Weten Wat Een Echt Lekkere Rijpe Granaatappel is?

Deel deze blog makkelijk via:

Granaatappel zijn echt lekker zoet wanneer ze rijp zijn. Het sap loopt in jouw mond na een eerste hap van de rode volle pitjes. Je kunt ze lekker in de salade doen maar ook stiekem, één voor één, snoepen of uitpersen. Nu is het wel belangrijk om te weten wanneer de granaatappel rijp is.

Wanneer is een granaatappel rijp? Een mooie rode granaatappel die wat plekjes op de schil heeft is een heerlijke rijpe granaatappel. Het gedeelte waar de bloem heeft gezeten is bijna plat. Een hoekige granaatappel bevat veel vocht en is rijp. Een granaatappel die echt veel plekken heeft en veel gescheurd is, is overrijp.

Een rijpe granaatappel geeft veel vlekken tijdens het pellen. Tips kun je hier lezen!

Er zijn nog meer kenmerken waaraan je kunt zien dan een granaatappel rijp is. Het zijn handige weetjes zodat je thuis niet met een zakje onrijpe granaatappels staat, terwijl je ze op dit moment wilt eten.

Rijpe granaatappel

Wanneer Is Een Granaatappel Rijp

Een rijpe granaatappel ligt over het algemeen al in de winkel. Ze blijven na het plukken behoorlijk lang goed namelijk, en rijpen verder, tijdens de reis . Op het moment dat zij in de winkel liggen zijn zij over het algemeen rijp. Maar of ze ook helemaal rijp zijn kun je zien aan de schil. Wat kun je allemaal zien aan de granaatappel of deze rijp is?

Een Rijpe Granaatappel Herkennen

Wanneer je eenmaal weet wat de kenmerken zijn van een rijpe granaatappel, zul je altijd een rijpe pakken. In één oogopslag kan een geoefend oog zien welke rijp is en welke niet. Dat wil niet zeggen dat je er nooit naast zit. Dat gebeurt iedereen wel eens.

granaatappel rijp
Een niet rijpe granaatappel

Waaraan herken je een rijpe granaatappel?

 • De mooie rode kleur geeft, onder andere, aan de de granaatappel rijp is.

  Groene stukken of plekken in de schil geeft aan dat de granaatappel nog even verder moet rijpen. Dat kan op de fruitschaal wanneer je er een aantal koopt en deze niet gelijk nodig hebt.
  De granaatappel komt niet uit Nederland. Tijdens het verschepen rijpen de granaatappels ook, dus veel onrijpe granaatappels zul je in Nederland niet vinden. Al zijn er wel gradaties van rijpheid.
 • Kleine scheurtjes en klein bruine vlekjes geven aan dat de granaatappel rijp is.

  Bruine vlekjes en kleine scheurtjes komen in de schil omdat de granaatappel veel vocht in zijn pitjes heeft ontwikkeld. Hoe meer vocht er in de pitjes zit hoe rijper de granaatappel. Deze volle pitjes duwen als het waren de wanden van de granaatappel opzij. In de schil ontstaan dan kleine scheurtjes en bruine plekjes. Alleen maar goed dus!
 • Een echt mooie ronde granaatappel is minder rijp dan een beetje hoekige granaatappel.

  De pitjes zijn bij een hoekige granaatappel aan het werk geweest om de schil weg te drukken. Door de vliesjes in de granaatappel wordt deze wat hoekig. Je kunt het aan de schil voelen dat deze niet meer helemaal rond is maar wat hoekig wordt.
 • Wil je weten welke van de 2 granaatappels het meest rijp en lekkerst zijn, dan kun je de appeltjes wegen.

  Hoe meer vocht de granaatappel heeft ontwikkeld, hoe rijper deze is. Je kunt het vaak al in jouw handen voelen welke zwaarder is. Zo niet dan zijn zij waarschijnlijk even zwaar en even rijp!
 • Nog een manier waaraan je kunt zien dat een granaat rijp is de de onderkant van de granaatappel. Het gedeelte waar de bloem heeft gezeten, dus.

  Wanneer de kant waar de bloem heeft gezeten plat is, dus waar alleen nog wat losse omhoog staande randjes te zien zijn, is de granaatappel rijp. Wanneer er nog een model ‘halve duim’ aan zit, dan is het rijpingsproces ook nog niet ten einde en moet je nog even wachten voor de pitjes heerlijk zoet zijn.
 • Een over rijpe granaatappel heeft veel scheuren en liggen soms zelfs open.

  Je kunt de pitjes al zien. Beter is het om een dichte granaatappel te kopen al zullen deze open granaatappels nog wel te eten zijn. Het wordt dat lastig met vervoeren van deze open granaatappels. Het vocht van de granaatappel heeft een rode kleur en wanneer dit in jouw kleding of tas komt, krijg je dat, van je lang zal ze leven, er niet meer uit! Je wilt de pitjes niet in los in je tas hebben zitten.

Nu je weet wat een rijpe granaatappel is wil je deze ook eten. Hoe je dat op een handige manier doet, zonder vlekken te maken, kun je hier lezen. Je moet het net even weten!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs