Hoe Zoete Aardappel Snijden En Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

De zoete aardappel, of bataat, is pas sinds een jaar of 10 in opkomst in Nederland. Het is geen familie van de aardappel, het is een groente. Je kunt de zoete aardappel op vele manieren bereiden. 

Hoe zoete aardappel bereiden? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een zoete aardappel kan gekookt worden in 20 minuten
  • Bakken in een pan duurt circa 15 minuten
  • Gefrituurd in circa 11 minuten gaar.
  • Poffen in de oven duurt circa 45 minuten.
  • In de airfryer circa 25 minuten garen en in de magnetron circa 10 minuten.

In dit artikel wordt uitgelegd ‘wat en hoe’ er met de zoete aardappel gekookt, gebakken, gegrild, gefrituurd en gestoomd kan worden.  

Ben je ook geinteresseerd in het kruiden en op smaak brengen van zoete aardappel? Lees dan ons artikel Welke Kruiden Bij Zoete Aardappel? Wil je meer weten over hoe je zoete aardappel lang vers kunt houden? Lees dan ons andere artikel Hoe Zoete Aardappel Bewaren?

Zoete Aardappel Snijden 

Een zoete aardappel kun je schoon borstelen met een borsteltje en daarna in stukken snijden zoals een gewone aardappel, wanneer je deze met schil wilt koken. Uitlopers en rare, vieze plekken moet je wegsnijden. Deze zijn niet goed om te eten.

Natuurlijk kun je ook de aardappel met een dunschiller schillen en zonder schil koken. Het ligt aan de persoon zelf welke methode de voorkeur heeft. Experimenteer, zou ik zeggen.  

Zoete Aardappel Koken 

Snijd de zoete aardappel in stukjes en doe deze in een pan met kokend water. Wanneer het water kookt kun je het vuur laag zetten, terwijl het blijft koken. Ook hier geldt: hoe groter de stukken zoete aardappel hoe langer het duurt voor de aardappels gaar zijn. 

 Je kunt een beetje zout bij de zoete aardappelen doen. De zoete aardappel moet ongeveer 20 minuten koken. Af en toe even checken door met een vork te prikken in de zoete aardappel. Wanneer je vork er makkelijk inprikt zijn zij klaar. Proef even of alles goed is en dan kun je de gekookte zoete aardappel afgieten.  

Zet een vergiet neer in de gootsteen en mik voorzichtig de aardappels erin. Schut de aardappels even om en doe ze terug in de pan. Dan blijven zij nog even warm en kun je je andere groente klaarzetten.  

Zoete Aardappel Frituren 

De volgende manier om zoete aardappel te bereiden is door frituren. Wanneer de zoete aardappel gefrituurd moet worden zijn er een aantal keuzes die gemaakt moeten worden. Gaan de frieten er geschild of ongeschild in. Wanneer de aardappel niet geschild gaat worden, dan goed schoonmaken met een borstel en de uitlopers eraf halen. 

Wij hebben een 2 blog’s geschreven alleen over het frituren van zoete aardappel ‘Hoe zoete aardappel friet maken?‘ en ‘Hoe zoete aardappel friet maken in airfryer?‘ vertellen je er alles over.

Snijd de zoete aardappel in plakken daarna in repen. Dit zijn de frieten. De frieten worden 2 keer in de frituur gedaan. 1 keer om voor te bakken en de 2e keer om echt te frituren. Dit gaat als volgt in zijn werk. De frituur wordt op 160 graden gezet. Wanneer het lampje uit is van de frituur gaat voorzichtig een deel van de friet in het mandje. Niet helemaal vol met doen dan wordt het vet te snel koud.

Bak de frieten ongeveer 5 minuten op 160 graden. Dan worden deze uit de frituur gehaald. De frituur wordt op 180 graden gezet. Wanneer het lampje uit is en het frituurvet dus op 180 graden is gaan de zoete aardappel frieten weer in het vet. In ongeveer 6 a 7 minuten zijn de zoete aardappelfrieten gaar.  

Haal de frieten uit de frituur en laat de frieten uitlekken. Leg de frieten hierna op een bord en kruid ze met bijvoorbeeld zout of knoflookpoeder en uienpoeder.  

Zoete Aardappel In De Airfryer 

De airfryer wordt voorverwarmd op 180 graden. Ook nu was je de zoete aardappels en kunnen zij geschild en ongeschild gebruikt worden. Snijd de aardappel in plakken van ongeveer een halve centimeter en snijd deze dan in repen.

Dan is nu de gelegenheid om kruiden en specerijen toe te voegen waarna zij in de airfryer geplaatst worden voor 15 minuten. Dit kan per apparaat verschillen dus lees de bijsluiter van je apparaat. Wanneer er voor krokante stukjes wordt gekozen, dan de aardappel even tussendoor husselen.

Zoete Aardappel Uit De Oven 

De zoete aardappel wordt schoongemaakt met een borstel, wanneer deze niet geschild wordt. Haal de uitlopers eraf en snijdt slechte stukken weg.  Geschilde zoete aardappel is ook een optie. De aardappels kunnen in blokjes worden gesneden of in de vorm van patat, net wat gewenst is.

De oven wordt voorverwarmd op 180 graden Celsius. Haal de ovenplaat er wel even uit. Leg bakpapier op de ovenplaat en leg de zoete aardappel op de ovenplaat, besprenkel deze met olijfolie. Gebruik kruiden zoals zout, knoflookpoeder en uienpoeder en strooi deze erover.

Wanneer het lampje van de oven uit is, schuif je de ovenplaat in het midden van de oven. Laat de aardappel ongeveer 30 minuten in de oven staan. Kijk of de aardappels goed van kleur zijn en bepaal of ze iets langer in de oven moeten staan. Haal de ovenplaat uit de oven. Serveer de zoete aardappel. 

Zoete Aardappel Poffen.  

Het poffen van de zoete aardappel kun je op 2 manier doen. Poffen in de oven of in de magnetron. Het komt op hetzelfde neer maar het één gaat wat sneller (magnetron) dan het andere.  

Zoete Aardappel In De Oven Poffen

Poffen gaat als volgt in zijn werk. Zet de oven alvast aan op 190 graden. Zo verwarm je de oven voor en hoef je straks niet te wachten op de oven. Was en borstel de zoete aardappel voorzichtig en snijd uitlopers eraf. Het is beter wanneer er geen uitlopers zijn want dan zit er geen gat in de schil wanneer je deze eraf snijd en dan gaat het poffen beter. Dus pak een gave aardappel, zonder uitlopers wanneer dit mogelijk is.

hoe zoete aardappel bereiden

Prik met een vork een paar gaatjes is de schil zodat het vocht uit de aardappel kan verdampen en sprenkel er olijfolie overheen of kwast het eroverheen. Leg de zoete aardappel op aluminiumfolie. Pak deze luchtig maar luchtdicht in. Dus niet strak eromheen vouwen. De aardappel wordt gelegd op de ovenplaat en in de oven geschoven. Het ligt aan de grote van de zoete aardappel hoelang zij moeten garen. Dit kan variëren tussen de 30 en 60 minuten. Deze methode kan ook gebruikt worden op de barbecue.  

Zoete Aardappel In De Magnetron Poffen

In de magnetron gebruik je geen aluminiumfolie. Daar word je magnetron niet vrolijk van. Verder gaat de werkwijze bijna hetzelfde. Was de aardappel, die geen uitlopers heeft en gaaf is. Anders de uitlopers verwijderen. Bij een hele schil zonder echte open stukken poft de zoete aardappel beter in zijn jasje. Enkel een paar prikken gaatjes in de aardappel. Zo kan het vocht uit de aardappel verdampen. 

Zet deze op een magnetronbestendig bordje. Zet de oven op de hoogste stand en zet deze aan voor 5 a 10 minuten. Het ligt aan de grote van de zoete aardappel hoelang deze erin moet om te garen. Dus even checken en halverwege om draaien (de onderkant van de aardappel moet naar boven gedraaid worden). 

Het kan zijn dat de magnetrontijd verlengd moet worden. Tussendoor dan steeds even kijken en voelen hoe gaar de zoete aardappel is.  Pas op wanneer je de aardappel uit de magnetron wilt pakken. Hij is erg heet. Gebruik een tang of ovenhandschoen! 

Zoete Aardappel Stomen

Er zijn goedkope stoommandjes in de handel die je in een grote pan kan plaatsen wanneer je gaat stomen. Stomen kan ook in de magnetron. 

Zoete Aardappel Stomen Met Een Stoommand

Was de zoete aardappel, snijdt de uitlopers en slechte stukken van de aardappelen af en snijdt deze in plakjes. Het kan geschilde of ongeschilde zoete aardappel zijn. Plaats een grote pan, waar het stoommandje in kan op het vuur en doe daar een paar centimeter water in. De bodem van het mandje mag net niet onderwater staan.

Zet het stoommandje met de zoete aardappel in de pan en laat het koken tot het gaar is. Dit duurt 5 a 10 minuten. Dit ligt aan de hoeveelheid die je in het mandje hebt gedaan. Even checken tussen door. Haal het mandje met een tang uit de pan, pas op! Bloed heet, en schep de zoete aardappel op een bord. Beetje zout erop en smullen maar. 

Zoete Aardappel Stomen In De Magnetron 

Doe de gewassen zoete aardappel die in plakjes zijn gesneden in een magnetron bestendige schaal. Dek het af met magnetronfolie. 

Zet de magnetron op de hoogste stand en laat deze ongeveer 3 minuten stomen. Wanneer je weinig in de kom hebt zitten kan dit de stoomtijd verkorten. Altijd even kijken tussendoor of de zoete aardappel al gaar is of nog even moet. 

Zoete Aardappel Grillen

De laatste manier om zoete aardappel te bereiden is door te grillen. Het grillen van de zoete aardappel kan op de barbecue of in een grillpan.

Was de zoete aardappel en boen eventueel het zand eraf met een borstel, haal de uitlopers eraf en snijdt niet mooie stukken van de aardappel af. Schil de aardappel of niet, wat gewenst is. Snijdt dan de aardappel overlang in vieren en doe ze in een kom. Sprenkel over de zoete aardappel wat olijfolie met eventuele kruiden en specerijen. Hussel dit lekker.

Zet de pan op het vuur en pak met een tang één voor één de stukken zoete aardappel en doe deze in de grillpan. Bak de zoete aardappel zo een 2 minuten per kant, zodat er leuke streepjes ontstaan op de aardappel. Makkelijker wordt het niet. Eet smakelijk 

Weetjes! 

  • De zoete aardappel is geen aardappel maar een groente 
  • De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd 
  • Deze aardappel kan verschillende kleuren hebben. Van geel tot rood.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs