Hoe Spruiten Wokken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Spruiten of spruitjes zijn een echte Hollandse wintergroente. Ze worden veelal gekookt en met een klontje boter en nootmuskaat geserveerd. Echter kan je ze ook op een andere manier bereiden, namelijk wokken. Daar gaat deze blog over; Hoe spruiten wokken?

spruiten

Spruiten eerste schoonmaken. Afhankelijk van het gerecht ook blancheren. Andere ingrediënten eerst wokken. Dan spruitjes toevoegen. Als laatste de kruiden en saus toevoegen.

Onderstaand worden meerdere recepten besproken over het wokken van spruiten. Ik zou zeggen ‘maak je keuze en ga aan de slag!’. Wokken met spruiten is leuk maar wil je je op een andere manier klaarmaken, kijk dan op onze blog ‘Hoe Spruiten Bereiden?‘. Hierin wordt onder andere gesproken over het roerbakken en stoven van spruitjes.

Spruiten Schoonmaken

Voordat we ook maar kunnen beginnen met het wokken van spruitjes moeten we de spruitjes eerst schoonmaken. Dit doen we door een stukje van de onderkant weg te snijden en de buitenste bladeren te verwijderen.

Zitten en nog slechte plekjes op? Snijd deze dan weg. Wanneer dit gedaan is dan spoelen we de spruiten schoon onder de kraan in een vergiet.

spruitjes

Spruiten Wokken Ketjap

Het eerste manier van spruiten wokken is met ketjap. Ketjap heeft een lekker zoute smaak die het bittere van de spruiten verzacht. Dit maakt spruiten en ketjap een ideale combinatie.

Wat je nodig hebt voor 4 personen zijn de volgende ingrediënten:

  • 600 gram spruitjes
  • 1 ui, grof gesneden
  • olijfolie
  • 2-3 eetlepels ketjap
  • peper en zout
spruitjes

Het klaar maken is zo gedaan, doorloop de volgende stappen:

  1. Snijd de spruiten schoon en was de spruiten zoals bovenstaand is omschreven.
  2. Ze een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  3. Wanneer het water kookt gaan de spruiten in de pan en deze koken we kort voor circa 8 minuten.
  4. Giet de spruiten vervolgens af in je vergiet.
  5. Nu heb je nog de mogelijkheid om de spruiten heel te laten of te halveren of in kwarten te snijden. Alles is goed. Wat jij wil!
  6. Zet de wok op de warmte bron en doe hier 1 el olijfolie in en maak de wok warm.
  7. Fruit de gesneden ui nu aan voor circa 3 minuten.
  8. Vervolgens gaan de spruiten in de wok en de ketjap. Roer dit goed door elkaar.
  9. Wok het geheel nu nog voor 3 – 4 minuten en je gerecht is klaar.
  10. Prik met een vork in de spuiten om te voelen of ze beetgaar zijn. De vork moet makkelijk in de spruiten gaan.

Serveer de spruiten met gebakken aardappels of met heerlijke rijst.

Spruitjes Wokken Champignons

Voor spruitjes wokken met champignons gebruiken wij in dit geval kastanjechampignons. Je kunt natuurlijk ook de gewone witte champignons gebruiken. Het gerecht wordt verder afgemaakt met walnoten. Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

  • 600 gr kleine spruitjes
  • 2 eetl. arachideolie
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 5 cm gemberwortel, fijngehakt
  • 300 gr kastanjechampignons, gehalveerd
  • 125 gr walnoten
  • 2-3 el. sojasaus
  • 1 tl. sesamolie of zonnebloemolie
spruiten

De bereiding gaat als volgt:

  1. Snijd de spruitjes zoals bovenstaand omschreven is.
  2. Verwarm een pan met water en kook hierin de spruitjes voor circa 6 minuten.
  3. Giet de spruiten af in het vergiet.
  4. Zet de wok op de warmtebron en maak de olie warm. Wanneer de olie warm is gaat de ui en de gember in de wok. Fruit deze even aan.
  5. Vervolgens gaan de champignons in de wok en deze wokken we voor 3-4 minuten mee.
  6. Daarna gaan de spruiten in de wok. Roer alles goed door elkaar en wok alles nog even voor 5 minuten.
  7. De spruiten zijn beetgaar als je er met een vork makkelijk in kan prikken.

De spruiten kunnen we ook halveren, dan is de wok tijd natuurlijk korter.

Serveer de spruiten nu in een leuke schaal of kom.

Spruitjes Wokken Vegetarisch

Het volgende gerecht is een van onze favorieten, het heeft de bittere smaak van de spruiten, de zoete smaak van rozijnen, de stevige textuur van amandel en het altijd lekkere broccoli. De ingrediënten die je nodig hebt voor 4 personen zijn:

  • 600 gram spruitjes
  • 1 kleine stronk broccoli
  • een handje rozijnen
  • een handje gehalveerde amandelen
  • 1,5 el zonnebloem olie
  • 2 tl soja saus
spruiten

Voor de bereiding doen we het volgende:

  • Maak de spruiten schoon zoals boven omschreven is. Doe dit ook met de broccoli.
  • Zet een pan met water op de warmtebron en kook hierin de spruiten voor 8 minuten. Wanneer de spruiten 4 minuten koken gaat ook de broccoli in de pan voor de laatste 4 minuten.
  • Giet de spruiten en broccoli af in het vergiet.
  • Zet de wok op de warmtebron en doe de olie in de pan. Wanneer de olie warm is gaan de spruiten en broccoli gelijktijdig in de wok.
  • Wok nu de groente voor 4-5 minuten op hoog vuur.
  • Zet de warmtebron lager en voeg de rozijnen, amandelen en sojasaus toe aan de wok. Meng alles goed door elkaar en wok voor nog eens 2 minuten.
  • De spruiten (en broccoli) zijn gaar als je er met een vork inprikt en deze gaat er makkelijk in.

Nu heb je een heerlijke wokschotel gemaakt die past bij aardappelen, rijst of pasta.

Spruitjes Wokken Oosters

Spruiten wokken volgens oosters recept is een gangbare manier om spruiten te wokken. Wij doen er hier ook nog Cherry tomaatjes bij. Wat je nodig hebt voor 4 personen zijn de volgende ingrediënten:

  • 600 gram spruitjes
  • cherry tomaatjes
  • 2 el sojasaus
  • 1-2 el ketjap
  • 1 el zonnebloem olie
  • 1 gesnipperde ui
  • peper en zout
  • peterselie
hoe spruiten wokken

Het wordt op de volgende manier klaargemaakt:

  1. Snijd en was de spruiten zoals bovenstaand omschreven
  2. Kook de spruitjes nu voor circa 6 minuten en giet vervolgens af.
  3. Zet de wok op de warmtebron en maak de zonnebloem olie warm.
  4. Fruit hierin de gesnipperde ui.
  5. Doe vervolgens de spruiten en tomaten in de wok. Meng alles goed door elkaar en wok voor circa 4 minuten.
  6. Vervolgens gaan de sojasaus en ketjap in de wok, samen met 100 milliliter water. Wok het geheel nog even kort.
  7. Serveer het gerecht nu met peterselie te decoratie.

Eet smakelijk met dit heerlijke gerecht.

Spruitjes Wokken Kerrie

Het volgende gerecht is echt lekker fris. Het zijn spruitjes met kerrie en appel. Deze combinatie is verrassend lekker. Wil je het maken? Dan heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 600 g spruitjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 (zachte) appel, in stukjes. Niet z’on harde granny appel maar een lekkere zachte zoete appel!
  • 1 – 2 tl kerriepoeder
  • 1 el sojasaus
hoe spruiten wokken

Voor het bereiden moeten we de volgende stappen doorlopen:

  1. Maakt de spruiten schoon zoals boven omschreven.
  2. Verhit nu de zonnebloemolie in de wok en fruit de ui even aan.
  3. Voeg vervolgens de appel, die in stukjes gesneden is toe aan de ui.
  4. Na circa 1 minuut gaan de gehalveerde spruiten in de wok en roerbak dit alles nu voor 2 minuten.
  5. Vervolgens gaat het kerriepoeder en de sojasaus in de wok, samen met 100 milliliter water.
  6. Laat alles nu 8 minuten sudderen en je hebt een heerlijk gerecht.
  7. Prik met een vork in de spruiten om te voelen of ze beetgaar zijn. De vork moet er namelijk makkelijk in gaan.

Eet smakelijk!

Spruitjes Wokken Kruiden

Spruiten kunnen we ook alleen wokken in de wok zonder ’te veel gedoe’. Gewoon wokken met kruiden en lekker serveren bij gebakken aardappelen.

Over het kruiden van spruitjes hebben wij een aparte blog geschreven ‘Welke kruiden bij spruiten?‘ vertelt je alles over het op smaak brengen van spruiten.

Wat heb je hiervoor nodig voor 4 personen?

  • 800 gram spruiten, schoongemaakt
  • 1 el zonebloem olie
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 el bieslook
  • zout en peper
hoe spruiten wokken

Het klaarmaken doen we als volgt:

  1. Maak de spruiten schoon zoals boven omschreven staat.
  2. Zet een pan met water op de warmtebron en kook hierin de spruiten voor circa 8 minuten.
  3. Giet de spruiten af in het vergiet en laat even uitlekken.
  4. Zet de wok op de warmtebron en maak de olie warm. Doe vervolgens de spruiten in de wok. Nu wokken we de spruiten voor 5 minuten op hoog vuur.
  5. Ze de warmtebron lager en doe de kruiden in de wok en roer alles goed door elkaar.
  6. Breng nu op smaak met peper en zout.

Je kunt ervoor kiezen om de spruiten eerst nog te halveren, maar dit hoeft niet. Serveer de spruiten nu met de aardappels die je gebakken hebt.

Mocht je nu nog verse spruiten over hebben of het je een spruiten gerecht over? Lees dan onze blog ‘Hoe Spruiten Bewaren?‘ dan kan je de volgende keer weer heerlijke spruiten eten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs