Hoe Andijvie Bewaren? Meerdere Manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Andijvie is een bladgroente. Andijvie kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. We willen alle groenten, zo ook zo lang mogelijk bewaren om het knapperig en vers te houden. Maar hoe doe je dat, andijvie bewaren? 

  • Verse andijvie bewaar je in de koelkast 2 dagen 
  • Andijvie gekookt kun je ook in de koelkast bewaren, 1à 2 dagen 
  • Andijviestamppot bewaren in de koelkast, kan 2 dagen maximaal 
  • Wil je andijvie in de diepvries bewaren, dan kan dat 6 maanden 
  • Wil je gekookte andijvie invriezen, dan kun je die 3 maanden bewaren.  
  • Net gekochte andijvie die je buiten de koelkast bewaard kan maar 1 dag 
  • Gesneden andijvie in luchtdichte verpakking bewaren zie de verpakking TGT datum. 

Grote kroppen andijvie zijn niet makkelijk te bewaren in je koelkast, maar hoe bewaar je ze dan? Gesneden of ingevroren of gesneden ingevroren. Je kan het allemaal lezen in deze blog. We beginnen met: 

Verse Andijvie Bewaren 

Let er ten eerste op dat je in de winkel alleen verse andijvie koopt. Frisgroene bladeren die stevig aan voelen en de onderkant van de andijvie, waar hij is afgesneden, is wit. Dat verhoogt sowieso de houdbaarheid en kun je die krop langer bewaren. 

hoe andijvie bewaren

Verse andijvie die je net hebt gekocht kun je een dag buiten de koeling leggen. Daarna moet deze toch wel worden gegeten. Hij wordt slap en minder knapperig. Hij ziet er als het ware levenloos uit.  

Andijvie Bewaren Koelkast 

Een hele krop andijvie kan je heel goed in jouw groenten la leggen om te bewaren wanneer je daar plek voor hebt. Het moet in de groenten lade omdat daar de ideale temperatuur is voor de andijvie.  

Haal het plastic eventueel van de andijvie af want daar wordt de houdbaarheid korter van. De andijvie kun je in de koelkast la 2 dagen bewaren.  

Wanneer je bij de vers gekochte andijvie een plakje van de onderkant afsnijdt en je wikkelt de onderkant van de andijvie in met een vochtige doek, dan kun je de houdbaarheid ook nog wel rekken. 

Wikkel alleen de onderkant in anders gaan de bladeren rotten. Zo ook bij een natte doek.  

Wanneer je de krop andijvie uit de koelkast haalt en hij ziet er wat waterig, nat, slap en viezig uit, vaak in het midden bij de bladeren dan is het tijd om deze weg te gooien. Helaas heeft de andijvie dan toch te lang gelegen. 

Gesneden Andijvie Bewaren 

Wanneer je gesneden andijvie hebt gekocht zit dit meestal in een zak die licht opgeblazen is. Dit wil zeggen dat de andijvie in de fabriek gesneden en gewassen is en dat in de verpakking een soort luchtmengsel is gedaan waardoor de andijvie een langere tijd houdbaar is. De datum staat op de verpakking. 

Kijk altijd goed naar de TGT datum (te gebruiken tot). Daarna moet je de andijvie echt weggooien. Vind je zelf dat de andijvie er niet goed meer uit ziet of beschimmeld is dan moet je deze gewoon weggooien, ongeacht de datum.  

Wanneer je zelf gesneden andijvie hebt kun je het niet bewaren in de koelkast die moet je direct eten of in de vriezer doen maar dat kun je verderop lezen. 

Gekookte Andijvie Bewaren 

Over het koken van andijvie heben wij ook een blog geschreven ‘Hoe Andijvie Koken?. Wanneer je andijvie hebt gekookt en je wilt dat, wat over is gebleven, bewaren, dan kan dan 2 dagen.  Het moet wel in een afgesloten diepvriesbakje worden gedaan, dat goed wordt afgesloten. Laat de andijvie eerst goed afgedekt, koelen.  

Wanneer het warm de koelkast in gaat moet de koelkast heel hard werken om de temperatuur stabiel te houden en de producten die erin staan kunnen even een periode warmer worden waardoor zij minder lang houdbaar worden.  

Plak een sticker op het bakje zodat je weet wanneer het erin is gegaan. Zet de datum erop tot wanneer het houdbaar is.  

Kijk proef en bedenk of de andijvie er nog goed uit ziet of proeft wanneer je het weer wilt bereiden. Bij twijfel altijd de andijvie weg gooien.  

Andijvie Bewaren Vriezer 

Zelf gesneden andijvie houd je niet goed in de koelkast die moet echt de vriezer in. Echter moet andijvie wel kort gekookt zijn (blancheren) en gekoeld zijn wil je de andijvie invriezen. Dit is om de bacteriën en schimmels te doden. 

hoe andijvie bewaren

Wat is blancheren? Blancheren is het 3 minuten koken van groente. Wanneer het in de vriezer gaat laat je de groeten nog in een bak met ijswater zakken om zo het kookproces te stoppen. 

Wanneer je andijvie hebt gekookt voor een maaltijd dan is de andijvie al bacterievrij en kun je deze na het afkoelen in de koelkast bewaren.  

Doe de geblancheerde of gekookt andijvie in een diepvrieszak of bakje. Wanneer je veel over hebt is het handig om dit in porties in te bewaren. Handig wanneer je voor 1 persoon andijvie wilt.  

Plak een sticker op de diepvriesbak en zet erop wat erin zit en tot wanneer het houdbaar is.  

Ingevroren, gekookte andijvie is 3 maanden houdbaar in de diepvries bij een temperatuur van – 18 graden. Daarna loopt de smaak erg terug en is het niet meer lekker. 

Wanneer je de andijvie weer wilt gebruiken en het ruikt niet lekker en ziet er niet goed uit dan niet twijfelen en weggooien. Het kan altijd gebeuren dan er ergens in het proces iets fout is gegaan waardoor de houdbaarheid korter is geworden. Het kan ook zijn dat je de andijvie te lang hebt bewaard in de vriezer. 

Stamppot Andijvie Bewaren 

Bij gemengde groente is het altijd handig om de houdbaarheid aan te houden van de groente met de minst lange houdbaarheid. In dit geval zal het niet zoveel schelen. 

Wanneer je stamppot andijvie wilt bewaren in de koelkast dan kan dat ook maximaal 2 dagen.  

Voorwaarde is wel dat ook dit in een afgesloten bakje gaat met een goed passende deksel. Schrijf ook op een sticker tot wanneer het houdbaar is voor het geval het naar de achterkant van de koelkast verschuift.  

Andijviestamppot In Diepvries 

Wanneer je andijviestamppot in de diepvries wilt bewaren dan kan dat. 

Eerst laat je de stamppot goed afkoelen. Daarna doe je de stamppot in een goede afsluitbare doos. Ook hier weer handig om een sticker te plaatsen op de doos waarop staat wat erin de doos zit en tot wanneer het houdbaar is.  

De andijviestamppot kan 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Let er goed op, dat wanneer je de andijviestamppot weer gaat bereiden, dat de stamppot goed ruikt en er nog goed uitziet. Wanneer je twijfelt is het een kwestie van toch weggooien. Helaas! 

Met deze suggesties, over het bewaren van andijvie, kun je op de juiste manier de andijvie goed bewaren en de houdbaarheid verlengen. Altijd prettig! 

Wil je tijdens het bereiden lekkere gekruide andijvie? Lees dan onze blog ‘Welke Kruiden Bij Andijvie?‘ en je zet zo een smakelijk gerecht op tafel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs