Hoe Groente Stomen? In Pan, Mand, Magnetron of …

Deel deze blog makkelijk via:

De standaard manier om groente te bereiden is via koken. Echter zijn er meerdere manieren om groente te bereiden zoals bakken, wokken, roosteren en natuurlijk stomen. In Nederland zijn we niet zo gewend aan het stomen van groente terwijl dit een perfecte manier is om de groente klaar te maken.

Groente stomen. Maak de groente schoon en verwijder de slecht plekken. Doe de groente vervolgens in de stoommand, stoompan, magnetron of stoomoven. Bekijk onderstaande tabel voor de juiste stoomtijd van je groente. Na stomen de groente op smaak brengen met kruiden.

Het stomen van groente heeft meerdere voordelen ten opzicht van koken. Zo blijft de textuur van de groente intact en heeft de groente een lekkere ‘bite’. Ook blijft de kleur van de groente behouden en misschien wel het belangrijkste, de voedingsstoffen blijven heel goed bewaard en worden niet met het kookvocht weggegooid.

Welke Groente Stomen?

Het antwoord op deze vraag is heel simpel; Wat je kan koken kan je ook stomen! Dus alle groente kunnen gestoomd worden.

groente stomen

Het bereiden gaat wel iets anders dan koken. Tijdens koken kan je bouillon toevoegen of bijvoorbeeld zout om de groente op smaak te brengen. Bij stomen gebeurt dit altijd achteraf. Dus eerst stomen en dan zout, peper en andere kruiden of smaakmakers toevoegen.

Groente Stomen Hoe lang?

De stoomtijd verschilt per groente, zo ook de voorbereiding. Onderstaande stoomtijden tabel geeft per groente de voorbereiding en de stoomtijd aan. Alle kool soorten zijn samengevoegd onder ‘kool’ (Chinese kool, rode kool, witte kool, spitskool, …).

Houd er rekening mee dat de onderstaande stoomtijden tabel alleen bedoeld is als richtlijn – de werkelijke stoomtijden kunnen verschillen vanwege persoonlijke smaak (sommige mensen willen hun groenten harder of juist zachter). Ook bepalend is het watergehalte in de groente. In het algemeen geldt hoe verser de groente, hoe sneller het klaar zal zijn.

Daarnaast heeft de grootte van de stukken groente een grote invloed op hoe lang het duurt om een groente te stomen. Het duurt bijvoorbeeld langer om hele groenten te stomen dan in blokjes gesneden groenten.

Stoomtijden Tabel

Onderstaande stoomtijden tabel geeft de stoomtijd van het stomen van groente in een pan aan. Maak je gebruik van een stoomoven of magnetron, scrol dan naar beneden voor de tijden in een stoomoven en magnetron.

GroenteVoorbereidingStoomtijd
AardappelSchillen en in gelijke stukken snijden15-20 minuten
AndijvieSchoonmaken en in reepjes snijden3-5 minuten
ArtisjokHele Artisjok25-40 minuten
AspergesSchillen en onderkant verwijderen7-13 minuten
BloemkoolIn gelijke roosjes snijden/breken5-10 minuten
Bloemkool Hele bloemkool 40 minuten
BroccoliIn gelijke roosjes snijden/breken5-7 minuten
DoperwtenVerse doperwten2-4 minuten
Haricots VertsSchoonmaken en einde verwijderen6-10 minuten
KnolselderijSchoonmaken en in stukken snijden5-7 minuten
Kool – Alle soorten Schoonmaken en in reepjes snijden6-10 minuten
MaiskolfVerwijder de bladeren 7-10 minuten
PaksoiSchoonmaken en in reepjes snijden7-9 minuten
Peultjes Uiteinde verwijderen5-8 minuten
PastinaakSchoonmaken en in blokjes snijden15-20 minuten
PompoenSchillen en in blokjes snijden7-10 minuten
PreiGroene bladeren verwijderen en in ringen snijden5-8 minuten
Rode BietenHele bieten gewassen. Schil verwijderen na stomen35-40 minuten
SnijbonenSchoongemaakt en gesneden8-10 minuten
SperziebonenSchoongemaakt en uiteinde verwijderen12-15 minuten
SpinazieVers gewassen5-8 minuten
SpruitjesBuitenste bladeren verwijderen en stukje stronk12-15 minuten
Venkel Schoonmaken en in even grootte stukjes snijden15-18 minuten
Witlof Stukje van onderkant verwijderen en eventueel halveren10-12 minuten
WortelenSchillen, uiteinde verwijderen en in gelijke stukken snijden7-10 minuten
Zoete aardappelSchillen en in stukken snijden5-8 minuten
Groente stoomtijden tabel

Het is ook mogelijk om paprika, champignons, tomaten, uien en knoflook te stomen. Andere kookmethodes, zoals roosteren of bakken, zijn echter beter geschikt voor deze soorten.

Groente Stomen In Pan

De groente kunnen we stomen in stoompan of met een gewone pan en een mandje. Zet de (stoom)pan op de warmte bron en breng het laagje water aan de kook. Bereid de groente voor zoals bovenstaand is omschreven. Wanneer het water kookt brengen we voorzichtig de groente in de pan. Doe de deksel voor driekwart op de pan en stoom de groente volgens de stoomtijdentabel.

Als de groente klaar is prik dan met een vork in de groente om te bepalen of deze gaar is. Vind je het nog te hard stoom dan iets langer door. Haal de groente voorzichtig uit de pan (stoom is heel heet) en serveer deze met je favoriete kruiden.

Er zijn stoompannen met één of meerdere lagen te koop. Met meerdere lagen kan je ook meerder groente tegelijk stomen. Deze pan van bol.com is een aanrader. Het heeft goede stoomgaten en is makkelijk schoon te maken.

groente stomen

Je kunt het ook makkelijk doen en dat is door een stoommandje aan te schaffen. Het onderstaande mandje past in elke pan en is makkelijk schoon te maken. Op bol.com kan je een hele selectie aan stoommandjes vinden.

groente stomen

Daarnaast zijn er nog mandjes van riet. Het voordeel is dat ook deze meerdere lagen hebben, zoals deze bij bol.com. Ze zijn alleen wel iets moeilijker schoon te maken.

groente stomen

Groente Stomen In Stoomoven

Een stoomoven is meestal ingebouwd in de keuken en is een perfect apparaat om groente mee te stomen.

De stoomtijden van groente in een stoomoven zijn anders dan de stoomtijden zoals boven is omschreven.

Groente Stomen Magnetron

Stomen in de magnetron gaat enorm snel. Het water verdamp en wordt hete stoom. De stoomtijden in de magnetron zijn voor elke magnetron anders. Dit heeft te maken met het vermogen van de magnetron, welke schaal je gebruikt en de hoeveelheid water. Dus het is proberen en kijken hoe het uitpakt.

Doe de groente in een magnetronschaal en voeg een kwart glas water toe aan de schaal. Dek de schaal af met de deksel van de schaal en doe deze in de magnetron. Zet het vermogen op de hoogste stand en de timer op 2,5 minuten en druk ‘start’. Kijk na 2,5 minuten hoe het gaat. Wees voorzichtig, want de stoom is enorm heet. Prik met een vork in de groente om te bepalen of ze beetgaar zijn. Zo niet, dan nog even verder stomen.

Dit is proefondervindelijk stomen. Gewoon proberen en kijken hoe lang het ongeveer duurt. Begin met 2,5 minuten en voer dit steeds met 2,5 minuten op. Hou je tijden bij, want dan weet je het voor de volgende keer.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs