De Lekkerste Andijvie Wokken Doe Je Zo!

Deel deze blog makkelijk via:

Als er een groente is die echt Hollands is dan is het wel andijvie. Een groente die veel gebruikt wordt in de Nederlandse keuken. Vaak wordt andijvie kort gekookt maar je kunt het ook rauw eten in een salade. Wij gaan het hebben over ‘hoe andijvie wokken’?

Snijd de andijvie in repen en spoel goed af onder de kraan. Laat uitlekken en dep eventueel droog. Doe olie in de wok en voeg een deel andijvie toe. Als deze geslonken is kan je het volgende deel toevoegende totdat alle andijvie geslonken is.

Zoals gezegd kan wordt andijvie meestal gekookt. Hoe je dat doet kan je lezen in onze blog ‘Hoe Andijvie Koken? Meerdere Manieren‘. Wokken van andijvie is steeds meer in opkomst, omdat het makkelijk is om te doen en vele vitamine en mineralen blijven behouden. Daarnaast is het goed te combineren met andere smaakmakers.

Recept Andijvie Wokken

Vaak wordt er gezocht voor een recept om andijvie te wokken. Echter, andijvie is eenvoudig te wokken en gaat goed met heel veel smaakmakers.

andijvie

Niet alleen met kruiden maar ook met andere ingrediënten. Hoe dat gaat en wat je nodig hebt wordt verderop in deze blog besproken. Maar het belangrijkste is de basis van andijvie wokken en laten we daar dan mee beginnen. We nemen hiervoor rauwe krop andijvie of gesneden en gewassen andijvie uit het koelschap van je supermarkt.

Wil je goed wokken dan is een wok met wijd oplopende rand en stevige bodem aan te raden. Ga je voor het eerst wokken of ben je toe aan een nieuwe, bekijk dan deze top pannen op bol.com. Het zal het wokken makkelijker maken!

Rauwe Andijvie Wokken

De enige andijvie die je kunt wokken is rauwe andijvie. Gekookte andijvie uit pot, blik of vriesvak zijn niet geschikt om mee te wokken. Voor een goede maaltijd heb je ongeveer 250 gram verse andijvie per persoon nodig. Soms zijn er kroppen andijvie te koop die precies het gewicht hebben voor 2 personen.

Als je een krop hebt die te groot is dan kan je deze splitsen. Snij het kontje, de onderkant 3 centimeter in in trek de stonk uit elkaar. Zo blijft het overige deel van de andijvie langer vers.

De overgebleven andijvie kan je goed bewaren. Hoe je dat doe kan je lezen in onze blog ‘Hoe Andijvie Bewaren?’ Meerdere manieren‘ zo heb je altijd verse andijvie tot je beschikking.

Heb je gesneden en gewassen andijvie uit het koelschap dan kan je de juiste hoeveelheid kopen, lekker makkelijk.

Hoe Lang Andijvie Wokken

Op andijvie wokken staat geen tijd! Andijvie slinkt namelijk heel snel als je gaat wokken en wanneer het geslonken is, dan is de andijvie eigenlijk al klaar. Dat is alles. Gewoon goed opletten wanneer het geslonken is. Oké, dan nu het wokken.

De basis van andijvie wokken gaat als volgt:

  1. Snijd de andijvie in repen en spoel deze af in een vergiet onder de kraan. Droog de andijvie goed af anders gaat het straks spetteren in je wok.
  2. Maak olie in een wok warm op je warmtebron.
  3. Doe nu delen van de andijvie in de wok en roer dit door de pan. Wanneer het geslonken is doe je weer een deel andijvie in de wok en roer dit door elkaar.
  4. Blijf dit herhalen totdat de laatste andijvie in de wok is gegaan. Wanneer deze laatste hand andijvie is geslonken haal je de andijvie uit de wok. De wok tijd is meestal maar een paar minuutjes en dan is het klaar, zo gedaan dus.

Dit is echt de basis van het wokken van andijvie, zonder kruiden, zonder toevoegingen en zonder andere groente. Oké, laten we dan eens kijken wat we voor smaakmakers kunnen toevoegen.

Andijvie Wokken Met….

Zoals gezegd kan je meerdere ingrediënten en smaakmakers toevoegen. Als je dit doet bak dan altijd als eerste de andere ingrediënten en voeg daarna de andijvie toe aan de wok. Andijvie is namelijk in een paar minuten klaar en de andere toevoegingen hebben meer tijd nodig om gaar te worden in de wok. Wat kan je zo al toevoegen aan het wokken van andijvie?

Kerriepoeder

Andijvie is heel goed op smaak te brengen met kerriepoeder en peper en zout. Als je de andijvie gewokt hebt zoals bovenstaand omschreven voeg je als laatste de kerriepoeder en peper en zout toe. Roer dit door de andijvie en proef.

Koken is proeven en dat moet je nu ook doen. Proef of het de gewenste smaak heeft anders kan je nog meer kerrie of peper en zout toevoegen.

Over het kruiden van andijvie hebben wij ook een blog geschreven ‘Welke Kruiden Bij Andijvie?‘ geeft je ideeën om je andijvie lekker op smaak te brengen.

Kip

Ook kip kan je wokken met andijvie, wij gebruiken alleen vegetarische kipstukjes. Samen met sojasaus en ketjap manis is dit een oosterse variant.

andijvie met kip
  • 400 – 500 gram andijvie
  • circa 200 gram kipstukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tuinkruidenbouillonblokje
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 -2 eetlepels sojasaus
  • 1 – 2 el. ketjap manis
  • 2 el. zonnebloemolie

Het bereiden gaat als volgt:

  1. Snijd de andijvie en was deze onder de kraan en laat goed uitlekken
  2. Zet de wok met de olie op de warmtebron en maak warm.
  3. Doe de kipstukjes in de wok samen met de gesnipperde ui en pers de knoflook uit in de pan.
  4. Wok dit nu voor circa. 4 minuten. Blijf roeren.
  5. Voeg het bouillonblokje, de sojasaus en ketjap toe en meng alles goed met elkaar. Voeg ook een lepel water toe aan de wok.
  6. Zet de warmtebron lager en laat even 3 minuten sudderen.
  7. Voeg dan in delen de andijvie toe aan de wok totdat alles geslonken is. De andijvie is dan beet gaar.
  8. Proef of je gerecht op smaak is anders kan je nu nog zout en/of peper toevoegen.

Serveer je gerecht op een schaal samen met bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Eet smakelijk.

Spek

Voor spek geldt voor ons het zelfde als kip, wij gebruiken de vegetarische variant. Spek is zout en pittig van smaak en een verrijking voor je andijvie.

Wat kan je nog meer toevoegen voor 2 personen?

  • 500 gram andijvie
  • 25 gram cashewnoten
  • 2 teentje geperste knoflook
  • 1/2 rode of gele paprika in blokjes
  • 125 gram spekreepjes (de vegetarische)
  • Plantaardige boter om in te wokken.
  • Peper en zout

Wat ga je doen?

  1. Snijd en was de andijvie
  2. Doe de boter in de wok en maak warm. Voeg dan de spekjes toe.
  3. Voeg na 2 minuten de blokjes paprika toe en pers de knoflook uit in de wok en roer alles door elkaar. Hak intussen de cashewnoten in grove stukken.
  4. Na 4 minuten wokken gaat het eerste deel andijvie in de wok. Roer alles door elkaar en als de andijvie geslonken is kan de rest van de andijvie in de wok.
  5. Breng op smaak met peper en zout en proef of je gerecht lekker is.

Serveer de andijvie op een schaal en bestrooi deze met de gebroken cashewnoten. Dit is een lekker gerecht voor bij gekookte aardappelen.

Andijvie Wokken Voor Stamppot

Ook kan je de andijvie wokken voor stamppot. Het wokken van de andijvie doe je dan zoals omschreven is in het hoofdstuk ‘Hoe lang andijvie wokken’. Het wokken doe je op het laatste moment als de aardappels al gaar zijn, want het wokken duurt maar een paar minuutjes.

andijvie stamppot

In plaats van wokken kan je de andijvie ook fijn snijden en rauw door de aardappels stampen. Samen met een grote schep mosterd krijg je heerlijke rauwe andijvie stamppot met heel veel vitamine. Heerlijk met een vegetarische rookworst!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs