Hoe Spruitjes Schoonmaken en Bereiden?

Deel deze blog makkelijk via:

Spruitjes, de een is er verzot op en de ander zal het nooit eten. Dit is het geval met spruitjes. De smaak is zo uitgesproken dat je het lekker vindt of juist niet. De spruitjes zijn een echte wintergroente en werden vroeger alleen gekookt en geserveerd met nootmuskaat. Je kan echter veel meer met spruitjes doen dus de vraag is ‘Hoe spruitjes bereiden?’.  

Hoe spruitjes bereiden? 

  • Koken en stomen van spruitjes duurt 10 minuten.
  • Wokken vraagt 5 minuten de tijd.
  • Bakken van spruitjes: 2 keer 5 minuten.
  • Stoven van spruitjes duurt 8 minuten.
  • In de oven zijn ze in 35 minuten gaar.
  • Roerbakken duurt 10 minuten.
  • Spruiten kan je 1 keer weer opwarmen.  

Spruitjes heten eigenlijk Spruitkool. In België zijn de spruitjes een lekkernij en in de rest van de wereld staan ze dan ook bekend als ‘Brussels Sprouts’. In dit artikel worden de verschillende manieren van spruitjes bereiden besproken.

Wil je weten hoe je spruitjes moet kruiden? Lees dan dit artikel op onze site; Welke Kruiden Bij Spruitjes?

Spruitjes Schoonmaken En Snijden 

De spruitjes moeten we eerst snijden en schoonmaken. Wat voor bereidingswijze je ook in gedachten hebt, dit moet altijd eerst gedaan worden.  

Snijd een klein stukje van de onderkant van de spuitjes af en verwijder de buitenste blaadjes. Deze zijn vaak beschadigd door het oogsten en door het transport.  

De spruitjes schoonmaken wordt onder de kraan gedaan, in een vergiet. Hussel de spruitjes in het vergiet om vuil te verwijderen.  

Laat ze even uitlekken en ze zijn klaar voor verdere bereiding.

Spruitjes Kruiden 

Het is vaak lastig om groente op een goede manier te kruiden. Niet elk kruid is even lekker op elke groente. Spruitjes hebben een aantal kruiden die de smaak echt tot zijn recht doet komen.  

De kruiden zijn: tijm, salie, nootmuskaat, peterselie, citroensap, marjolein, peper, kruizemunt. 

Meer over het kruiden van spruitjes kan je lezen in onze blog ‘Welke kruiden bij spruiten?‘.

Hoe Spruitjes Koken? 

Voor het koken van de spruitjes moeten ze eerst schoongemaakt worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Ze een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het water kookt gaan de spruitjes in de pan. Doe er een snufje zout bij en kook de spruitjes in 10 minuten beetgaar.  

Ze zijn dan nog mooi lichtgroen van kleur en hebben nog een goede ‘bite’. Als je ze langer kook worden de spruitjes heel erg slap, gaan ze bitter smaken en worden ze donkergroen.  

Giet de spruitjes af in een vergiet en serveer met een klontje plantaardige boter en bestrooi met nootmuskaat. Dit is een standaard recept, zoals vele het wel eens gegeten hebben. Eet smakelijk.  

Uitgebreide informatie over koken kan je vinden in onze blog ‘Hoe lang spruitjes koken?‘.

Spruitjes Stomen 

Wanneer een groente gekookt kan worden, kan je de groente ook stomen. De groente behoud zijn textuur, smaak en kleur.  

Maak de spruitjes eerst schoon op de manier zoals boven omschreven is.  

Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Doe de spruitjes in de stoommand en wanneer het water kookt gaat de stoommand in de pan. Stoom de spruitjes nu in 10 minuten beetgaar. Om te kijken of de spruiten goed gaar zijn, prik je met een vork in de spruitjes. Gaat deze er makkelijk in dan zijn ze gaar. Je zult zien dat de spruitjes nog een mooie groene kleur hebben.  

spruitjes

Haal de stoommand uit de pan en doe de spruitjes op een serveerschaal. Voeg een klontje plantaardige boter toe en bestrooi met een beetje nootmuskaat.  

Spruitjes In De Magnetron 

Spruitjes kunnen heel goed in de magnetron bereid worden. De een noemt het ‘koken in de magnetron’ en de ander ‘stomen in de magnetron’. Wij noemen het ‘bereiden in de magnetron’! 

Doe de spruitjes in een magnetronschaal en voeg een klein beetje water toe, ongeveer 25 milliliter. Dek de schaal af, doe deze in de magnetron, zet de magnetron aan en de spruitjes zijn binnen 6 minuten beetgaar. Prik even in een spruitje om te kijken of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk ingaan.  

Serveer de spruitjes met een klontje plantaardige boter en nootmuskaat.   

Spruitjes Wokken 

Wokken en roerbakken zijn twee verschillende bakmethode. Wokken is de spruitjes op hoge temperatuur in een wok bereiden. Dit duurt meestal maar een paar minuutjes. Roerbakken is het bereiden van de spruitjes, samen met andere ingrediënten.  

Voor het wokken van de spruitjes moeten de spruitjes eerst schoongemaakt worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

spruiten

Doe een beetje plantaardige olie in de wok en zet de wok op de warmtebron. Wanneer de olie warm is gaan de spruitjes in de wok. Voeg een beetje zout en peper toe aan de spruitjes. Wok nu de spruitjes in ongeveer 6 minuten beetgaar. Controleer of de spruitjes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Gaat deze er makkelijk in dan zijn ze klaar.

Haal de wok van de warmtebron en je kunt de spruitjes direct serveren op het bord. 

Onze blog Onze blog ‘Hoe Spruiten Wokken?‘ helpt je op weg om heerlijke wokgerechten te maken met spruiten. Deze blog is het lezen waard als je gaat wokken.

Hoe Spruitjes Roerbakken? 

Roerbakken en wokken zijn twee verschillende bereidingsmethode. Wokken is de spruitjes op hoge temperatuur in een wok bereiden. Dit duurt meestal maar een paar minuutjes. Roerbakken is het bereiden van de spruitjes, samen met andere ingrediënten. 

Voor het roerbakken moeten de spruitjes eerst gewassen en gesneden worden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Om te roerbakken voegen wij hier 1 in ringen gesneden rode ui en 30 gram ongebrande walnoten toe. Voor het kruiden gebruiken we kerriepoeder.  

Halveer de spruitjes en hak de walnoten in kleinere stukjes. Doe een scheutje olijfolie in de wok samen met 2 tl-kerriepoeder. Voeg vervolgens de spruitjes toe en roerbak voor circa 3 minuten. 

Spruiten

Voeg vervolgens 100 milliliter water toe en de uienringen. Laat het water verdampen en voeg de walnoten toe. Bak dit voor circa 1 minuut.  

Serveer op een schaal en breng op smaak met zout en peper.  

Hoe Spruitjes Bakken?  

Het bakken van spruitjes is de volgende methode om spruitjes te bereiden.  

Hiervoor moeten we de spruitjes eerst schoonmaken en snijden. Dit is bovenstaand omschreven.  

Snijd vervolgens de spruitjes in de lengte richting doormidden. Snijd vervolgens de stammetje een klein stukje in. Dit zorgt ervoor dat de stammetjes even snel gaar zijn als de blaadjes. Zet de bakpan op de warmtebron en doe een beetje olie in de bakpan. Wanneer de olie heet is gaan de spuitjes in de pan.  

Bestrooi de spruitjes met zout en peper en bak de spruitjes op een middelhoog vuur. Bak eerst de platte kant voor 5 minuten en daarna de andere kant voor 5 minuten. Wanneer dit gedaan is gaat er als laatste ongeveer 50 milliliter water in de bakpan. De gehele bodem van de pan moet onderwater staan. Blijf de spruitjes nu bakken totdat het water verdampt is.  

Gooi de spruitjes over op een serveerschaal en besprenkel de spuitjes met verse citroensap. Het is klaar om geserveerd te worden.  

Hoe Spruitjes Stoven 

Stoven van spruitjes geeft de mogelijk andere ingrediënten toe te voegen om de smaken los te maken.  

Maak de spruitjes eerst schoon. Dit is bovenstaand omschreven. Snijd vervolgens de spruitjes in de lengte richting doormidden.  

Zet een pan mat water op de warmtebron en breng het water aan de kook. Wanneer het kookt worden de spruitjes voor 6 minuten toegevoegd. Giet de spruitjes af in een vergiet.  

Zet daarna de bakpan op de warmtebron met een klontje plantaardige boter en smelt de boter. Voeg vervolgens twee geperste teentjes knoflook, zout en peper toe en bak dit voor circa 1 minuut. Vervolgens gaan de spruitjes in de bakpan. Voeg ook een beetje water toe en stoof de spruitjes in 5-8 minuten gaar.  

Serveer de spruitjes direct op een bord.  

Spruitjes Roosteren In De Oven 

Was en snijd de spruitjes zoals boven is omschreven.  

Verwarm de oven voor op 200 graden. Besprenkel de spruitjes met olijfolie, zout en peper en leg 1 laagje in een ovenschaal. Doe de ovenschaal nu in de voorverwarmde oven en rooster de spruitjes gaar in 35-40 minuten. Vergeet niet de spruitjes af en toe even om te draaien, zodat ze gelijkmatig worden geroosterd. De buienkant van de spruitjes zijn nu een beetje bruin geworden.  

Serveer de spruitjes direct op een bord.  

Hoe Spruitjes Frituren? 

Je verwacht het niet maar spruitjes kan je ook frituren. Als eerste worden de spruiten schoongemaakt. Van de onderkant wordt een stukje afgesneden en de slechte blaadjes worden verwijderd. Was de spruitjes schoon.  

Blancheer de spruitjes nu in kokend water voor 2 minuten. Haal de spruitjes uit de pan en spoel ze af onder de kraan met koud water. Dep vervolgens de spruitjes goed droog met een schone theedoek.  

Verhit de frituurolie tot 170 graden. Doe een laagje spruitjes in het mandje en frituur de spruitjes, totdat de buitenste blaadjes bruin worden.  

Haal de spruitjes uit de olie en doe ze vervolgens in een vergiet met keukenpapier en laat ze goed uitlekken. Breng nu de spruitjes op smaak met tijm, citroensap, zout en peper.  

Kan je Spruitjes Opwarmen?  

Ja, spruitjes kan je voor 1 keer opwarmen. Het best kan je hiervoor de magnetron gebruiken. Die de spruitjes in een magnetronschaal met een heel klein beetje water. Doe de deksel op de schaal en verwarm de spruitjes nu in circa 90 seconden. Kijk wel even of ze warm genoeg zijn, want dit kan per magnetron verschillen.  

Spruitjes Uit De Airfryer 

Was en snijd de spruitjes zoals boven is omschreven. Verwarm de airfryer voor op 200 graden. 

Doe de spruitjes in een bakje en besprenkel ze met olijfolie en daarna met zout en peper. Gooi de spruitjes in het mandje van de airfryer en zorg ervoor dat er 1 laagje in ligt. Frituur de spruitjes nu voor 6-8 minuten, afhankelijk van de grootte van de gebruikte spruitjes.  

Haal ze uit de airfryer en doe de spruitjes op een serveerschaal. De buitenste balladjes zijn nu waarschijnlijk bruin geworden, dit geeft niks en is juist lekker. Beetje mayonaise erbij en eet smakelijk.  

Spruitjes Salade Maken 

Spruitjes kunnen ook verwerkt worden in een salade. Hiervoor kan je het beste de blaadjes of de spruitjes in hele dunne reepjes snijden.  

Vergeet ook niet de spruitjes eerst te wassen onder de kraan! 

De rest van de salade is je eigen creativiteit en er zijn genoeg ideeën over te vinden.  

Heb je spruiten over? Lees dan onze blog ‘Hoe spruiten bewaren?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs