Hoe Paprika Roosteren? In oven, Pan, BBQ, Airfryer Of …

Deel deze blog makkelijk via:

Paprika is er in de kleuren groen, geel, oranje en rood. De groene paprika smaakt iets bitter en de rode het zoetst. Paprika wordt veel gebruikt in de Nederlandse keuken om zijn smaak. Een paprika smaakt nog lekkerdere wanneer deze geroosterd is. Maar hoe doe je dat paprika roosteren?

Paprika kunnen we roosteren in de oven, in de grillpan, in de airfryer, op de barbecue en op het fornuis. Dit kan je doen met hele of stukken paprika’s . Daarna ontvellen en besprenkelen met olie en peper en zout. Of bewaren in een pot met knoflook.

Onderstaand worden verschillende manieren besproken over het roosteren of grillen van paprika. Probeer ze uit!

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Paprika Grillen

Het grillen of roosten van paprika kan op verschillenden manieren, namelijk:

 • In de oven
 • In de airfryer
 • Op de barbecue
 • In de Pan
 • Op het fornuis

Je krijgt uiteindelijk allemaal het zelfde resultaat, geroosterde paprika. We zullen ze nu allemaal behandelen.

Paprika Grillen Oven

Het grillen in de oven doen we met hele paprika’s. Straks roosteren we ook stukken paprika’s maar eerst de hele paprika. Wat ga je doen?

paprika uit de oven
 1. Als eerste maak je de paprika schoon onder de kraan en droog de paprika’s af met een theedoek. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200-225 graden.
 2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en leg hierop de hele paprika’s. Schuif de bakplaat op een hoge positie in de oven en sluit de oven. Kijk na 10 minuten en draai de paprika’s met een tang om en sluit de oven.
 3. Het duurt ongeveer 20-25 minuten voordat de paprika’s klaar is. Je kunt zien of ze klaar zijn wat de huid van de paprika moet op sommige plekken zwart geblakerd zijn.
 4. Haal de paprika’s nu uit de oven en doe ze in een plastic zak en sluit deze af. Of leg ze in een schaal en dek de schaal af. Laat ze voor 15 minuten rusten (je krijgt daarna het vel er makkelijk af).
 5. Haal de paprika uit de zak en verwijder met de hand het vel van de paprika. Snijd vervolgens de paprika open en verwijder de steel en de zaadlijsten.

Nu heb je heerlijke paprika die je gelijk kunt eten. Je kunt ze ook besprenkelen met olie en zout en peper.

Paprika Roosteren Oven

Stukken paprika kan je ook roosteren in de oven. Het hoeft niet een hele paprika te zijn. Wat ga je doen op de stukken paprika te roosteren in de oven?

 1. Snijd de paprika’s in 2 of 4 stukken en verwijder de zaadlijsten.
 2. Je kunt de binnenkant van de paprika’s met olie insmeren maar dit hoeft niet. Leg de paprika op bakpapier op de bakplaat met het vel naar boven.
 3. Schuif nu de paprika op de hoogste positie in de oven die voorverwarmd is op 200 graden.
 4. Kijk na 15 minuten hoe het gaat want het vel moet zwart worden maar mag niet verkolen.
 5. Haal de paprika uit de oven en doe ze in een afsluitbare plastic zak of leg ze in een schaal en dek deze schaal af. Na het afkoelen kun je makkelijk het vel verwijderen.
 6. Na 15 minuten haal je ze uit de zak en kan je met een scherp mesje het vel verwijderen.

Snijd nu de paprika in reepjes, blokjes of laat ze heel en serveer het. Eet smakelijk.

Paprika Roosteren Airfryer

Roosteren in de Airfryer gaat heel snel, sneller dan in de oven en net zo lekker. Het is makkelijk om te doen, doorloop de volgende stappen.

paprika grillen
 1. Was de paprika’s schoon onder de kraan en verwarm de airfryer voor op 200 graden.
 2. Doe de paprika’s in de airfryer, de roostertijd is ongeveer 10 minuten.
 3. Je kunt zien of ze klaar zijn doordat het vel zwarte plekken heeft en doordat het bubbelt. Is die nog niet het geval laat ze dan langer roosteren.
 4. Haal ze vervolgens uit de airfryer en doe ze in een afsluitbare plastic zak of doe ze in een schaal en dek deze af. Laat nu 15 minuten rusten. Hierna kun je het vel makkelijk verwijderen.
 5. Vervolgens verwijder je de schil met een scherp mesje en verwijder je de steel en de zaadlijsten.

Nu zijn de paprika’s klaar. Serveer bij je gerecht of bestrooi met een beetje olijfolie en peper en zout. Een knoflook erbij uitpersen smaakt ook heerlijk.

Paprika Grillen BBQ

Tja, paprika grillen op de barbecue is natuurlijk echt een feestje om te doen. Maar niet alleen paprika kan je grillen op de bbq. Vele soorten groente kan je grillen op de barbecue. Lees hiervoor onze blog ‘Hoe Groente Op De BBQ Klaarmaken?‘ en laat je verrassen!

paprika op de barbecue

Voor het grillen van paprika kan je het volgende doen:

 1. Een hele paprika die gewassen is onder de kraan gaat gelijk op het rooster van de bbq. Leg deze op de plaats waar het niet het heetste is. Of rijg de paprika’s aan een spies en leg deze op de bbq.
 2. Draai de paprika om als de kant op het rooster geblakerd is en het vel begint te bubbelen. Ga hiermee door totdat je de hele paprika gehad hebt.
 3. Je kunt ook eerst de paprika in stukken snijden en de zaadlijsten verwijderen. Smeer dan de binnenkant van de paprika in met olie en leg dan als eerste de paprika met het vel op het rooster. Draai even om en rooster de andere kant als het vel zwart geblakerd is.
 4. Doe dan de hele paprika of stukken in een plastic zak en sluit deze af. Je kunt ze ook in een schaal leggen en deze afdekken. Laat 15 minuten staan.
 5. Verwijder vervolgens de schil en maak de paprika schoon.

Maak nu een olie met twee teentjes knoflook uitgeperst en besprenkel de paprika hiermee. Heerlijk!

Paprika Grillen In Pan

Het grillen van paprika in de pan gaat eigenlijk alleen maar goed met stukken paprika. Een hele paprika grillen in de grillpan is geen optie. Dit duurt namelijk heel erg lang.

paprika in grillpan

Wat ga je doen? Volg onderstaande instructies:

 1. Snijd de paprika in grote stukken en verwijder de steel en de zaadlijsten.
 2. Smeer de paprika stukken in met oliefolie en leg deze in de grillpan op middelhoog/hoog vuur.
 3. Draai af en toe de paprika’s om. De paprika is klaar wanneer de schil geblakerd is en bubbelt. Je kunt er ook met een vork inprikken om te voelen of het zacht is.
 4. Ook nu even in een afsluitbare plastic zak doen en 15 minuten laten rusten.
 5. Verwijder vervolgens het vel en serveren maar.

Leg de paprika op een bord en bestrooi met grof zout en zwarte gemalen peperkorrels. Eet smakelijk!

Paprika Roosteren Gasfornuis 20

De laatste methode om paprika te roosteren in op het gasfornuis. Dit kan dus alleen als je gasbranders hebt en je raad natuurlijk al wat je gaat doen?

 1. Zet de gasbrander aan op de hoogste stand en leg de hele paprika op de brander. Nu is het een kwestie van afwachten.
 2. Je kunt de paprika af en toe omdraaien met een tang.
 3. De paprika is klaar als de buitenkant zwart geblakerd is.
 4. Doe de paprika vervolgens in een plastic zak en sluit deze af. Wacht nu 15 minuten.
 5. Open de zak en haal de paprika eruit. Verwijder het vel en maak de paprika verder schoon, verwijder de zaadlijsten.

Snijd de paprika in de gewenste stukken en natuurlijk een beetje zeezout en peper erover heen. Ook lekker met uitgeperste knoflook.

Onderstaande video laat zien hoe je paprika kan roosteren in de oven en grillen in een pan, met een paar handige tips.

Paprika’s Roosteren En Bewaren

Na het roosteren van paprika’s kan je ze ook bewaren. Rooster de paprika’s volgens één van bovenstaande methode.

Neem een pot die goed schoon is, liefst uitgekookt in heet water. Doe hierin de paprika stukken en vul af met een goede kwaliteit olijfolie.

Om de geroosterde paprika’s je eigen smaak mee te geven kan je kruiden toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan twee hele gepelde teentjes knoflook. Deze knoflook kan je eventueel ook mee roosteren met de paprika.

geroosterde paprika bewaren

Ook kan je een takje verse tijm of rozemarijn in de pot doen. Hoe langer je paprika’s in de pot laat zitten, hoe meer smaak de kruiden af geven.

Afhankelijk van de kwaliteit pot die je gebruikt hebt, het moet luchtdicht afsluiten als je het voor langere tijd wilt bewaren, kan je een pot met paprika ongeveer 3 maanden bewaren in de koelkast. De pot moet dan wel brandschoon zijn!

Paprika Roosteren Voor Soep

Voor het gebruik in de soep is geroosterde paprika heerlijk, het heeft een zacht zoete gegrilde smaak.

Het roosteren van de paprika is hierboven beschreven. Dus kies je methode en ga aan de slag. Het maakt voor de soep niet uit welke methode je gebruikt. Kies de methode die voor jou het makkelijkste is.

Je kunt de paprika in stukken snijden en aan de soep toevoegen en zo laten, maar je kunt het ook pureren. De paprika geeft toch wel zijn smaak af aan de soep.

Paprika Grillen Hoe Lang

Vaak krijgen we de vraag hoe lang moet je een paprika grillen? Dit is niet eenduidig te zeggen. Het is afhankelijk van de grootte van de paprika, is het een oude of verse paprika? Kortom, we moeten onze ogen gebruiken.

Een paprika is klaar als deze aan de buitenkant zwart is geworden en bubbelt. Prik er even met een vork in om te voelen of de paprika zacht is, wat dat moet hij zijn.

Om je toch op weg te helpen met de tijd:

 • in de oven ongeveer 20 minuten
 • in de airfryer 10 minuten
 • in de grillpan 10 minuten
 • op de bbq kan je alleen maar je ogen gebruiken en in de paprika prikken.

Succes met het roosteren van je paprika. Hoop dat het je smaakt.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs