Hoe Bechamelsaus Maken? En 6 Toepassingen.


Bechamelsaus is een saus die van 3 ingrediënten wordt gemaakt. Dit zijn bloem, boter en melk. Er zijn een aantal andere ingrediënten om bechamelsaus te maken, maar je moet even weten waar je dan op letten moet. Dat wordt besproken in deze blog ‘Hoe bechamelsaus maken?’.

Maak een roux van boter en meel. Smelt de boter op laag vuur en roer de bloem erdoorheen. Roer net zo lang tot de bloem is opgenomen door de boter. Roer ongeveer 3 minuten, zodat de bloem kan garen. Voeg de melk toe aan je saus en los al roerend de roux op.

Deze bechamelsaus is een basissaus die je op veel manieren kunt maken en voor vele bereidingen kunt gebruiken.

hoe bechamelsaus maken

De basis van bechamelsaus is een roux. Wat je met roux allemaal kunt maken kan je lezen in onze blog ‘Hoe Roux Maken? en 10 toepassingen‘.

Bechamelsaus Recept 

Het recept van bechamelsaus bestaat uit drie ingrediënten in een vaste verhouding. De verhouding van de ingrediënten is 1:1:10. Dit betekent: 

  • 1 deel bloem 
  • 1 deel boter 
  • 10 delen melk 
  • Peper en zout 
  • Nootmuskaat  

Anders gezegd: Wanneer je 50 gram bloem wilt, dat je dan ook 50 gram boter neemt. Voor de melk gebruik je dan 500 ml. Wij gebruiken sojamelk. 

hoe bechamelsaus maken

Wanneer je de bechamelsaus te dun vindt worden doe je er dus gewoon wat minder melk door.  

Wij gebruiken alle producten op plantaardige basis en het staat je vrij dit ook te doen.  

Bechamelsaus Maken 

Bechamelsaus is een saus, die je als basis voor heel veel sauzen kunt gebruiken. Benodigdheden voor een bechamelsaus voor 4 personen. 

  • 40 gram plantaardige boter 
  • 40 gram bloem 
  • 400 ml sojamelk ongezoet 
  • Zout 
  • Peper 
  • 1 tl Nootmuskaat 
  • 1 eetlepel citroensap of witte wijn of witte wijnazijn. 

Gebruik een pan met een dikke bodem zodat de bloem niet aanbrand. Een houten lepel heb je nodig om veel te roeren, zodat de boter de bloem op kan nemen. Door het vele roeren in de pan kan een plastic lepel smelten. Dus gebruik liever een houten lepel. 

hoe bechamelsaus maken

De bereidingswijze bechamelsaus

  1. Doe de boter in de pan en smelt deze op een lage stand of laag vuur. Wanneer je een hoog vuur gebruikt wordt de boter bruin en krijg je geen witte bechamelsaus maar een bruine saus na het toevoegen van de melk. 
  2. Voeg de bloem er in een keer bij en roer tot de boter en de bloem één massa is geworden. Dit is een roux wat je nu hebt gemaakt.  Het is een vrij dikke massa. De warmtebron blijft laag staan maar moet wel een beetje kunnen bakken. 
  3. Roer ongeveer 3 minuten zodat de roux gaar wordt, en blijf roeren! Wanneer je dit niet doet blijf je een meelsmaak houden in jouw bechamelsaus. En dat wil je niet! Laat je warmtebron staan zoals hij staat. 
  4. Na 3 minuten voeg je, beetje bij beetje, de sojamelk toe. Dit is even een klusje en let op! Het gaat stomen en je verbrand makkelijk je handen. Met je houten lepel of je garde blijf je roeren wanneer je er een beetje sojamelk bij doet. De roux wordt dan een beetje opgelost maar wordt al snel weer dik. Dan voeg je direct weer soja toe en roer je weer snel zodat de roux weer wat dunner wordt. Doe dit totdat alle sojamelk is toegevoegd.  
  5. Nu heb je de basis bechamelsaus en kun je de kruiden toevoegen die je wens. Peper en zout is altijd gewenst, anders is de saus heel flauw. Nootmuskaat toevoegen naar eigen inzicht. Dus een beetje toevoegen en goed doorroeren. Proef even of het lekker is of voeg nog wat nootmuskaat toe. En vergeten niet het citroensap erbij te doen. Proef of het naar wens is en kruid het eventueel bij.  

Dit is een echte klassieke bechamelsaus. Van hieruit kun je weer allerlei andere sausen of ragout maken. 

Wil je een dunnere saus dan voeg je iets meer sojamelk toe en wil je een dikke saus dan voeg je iets minder sojamelk toe. Zo creëer je je eigen bechamelsaus. 

Bechamelsaus Lasagne 

Een bechamelsaus die je gaat maken voor een lasagne begint ook hier met het maken van een roux, zoals boven omschreven bij ‘’Bechamelsaus Maken’. De sojamelk is alleen vervangen door de tuinkruidenbouillon waardoor je een lasagne saus maakt. 

hoe bechamelsaus maken

Benodigdheden: 

  • 40 gram plantaardige boter 
  • 40 bloem 
  • 400 ml tuinkruidenbouillon van 1 bouillonblokje (dat is meer dan de gebruiksaanwijzing voorschrijft. Wij vinden dit lekker) 

Maak nu de lasagne zo je gewend bent en voeg tussen de lagen van de lasagnebladen in, deze heerlijke bechamelsaus. 

Eet smakelijk! 

Bechamelsaus Met Kaas 

Wanneer je een kaassaus wilt maken kun je beginnen met een bechamelsaus zoals boven staat omschreven bij ‘Bechamelsaus Maken’ eventueel zonder het citroensap maar een scheutje witte wijn. 

Benodigdheden: 

  • Zelfgemaakte bechamelsaus met witte wijn i.p.v. citroensap. 
  • 6 eetlepels (Plantaardige) geraspte kaas.
  • 2 volle eetlepels edel gistvlokken, eventueel voor de nootachtige smaak! 

Bereidingswijze: 

  1. Voeg de geraspte kaas toe aan de warme zelfgemaakte bechamelsaus en roer dit er goed doorheen. Laat het smelten en proef of je kaas smaak goed vindt. Voeg anders nog wat toe. 
  1.  Je kunt er ook 2 eetlepels edel gistvlokken aan toe voegen voor een heerlijke nootachtige smaak. Het zal je verrassen! 

Ben je nieuw met plantaardige (vega) kaas? Bekijk dan eens deze blog van Ecolien over Violife Kaas.

Bechamelsaus Zonder Melk 

Een bechamelsaus kun je ook zonder melk of melkproducten maken. De verhoudingen blijven hetzelfde en de manier van maken ook.  

In plaats van melk kun je deze ingrediënten gebruiken:  

  • Sojamelk, havermelk of rijstmelk
  • Tuinkruiden – of groentebouillon 
hoe bechamelsaus maken

Het kan zijn dat de binding minder is dat wanneer je rijsmelk gebruikt. Voeg een schepje maïsmeel toe aan de rijstmelk voor je dit gaat mengen met de roux. 

Benodigdheden voor een bechamelsaus zonder melk: 

  • 40 gram bloem 
  • 40 gram boter 
  • 400 ml melkvervanger zoals boven beschreven
  • Eventueel 1 volle schep maïsmeel wanneer je rijstmelk gebruikt. 
  • Citroensap, witte wijn of azijn 

Maak de bechamelsaus zoals beschreven staat onder het kopje ‘Bechamelsaus Maken’, bovenaan.   

Eet smakelijk! 

Bechamelsaus Zonder Bloem 

Wanneer je om welke reden dan ook geen bloem kan of wilt gebruiken kan maïzena ook een goede optie zijn. De verhoudingen blijven hetzelfde: 

  • 40 gram plantaardige boter 
  • 40 gram maïzena (maismeel) 
  • 400 melk of bouillon 

Het wordt op dezelfde manier gemaakt zoals staat beschreven onder het kopje ‘Bechamelsaus Maken’, bijna boven aan de pagina. 

Eet smakelijk! 

Bechamelsaus Maken Zonder Boter 

Het is mogelijk om bechamelsaus te maken zonder echte boter maar dit moet wel vervangen door een soort vet. Dit kan zijn: 

  • Kokosolie (smaakloos) 
  • 100 % Plantaardige boter 
  • Olijfolie 

Je vervangt de boter dus voor 1 van de 3 soorten vet.  

Dus ook hier het recept voor een bechamelsaus zonder echte boter: 

  • 40 gram botervervanger (kies uit de 3 hierboven) 
  • 40 gram bloem 
  • 400 ml melk 
  • Peper en zout 
  • Citroensap of witte wijn(azijn) 

Maak de bechamelsaus zonder boter volgens het recept bijna bovenaan, onder het kopje ‘Bechamelsaus Maken’. Je zult merken dat dit prima gaat en heerlijk smaakt! Eet smakelijk. 

Bechamelsaus Kruiden 

Voeg, wanneer je bechamelsaus klaar hebt, dus met peper, zout en citroensap, ook nog kruiden toe. Het kunnen verse kruiden zijn maar uit een potje is ook mogelijk. Welke kruiden zijn lekker bij bechamelsaus: 

  • Fijngesneden peterselie of droog 
  • Fijngesneden bieslook of droog 
  • Paprikapoeder, staat ook leuk een beetje rood 
  • Oregano, fijngesneden of droog 
  • Tijm vers of droog 

Wanneer je bechamelsaus warm is en je voegt de droge kruiden toe laat het dan even staan om het zacht te laten worden anders heb je bijvoorbeeld harde bieslookstukjes in je mond.  

Voeg beetje bij beetje kruiden toe en proef of het goed is. Voeg anders nog kruiden toe. 

Kruiden verrijken de bechamelsaus qua smaak maar ook qua ‘het oog wil ook wat’.  

Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs