Welke Kruiden Zijn Lekker Bij Andijvie?

Deel deze blog makkelijk via:

Andijvie behoort tot de slasoorten. Deze slasoort ‘Andijvie’ wordt over het algemeen warm gegeten.De andijvie heeft een beetje een bittere smaak en is dan ook lekker om te kruiden. Maar waarmee kruid je andijvie? 

andijvie
  • Nootmuskaat 
  • Foelie 
  • Rode peper 
  • Komijn 
  • Kruidnagel 
  • Paprikapoeder 
  • Mosterd 
  • Knoflook 
  • Bieslook 
  • Peterselie 
  • Peper en zout 

Er zijn ook andere smaakmakers die andijvie een lekkere smaak geven. Bijvoorbeeld zilveruitjes, zure appels en Cashewnoten.

Heb je andijvie of een andijvie gerecht over en wil je dit bewaren? Lees dan onze blog ‘Hoe Andijvie Bewaren?‘. Ga je andijvie koken? Bekijk dan onze blog ‘Hoe Andijvie Koken?‘ en leef je uit!

Andijvie à la Crème 

Gekookte andijvie wordt vooral andijvie à la crème gegeten. Wat is lekkerder om een bechamelsaus zelf te maken voor de andijvie met lekkere kruiden erin. 

Benodigdheden voor andijvie kruiden: 

  • 1 krop andijvie gekookt 
  • 20 gram bloem 
  • 20 gram boter plantaardig 
  • 200 ml sojamelk 
  • 1 tl theelepel nootmuskaat 
  • Snuf peper en zout 
  • Scheutje citroensap, witte wijn(azijn) of gewone azijn. 

Nu gaan we de andijvie kruiden. 

welke kruiden bij andijvie

Bereidingswijze: 

  1. Laat de gekookte andijvie uitlekken in de vergiet. 
  2. Maak de bechamelsaus door de boter te smelten in een pan met dikke bodem op lage stand van de warmtebron. 
  3. Voeg alle bloem erin één keer aan toe en roer met een houten lepel tot de bloem alle boter heeft opgenomen. Nu heb je een roux. 
  4. Blijf 3 minuten roeren, op laag vuur, om de roux te garen, anders krijg je een meelsmaak en dat wil je niet. 
  5. Na 3 minuten voeg je beetje bij beetje melk toe, blijf nu echt roeren! De roux neemt de melk op en dan voeg je opnieuw een scheut melk toe. En blijven roeren! Blijf dit herhalen, totdat alle melk op is. De roux lost langzaam op tot je een papje hebt. Je hebt nu een bechamelsaus zonder smaak. 
  6. Voeg 1 tl nootmuskaat toe aan de saus en de peper en zout. Proef wat je van de kruiden vindt en kruid bij of laat het zo! Een eetlepel citroensap of witte wijn door de saus smaakt lekker fris. Dit is een echte klassieker! 
  7. Schenk de kruiden bechamelsaus over de andijvie op je bord. 

Eet smakelijk! 

Wij hebben een uitgebreide blog geschreven over het maken van bechamelsaus voor verschillende toepassingen. De blog ‘Hoe Bechamelsaus Maken? En 6 Toepassingen.‘ vertelt je hier alles over.

Andijvie Koken Kruiden 

Het tweede recept om andijvie te kruiden is er één met tamari en tempeh. 

Benodigdheden: 

  • Maak gestoomde of gekookte andijvie voor 4 personen 
  • 1 klontje plantaardige boter 
  • 1 tl agavesiroop 
  • 1 blok tempeh in blokjes 
  • 1 tl gemalen korianderzaad of ½ tl Korianderpoeder 
  • Olijf of zonnebloemolie om te bakken 
  • 1 scheutje tamari (pittige sojasaus)
  • Snuf zout 

Bereidingswijze: 

  1. Bak de blokjes tempeh mooi goudbruin. 
  2. Zet het vuur uit en giet een scheutje tamari over de tempeh. Roer dit even goed door de tempeh. 
  3. Roer de boter, korianderpoeder en agave door elkaar en roer dit door de andijvie. 
  4. Schep de andijvie op en strooi daar wat tempeh blokjes overheen. 

Eet smakelijk! 

Kruiden Stamppot Andijvie  

Het kruiden van een stamppot andijvie is zo eenvoudig als je zelf wilt. Hieronder staan drie recepten om stamppot andijvie smakelijk te maken.  Veel plezier! 

welke kruiden bij andijvie
Andijvie stamppot met vega worst.

Eerste recept om stamppot andijvie te kruiden is voor 4 personen: 

  • Stamppot andijvie 
  • Peper 
  • Zout 
  • Mosterd 
  1. Wanneer je de stamppot andijvie klaar hebt staan proef je even of je genoeg zout bij de aardappelen en andijvie had gedaan. Anders voeg je dit nu nog extra toe.  
  2. Voeg nu de mosterd toe. Ik hou ervan dus ik voeg altijd 1 volle eetlepel, per 3 personen, toe aan de stamppot andijvie. Begin met een beetje mosterd toe te voegen en proef of het genoeg is anders voeg je nog een beetje meer toe. Proef ook of er zout bij moet.

Eet smakelijk! 

Als je een keer zin en tijd hebt kun je natuurlijk meer aandacht besteden aan de stamppot andijvie. Hieronder een stamppot andijvie met meer smaakmakers en kruiden. Veel plezier! 

De tweede stamppot andijvie is een pittige: 

Kruiden Bij Stamppot Andijvie 

  • Stamppot andijvie voor 4 personen 
  • 1 rode ui, versnipperd 
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst 
  • 1 rode peper, schoongemaakt zonder zaadjes (mag, hoeft niet) 
  • 1 tl komijn poeder 
  • 1 tl kurkuma 
  • 60 gram cashewnoten ongezouten 

Hoe ga je deze stamppot andijvie kruiden? 

  1. Bak de ui tot zij glazig ziet en voeg de knoflook, kurkuma, en komijnpoeder toe aan de ui. 
  2. Bak deze kruiden allemaal even mee, een minuutje. 
  3. Voeg het warme kruidenmengsel en de peper aan de stamppot andijvie toe en roer dit er goed door heen.  
  4. Rooster de cashewnoten mooi lichtbruin, blijf erbij ze branden snel aan. Blijf ze bewegen in de pan. Haal ze uit de pan en leg de cashewnoten op een snijplank. 
  5. Hak de cashewnoten in stukjes. 
  6. Schep de stamppot op een bord en strooi daar de cashewnoten overheen. 

Eet smakelijk! 

Derde recept kruiden stamppot andijvie is ook voor 4 personen: 

Andijviestamppot Kruiden 

  • Stamppot andijvie voor 4 personen 
  • 1 tl kurkuma 
  • 2 snuf nootmuskaat 
  • Snuf kruidnagel 
  • Snuf paprikapoeder 
  • Hand van mix verse groene kruiden (kan bieslook, peterselie of koriander zijn). Of 2 tl provinciaalse kruiden. 
  • 1 eetlepel mosterd 
welke kruiden bij andijvie

Hoe voeg je de kruiden toe:

  1. Wanneer de stamppot gestampt is kunnen alle kruiden erbij, strooi de kruiden wat uit voor een goede verdeling, zodat het niet op een plek erg veel is gekruid en de andere kant niet. . 
  2. Ook de mosterd gaat in de pan, dit maakt het lekker smeuïg ook.  
  3. Roer het geheel goed door en proef of je het lekker vindt.  

Het kan zo zijn dat er kruiden zijn waar je niet van houdt. Ik zou die er gewoon niet bij doen. De smaak wordt dan wel wat anders maar het past allemaal bij elkaar dus ik zeg weglaten! Vind je een bepaald kruid juist lekker, dan voeg je wat meer toe. Je kan je eigen kruidenmix maken.  

Wat ik wil zeggen is dat alle recepten handleidingen zijn die je naar je eigen hand kunt zetten. Proef en geniet van de maaltijd! Eet smakelijk! 

Wist je dat je andijvie ook heel goed kan wokken en het is zo gedaan, het duurt maar een paar minuutjes. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Andijvie Wokken? Meerdere manieren‘.

Dit was de laatste van deze blog. Ik hoop dat er een lekkere combinatie voor je bij zit!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs