Hoe Lang Aardappelen Koken? Vele manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

De aardappel is op vele manieren klaar te maken en te bereiden. Van koken tot bakken en van schijfjes tot aardappelpuree. Door de veelzijdigheid van de aardappel wordt deze ook vaak gebruikt in gerechten. Echter, een onvervalste gekookte aardappel is ook lekker. Met schil of zonder schil gekookt. Hoe lang aardappelen koken is de vraag!

Vastkokende aardappelen 20 minuten koken, kruimige aardappelen 15 minuten en nieuwe aardappelen 18 minuten. Koken voor opbakken 8 minuten en in de magnetron 7 minuten en airfryer 30 minuten. Koken met of zonder schil kan.

Het komt zelden voor dat je gelijk een hele zak met aardappelen op maakt. Je houdt dus altijd aardappelen over, geschil of ongeschild. Deze kan je heel goed bewaren. Hierover kan je alles lezen in onze blog ‘Hoe Aardappelen Bewaren?‘.

Aardappelen Koken Hoe Lang?

Aardappelen zijn er in vele soorten, vele smaken en heel vele gedaante. Deze hebben allemaal een andere kooktijd. Daarnaast maakt het nog uit of traditioneel kookt, in water of in de magnetron en airfryer. Om het overzichtelijk te houden is een tabel wel makkelijk. Onderstaande tabel geeft een overzicht in hoe lang je aardappelen moet koken in heel veel situaties.

#Wat voor aardappel en hoe koken?Kooktijd
1Vast kokende aardappelen20 min.
2Kruimige aardappelen15-20 min.
3Nieuwe aardappelen15-20 min.
4 Aardappelen koken en bakken6-8 min.
5Hele aardappelen koken in de magnetron 7 min.
6 Stukken aardappelen in de magnetron7 min.
7 Koken op Inductie15-20 min.
8Koken in airfryer, hele aardappelen30 min.
9 Roseval aardappels koken15-20 min.
10 Aardappel schijfjes koken 9-10 min.
11Aardappelen koken voor puree15-20 min.
Hoe lang aardappelen koken

Hoe Aardappelen Koken?

Aardappelen koken is niet echt moeilijk om te doen. Het belangrijkste is om te weten welke aardappelen je hebt. Dit maakt namelijk wel uit. Er zijn kruimige, nieuwe oogst en vastkokende aardappelen. De manier van koken blijft gelijk maar de kooktijd maakt hier het verschil.

aardappelen koken

Onderstaand zullen we de drie soorten apart behandelen maar eerst moeten we beslissen of we de aardappelen schillen voor of na het koken?

Aardappelen Schillen

Aardappelen schillen we met een aardappelmesje of met een dunschiller. Een dunschiller is vaak makkelijker in gebruik en je schilt een dun stukje weg. Veel van de vitamine en voedingsstoffen zitten onder de schil dus hoe dunner je schilt hoe beter het is.

Daarom worden aardappelen ook wel na het koken geschild. Alle voedingstoffen blijven zo behouden. Deze aardappelen moeten dan wel eerst goed gewassen worden onder de kraan. Het velletje van de aardappel zit zo los dat je deze makkelijk kunt verwijderen, na het koken.

Let er wel op dat er geen uitlopers aan de aardappel zit. Deze zijn giftig en moeten wel worden verwijderd voor het koken.

Koken Aardappelen

Nadat je de aardappelen geschild en ontpit hebt of de ongeschilde aardappelen gewassen hebt kunnen we ze gaan koken. Hiervoor moeten de volgende stappen doorlopen worden:

  1. Als je de aardappelen geschild hebt, snijd dan de aardappelen in even grote stukken. Zo voorkom je dat de ene aardappel al gaar is en de andere nog niet.
  2. Voor ongeschilde aardappelen moet je ervoor zorgen dat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Snijd anders de grote aardappelen doormidden.
  3. Zet nu een grote pan met water op de warmtebron en voeg de aardappelen toe aan het water. Voeg ook genoeg zout toe om de aardappelen een zilte smaak te geven (hoeft niet!). De aardappelen moeten net onder water staan.
  4. Breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt kan je de stand omlaag brengen, zorg er wel voor dat het blijft koken.
  5. De kooktijd is afhankelijk van de type aardappel en de grootte van de stukken. Neem 15-20 minuten in acht.
  6. Prik met een vork in de aardappelen om te kijken of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk in gaan.
  7. Giet de aardappelen vervolgens af. Ik gebruik een vergiet. Giet altijd van je af, want je hebt kokend water in je handen.
  8. Nu kan je de geschilde aardappelen serveren of kruiden. De ongeschilde aardappelen kan je nu schillen (zie bovenstaande video).

Dit is de basismethode om aardappelen te koken. Onderstaand worden de specifieke bereidingswijze besproken voor verschillende type aardappelen.

De aardappelen kan je nu ook lekker op smaak brengen met kruiden. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Aardappelen Kruiden? Vele manieren‘ en je zet lekker gekookte en gekruide aardappelen op tafel.

Vastkokende Aardappelen Koken

Vastkokende aardappelen zijn makkelijke aardappelen om te koken. Type vastkokende aardappelen zijn Opperdoezer, Bildstar en Nicola. Ze zijn vrij stevig van structuur en deze behouden ze ook tijdens het koken.

Aardappelen koken

Zet de aardappelen net onder water en volg de stappen in bovenstaand hoofdstuk ‘Koken aardappelen‘. De kooktijd voor vastkokende aardappelen is circa 20 minuten. Prik echter na 18 minuten in een aardappel om te bepalen of ze gaar zijn.

Kruimige Aardappelen Koken

De kruimige aardappel is losser van structuur dan de vast kokende aardappel. Type kruimige aardappelen zijn Eigenheimer, Irene, Bintje en Gloria. Wanneer we deze aardappel koken zetten we ze niet helemaal onder water. Ze moeten voor de helft onder water staan. Volg voor de rest de stappen zoals beschreven in bovenstaand hoofdstuk ‘Koken aardappelen‘.

De kooktijd voor deze aardappelen is 15 -20 minuten. Kijk na 15 minuten of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken, deze moet er makkelijk in gaan. Blijf er nu wel bij, want te lang koken maakt deze aardappelen tot pap en dat is jammer.

Als ze haast gaar zijn kan je ze ook afgieten en terugdoen in de pan met de deksel erop. Ze garen dan nog na en vallen niet uit elkaar.

Nieuwe Aardappelen Koken

Nieuw aardappelen zijn aardappelen die jong zijn wanneer ze geoogst worden. Het zijn dan ook kleine aardappelen met een hele dunne schil. Na het koken zijn dit hele romige aardappelen. Aangezien de schil dun is worden deze aardappelen meestal gekookt in de schil. Je kunt ze na het koken schillen of met schil en al opeten.

Nieuwe Aardappelen Koken

Het koken van de aardappelen is beschreven in bovenstaand hoofdstuk ‘Koken aardappelen‘. De aardappelen moeten in de pan net onder water staan. De kooktijd is afhankelijk van de aardappelen en ligt tussen 15 en 20 minuten.

De schil van de aardappelen kan je eten en dit staat ook nog leuk tijdens het serveren. Serveer ze met een klontje boter en verse dille, heel erg lekker. Eet smakelijk.

Aardappelen Koken En Bakken

Echte oma’s gebakken aardappelen krijg je door zelf aardappelen te koken en daarna te bakken. Daarna bestrooien met paprikapoeder en andere kruiden en je hebt een heerlijk aardappel gerecht.

Je kunt kruimige aardappelen of vast kokende aardappelen gebruiken. De kruimige aardappelen zullen een beetje uit elkaar vallen en de vast kokende behouden hun vorm tijdens het opbakken.

Snijd de aardappelen in stukken; wedges, schijfjes of blokjes. Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan koud water met zout en breng het water aan de kookt. Kook de aardappelen nu tussen de 6-8 minuten.

Giet de aardappelen nu af in het vergiet en laat ze uitdampen. Schud de aardappelen af en toe even om. Zo komt het zetmeel los en dit wordt de krokante korst tijdens het bakken.

Bak nu de aardappelen in een hapjespan en bak ze in de olie. Na het bakken kan je ze lekker kruiden. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe Aardappelen Kruiden? Vele manieren‘.

Aardappelen Bakken Zonder Koken

Door aardappelen voor te koken komt het zetmeel los. Dit zetmeel vormt later, tijdens het opbakken en krokant laagje. Wil je dit niet dan kan je ze ook bakken zonder te koken. Het vraagt alleen meer baktijd en je moet voorzichtig zijn. Door de langere baktijd kunnen de aardappelen ook snel aanbranden.

Het ligt er maar aan wat je voorkeur heeft. Ik kook ze eerst en daarna worden zij opgebakken.

Aardappelen Koken Magnetron

Ook in de magnetron kunnen we aardappelen koken. We kunnen de hele aardappel koken/poffen of in stukjes aardappel.

We beginnen met hele aardappelen. Was deze eerst goed schoon onder de kraan. Schil de aardappelen niet! Prik met een vork een paar gaatjes in de aardappelen, zo zal deze niet openspringen. Leg de aardappelen in de magnetron en zet deze op een stand van 1000 Watt en een tijd van 7 minuten.

Wanneer ze gaar zijn is afhankelijk van de aardappelen en dit is steeds weer anders. Kijk na 7 minuten of ze gaar zijn. Nog niet, dan nog eens 3 minuten erbij. Dan weer even checken. Als ze gaar zijn kan je ze gelijk serveren op een boord met een klontje boter en een beetje Provençaalse kruiden.

Je kunt ze ook schillen en in stukken snijden. Doe ze vervolgens in een magnetronschaal en 3 eetlepels water. Dek de schaal af met een magnetron deksel of magnetronfolie. Zet het vermogen op 1000 watt en tijd op 7 minuten. Kijk vervolgens of ze gaar zijn. Wees voorzichtig want er zal veel stoom vanaf komen.

Haal de aardappelen uit de schaal en laat ze even uitdampen. Nu kun je de aardappel voorzien van lekkere kruiden en serveren maar.

Aardappelen Koken op Inductie

Heel veel keukens die verbouwd worden, worden voorzien van een inductiekookplaat. Dit lijkt anders te koken dan gas, maar dat is niet zo. Koken op inductie is gelijk aan het koken op gas. Het reageert net zo snel als gas.

Ben je gewend om te koken op elektrische platen dan is het koken op inductie makkelijker, want het is vergelijkbaar met het koken op gas. Het hoeft niet eerst warm te worden zoals elektrische platen.

Voor het koken op inductie kan je dus de kooktijden aanhouden die in deze blog beschreven zijn. Geen probleem!

Aardappelen Koken Airfryer

Koken van aardappelen in de airfryer is koken zonder water. Maak de aardappelen schoon onder de kraan en schil de aardappelen niet. Doe de aardappelen in het mandje van de airfryer en verwarm de airfryer voor op ongeveer 150 graden.

Bak nu de aardappelen voor ongeveer 30 minuten. Je kunt de aardappelen gelijk serveren op een bord met een klontje boter en bijvoorbeeld Provençaalse kruiden. Eet smakkelijk.

Aardappelen Koken Met Schil

Zoals door de hele blog al benoemd is kunnen alle aardappelen gekookt worden met schil. De kooktijd veranderd hierdoor niet!

Door de aardappelen niet te schillen blijven heel veel vitamine bewaard, want deze zitten vlak onder de schil. Als je de aardappelen gekookt hebt met schil kan je ze schillen en dan serveren.

Je kunt ze ook serveren met schil en al. De dunne schil is eetbaar. Een dikkere schil eten we meestal niet op, zoals bij gepofte aardappelen.

Roseval Aardappels Koken

De Roseval aardappel is een aardappel met rode schil en de aardappel zelf is romig en zacht van smaak. Ook dit is een lid van de aardappel familie en kunnen we dus gewoon koken.

Roseval Aardappls Koken

Kijk in bovenstaand hoofdstuk ‘Koken Aardappelen‘ voor de bereidingswijze. De kooktijd van deze aardappelen ligt tussen de 15 en 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels.

Aardappel Schijfjes Koken

Om de kooktijd te verkorten kan je ook de aardappelen in schijfjes snijden. Door dit te doen wordt de kooktijd aanzienlijk verkort. Het koken gaat nog steeds zoals in bovenstaand hoofdstuk ‘Koken Aaardappelen’ beschreven is.

De kooktijd van de aardappel schijfjes in rond de 8-10 minuten. Giet de aardappelen daarna af en doe ze even terug in de pan en laat ze uitdampen.

Hoeveel Zout Bij Aardappelen Koken?

Zout mag in ruime mate toegevoegd worden aan het kookwater. Niet als je zoutloos eet natuurlijk.

Het is soms raden naar de hoeveelheid zout. Er wordt vaak aangegeven een ‘snufje’ zout. Nu, aardappelen mogen best wat zout hebben. Gebruik een halve eetlepel zout voor 1 liter water. Dit zout moet gelijk aan het koude water toegevoegd worden en daarna kunnen de aardappels erin.

Aardappelen Koken Voor Puree

Aardappelen koken voor puree is gelijk aan normaal aardappelen koken. Ze moeten namelijk gewoon gaar zijn. Er verandert niets aan de bereidingswijze of kooktijd. Het hoofdstuk ‘Koken Aardappelen‘ vertelt je precies hoe dit moet.

Aardappelpuree

Als ik dan toch een tip mag geven; Gebruik voor het maken van puree kruimige aardappelen. Deze zijn zachter van structuur. Vastkokende aardappelen kan je echter ook gebruiken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs