Haricots Verts Stomen, Hoe Dan?

Deel deze blog makkelijk via:

Haricots Verts is duidelijk familie van de sperzieboon. Daar is geen twijfel over mogelijk. Deze boon komt wat meer chique over door zijn slanke en mooie donkergroene voorkomen. Althans, dat heeft de mens ervan gemaakt. Uiteindelijk is het ook maar gewoon een boon die net even wat minder knapperig is dan de sperzieboon en wat donkerder van kleur is maar ook heerlijk smaakt. Hoe kan je de Haricots Verts lekker stomen?

Haricots Verts Stomen: Haal de puntjes van de Haricots Verts. Was de boontjes en doe ze in de stoompan. Voeg een beetje water toe aan de stoompan, de boontjes mogen het water niet raken. De Haricots Verts stomen ongeveer 7 minuten, beetgaar. Proef of ze voor jou beetgaar genoeg zijn anders laat je de Haricots Verts langer stomen.

Je kunt ook op andere manieren groenten stomen. Informatie hierover kun je lezen in onze blog.

Haricots Verts Stomen In Stoompan

Er zijn verschillende soorten stoompannen die je kunt gebruiken. Ik gebruik altijd de bamboe variant (zie foto beneden aan) en van daar uit ga ik ook schrijven hoe je Haricots Verts kunt stomen.

Je kunt stomen een keer uitproberen met een ijzeren vergiet die je op een grote pan zet. Je zet dan de deksel van de grote pan op het vergiet die rust op de rand van de pan. Wanneer je helemaal ‘om’ bent en je meer wilt gaan stomen, kun je ook stoompannen aanschaffen die ervoor zijn gemaakt. Dat werkt dan prettiger.

Voorbereidingen Haricots Verts Stomen

Vul een grote pan, waar het stoommandje helemaal in past, met een laagje water. Zorg ervoor dat het water niet hoger komt dan de bodem van het stoommandje. Let op dat je ook niet te weinig water erin doet want dan kan de pan gaan droogstomen.

Snijdt de puntjes van de Haricots Verts af, daar waar zij aan de plant hebben gezeten. Omdat de Haricots Verts dun zijn kun je ze heel stomen maar je mag ze van mij ook doorsnijden. Net wat je wilt. De stoomtijd wordt dan wel korter. Let daar dan zelf even op door tussentijds te proeven.

Doe één laag van de stoommand in de pan en vul deze met de boontjes. Heb je meer boontjes dan dat erin kan in één laag, dan zet je de volgende laag van het stoommandje erop en vul je deze met de rest. Voeg geen zout toe, dan worden de boontjes niet lekker. Dit doe je na het koken.

Zet de stoommand deksel er bovenop. Ik zet de deksel van de grote pan er ook bovenop. Dus beide pannen zijn gesloten met een deksel.

Probeer het stomen uit in vergiet of zeef

Haricots Verts Stomen 7 Minuten

Zet het ‘vuur’ aan en laat de Haricots Verts stomen. Let even op de tijd want 7 minuten zijn zo om. Na deze 7 minuten haal je de deksels van de pan. DOE DIT MET HANDSCHOENEN EN LANGE MOUWEN. Stoom is bloed en bloedheet! Zoals je zult begrijpen, ik heb dat een keer niet gedaan…

Ik gebruik nu altijd een tang om beide deksels van de pan te halen, dan ben ik verder weg van het stoom. Haal met deze tang ook een boontje uit de stoommand en proef of deze gaar genoeg is naar jouw wens. Het kan zijn dat je ze gaarder wilt en dan laat je ze nog even stomen. Doe dan wel weer beide deksels op de pan en wacht geen 5 minuten want dan heb je een door en door gestoomde en slappe boontjes en dat zou jammer zijn.

Neem met de tang het stoommandje uit de grote pan en zet deze op het aanrecht. Voeg een beetje kruiden toe aan de haricots verts, zoals zout, bonenkruid of nootmuskaat. Ook een klontje boter wordt erg gewaardeerd. Roer dit door en geniet van jouw gestoomde Haricots Verts.

Voordeel van stomen van Haricots Verts

Het voordeel van stomen is dat er veel meer vitamine en andere belangrijke stoffen in de Haricots Verts blijven zitten. Je gooit het dan niet weg met het kookwater. Nu kun je profiteren van alle goed dat in de boontjes (en natuurlijk andere groenten) zit.

Stomen In Pan of Met Mandje

Je hebt het stomen uitgeprobeerd of je wilt andere, betere of nieuwe stoompannen, dan kun hieronder informatie vinden over verschillende stoompannen.

Stoompan

Een stoompan met twee lagen heeft het voordeel dat je meerdere groenten tegelijk kan stomen. Deze  stoompan (Bol.com) is een aanrader. Het is een stevige pan die goed op elkaar past. Deze pan kan op alle warmtebronnen. Daarbij kunnen er veel groenten in. Hij is makkelijk schoon te maken en kan de vaatwasser in.

stoompan

Stoommandje

Daarnaast zijn er goedkopere alternatieve zoals het RVS stoommandje (één laag). Dit mandje, welke je kan bekijken bij bol.com past zichzelf aan aan de grootte van de pan en is makkelijk schoon te maken.

stoommand rvs
met en zonder pootjes verkrijgbaar

Daarnaast zijn er nog mandjes van bamboe. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, waardoor je meer (verschillende) groente kan laten stomen. Bekijk deze bamboe stoommandjes. Je spoelt ze goed af nadat je ze in een sopje hebt schoon gemaakt. Ze gaat lang mee en doen waar je ze voor gekocht hebt!

stoommand

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs