Wat Zijn Nachtschade Groenten – 12 stuks!

Deel deze blog makkelijk via:

Nachtschade groente zijn groenten die bepaalde stoffen bevatten die giftig kunnen zijn voor mensen die daar gevoelig/allergisch voor zijn. Dit zijn de zogenaamde alkaloïde. 

Planten bevatten deze stof om iedereen te verhinderen, delen of vruchten van de plant te plukken. Een afweersysteem dus ter bescherming van henzelf en de stekjes die ernaast staan.  

Nu is niet iedereen gevoelig voor nachtschade planten en kunnen zij deze dus wel eten.  

Wanneer vruchten van deze planten in de zon zijn gerijpt, dus niet in een kas zijn opgegroeid, verminderen de giftige stoffen in de vruchten. Alleen zonlicht kan deze stof laten verminderen. Dus een rijpe biologische vrucht van de nachtschadeplant, bevat minder giftige stof dan een vrucht die in de kas onrijp wordt geplukt en chemisch wordt gerijpt. Een moestuintje zou dan ook een uitkomst kunnen bieden wanneer je toch een echte rode, goed zongerijpte tomaat wilt eten, want daar zit minder giftige stof in. 

Hieronder worden 12 nachtschade groente besproken, in willekeurige volgorde, die wij in Nederland kunnen eten. Niet alle fruit is makkelijk verkrijgbaar maar is zeker wel mogelijk om er aan te komen of zelf te kweken in een kas of tuin.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer

1. Tomaten  

Tomaten zijn culinair gezien een groente. Deze tomaat is in veel verschillende soorten en maten te koop. De tomatenplant is familie van de nachtschade. De plant is dan ook zeker niet eetbaar. De vruchten wel.

nachtschade groente

Toch zijn mensen die overgevoelig zijn voor planten die familie zijn van de nachtschade, last krijgen van klachten wanneer zij tomaten hebben gegeten.  

Een lijst met alle tomaten die te koop zijn in Nederland kan je vinden in onze blog ‘Dé Lijst Met Soorten Tomaten En Alle Informatie‘.

2. Witte aardappelen 

Witte aardappelen zijn ook familie van de nachtschade. Er zijn ook veel soorten witte aardappelen. Enkele voorbeelden zijn: de eigenheimer, de Frieslander, de Opperdoezer, de Sante, Charlotte, Accent en Nicola.

nachtschade groente

Vooral giftig aan de aardappel zijn de groene stukken die er soms aanzitten en de uitlopers. Deze groene stukken en uitlopers moeten altijd verwijderd worden voor je gaat koken. Ook de uitlopers zijn giftig. Verwijderen dus! 

3. Paprika 

Om met de deur in huis te vallen; de pitjes van de paprika zijn giftig. Niet dat je gelijk heel onpasselijk wordt van het eten van een paar pitjes maar iedere dag een hoeveelheid, is niet gezond, wanneer je niet allergisch bent. Wanneer je wel allergisch of gevoelig bent voor nachtschade kunt je daar wel klachten van krijgen.

nachtschade groente

Een paprika kun je beter biologisch eten. Allergische reacties kunnen ook door het gif komen dat op de paprika wordt gespoten wanneer zij niet biologisch zijn geteeld. En er wordt bij paprika flink wat gif gespoten. Dus goed wassen wanneer je toch een niet biologische paprika eet! 

4. Aubergine 

Een aubergine is giftig wanneer je deze rauw eet. Je krijgt er onder andere maag, – en darmklachten van. De aubergine moet dus altijd worden bereid, dat wil zeggen gekookt, gebakken of gegrild worden gegeten. Dit zorgt voor vermindering van de gifstoffen.

aubergine

Het gaat dus niet in zijn geheel weg. De meeste mensen hebben daar geen last van. Ben je erg gevoelig voor nachtschade vruchten dan is het helaas, maar waar. Niet meer eten of op zijn minst minderen is dan de optie. 

5. Okra 

Okra groeit in gebieden met een gematigd klimaat. Wanneer de grote bloemen zijn uitgebloeid van de Abelmoschus, groeien de zaadpitten. Deze zaadpitten kunnen in zijn geheel worden gegeten wanneer je niet allergisch bent.

okra

De smaak van Okra is een milde smaak. De smaak kun je vergelijken met sperziebonen, aubergine en asperges. Okra moet grondig worden gewassen voordat deze bereid en gegeten wordt. Je kunt ze bijvoorbeeld koken, bakken en rauw op zuur zetten.   

6. Kaapse Kruisbes 

De Kaapse kruisbes is een lage struikvormige plant die zelf bestuivend is. De bessen groeien in een soort lampionnetjes. De smaak is zoet met een klein zuurtje erin.

Je kunt de Kruisbes prima zelf in een tuin kweken. In Nederland zijn zij niet vol op te koop maar misschien dat een groentespeciaalzaak wel kan komen aan de Kruisbes. Soms zijn zij te koop in de supermarkt. Zij zijn licht oranje/geel van kleur. Je kunt ze zo van de plant af eten en bewaren op een koele plek, wel buiten de koelkast. 

7. Gojibessen 

De gojibes behoort ook tot de nachtschade, nachtschadefruit. Deze bessen worden als superfood gezien vanwege hun maximale voedingswaarde. Niet voor iedereen is de gojibes een superfood. Wanneer je klachten krijgt na het eten van gojibessen, geeft je lichaam aan dat dit voor jou geen superfood is maar eten wat je beter niet kunt nuttigen. Gelukkig zijn er genoeg andere bessen die je kunt eten.  

gojibessen

De gojibessen zijn in Nederland veelal gedroogd te koop. Het zijn rode bessen. Koop bij voorkeur de biologische bessen, deze zijn niet bespoten. Harde en hele droge bessen zijn vaak oude bessen, deze kun je beter laten liggen en even verder kijken naar wat meer versere. Ze mogen een best een beetje meegeven wanneer je erin drukt.  

8. Pimento (all spice) 

Pimento, ook wel all spice genoemd, is een plant en specerij uit Zuid-Amerika. Jamaica om precies te zijn. Deze specerij heeft de smaak van kruidnagel, peper, kaneel en nootmuskaat. Het wordt in gedroogde vorm of gemalen gebruikt.

pimento all spice

Het is geen familie van de ‘echte’ peper. Het is ook niet zo heet als zwarte of witte peper. Echt veel wordt deze specerij in Nederland niet gebruikt.  

9. Spaanse peper 

De Spaanse peper wordt in veel landen gegeten, waarschijnlijk omdat het de smaak van andere producten versterkt. Ook de Spaanse peper komt uit Zuid- Amerika en is familie van de aardappel en tomaat. Ook zij komen oorspronkelijk uit dezelfde gebieden als de Spaanse peper.

spaanse peper

De peper heeft zich verspreid over de wereld en heeft nu dan ook vele namen meegekregen: Piri-piri, Jalopena, tabasco, lomboks etc. Het is een echt hete vrucht en hoe kleiner zij zijn hoe heter. De pittigheid zit vooral in de pitjes.  

 10. Cayennepeper 

Cayennepeper is een peper met een gemiddelde pittigheid. Cayennepeper is één van de vele soorten chilipepers. De Cayennepeper groeit in Zuid-Amerika maar kan ook goed groeien op de vensterbank.

cayennepeper

Ondanks de minder fijne klachten die de cayennepeper kan geven aan mensen die gevoelig zijn voor nachtschade groenten bevatten zij toch ook vitamine en mineralen die gezond zijn voor hen die wel tegen nachtschade groenten kunnen.  

 11. Pepino 

De Pepino, de appelmeloen of meloenpeer, is er ook één van de familie van de nachtschade. De pepino is een grote bes van ongeveer 10 bij 10 centimeter, ovaal of rond. Het heeft de smaak van meloen en peer.

pepino

Het vruchtvlees is zacht en zeer sappig zoet. De schil is geel of groen met roestbruine strepen of vlekken. De vrucht heeft zijn intrede gedaan in Nederland maar is nog niet echt bekend.  

 12. Wonderbes 

Deze Wonderbes smaakt licht zoet en doet van alles met jouw smaakpapillen. Na het eten van deze bes hechten bepaalde stoffen zich aan jouw tong waarna alles wat je eet dat zuur en bitter is in zoet veranderd. Niet dat dat altijd een succes is!

wonderbes

Dus na het eten van deze bes, vers (of in pilvorm), schijnt ook dat na het eten van heerlijk voedsel er een chemisch smaakje achterblijft. Het duurt even voor deze smaaksensatie (?) weer weg is. Leuk voor een feestje? 

Groene onrijpe wonderbessen zijn giftig! 

Nachtschade In Kant En Klare Producten

Wanneer je een nachtschade vrij dieet voor hebt geschreven, dan is het goed om te weten dat nachtschade groenten ook worden gebruikt in kant en klare producten.

Natuurlijk zijn chips en kant en klare aardappelpuree bijvoorbeeld gemaakt van aardappel, dus van een nachtschadeplant. Maar ook diepvriesproducten, broodsoorten, saladedressings en rode kaas. Dit is nog maar een greep uit producten waar de nachtschade groente in kan zitten. Dus ben je gevoelig voor nachtschade groenten dan is het goed om alle etiketten te lezen van kant en klare producten.  

Nachtschade Familie 

Er zijn 1500 tot 1700 verschillende soorten nachtschade planten. Zij heten nachtschade omdat deze planten veelal in de schaduw groeien. Bloemen van sommige nachtschade geven ‘s-nachts hun geur af. Zij zijn allemaal afkomstig van de Solanacenae familie. Deze planten van de nachtschade, planten zich voort door middel van bloemen. De zaden worden verstopt in vruchten.

Nachtschade Giftig 

Ja, voor sommige mensen zijn de vruchten van nachtschade giftig. Zij reageren op de gifstoffen die in de nachtschade vruchten zitten. Er kunnen veel klachten komen door het eten van deze planten, zoals vitaminetekorten, vermoeidheid en maagdarm klachten. De stoffen die deze klachten veroorzaken heten anti-nutrieten. 

Wanneer je geen last hebt van groente en vruchten van de nachtschade familie kun je deze gerust blijven eten. Er zitten namelijk ook heel goede stoffen in die ons lichaam goed kan gebruiken zoals vitamine, anti-oxidanten en allerlei mineralen.  

Ook in vitamine C tabletten, hoestdranken en pijnstillers kunnen, verrassend genoeg, nachtschade planten voorkomen. 

Champignons Nachtschade

Champignons komen niet van de planten van de familie van de nachtschade. Champignons zijn ook geen planten. Het zijn schimmels. Dus, nee, champignons komen niet voor in het rijtje van de nachtschade.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs