Hoe Uien Karameliseren? Gele En Rode Ui, In Pan, Oven En Snel!

Deel deze blog makkelijk via:

Uien zijn smaakmakers van vele gerechten. Gebakken, gefrituurd, rauw of uien karameliseren, geven uien een eigen unieke smaak en daardoor worden ze vaak gebruik in gerechten. Hoe uien karameliseren wordt in deze blog besproken.

Snijd de uien in grove stukken. Doe een beetje olie in de pan op een half hoog vuur. Bak hierin de uien en roer regelmatig om zodat het niet aanbakt. Na ongeveer 30 minuten zijn ze klaar en gekarameliseerd.

De vele manieren waarop we uien kunnen bereiden zorgt er ook voor dat ze veel gegeten worden. Wil je weten welke uien wij in Nederland allemaal eten? Lees dan onze blog ‘De lijst Met Uien Soorten’ en je bent gelijk op de hoogte. Over uien bewaren lees je alles in onze blog ‘Hoe Uien Bewaren?‘.

We gaan nu verder met het karameliseren van ui.

Hoe Uien Karameliseren?

Uien kan je fruiten of karameliseren. Onderstaand worden ze alle twee besproken. Fruiten in het kort en karameliseren gaan we uitgebreid bespreken.

Voor het karameliseren zul je verschillende ingrediënten voorbij zien komen zoals azijn, balsamico, suiker en basterdsuiker. Met deze ingrediënten kan je ‘spelen’. Je kunt gewoon het recept volgen en deze ingrediënten toevoegen of je kunt ze weglaten. Ze geven je uien net even een andere smaak en je moet er van houden! Voor karameliseren heb je maar twee ingrediënten nodig; olie en ui. En koken is uitproberen en experimenteren dus veel succes!

Uien Fruiten

Uien fruiten wordt ook wel uien laten zweten of uien glazig maken, genoemd. Hiervoor nemen we gesnipperde ui of uien ringen en het fruiten gaat als volgt:

 1. Zet een pan met een beetje olie op de warmtebron en maak de pan warm op een middel hoge stand.
 2. Dan gaan de uien in de pan en deze roer je even om.
 3. Laat dan de ui even staan en roer vervolgens om. Herhaal dit proces na een paar minuten.
 4. Bak de uien nu 10 minuten totdat ze doorzichtig worden, glazig wordt het ook wel genoemd. Dan zijn de uien gaar en kunnen ze verwerkt worden in je andere gerechten.

Dit is het fruiten van ui. Dit wordt gedaan om de smaak en de aroma’s te verbeteren. Deze komen los wanneer de ui verhit wordt. Het voordeel is dat je aan je gerecht minder zout hoeft toe te voegen, want de ui geeft al heel veel smaak. Dit fruiten kan je ook met knoflook doen.

Uien Karameliseren

Karameliseren van ui is een heel ander proces. Niet moeilijk maar het duurt wel lang. Tijdens het proces van karameliseren worden de suikers in de ui omgezet in karamel. De ui bevat namelijk best wel veel suikers. Deze suikers laten we ‘loskomen’ door de uien een lange tijd op middelhoog vuur te bakken. De tijd die je hiervoor nodig hebt is ongeveer 40 minuten.

Fruiten we de uien vaak als ze gesnipperd zijn, bij karameliseren van ui doen we dit meestal met grotere stukken ui of uienringen.

Wat gaan je doen?

 1. Neem ongeveer 4 – 5 uien of ongeveer 8 kleine uien.
 2. Snijd de ui in grove stukken of snijd ze in ringen.
 3. Doe een beetje olie in een hapjespan en zet de pan op de warmtebron op een middelhoge stand. Maak de pan goed warm.
 4. Doe de uien in de pan en roer ze even om.
 5. Nu is het een kwestie van tijd en erbij blijven. Het duurt ongeveer 30 minuten.

Door de lange tijd dat de uien in de pan liggen en door de relatief lage temperatuur worden de suikers omgezet in karamel. Dit is een langzaam proces en je zult de uien zo nu en dan moeten omscheppen. Als je dit niet doet dan kunnen de uien aanbranden en dan kan je gelijk stoppen met het proces. Ook voorkom je zo dat ze vastplakken aan de bodem van de pan.

Als je na 30 minuten de uien uit de pan haalt, dan zijn ze licht gekarameliseerd. Bak je ze 40 minuten dan zijn ze meer gekarameliseerd en hebben ze een heerlijke zoete smaak. De harde en scherpe smaak van de ui is helemaal verdwenen. Ze zijn zacht en zoet.

Zoals je waarschijnlijk ziet zijn de uien enorm geslonken. Het neemt in volume af wanneer je uien karameliseert.

Nu kan je de uien verwerken in je gerecht. Waar je ze ook voor gebruikt, je gerecht krijgt alleen maar meer smaak. Je kunt ze nog meer smaak geven door een peetje peper en zout toe te voegen maar dit is niet echt nodig.

Dit is de basis van uien karameliseren. Onderstaand worden nog andere manieren van karameliseren besproken.

Uien Karameliseren Snel

Snel karameliseren van ui kan, als je weinig tijd hebt en toch wilt karameliseren. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 rode uien
 • 2 el olijfolie
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • Scheutje witte wijnazijn of balsamico azijn

Bereiden doen we als volgt:

 1. Snijd de uien in ringen of in grove stukken.
 2. Zet de pan op de warmtebron, stand half hoog en doe hier de olie in.
 3. Doe dan de uien in de pan en bak deze voor 3 minuten even en geef het een beetje zout.
 4. Doe vervolgens de basterdsuiker en witte wijnazijn in de pan. Roer alles goed om en laat nu 10 minuten zachtjes koken. Roer af en toe even om. Na 10 minuten zijn ze klaar.

De smaak is iets anders, want de uien zijn niet in zijn geheel gekarameliseerd. De meeste karamel komt door de basterdsuiker.

Rode Ui Karameliseren

Het karameliseren van rode ui is niet anders dan het karameliseren van de gewone ui. Ook de rode ui bevat suikers die op een middelhoog vuur ‘loskomen’ en karameliseren. Om je toch inspiratie te geven bijgaand een recept voor rode uien karameliseren.

uien karameliseren
 • 400 gram rode uien, gepeld of in ringen
 • 2 el olijfolie
 • 3 el balsamico azijn
 • 2 el suiker (optioneel, maar als je azijn toevoegt een aanrader)

Karameliseren van deze uien doen we als volgt:

 1. Zet de pan met olie op de warmtebron op een middelhoge stand en maak de pan warm.
 2. Doe dan de rode uien in de pan en fruit deze even voor 3 minuten aan. Voeg dan de suiker toe en meng alles goed met elkaar.
 3. Voeg ook de balsamico azijn toe, roer goed om en laat nu 25 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe even om en zorg ervoor dat ze niet verbranden. Zeker op het einde.

Nu heb je heerlijke gekarameliseerde rode uien. In de oven kan je rode uien ook goed karameliseren.

Uien Karameliseren Oven

In de oven kan je ook (rode) uien karameliseren. Het gaat natuurlijk anders maar het is o zo lekker. De ingrediënten die je nodig hebt zijn nog steeds dezelfde namelijk:

uien karameliseren
 • 4 (rode) uien, gepeld en gehalveerd
 • 4 el olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn
 • 2 el agavesiroop
 • 1 tl gedroogde tijm

Het bereiden doe als volgt:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 2. Pel de uien en halveer de uien.
 3. Zet de uien in een ingevette ovenschaal met de snijkant naar boven.
 4. Haal de uien een beetje los, trek ze open zodat dadelijk de olie goed in de ui kan lopen.
 5. Meng de balsamico, olijfolie en agavesiroop goed met elkaar.
 6. Smeer de snijkanten van de uien in met het balsamico mengsel.
 7. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze voor 25 minuten in de oven.
 8. Haal de schaal uit de oven en strooi de tijm erover heen. Verse tijm mag natuurlijk ook.

Dit zijn heerlijke gekarameliseerde uien uit de oven. Eet smakelijk.

Zo, nu weet je alles, nou ja, veel over uien karameliseren. Kies je methode, probeer, experimenteer en maak gekarameliseerde ui naar eigen recept. Succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs