Hoe Knoflook Poffen? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Wie houdt en nu niet van knoflook? Ik kan het mezelf haast niet voorstellen. Knoflook is zo een fijne smaakmaker in heel veel gerechten. Zeker wanneer je knoflook gaat poffen of roosteren. Maar hoe kan je knoflook poffen?

Verwijder de buitenste schil van de bol en snijd de bovenkant van de teentjes af. Zorg ervoor dat ze aan elkaar blijven zitten. Doe eventueel de knoflook bol in aluminiumfolie met olie en andere kruiden. Gaar de knoflook nu voor een uurtje.

Knoflook is natuurlijk ook het hoofdingrediënt van knoflooksaus, heerlijk als dipsaus of over je bijvoorbeeld je pizza. Over knoflook maken hebben wij ook een blog geschreven; ‘Hoe Knoflooksaus Maken? Meerdere varianten‘ beschrijft 7 manieren om lekkere knoflooksaus te maken.

Knoflook Roosteren

Roosteren of poffen van knoflook is eigenlijk hetzelfde! Poffen of roosteren kunnen we doen als de knoflook nog in de bol zit, als ongepelde knoflook tenen en gepelde knoflook tenen. Het maakt niet uit hoe je de knoflook poft, want de smaak blijft hetzelfde. Alleen met gepelde knoflook is de kans op aanbranden groter. Daarnaast is het leuker om een hele knoflook bol te roosteren in bijvoorbeeld de oven of op de bbq.

knoflook poffen

Door het roosteren wordt de knoflook langzaam gegaard in zijn eigen vocht. Hierdoor wordt de smaak heel zacht, fluweel zacht. De knoflook zelf is ook heel zacht, je kunt het als het ware smeren op een stuk stokbrood. Dus niet te hard in knijpen anders knijp je het uit. Te snel gegaarde knoflook zal hard worden. Deze is uitgedroogd.

Onderstaand wordt vertelt hoe en op wat voor manieren je knoflook kan poffen, te beginnen met de barbecue.

Knoflook Poffen BBQ

Het poffen van de knoflook kan je op twee manieren doen, namelijk:

  1. op het rooster leggen
  2. in aluminiumfolie verpakken

Beide methode werken goed alleen wanneer je het is aluminiumfolie verpakt kan je er meer smaakmakers aan toevoegen.

Heel veel groente en kruiden kan je klaar maken op de bbq. Wil je weten hoe, lees dan onze blog ‘Hoe Groente Op de BBQ Klaar Maken?‘ en laat je verrassen door de vele mogelijkheden.

Op Het Rooster

Wanneer je hier voor kiest ben je zo klaar. Wat je moet doen is de top van de knoflook bol afsnijden, dat is alles.

Daarna leg je de knoflook bol op de bbq op een plaats met indirecte warmte. Als je de knoflook op de hete kolen legt zal deze verbranden. De knoflook gaart goed bij een temperatuur van ongeveer 130 graden.

knoflook op bbq
Knoflook en bosuitjes op de bbq

Sluit de deksel van de bbq en nu is het een kwestie van wachten, een uur wachten. De knoflook is gaar wanneer deze heel zacht is. Je kan dit voelen door met een prikker in een teentje te prikken.

Haal de knoflook van de bbq en besprenkel met olie en kruiden en/of smeer het op je gerecht. Eet smakelijk.

In Aluminiumfolie

Verpakken in aluminiumfolie geeft je meer vrijheid om er andere smaken aan toe te voegen. Wat je doet is het volgende.

Haal de buitenste schil van de knoflook weg maar zorg er wel voor dat de teentjes aan de onderkant vast blijven zitten. De teentjes hebben nu iets meer onderlinge ruimte.

Snijd vervolgens met een scherp mes de top van de teentjes af en leg de bol op een stuk aluminiumfolie. Besprenkel de knoflook met een beetje olijfolie en voeg eventueel kruiden toe. Denk hierbij aan een takje rozemarijn of tijm. Of voeg de kruiden toe die jezelf lekker vindt. Zout en peper kan je altijd toevoegen.

Sluit nu de aluminiumfolie en leg het pakketje op het rooster. Zorg dat het op een niet te hete en niet te koele plaats ligt. Dus geen directe warmte en sluit de deksel. Gaar de knoflook nu een uurtje en het is klaar. Als de knoflook zacht is, dan is de smaak ook goed.

Knoflook Poffen Oven

Het poffen van knoflook in de oven heeft veel overeenkomsten met het roosteren op de bbq. Alleen het poffen in de oven kan je ook in de winter doen! Je gaat als volgt te werk.

Verwijder wederom de buitenste schil maar laat de teentjes aan elkaar vast zitten. Snijd de top van de teentjes af en leg het op een velletje aluminiumfolie.

knoflook poffen

Voeg een beetje olie toe en kruiden die je lekker vindt, bijvoorbeeld tijm of rozemarijn. Zout en peper kan je altijd toegegeven. Sluit het pakketje en leg het op de bakplaat of rooster in de oven die voor verwarmt is op 160 graden. De temperatuur is relatie laag omdat we het langzaam willen laten garen in het eigen vocht.

Kijk na een uurtje of het klaar is. De knoflook moet zacht zijn. Dit kan je ook controleren door met een prikker in een teentje re prikken.

Haal het uit de oven, maak de aluminiumfolie open en serveer het in de folie op tafel. eet smakelijk.

Ook gepelde en ongepelde knoflookteentjes kan je poffen in de oven. De ongepelde teentje leg je los op de bakplaat, de gepelde teentje verpak je in aluminiumfolie met olie en bijvoorbeeld rozemarijn of tijm. Het roosteren duurt in dit geval ongeveer 45 minuten.

Knoflook Poffen Airfryer

In de airfryer kan je heel goed knoflook bollen poffen, en het gaat nog snel ook. Hoe ga je te werk?

Haal de buitenste bladeren van de knoflook bol af. De teentjes blijven vast zitten aan elkaar. Besprenkel de knoflook met een beetje olie en zout.

Leg de hele bol nu in de airfryer die je warm hebt gemaakt op 160 graden. Het duurt ongeveer 15 minuten en dan zijn ze gaar. Dit kun je testen door met een prikker in een van de teentjes te prikken.

Haal de bollen uit de airfryer en serveer het op een schaal of smeer het op je stokbroodje.

Je kunt het ook in aluminiumfolie wikkelen, verwijder dan de top van de teentjes en leg de bol op een velletje folie. Besprenkel de bol met olie en eventueel kruiden zoals tijm en rozemarijn. Voeg ook een beetje zout toe en doe het pakketje dicht.

Pof nu de bollen voor 10 minuten op 160 graden. Je gepofte knoflook is nu gaar.

Knoflook Poffen Magnetron

Poffen in de magnetron gaat sneller maar heeft niet mijn voorkeur. Juist door het langzame garen komen er heel veel smaken los. Bij het poffen in de magnetron is dit minder. Maar ja, soms zit je gewoon in tijdnood en dan is de magnetron een uitkomst.

Verwijder ook nu de buitenste schil van de knoflook bol en snijd de toppen van de teentjes af. Zorg ervoor dat de teentjes aan elkaar blijven zitten.

Leg de bol in een magnetronschaal en voeg een eetlepel water toe. Besprenkel de bol met een beetje olie. Dek de schaal nu af en plaats deze in de magnetron.

Zet de magnetron op half vermogen en de tijd op 4 minuten. Kijk na 4 minuten of de knoflook zacht is. Dit kan je testen door met een prikker in een van de teentjes te prikken. Is deze zacht prima, zo niet dan nog een minuutje erbij.

Zo maak je snel gepofte knoflook in de magnetron.

Knoflook Poffen Pan

Je kunt een hele knoflook bol ook poffen in de pan. Zet de pan hiervoor op een halfhoog vuur.

knoflook poffen

Snijd de bovenkant van de knoflook teentjes af en plaats de bol in de pan zonder olie, anders ben je aan het bakken.

Pof de knoflook nu in 10-15 minuten gaar. De garing zal anders zijn dan vanuit de oven of airfryer. In de oven of airfryer wordt de hele bol verwarmt. In de pan alleen de onderkant van de bol. Dus wees er zeker van dat het niet aanbrandt en dat de knoflook gaar is wanneer je deze van het vuur afhaalt.

Dit was de laatste manier van het poffen van knoflook. Maak je keuze en ga aan de slag. Succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs