Hoe Champignons Bakken? Vele Mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Champignons zijn vaak een heerlijke aanvulling op je gerecht. Echter is de champignon ook prima te gebruiken in een hoofdgerecht. Er zijn vele variaties en bereidingswijze mogelijk met champignons. Hier gaan we het hebben over ‘Hoe Champignons Bakken?

Hoe Champignons Bakken?

Vele manieren van bakken en lekker bereiden worden onderstaand besproken. Echter moet de champignons eerst schoongemaakt worden en moeten we ze snijden. Hoe dit moet kan je lezen in onze blog ‘Hoe champignons schoonmaken en snijden?‘ en laat je verrassen!

We beginnen als eerste met de champignons op de basis manier te bakken.

Hoe Lang Champignons Bakken?

Champignons bakken is niet moeilijk, het vraagt alleen wat aandacht. Gebakken champignons zijn een lekker aanvulling voor heel veel gerechten. Wat heb je nodig om champignons te bakken:

champignons
  • 250 gram (kastanje) champignons
  • 25 gram plantaardige margarine
  • Peper en zout

Het bakken gaat als volgt:

  1. Zet de hapjespan op de warmtebron en maak de pan met de plantaardige bakboter warm.
  2. Snijd de schoongemaakte champignons in plakjes. Heb je grote champignons dan kan je ze eerst halveren. Kleine champignons kan je heel laten (staat ook leuk op je boord).
  3. Als de boter gesmolten is gaan de champignons in de pan. Zorg er wel voor dat de champignons genoeg ruimte hebben in de pan. Roer het even om en laat dan even bakken.
  4. Het vocht van de champignons zal in de pan komen waardoor het bak in zijn eigen vocht. Laat dit vocht verdampen.
  5. Roer af en toe om, niet te vaak, totdat ze bruin zijn of proef wanneer jij denkt dat ze klaar zijn (geef de champignons even de tijd om lekker goud bruin te bakken).
  6. De baktijd in ongeveer 6-12 minuten en afhankelijk van de grootte van de champignons en de gewenste gaarheid.
  7. Voeg als laatste peper en zout toe.

Dit is het basisrecept van champignons bakken. Je kunt nu zelf andere ingrediënten toevoegen die je champignons een andere smaak geven.

Tijdens het bakken zal de boter worden opgenomen door de champignons. Je kunt dan weer een klein beetje boter toevoegen maar dit is niet noodzakelijk.

Champignons Bakken Ketjap

In ketjap gebakken champignons wordt ook wel champignons op Oosterse wijze genoemd. Ketjap is lekker zoet van smaak. Soms wordt in het recept ook nog suiker toegevoegd maar deze laten wij achterwege. Wij voegen een klein beetje sambal toe. Wat heb je nodig:

champignons
  • 500 gram (kastanje) champignons, gesneden of heel
  • 3-4 el ketjap manis
  • Peper en zout
  • 3 teentjes knoflook, gesneden of geperst
  • sambal naar smaak

Het klaar maken doe we als volgt:

  1. Zet een hapjespan op de warmtebron en maak de olie of bakboter warm.
  2. Fruit de knoflook even aan en doe dan de champignons in de pan.
  3. Bak deze voor circa. 3 minuten en roer een paar keer om.
  4. Doe de ketjap manis in de pan en roer dit alles om.
  5. Doe dan een beetje sambal erbij en roer alles om.
  6. Zet de warmtebron lager en laat even 10 minuutjes zachtjes bakken en roer af en toe om.
  7. Proef of je gerecht op smaak is, nu kan je nog ketjap of sambal toevoegen.

Leg de champignons op een serveer schaal en bestrooi eventueel nog met peper en zout. Peterselie staat leuk als garnering. Eet smakelijk.

Champignons Bakken Kruiden

Kruiden zijn lekker bij champignons. Sommige kruiden komen echt tot hun recht met champignons en dat zijn tijm, oregano, rozemarijn en peterselie. Samen met andere smaakmakers wordt dit een heerlijk gerecht. Wat heb je nodig?

champignons bakken
  • 250 gram (kastanje) champignons, gesneden of heel
  • 1 kleine ui of sjalot, gesneden
  • 1/4 tl tijm
  • 1/4 tl rozemarijn
  • 1/4 uitgeknepen citroensap
  • peper en zout
  • olie of bakboter

De bereidingswijze doen we als volgt:

  1. Zet de hapjespan op de warmtebron en maak de olie of bakboter warm
  2. Fruit de sjalot even aan. Doe vervolgens de champignons in de pan samen met de kruiden en bak deze mee. Je zult zien dat de champignons vocht loslaten. Laat dit vocht verdampen en bak de champignons dan nog 3 minuten.
  3. Voeg zout en peper toe en de citroensap

Proef of je champignons gaar zijn en lekker smaken. Je kunt nu nog kruiden toevoegen en goed op smaak brengen. Eet smakelijk.

Wil je een ander kruidencombinatie, lees dan onze blog ‘Hoe Champignons Kruiden? Vele top combinaties‘.

Champignons Bakken Ui en Knoflook

Deze champignons zijn zo klaar en lekker als je knoflook lekker vindt. Wij wel in ieder geval. Je hebt niet veel nodig en waarschijnlijk heb je het al in huis.

champignons bakken
  • 250 gram (kastanje) champignons, gesneden of heel
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 2-3 teentjes knoflook, geperst
  • peper en zout

Klaarmaken is ook zo gedaan:

  1. Zet de hapjespan op de warmtebron met wat olie of bakboter
  2. Bak nu de ui en knoflook even aan.
  3. Voeg de gesneden champignons toe er roer alles door elkaar.
  4. Het vocht uit de champignons komt los en laat dit verdampen.
  5. Voeg dan de peper en zout toe en proef of het de juiste smaak heeft. Nu kan je nog kruiden en peper en zout toevoegen.

Klaar is je gerecht. Een heerlijk bijgerecht wat zo klaar is en heerlijk smaakt.

Champignons Bakken In De Oven

Bakken van champignons is de oven is ook een feestje. Het duurt wat langer dan champignons bakken in een pan maar het resultaat mag er zijn. Wat kun je zoal maken in de oven met champignons? Dit zijn de ingrediënten:

champignons

2 teentjes knoflook, geperst
3 theelepels droge oregano
3 theelepels droge peterselie
50 gram plantaardige boter
500 gram champignons
zout en peper

Het klaar maken doen we als volgt:

  1. Meng de plantaardige boter met de peterselie, knoflook en oregano.
  2. Als het ongezouten boter is kan je wat zout toevoegen.
  3. Snijd de champignons in kwartjes. Zijn ze klein, dan kan je ze ook heel laten.
  4. Leg de champignons in de ovenschaal en doe hier nu de boter met kruiden overheen. Bestrooi het geheel met peper.
  5. Schuif de schaal in de voorverwarmde oven (200 graden) en bak nu voor 30 minuten. Kijk af en toe in de oven en roer de champignons even om.
  6. Neem een champignon om te proeven of ze gaar zijn.

Serveer de champignons in een kom, samen met een lekker vers stokbrood. Een heerlijke hap voor tussendoor of bij een gezellig samen zijn.

Champignons Bakken In Olie Of Boter?

Champignons kunnen gebakken worden in olie of in boter. Echter ga je de champignons bakken in de oven dan heeft boter de voorkeur. Deze geeft dan meer smaak af, zeker als je romige plantaardige boter gebruikt.

Voor bakken in de pan maakt het niet uit. Olie of boter zijn beide geschikt. Je zult wel merken dat de olie wordt opgenomen door de champignons en dan hebben we vaak de neiging om meer olie toe te voegen. Wacht daar even mee, want de champignons laten ook veel vocht los.

Wanneer het vocht weer verdampt is kan je beslissen of je nog olie wilt toevoegen. Te veel olie is ook niet goed voor ons!

Champignons Op Pizza Eerst Bakken

Op een pizza is het slim om de champignons even in de olie aan te bakken voor circa 4 minuten. Doe je dat niet dan zullen ze snel verschrompelen in de hete oven, want pizza’s worden gebakken op hoge temperatuur.

champignons op pizza

Het vocht uit de champignons zal snel verdwijnen en de champignons worden heel klein en droog, zonder smaak.

Wanneer de champignons dan gebakken zijn in de olie zullen ze in de oven verder bakken en niet verschrompelen.

Bak de champignons even aan voor een minuut of 5. Wanneer je nog oregano en knoflook toevoegt zal je pizza extra lekker smaken.

Zo, nu weet je veel over het bakken van champignons. Heb je champignons over en wil je deze bewaren, kijk dan even op onze blog ‘Hoe champignons bewaren?‘ dan heb je altijd verse champignons.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs