Spruitjes zijn een echte Hollandse groente met een uitgesproken smaak. Spruiten kunnen we wokken, stomen of bakken met andere groenten. Kruiden verrijken de smaak van spruitjes. In dit artikel wordt beschreven welke kruiden hand in hand gaan bij spruiten.
Welke kruiden bij Spruitjes?
- Salie
- Peterselie
- Marjolein
- Karwij
- Peper
- Citroenmelisse
- Nootmuskaat
- Zout
Deze kruiden kunnen los of in een kruidenmix gebruikt worden. Dit is afhankelijk van de bereidingswijze of het gerecht.
Wij hebben ook een artikel geschreven over het bereiden van spruitjes; Van koken tot grillen en nog veel meer. De titel is Hoe Spruitjes Bereiden?
Onderstaand worden hoeveelheden genoemd van kruiden en smaakmakers voor het lekker bereiden van spruitjes. Deze hoeveelheden zijn bedoeld voor een gerecht van 2-3 personen.
Inhoudsopgave
Spruitjes Koken en Kruiden
Wanneer we spruitjes koken en kruiden, wordt vaak nootmuskaat gebruikt. Er zijn meer kruiden die het goed doen met spruiten. Voor spruitjes koken en kruiden worden de volgende kruiden aanbevolen voor 2 personen, namelijk:
- 1 tl Nootmuskaat
- 1 – 2 el Peterselie
- 0,5 tl Peper
- 1 – 2 el Bieslook
- Zout naar wens
De spruiten zijn met wat zout gekookt. Doe een klontje boter in de hete bakpan en laat het bruin worden. Je kunt nu de boter afblussen met citroensap of witte wijnazijn. Doe nu de peterselie en bieslook in de afgebluste boter en roer dit door elkaar. Wanneer de spruiten gekookt in een schaal liggen gaat de afgebluste boter met kruiden over de spruiten. Op deze manier worden spruitjes een kruidige verrassing! Wel even proeven.
Wil je weten hoe je spruitjes kan koken? Lees dan onze blog ‘Hoe lang spruitjes koken?´ en je bent gelijk op de hoogte.
Spruitjes Roosteren en Kruiden
Spruiten roosteren in de oven gebeurt in een ovenschaal of een braadslee. Het is lekker om de hieronder beschreven kruiden en smaakmakers mee te roosteren.
Wil je weten hoe je spruiten kan wokken? Lees dan onze blog ‘Hoe spruiten wokken?‘ en je tovert zo een heerlijk gerecht op tafel.
- Rozemarijnblaadjes van 1 takje
- Geraspte schil, van een kwart citroen
- 2 el (Knoflook)olie
- Geraspte plantaardige kaas, naar wens
De grote schoongemaakte spruiten halveren anders is de baktijd te lang. Kleine spruitjes kunnen zo geroosterd worden. In een braadslee gaan 2 eetlepels (knoflook)olie. Voeg de rozemarijn toe en de schil van de citroen en roer even door elkaar. Voeg de spruiten toe, hussel deze door de olie en zet de braadslee in de voorverwarmde de oven (180 graden).
Na ongeveer 25 minuten zijn de spruiten gekruid en beetgaar. Je kan dit testen door te proeven. Wanneer de spruiten nog iets hard zijn dat 5 minuten langer laten roosteren.
Spruitjes Wokken en Kruiden
Zet een wok op een warmtebron op een hoge stand. Doe de zonnebloem olie in de wok en laat het heet worden. Je moet nu de grote spruiten halveren . zodat ze dezelfde gaartijd hebben als de kleinere spruiten. Kleine spruiten zijn sneller beetgaar. De spruitjes kunnen we bijvoorbeeld kruiden met een onderstaande kruiden en andere smaakmakers.
- 4 el Ketjap Manis
- 1 – 2 tenen Knoflook
- 0,5 tl Peper
- 1 tl Zout
De knoflook wokken we als eerste, waardoor de smaken loskomen in de olie. Daarna worden de schoongemaakte spruitjes toegevoegd.
Schep de spruiten goed om, zodat deze lekker kunnen kruiden in de knoflookolie. ‘Gooi’ de spruiten regelmatig om in de wok of schep de spruiten om, waardoor ze niet aanbakken. Voeg de zout en peper toe en proef of dit genoeg is.
Giet nu de Ketjap Manis over de spruiten zodat dit nog lekker in kan trekken in de spruiten. Proef of de spruiten goed gekruid zijn anders is het nu tijd om extra kruiden toe te voegen. Eet smakelijk!
Heb je spruiten over en wil je ze bewaren, onze blog ‘Hoe spruiten bewaren?‘ vertelt je precies hoe dit moet.