Hoe Zoete Aardappelpuree Maken?

Deel deze blog makkelijk via:

We beschouwen de zoete aardappel als een aardappel. We behandelen de zoete aardappel als een aardappel; we koken, wokken, bakken en frituren de zoete aardappel. Maar het is geen aardappel, het is een knolgewas; een groente. Als je het dus kan behandelen als een aardappel dan kan je het ook stampen. Hoe doe je dat? Zoete aardappelpuree maken?

Je schilt en snijdt de zoete aardappel in grove stukken. Kook de aardappelen 15 minuten en giet af. Doe de aardappelen terug in de pan met een beetje sojamelk, plantaardige boter en peper en zout. Puree nu alles in de keukenmachine of stamp het.

Er zijn vele manieren om zoete aardappel te bereiden. In deze blog gaan we er letterlijk puree van maken. Wij hebben meerdere blog’s geschreven over zoete aardappels bijvoorbeeld ‘Hoe zoete aardappel snijden en bereiden?‘ en ‘Welke kruiden bij zoete aardappel?‘. Leuk allemaal, maar we gaan verder met het maken van zoete aardappel puree.

Zoete Aardappel Puree Maken

Het maken van zoete aardappelpuree is niet echt moeilijk om te doen. Kort komt het hierop neer; schil de aardappelen, kook de aardappelen en stamp ze fijn. Dat is alles. Dan heb je al aardappelpuree.

De kunst is echter om er andere smaakmakers en ingrediënten bij te doen zodanig dat je jouw eigengemaakte aardappelpuree hebt naar jouw eigen smaak. Dat kan best nog even lastig zijn, maar koken is proberen, experimenteren en proeven.

Onderstaande recepten en bereidingswijze helpen je op weg om een lekkere puree te maken. Probeer ze uit en geef er je eigen ‘personal touche’ aan. We beginnen met een simpele variant, de basis.

Zoete Aardappel Puree Simpel

Voor de basis van aardappel pureer heb je maar een paar ingrediënten nodig. Het zijn de volgende, voor 4 personen:

zoete aardappel puree
 • 4 grote aardappelen
 • 25 gram plantaardige boter
 • 1/2 glas (soja)melk
 • Zout

Dit is echt de basis. Met deze ingrediënten maak je al een lekkere zoete aardappel puree. Hoe ga je te werk?

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in grote stukken
 2. Verwarm een pan met ruim water en breng het water aan de kook. Voeg zout toe aan het water. Proef even of het echt zout smaakt, want dat is de bedoeling. Voeg anders nog meer zout toe.
 3. Wanneer het water kookt gaan de zoete aardappels in de pan. Kook ze nu voor ongeveer 15 minuten.
 4. Prik er met een vork in om te kijken of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk in gaan.
 5. Giet de aardappelen af in een vergiet en doe ze terug in de pan.
 6. Voeg dan de boter en de melk toe en stamp het geheel door elkaar.

Je kan nu kiezen voor een grove puree of gladde puree. Voor de fijne puree maak je alle aardappels helemaal stuk, dat kan je doen in je keukenmachine. Bij de grove zie je nog stukken aardappel zitten. Het ligt er maar aan wat je leuk en lekker vindt.

Nu heb je puree gemaakt van zoet aardappel. Eet smakelijk!

Zoete Aardappel Puree Oven

Er zijn twee manieren om zoete aardappelpuree te maken in de oven.

We beginnen met een puree die gemaakt is in bovenstaand hoofdstuk. Je doet deze puree in een ovenschaal. Maak met een vork strepen op de puree en bestrooi de puree met (vega)kaas. Plaats nu de ovenschaal in oven die voorverwarmd is op 180 graden. Kijk na 10 minuten of de kaas gesmolten is. Serveer de schaal met zoete aardappel puree op tafel en je hebt een feestelijk gerecht.

De tweede manier is om de aardappelen te bakken in de oven en daarna te pureren. Hoe gaat dit in zijn werk?

zoete aardappelpuree

Je hebt het volgende nodig voor 4 personen:

 • 4 grote aardappelen
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 glas (soja)melk
 • Zout en peper

De werkinstructie zijn als volgt:

 1. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden
 3. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hier de zoete aardappel stukken op. Smeer ze goed in met olie en bestrooi met peper en zout.
 4. Schuif het bakplaat in de oven en laat nu bakken voor circa. 20-25 minuten. Prik af en toe in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk ingaan.
 5. Haal de aardappelen uit de oven en doe ze in een schaal samen met de (soja)melk en pureer de aardappelen. Dit kan ook met een keukenmachine maar dan wordt het wat gladder. Als je het met de hand dot krijg je grove puree.

Dit is aardappelpuree uit de oven op twee manier. Kijk wat je voorkeur heeft en probeer het uit.

Zoete Aardappelpuree Koolhydraadarm

Vaak denkt men dat zoete aardappelen een goed vervanger zijn voor de gewone aardappel, dit i.v.m. de koolhydraten. Dit is een illusie, ook zoete aardappelen bevatten koolhydraten.

De koolhydraten van de zoete aardappel zijn echter van een ander soort. Zoete aardappel bevat inuline in plaats van zetmeel (het is dan ook geen echte aardappel maar een knolgewas!). Inuline is een langzame koolhydraat die minder snel opgenomen wordt door de darmen. Veel minder snel dan zetmeel.

Zoete Aardappel Puree Gezond

De zoete aardappel is een gezond product. Het bevat heel veel vezels, veel vitamine A en dan natuurlijk de langzame koolhydraat Inuline.

Aangezien de zoete aardappel een gezond product is, is de pure puree ook gezond. Het ligt er maar net aan wat je nog meer wilt toevoegen aan je puree. Je kan het zo gezond en zon ongezond maken als je zelf wilt.

Wil je minder koolhydraten eten en dit in combinatie met zoete aardappel? Probeer dan onderstaand gerecht.

Zoete Aardappel Puree Spinazie

De volgend manier om puree te maken is een soort van recept. Het is laag in koolhydraten en heel erg lekker van smaak. Je hebt het volgende nodig:

 • 4 zoete aardappelen
 • 400 gram verse spinazie
 • 125 gram champignons, in plakjes
 • 2 uien, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • Peper & zout

Je gaat als volgt te werk:

 1. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
 2. Zet een pan water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Als het kookt voeg je zout en de aardappelen toe aan het water en kook deze voor 15 minuten en giet ze dan af. Kijk wel eerst of de aardappelen zacht zijn.
 3. Zet een hapjespan op de warmtebron en fruit hierin de ui en knoflook aan. Bak vervolgens de champignons mee. Kruid het geheel met peper en zout. Laat 5 minuutjes bakken.
 4. Voeg 1 minuut voor het einde van het bakken de spinazie toe en bak deze circa 1 minuut mee. Laat de spinazie slinken.
 5. Doe de inhoud van de hapjes pan bij de aardappelen en stamp/meng nu alles goed door elkaar.

Nu heb je een heerlijk gezond gerecht wat iedereen zal smaken.

Pastinaak Zoete Aardappel Puree

De pastinaak is een groente die heel lekker samengaat met de zoete aardappel. Je kunt van deze combinatie ook puree maken. Je hebt hiervoor het volgende nodig, voor 2 personen:

 • 4 zoete aardappelen (ongeveer 400 gram)
 • Even veel pastinaak als zoete aardappelen (400 gram)
 • Zout en peper
 • 25 gram plantaardige boter

Instructies:

 1. Schil de pastinaak en zoete aardappel en snijd in grove stukken.
 2. Breng ruim water aan de kook. Als het water kookt gaat de pastinaak en zoete aardappel in de pan. Voeg zout toe en kook voor 15 minuten.
 3. Giet de pan af in het vergiet en doe het weer terug in de pan.
 4. Voeg de plantaardige boter en peper toe en stamp nu alles tot puree.

Weer een lekker puree als bijgerecht. Eet smakelijk.

Wat Is Lekker Bij Zoete Aardappel Puree

De zoete aardappel wordt vaak gebruik ter vervanging van de gewone aardappel. Het gaat dus heel goed met groente. Maakt eigenlijk niet uit wat voor groente! Onderstaande foto geeft een idee wat voor smaakmakers je kunt toevoegen.

 • Je kunt het ook gebruiken om zuurkoolschotel mee te maken.
 • Ook stamppot boerenkool is een optie.
 • Avocado is ook een heerlijke smaak combinatie met zoete aardappel.
 • Ook andijvie en spinazie zijn heerlijke combinaties.
 • Naast een lekkere salade smaak de zoete aardappelpuree heerlijk.
 • Rucola door de zoete aardappel mengen geeft het meer pit.
 • Of gebakken champignons en ui er doorheen zijn ook top

Er is veel te combineren met zoete aardappel. Laar je fantasie de loop en probeer en experimenteer, dat is namelijk koken. Maakt het helemaal jouw eigen creatie en helemaal gemaakt voor jouw smaak. Succes.

Zo nu weet je hoe zoete aardappelpuree maken in zijn werk gaat!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs