wel wat aandacht nodig. Het gaat niet zo gemakkelijk als bij de gewone aardappel. De zoete aardappel is ook geen aardappel dus eigenlijk moet je het daar ook niet mee vergelijken!  

zoete aardappel friet

Wat heb je nodig om zoete aardappel friet te maken in de oven, voor 2 personen: 

 • 3 à 4 Zoete aardappels, ongeschild in frieten gesneden 
 • Kruiden zoals uienpoeder, knoflookpoeder en zout 
 • Zonnebloemolie (dit kan tegen hoge temperaturen) 
 • Bakpapier 

Hoe maak je zoete aardappel friet: 

 1. Zet de oven aan op 230 graden en verwarm de oven voor.  
 2. Was de zoete aardappel goed af om zand te verwijderen. 
 3. Snijd met een groot scherp mes de aardappel in plakjes dan in reepjes. Hoe dik de reepjes worden mag je zelf bepalen. Hoe dikker hoe minder knapperig. 
 4. Doe de reepjes in een grote kom en druppel er een beetje zonnebloemolie overheen. Voeg de kruiden en zout erover heen en roer dit even door elkaar. 
 5. Leg bakpapier op een bakplaat en schuif deze in de oven, onderop. Dit is een opvang voor frieten die van het rooster vallen. 
 6. Leg de gekruide frieten op een rooster en schuif deze in de oven (midden van de oven). Leg de frieten los van elkaar, zo veel mogelijk, zodat alle kanten van de frieten kunnen bakken en zo knapperig mogelijk worden. 
 7. Wanneer je geen rooster hebt waar de frieten op kunnen of het rooster heeft de pijlen te ver uit elkaar staan dan kun je natuurlijk de frieten ook op de bakplaat leggen in het midden van de oven. Hierdoor worden ze iets minder knapperig. 
 8. Bak de frieten ongeveer 30 minuten en proef even of ze naar wens zijn. Roer halverwege de frieten even om wanneer zij op een bakplaat liggen. 

Eet smakelijk! Zoals gemeld is kun je op verschillende manieren zoete aardappelen friet maken. Hier nog een methode om lekkere frietjes te maken van zoete aardappelen. 

Zoete Aardappelen Friet Maken 

Een mogelijkheid om lekkere frietjes te maken op een andere manier voor 2 personen: 

 • 3 à 4 zoete aardappelen schoongemaakt en in frieten gesneden. 
 • Zonnebloemolie (geen olijfolie, die kan niet tegen hoge temperaruten) 
 • 1 afgestreken eetlepel Paprikapoeder 
 • Snuf zout en peper 
 • 2 afgestreken eetlepels bloem 
 • Bakpapier 

Hoe ga je deze zoete aardappelfrietjes maken: 

 1. Zet de oven aan op 230 graden 
 2. Hussel de bloem en de paprikapoeder door elkaar. 
 3. Druppel zonnebloemolie over de frieten in een schaal en roer dit goed door. 
 4. Strooi het bloemmengsel over de frieten. Roer dit goed door.  
 5. Leg de frieten op een ovenplaat, waar bakpapier op ligt. Leg de frieten los van elkaar zodat zij aan alle kanten kunnen bakken. 
 6. Laat de frieten 15 minuten bakken en roer daarna de frieten even om. 
 7. Laat de andere kant van de frieten ook 15 à 20 minuten bakken en haal de frieten uit de oven. Houd de frieten in de gaten, het kant ineens hard gaan. Iedere oven is anders. 
 8. Voeg zout en peper toe naar smaak. 

Eet smakelijk! 

Zoete Aardappel Friet Knapperig 

Wanneer je zoete aardappelen wilt bakken die knapperig zijn, kun je een aantal trucjes toepassen. Ten eerste doe je, zoals boven beschreven de frieten op een rooster leggen en dan in de oven bakken of je bestrooit de frieten met wat bloem, zoals in het vorige recept. 

Ook kun je de frieten bakken zonder olie. Hierdoor droogt de buitenkant wat uit waardoor de frieten krokanter worden. Kruid de zoete aardappel dan wel pas nadat zij gebakken zijn met bijvoorbeeld knoflookpoeder en uienpoeder omdat de kruiden verbranden wanneer je dit mee bakt.  

Dus wat heb je nodig voor 2 personen: 

 • 3 à 4 zoete aardappel, schoongemaakt en in frieten gesneden. 
 • Kruiden naar wens (paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder of tijm) 
 • Zout 
 • Bakpapier 

Hoe ga je te werk om deze overheerlijke frieten te maken: 

 1. Zet de oven aan op 230 graden Celsius. 
 2. Was de zoete aardappel en snijd deze in plakjes daarna in reepjes. 
 3. Leg de frietjes op een ovenplaat met bakpapier. 
 4. Na 10 minuten de frietjes even uit de oven halen en husselen. Daarna weer terug in de oven doen. Na 10 of 15 minuten kijken hoe de frieten eruitzien en uit de oven halen. 
 5. Kruid de frieten nu met de kruiden die jij lekker vindt. Knoflookpoeder, uienpoeder of paprikapoeder (of allemaal) en met zout. Tijm schijnt ook lekker te zijn maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Tijm kun je zelf meebakken. 

Eet smakelijk! 

Zoete Aardappel Friet Frituren. 

Zoete aardappel bakken in de frituur is niet zo moeilijk en ook erg lekker. Je kunt deze zoete aardappel echt in één keer bakken. Hoe zoete aardappel friet bakken, lees je hier: 

Wat heb je nodig voor 2 personen:

 • 3 à 4 zoete aardappels, gewassen en gesneden in frieten 
 • 2 liter zonnebloemolie 
 • Zout 
 • Yoghurtdip met bieslook 

Hoe ga je deze frieten bakken: 

 1. Maak de zonnebloemolie heet op 170 graden. 
 2. Voeg de zoete aardappel frieten toe aan de olie.  
 3. Bak de frieten 6 tot 8 minuten en laat ze uitlekken op keukenpapier. Proef of je de frieten nog langer wilt bakken. Dit ligt aan de dikte van de frieten. Je mag ze anders nog even in de frituur doen.
 4. Serveer de zoete aardappel frietjes bijvoorbeeld met een soja yoghurt en kruiden (peterselie of bieslook) of een plantaardige mayonaise (Mayolijn van Remia bijvoorbeeld) 

Eet smakelijk! 

Zoete Aardappel Friet Met Kruiden 

Zoete aardappel friet kun je met vele kruiden, kruiden. In onze blog ‘Welke kruiden bij zoete aardappel?’, kun je lezen welke kruiden nog meer bij zoete aardappels passen. 

Bij zoete aardappel friet past in ieder geval tijm, rozemarijn en cayennepeper, wanneer je van een beetje pittig houdt. 

tijm en rozemarijn

Hoe past je deze kruiden toe voor 2 personen bij zoete aardappel friet: 

 • 3 à 4 zoete aardappelen, geschild of ongeschild, in reepjes gesneden 
 • 1 eetlepel tijm of rozemarijn 
 • Cayennepeper 
 • Zonnebloemolie 

Wanneer voeg je deze kruiden toe: 

 1. Wanneer je gewassen of geschilde frieten op een ovenplaat legt, waar bakpapier op ligt, sprenkel er dan wat zonnebloemolie overheen. 
 2. Je kunt wat gedroogde tijm uit een potje eroverheen strooien of rozemarijn. Deze kruiden zijn harde kruiden en kunnen goed tegen de hitte van de oven. Tijdens het bakken geven zij hun smaken af aan de zoete aardappel. Strooi er dan ook niet te veel over.  
 3. Laat de frieten een half uur bakken maar hussel ze even om, om de 10 minuten zodat alle kanten van de friet gebakken worden.  
 4. Voeg eventueel cayennepeper toe nadat je de frieten uit de oven hebt gehaald. 

Eet smakelijk! 

Zoete aardappel kan je natuurlijk op meerdere manieren klaarmaken. Frituren is één van de manieren. De andere manieren kan je lezen in onze blog ‘Hoe zoete aardappel snijden en bereiden?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs