Hoe Lang Spruitjes Koken?

Deel deze blog makkelijk via:

Spruitjes, spruiten, spruitkool of Brussles Sprouts zijn een echte wintergroente. De boer zegt dat spruiten extra lekker smaken wanneer ze de winter vorst hebben meegemaakt. Wij maken ons geen zorgen over vorst, wij bespreken in deze blog ‘Hoe lang spruitjes koken?’

#WijzeKooktijd
1Spruitjes beetgaar koken10 minuten
2Spruitjes koken in melk10 minuten
3Spruitjes koken in bouillon10 minuten
4Spruitjes koken en wokken4 minuten
5Spruitjes koken met suiker10 minuten
6Spruiten koken in de magnetron6 minuten
7Bevroren Spruitjes koken8 minuten

Er zijn meerdere mogelijkheden om spruitjes te koken. Spruiten kunnen ook op een andere manier klaar gemaakt worden. Bekijk hiervoor onze blog ‘Hoe spruitjes schoonmaken en bereiden?‘ die vol staat met andere bereidingswijze van spruiten.

In deze blog behandelen we het koken van spruiten. Te beginnen met de basis.

Hoe Spruitjes Koken?

De basis van spruitjes koken is heel eenvoudig. Echte moeten de spruiten eerst schoongemaakt worden voordat we ze kunnen koken.

Snijd met een klein scherp mesje de onderkant van de spruitjes af en verwijder de twee buitenste blaadjes. Spoel de spruiten vervolgens af onder de koude kraan in een vergiet. Nu heb je verse en schone spruiten die we kunnen gaan koken. Dit gaat als volgt:

spruitjes
  1. Zet een pan met ruim water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  2. Voeg een beetje zout toe aan het water en wanneer het water kookt gaan de spruitjes in de pan.
  3. Breng het water weer aan de kook. Als het water kookt dan is de kooktijd voor de spruitjes 10 minuten voor beetgaar. 2 minuten langer en ze zijn gaar, en 8 minuten koken zijn de spruiten beet vast. Meestal worden spruiten beetgaar gekookt.
  4. Giet de spruiten nu af in een vergiet en leg ze op een serveerschaal.

De spruiten zijn nu klaar om gegeten te worden. Echter kan je spruitjes heel lekker op smaak brengen met kruiden en andere smaakmakers. Lees hiervoor onze blog ‘Welke kruiden bij spruiten?‘ en je ze zo een heerlijk gerecht op tafel.

Spruitjes Koken In Melk

Vaak worden spruitjes gekookt in melk. Koken in melk gebeurt om twee redenen namelijk om de kookgeur te verminderen en om maagzuur tegen te gaan.

De geur van spruiten is vaak zwavelachtig en indringend. Aangezien onze geur voor een groot deel bepalen of we iets lekker vinden is de geur dus heel belangrijk. Om de zwavelgeur tegen te gaan wordt soja melk toegevoegd aan de spruiten. Dit verminderd de zwavellucht waardoor de eet ervaring ook beter wordt.

Ook kunnen spruiten bij sommige mensen maagzuur problemen geven. Om dit tegen te gaan wordt ook soja melk toegevoegd om de stoffen die de maagzuur creëren tegen te gaan.

In beide gevallen praten we echter niet over een pan vol met melk. Kook de spruiten zoals bovenstaand staat omschreven en voeg 4 tot 5 eetlepels soja melk toe aan de spruiten. De kooktijd in dit geval is 10 minuten voor beetgaar.

Spruitjes Koken Met Suiker

Aan het kookwater van spruiten wordt ook wel suiker toegevoegd. Suiker is natuurlijk zoet en spruitjes zijn van nature bitter. Het zoet en het bitter gaan in dit geval prima samen. Suiker verminderd namelijk de bitterheid van de spruiten. Ook zorgt de suiker er voor dat de spruiten hun mooie kleur behouden.

Het koken van de spruiten is bovenstaand omschreven en de kooktijd is ongeveer 10 minuten voor beetgaar.

Voeg na het koken nog een beetje nootmuskaat toe en je hebt een heerlijk gerecht. Lekker met gewone gekookte aardappelen.

Spruitjes Koken In Bouillon

Ook kunnen de spruiten gekookt worden in bouillon. Wij nemen hiervoor altijd een groente of tuinkruiden bouillon. Deze bouillon geven de spruiten tijdens het koken een heerlijke kruidige smaak. De spruiten behoeven dan niet meer op smaak gebracht te worden. Neem iets meer dan 1 bouillon blokje voor 1 liter water en je krijgt heerlijke gekruide spruiten.

Het koken gaat zoals bovenstaand is omschreven en de kooktijd is 10 minuten voor beetgaar.

Spruitjes Koken En Wokken

Spruitjes worden heel vaak gebruikt om te wokken of te roerbakken. Je kunt er namelijk heerlijke gerechten mee maken. Het is niet aan te raden om de spruiten te wokken zonder te koken. De spruiten moeten dan heel lang gewokt worden en dat is meestal niet goed voor de andere ingrediënten.

spruitjes

Om de woktijd te verkorten worden spruitjes dan ook eerst gekookt. Hierdoor zijn ze al een beetje gaar als je gaat wokken.

Het koken van de spruitjes gebeurt op de manier zoals het bovenstaand omschreven is in het hoofdstuk ‘Hoe Spruiten Koken?’. De kooktijd is echter geen 10 minuten maar 4 minuten.

Giet de spruiten af in het vergiet en laat even uitdampen. Daarna kan je de spruitjes eventueel halveren of gelijk in de wok of hapjespan doen.

Onze blog ‘Hoe Spruiten Wokken?‘ helpt je op weg om heerlijke wok gerechten te maken met spruiten. Deze blog is het lezen waard als je gaat wokken.

Spruiten Koken In De Magnetron

De magnetron is een uitstekend hulpmiddel om spruiten te koken. Dit gaat relatief snel en je hoeft niet te wachten totdat het water kook (in de magnetron koken is eigenlijk geen koken maar stomen). Hoe gaat het in zijn werk:

  1. Doe de schoongemaakte spruiten in de magnetronschaal en voeg ongeveer 2-3 eetlepels water toe.
  2. Dek de schaal af met de deksel of magnetronfolie.
  3. Zet de magnetron op de hoogste stand en de timer op 6 minuten, dit is voor beetgaar. Voor gaar de timer 1 minuut langer zetten.
  4. Prik met een vork in de spruiten of ze gaar zijn. De vork moet er makkelijk in gaan.

Leg de spruiten nu op een serveerschaal, doe er vervolgens een klontje plantaardige boter bij een een beetje nootmuskaat. Eet smakelijk!

Bevroren Spruitjes Koken

De bevroren spruiten worden meestal gekocht in de supermarkt en de kooktijd en bereidingswijze staat dan op de verpakking. Dit is dus makkelijk klaar te maken.

Heb je de spruiten echter zelf ingevroren dan kan de kooktijd een raadsel voor je zijn. Zijn de spruiten eerst geblancheerd en dan ingevroren of zijn de spruiten zonder kort koken de vriezer in gegaan?

Het beste is om de spruiten eerst schoon te maken en daarna 2 minuten te koken en dan af te spelen onder de koude kraan, dit is blancheren. Zo worden alle bacteriën gedood. Hierna kan je ze invriezen.

Deze spruiten gaan vanuit de vriezer gelijk in het kokende water. Breng het water weer aan de kook en kook de spruiten nu in 6-8 minuten beetgaar.

Zijn de spruiten schoongemaakt en dan de vriezer ingegaan? Doe de spruiten dan vanuit de vriezer in het kokende water en breng het water weer aan de kook. De kooktijd is nu 10 minuten voor beet gaar.

Laat de spruiten nooit ontdooien wanneer je ze weer wilt gaan gebruiken. Ze worden dan heel slap, vallen uit elkaar en de smaak is een stuk minder. Niet doen dus.

Nu weet je heel wat meer over ‘hoe lang spruitjes koken?. Heb je nu een spruitengerecht of verse spruiten over? Lees dan onze blog ‘Hoe spruiten bewaren?‘ voor het goed en lang bewaren van je spruiten.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs