Hoe Spruiten Bewaren? Ook Invriezen?

Deel deze blog makkelijk via:

Spruiten zijn kleine kooltjes die in rijen langs taaie lange stelen groeien. Wanneer je spruiten koopt zorg er dan voor dat deze vers zijn want die zijn langer te bewaren. Verse spruiten zijn het lekkerst wanneer ze klein zijn en het blad zit goed om elkaar heen gevouwen.  

Hoe spruiten bewaren?

  • Vers op de fruitschaal 3-5 dagen
  • In de koelkast zijn spruiten 6 tot 8 dagen te bewaren
  • In een plastic zak, in de koelkast 1 tot 2 dagen.  
  • In de vriezer zijn spruiten 12 maanden te bewaren.
  • Bereidde spruiten 1 dag bewaren in koelkast, maar in de vriezer 3 maanden.  

Wij hebben ook een artikel geschreven over het bereiden van spruitjes; Van koken tot grillen en nog veel meer. De titel is Hoe Spruitjes Bereiden? Wil je meer weten over het kruiden van spruiten? Lees dan onze blog Welke Kruiden Bij Spruitjes?

Spruiten kunnen dus op verschillende manieren worden bewaard. Maar waar moet je op letten als je spruiten gaat bewaren? Dat wordt in deze blog beschreven. We trappen af met: spruiten kopen. 

Spruitjes Kopen 

Ten eerste dient gezegd te worden dat wanneer we oude spruiten kopen, deze groot zijn, het blad gelig is en de bladeren sluiten niet meer goed aan bij de andere bladeren.  Het spreekt voor zich dat oude spruiten minder lang houdbaar zijn dan verse spruiten. 

spruitjes

Verse spruiten zijn klein en het blad is lichtgroen en sluiten strak aan om de andere bladeren. In deze blog gaan we uit van verse spruiten. Het dient de aanbeveling om de spruiten te eten op de dag van aankoop, dan zijn zij het verste en het lekkerste.  

Spruiten Bewaren

Spruitjes die je bewaart zonder koeling kunnen 4 tot 5 dagen bewaard blijven. Leg de spruitjes niet bij verwarming of op een warme plek. Dat zorgt ervoor dat de spruiten hun versheid sneller zullen verliezen. Buiten de koelkast zullen de blaadjes wel sneller geel worden maar je kunt ze gewoon eten.

Snijdt het onderste kantje van de spruitjes af en haal gele blaadjes van de spruitjes af. Zo kun je de spruitjes gewoon weer gebruiken.   

Spruiten Bewaren In De Koelkast 

Spruiten die je in de koelkast bewaard kun je ongeveer 6 tot 8 dagen bewaren in de groentelade.   

Doe de spruiten in een papieren zak, zo blijven zij het langste vers. Leg de zak in de groentelade. De temperatuur in de groentenlade van de koelkast is daar het laagste en zorgt ervoor dat de spruiten lekker vers blijven en dat je ze daardoor langer kunt bewaren.  

Zorg er wel voor dat de groentelade droog is, anders worden de spruiten alsnog vochtig. Dit is een bron van bacteriën en de spruiten zullen dan alsnog snel bederven.  

Wanneer je geen papieren zak voor handen hebt leg dan de spruiten in een schaal met keukenpapier in de koelkast. Zo blijven de spruiten lekker droog en kun je ze goed 6 tot 8 dagen bewaren.  

Spruiten die je in een plastic zak gaat bewaren blijven in de koelkast korter vers, waar je ze ook legt. Ze gaan hard achteruit. Plastic houdt vocht vast wat verdampt uit de spruiten.  Ze zijn dan 2-3 dagen houdbaar.

Dat vocht zorg er dan weer voor dat de spruiten sneller zullen bederven. Bewaar de spruiten desnoods los in de groentelade die droog is, dat is beter dan in plastic. 

Kijk, wanneer je de spruitjes wat dagen hebt bewaard, of deze niet beschimmeld zijn. Dan is het advies om de spruiten weg te gooien.  

Spruitjes Bewaren In Vriezer 

Spruitjes die je vers hebt gekocht kun je zo in de vriezer bewaren.  Er mogen geen rotte plekjes op zitten en losse gele blaadjes moeten zijn verwijderd. Ze mogen in geen geval lang op kamertemperatuur liggen voor ze de vriezer in gaan. Was en droog de spruiten wel even voor ze de vriezer in gaan.  

Spruiten Blancheren En Invriezen

De meeste mensen geven er de voorkeur aan om de spruiten te blancheren en dan in te vriezen. Door het blancheren worden de spruitjes wat zoeter en de kooktijd wordt korter na het ontdooien. 

Blancheren is een makkelijke techniek: Maak de spruitjes schoon door de onderkant eraf te snijden en losse en/of gele blaadjes eraf te halen. Laat het water koken in een pan, zonder zout, en doe de spruitjes in het kokende water. Wacht dan een minuut of 3 en giet de spruitjes af in een vergiet.  

spruiten

Direct na het afgieten, dompel je de spruitjes in een kom met ijskoud water en laat je ze koelen. Nu ze afgekoeld zijn laat je de spruiten uitlekken op keukenpapier. Dep ze droog en de spruitjes kun je in de vriezer voor 1 jaar bewaren.   

Wanneer je spruitjes is porties invriest hoef je niet het hele pakket spruiten te ontdooien, tenzij dat de bedoeling is natuurlijk. Zorg voor een goed diepvriesbakje met deksel of diepvrieszakje.  

Plak een sticker op het diepvriesbakje en schrijf er de datum op van invriezen. Na een jaar gaat de smaak van spuiten achteruit, maar dan zijn ze vast al op, toch? 

Wil je de spruiten weer gebruiken dan doe de bevroren spruitjes in een pan met kokend water en laat je deze gaar koken (zie spruitjes bereiden). 

Gekookte Spruitjes Bewaren In Koelkast 

Wanneer je gekookte spruitjes over hebt, kun je die goed 1 dag in de koelkast bewaren. Doe de gekookte spruitjes in een goed afgesloten koelkastdoosje en plak er een sticker op. Schrijf hier de datum op van koken en wat erin zit.  

Het gebeurt dat de gekookte spruitjes achteraan belanden in de volle koelkast en een tijdje uit zicht zijn. Fijn als je dan weet van wanneer, en of het spruitjes zijn, voor je ze openmaakt.

Wanneer je geen sticker hebt geplakt en je weet niet precies wanneer het is gekookt, ruik, kijk en proef dan even voor je de spruiten helemaal weer gaat verwarmen. Hierdoor gaan eventuele alarmsignalen vanzelf af, of niet. 

Over het koken van spruitjes hebben wij ook een blog geschreven ‘Hoe lang spruitjes koken?‘ vertelt je er alles over.

Gekookte Spruitjes Invriezen 

Gekookte spruitjes, die over zijn, kun je invriezen in de vriezer en kunnen 3 maanden bewaard blijven.  Dit vriezer moet staan op: min 18 graden Celsius. Op deze manier zijn de spruiten ook echt 3 maanden te bewaren.  

Laat gekookte spruitjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan om te koelen. Doe de spruitjes dan in een diepvriesbakje of zakje, die goed afgesloten kan worden.  

Plak een diepvriessticker op het bakje of zakje van de spruitjes en schrijf de datum van koken erop. Schrijf ook altijd op die sticker wat erin zit.  

Altijd handig om te weten tot wanneer de je de spruitjes kunt invriezen. Na 3 maanden verliezen de spruitjes namelijk hun smaak.  

Spruitjes Bewaren In Huis

Er zijn genoeg woningen die een kelder hebben of een schuur waar de temperatuur lager is dan in huis bij de kachel of verwarming. De spruiten zouden daar ongeveer 3 tot 4 dagen bewaard kunnen blijven.

Zorg er alleen voor dat de spruiten niet kunnen bevriezen door de vrieskou (bijvoorbeeld ‘s-nachts) en overdag weer ontdooien. Dit doet de spruiten echt geen goed. Zo kunnen ze snel gaan schimmelen.

Dus op het moment dat het gaat vriezen moeten de spruiten naar binnen en op een andere manier worden bewaard.  

Wil je meer weten over het wokken van spruiten, lees dan onze blog ‘Hoe spruiten wokken?‘ en je zet zo een lekker gerecht op tafel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs