Alle Soorten Tomaten En Hoe te Gebruiken.

Deel deze blog makkelijk via:

De tomaat werd rond 1750, als sierplant door de Spanjaarden vanuit Zuid-Amerika meegenomen naar Europa. Het duurde echter nog 100 jaar voordat men erachter kwam dat je de tomaat kon eten. En nu zijn er wel 70 eetbare tomaten op de markt. In dit artikel worden 9 soorten tomaten besproken.  

Al deze tomaten zijn te koop in de Nederlandse supermarkt. Er zijn nog veel meer eetbare tomaten, alleen deze zijn niet gangbaar in Nederland vandaar dat we hier geen aandacht aan geven. Van de 9 soorten tomaten beginnen we met de meest verkochte tomaat; De ronde tomaat.  

Wil je weten hoe je tomaten lang vers kunt houden? Lees dan ons artikel Hoe Tomaten Bewaren? Tomaten zijn ook de basis voor tomatensaus. Hoe je tomatensaus maakt met verse tomaten lees je in onze blog ‘Hoe Tomatensaus Maken? Meerdere manier‘ en je tovert zo een lekkere saus op tafel.

1. De Ronde Tomaat 

Deze tomaat wordt het meest verkocht en gebruikt in heel veel gerechten. De ronde tomaat wordt in Nederland in de kassen gekweekt en in subtropische landen.  

tomaten

Deze tomaten zijn rond van vorm en worden veel gebruikt in de Hollandse keuken. Het heeft geen uitgesproken smaak, maar hoe langer je de tomaat laat liggen, hoe rijper hij wordt en ook hoe meer smaak de tomaat krijgt. In de meeste huishoudens is altijd wel een voorraadje ronde tomaten te vinden.  

Een vaak gehoorde opmerking over deze ronde tomaat is dat ze veelal veel vocht bevatten en minder vruchtvlees. Indien je meer ‘body’ en vlees wenst van je tomaat, kan je beter de volgende tomaat in dit lijstje kopen; De vleestomaat.  

2. De Vleestomaat 

Dit is de grootste tomaat uit de 10 soorten tomaten.  

vleestomaat

Ze zijn aan de buitenkant glad of een beetje geribbeld en voelen heel stevig aan. En zijn ook zwaar in gewicht. Deze vleestomaten hebben heel veel vruchtvlees en minder vocht. Ze zijn dan ook heel goed toepasbaar voor bijvoorbeeld salades en boven op je Vega-hamburger.  

Verder kunnen deze tomaten in stoofgerechten gebruikt worden en zijn ze lekker als ze geroosterd zijn op de grill of barbecue.  

3. De Pomedori Tomaat 

Pomedori tomaat wordt ook wel Pruimtomaat of Roma tomaat genoemd. Dit zij 3 verschillende namen voor 1 tomaat.  

pomedori tomaat

Deze tomaat heeft een langwerpiger vorm en heeft iets weg van een pruim, vandaar de Nederlandse naam pruimtomaat.  

De smaak van de pomedori tomaat is zoeter dan andere tomaten en het heeft een ‘vlezige’ structuur. De pomedori tomaat wordt gebruikt voor het maken van pastasauzen, soepen en salades. Het is namelijk een heerlijke tomaat om rauw te eten.  

4. De Cherrytomaatjes 

Deze tomaatjes worden ook wel Cocktailtomaatjes of Kerstomaatjes genoemd. Wederom 3 namen voor 1 tomaat. Onder deze groep vallen vele kleine tomatensoorten, ze zijn er in tros-vorm maar ook los verkrijgbaar. Zo zijn ook Pomedori tomaten te koop in de kleine variant, vaak in trosvorm.  

cherrytomaatjes

Het zijn kleine tomaatjes die je in een hap kunt opeten. Ze zijn redelijk stevig (komt doordat ze klein zijn) en hebben een zoete smaak.  

Deze Cherrytomaatjes worden niet alleen voor snoepen gebruikt. Ze zijn een heerlijke toevoeging aan de pasta; doormidden gesneden met een paar blaadjes basilicum vormen zo ook nog een mooi decor op je bord.  

Ook in de salades zijn ze een welkome toevoeging, heel of doormidden gesneden.  

5. De Coeur De Boeuf

Deze tomaat wordt ook wel de koning van de tomaten genoemd. De vorm van de Coeur de Boeuf is rond en sterk geribbeld.  

De smaak van deze tomaat is volgens kenners heerlijk zacht en heerlijk zoet. Precies zoals een tomaat moet smaken.  

coeur de Boeuf

De tomaat is groter dan alle ander tomaten en voelt heel stevig aan. De ribbeling aan de buitenkant geeft het zijn karakteristieke vorm.  

Deze tomaat is duurder dan alle andere tomaten en is zelden te vinden in de supermarkt. De groenteboer of specialist zal deze tomaat zeker op voorraad hebben.  

Daar de smaak zo heerlijk zacht en heerlijk zoet is, wordt de tomaat vaak rauw gegeten. In dunne plakjes met peper en zout en bijvoorbeeld basilicum is het een lekkernij.  

6. Trostomaten  

De trostomaat is een groep bijzondere tomaten, want ze worden aan de plant gerijpt en niet in de koelhuizen zoals de meeste losse tomaten. De smaak is hierdoor voller dan losse tomaten. De meeste losse tomaten worden inmiddels ook als trostomaten verkocht maar 1 soort springt er bovenuit en dat is de Tasty Tom Tomaat.  

7. Tasty Tom Tomaat  

De Tasy Tom is een extra verfijnde trostomaat. Het is eigenlijk een merknaam van een middelgrote tomaten soort, maar we kennen deze middelgrote tomaten soort nu niet meer anders als Tasty Tom.  

soorten tomaten

Er horen gemiddeld 7 tot 8 vruchten aan de tros te zitten. De tomaten hebben een kruidige geur en smaken heerlijk zoet. Dit komt omdat een tros pas geknipt wordt wanneer ook de laatste tomaat rood van kleur is.  

Doordat de tomaten langer aan de stuik blijven zitten heeft de trostomaat ook nog eens meer voedingsstoffen en vitaminen dan andere tomaten.  

Ze zijn dus niet alleen lekker maar ook nog gezond.  

8. De Snacktomaatjes  

De volgende in de rij van 9 soorten tomaten zijn de snacktomaatjes. De naam zegt al alles, tomaten om te snacken. Het zijn kleine pruimtomaatjes die meestal in een ronde doorzichtige pot of een bakje van karton verkocht worden. Lekker om te happen, zeker voor kinderen een gezonde variant om te snoepen.  

snacktomaatjes

In de pot zitten vaak rode maar ook licht oranje soorten. Beide zijn te snacken.  

9. De Nieuwe Honingtomaat 

De kwekers blijven nieuwe soorten ontwikkelen die anders smaken of meer smaak hebben. Tomaten die kleiner of groter zijn en meer vruchtvlees bevatten. Al deze nieuwe varianten komen uiteindelijk in de supermarkt terecht.  

Een van deze nieuwe varianten zijn de nieuwe variant trostomaatjes namelijk ‘De Honingtomaat’.  

honingtomaat

Dit is ook een snoep/snacktomaat die aan een tros verkocht wordt en een zoete, honingachtige smaak heeft.  

Dit zal zeker niet de laatste nieuwe ontwikkeling zijn op het gebied van tomaten.  

Het Kopen Van Tomaten 

De tomaten moeten stevig aanvoelen tijdens het kopen. Alhoewel de supermarkt veel tomaten heeft die in folie verpakt zijn, is het raadzaam om te voelen hoe stevig de tomaten zijn. Goed gerijpte tomaten hebben een dieprode kleur.

Wil je de tomaten gelijk gebruiken? Koop dan goede rijpe tomaten. Heb je nog even de tijd? Dan kunnen ook minder rode tomaten gekocht worden. Het rijpproces gaat namelijk gewoon door.  

Tomaten Bewaren 

Daar tomaten, oorspronkelijk uit een warm klimaat komen kunnen ze niet goed tegen temperaturen van onder de 12 graden. De tomaten kan je dan ook het best bewaren buiten de koelkast. Wij hebben over het bewaren van tomaten een artikel geschreven ‘Hoe Tomaten Bewaren?’ De moeite waard om te lezen als je tomaten lang vers wilt houden.

Behandeling Van Tomaten 

Was alle tomaten voor het gebruik schoon onder de kraan, dus ook de snacktomaten. Verwijder de groene kroon. Snijd de tomaat in plakjes of blokjes, wat gewenst is.  

Voor het ontvellen van tomaten snijd je een kruis aan de onderkant van de tomaat. De bovenkant van de tomaat, waar de kroon zit snijd je van de tomaat af. Door de tomaten nu circa 45 seconden in kokend water te doen schrikt de tomaat waardoor het vel eenvoudig verwijderd kan worden.  

Tomaat Een Groente Of Fruit? 

Bekijk je het plantkundig, dan is de tomaat een fruit. 

Bekijk je het tuinbouwkundig, dan is de tomaat een groente. 

Zo, nu weet je alles van de 9 soorten tomaten welke in de supermarkt te koop zijn. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs