Hoe Andijvie Koken? En Wat Kan Je Ermee?

Deel deze blog makkelijk via:

Andijvie is een veelzijdige groente. Je kunt andijvie wokken, rauw eten, stomen of koken. Je kunt andijvie ook in een stamppot verwerken. Opties genoeg! De grote vraag is meestal hoe kook ik dan de andijvie voor of met iets. Dat staat in deze blog.  

Snijd en was de andijvie en laat het uitlekken. Pak een grote pan en doe de andijvie met aanhangend water in de panZet de pan op de warmtebron en laat het zachtjes koken. Kook de andijvie 10 minuten dan is het gaar. Giet de andijvie af in een vergiet. 

Dit is één van de manieren om andijvie te koken. Soms hoef je andijvie niet te koken maar daarover later meer. We beginnen met de uitleg van andijvie snijden en wassen. Een belangrijk onderdeel van het koken van andijvie. Ik leg je uit waarom. 

Andijvie kan heel goed op smaak bracht worden met kruiden en andere smaakmakers. Lees hiervoor onze blog ‘Welke Kruiden Bij Andijvie?‘. Heb je andijvie of een andijvie gerecht over en wil je dit bewaren? Lees dan onze blog ‘Hoe Andijvie Bewaren?‘.

Andijvie Snijden 

Leg de andijvie op een snijplant met de stronk naar buiten gericht. Je begint met snijden aan de kant van de bladeren omdat dan de stronk niet uit elkaar valt tijdens het snijden. Dat snijdt dan een stuk gemakkelijker, vind ik maar het kan natuurlijk ook van de andere kant. Snijdt dunne of dikke repen, net wat jij makkelijk of fijn vindt.  

hoe andijvie koken

Andijvie Wassen

Andijvie die je uit de supermarkt krijgt of bij de boer vandaan hebt, zitten altijd onder het zand. Ze groeien tenslotte op grond en daar zitten ook wat ongedierte die een lekker blaadje lusten. Je hebt minder last daarvan, wanneer de andijvie uit de kas komt maar wassen wordt altijd aangeraden.  

Je hebt dus de andijvie gesneden die nu gewassen moet worden. Doe de andijvie in een vergiet wanneer het niet zo veel is en spoel het af. Ik doe de andijvie voor 4 personen altijd in de gootsteen met water en roer daar lekker door heen om het zand en ongedierte af te spoelen. 

Haal het met de vergiet er weer uit en stop de andijvie met aanhangend water in een grote pan. Dit is genoeg water voor de andijvie om te koken.  

Andijvie Koken 

Het koken van andijvie is eigenlijk eenvoudig. Het gaat als volgt:

 1. Het water wat aan de andijvie ‘hangt’ is genoeg om mee te koken. Dus niet uitschudden. Zet de pan met andijvie op een hoge stand van de warmtebron maar blijf erbij.  
 2. Wanneer het kookt kun je het lager zetten omdat anders het water zo snel verdampt dan het droog kookt. Doe scheef een deksel op de pan.
 3. Je kunt nu zelf bepalen hoe lang je het wil koken. De kooktijd is bepalend voor het gerecht en jouw smaakpapillen.  
hoe andijvie koken

Wil je zachte andijvie dan kook je het bijvoorbeeld 15 minuten. Alle vitamine zijn dan wel uit de andijvie gekookt maar het is dan wel echt zacht.  

Wil je de andijvie die beetgaar is, dus met vitamine, dan kook je tussen de 7 en 8 minuten. Giet direct de andijvie af anders blijft het doorgaren. 

Wist je dat je andijvie ook heel goed kan wokken en het is zo gedaan, het duurt maar een paar minuutjes. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Andijvie Wokken? Meerdere manieren‘.

Andijvie Koken Sausje 

Andijvie koken met een sausje is altijd erg lekker. Er zijn verschillende manieren om een sausje te maken. Dit is er één van. 

Bechamelsaus 

Maak een bechamelsaus om na het koken van de andijvie, zoals boven beschreven, de saus toe te voegen aan de andijvie. 

Een bechamelsaus maken is niet zo heel moeilijk:  

 • 20 gram bloem 
 • 20 gram boter plantaardig 
 • 200 ml plantaardige melk 
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 1. Laat de boter smelten in de pan op laag vuur.  
 2. Voeg gelijk alle bloem toe en roer totdat alle bloem bij de boter is opgenomen. 
 3. Zet het vuur op bijna halve warmte en blijf 3 minuten roeren om het meel te garen anders heb je een bloem smaak aan je bechamelsaus.  
 4. Zet het vuur laag en voeg je een beetje melk toe, maar let op, het gaat stomen en de melk wordt direct opgenomen in de bloem. BLIJF snel roeren totdat alle melk is opgenomen en voeg direct weer een beetje melk toe. Roer stevig en snel zodat er geen klontjes in komen. Voeg nog wat melk toe en blijf roeren totdat alle melk op is en de saus glad. 
 5.  Pff, nu heb je een mooie gladde saus. Voeg wat nootmuskaat en zout en peper toe. Proef of je dit genoeg vindt voeg anders nog wat toe. 
hoe andijvie koken

Doe dit sausje door je gekookt andijvie, beetje bij beetje en roer dit goed door. Kijk zelf hoeveel je erdoor wilt doen. Dat is voor iedereen anders.  

Eet smakelijk! 

Kant En Klare Andijvie Koken 

Kant en klare andijvie kopen is altijd makkelijk maar er zitten nadelen aan. Het kopen van kant en klare andijvie is duur en de vitamine zijn voor een deel verloren gegaan.  

Voor dagen waarop het wat sneller moet dan normaal is het altijd een uitkomst. Deze andijvie hoef je niet te wassen, dat is in de fabriek al gedaan. Je doet een laagje water in de pan en de voegt de andijvie erbij. Verder kook je de andijvie zoals hierboven beschreven bij hoofdstuk ‘Andijvie Koken’.

Andijvie Koken En Kruiden 

Om andijvie te kruiden zijn er niet zo heel veel kruiden die worden gebruikt maar wel heel lekkere. 

 • Koriander 
 • Peterselie 
 • bieslook 
 • Zout 
 • Peper 
 • Nootmuskaat 
kruiden

Hoe voeg je nu de kruiden toe aan de andijvie. 

Andijvie met koriander 

Kook de andijvie zoals boven is omschreven en bak een uitje in de tussentijd. Doe daar een eetlepel masalapoeder bij. Roer dit goed om. Maak de aardappelpuree. Snijd de koriander en voeg de andijvie en de andere ingrediënten bij de aardappelpuree, beetje bij beetje, en meng het goed met elkaar.

Andijvie met peterselie

Maak andijviestamppot zoals dit onderaan de blog is beschreven. Bak een uitje en voeg daar peterselie en bieslook aan toe. Roer dit even om en voeg dit toe aan de andijviestamppot. Even proeven en eventueel zout en peper toevoegen.  

Andijvie met nootmuskaat

Kook de andijvie zoals boven omschreven ‘Andijvie Koken’. Je kunt, na het uitlekken, nootmuskaat toevoegen aan de andijvie maar ook de bechamelsaus maken met nootmuskaat. Dit staat hierboven omschreven.  

Andijvie Koken Maizena 

Andijvie koken met Maizena is een oma’s recept maar wordt nog regelmatig gebruikt. Maizena is maismeel en zorgt ervoor dat een saus of groente wat wordt ingedikt. 

De hoeveelheden staan op de verpakking.  Het gaat als volgt: 

Doe de Maizena in een kom en schenk hier wat koude (soja)melk bij. Roer dit goed tot er geen klontjes meer bij zitten. Giet dan de warme (soja)melk erbij en maak er een papje van. 

Nu kan het papje van Maizena door de andijvie en is het andijvie à la crème.  

Andijvie Blancheren 

Blancheren van andijvie heeft een reden. Bij blancheren worden namelijk alle bacteriën en schimmels gedood die op de andijvie zitten.  Daarom moet je niet korter dan 3 minuten de andijvie blancheren.

Hoe Blancheer Je Andijvie?

Eerst was en snijd je de andijvie. Ondertussen staat er een grote pan water op een warmtebron om te koken.  

De andijvie doe je in een grote zeef of los in de pan. Je laat de andijvie 3 minuten koken. Dit heet blancheren. Doe de andijvie in een vergiet of haal de zeef uit het kokende water. Spoel de andijvie af met ijskoud water. Dat kan onder de kraan zijn maar ook in een bak met ijswater. Wanneer je dit niet doet blijft het garen doorgaan en heb je echt gekookte andijvie.  

Andijvie Koken En Invriezen 

Wanneer je andijvie wilt invriezen omdat je te veel andijvie hebt gekocht dan blancheer je de andijvie eerst. Heb je te veel andijvie gekookt, dan kun je dit invriezen nadat het is afgekoeld. Wanneer je warme andijvie in de vriezer doet, warmt de vriezer op en moet hij veel moeite doen om op temperatuur te komen en te blijven.  

De geblancheerde of gekookte andijvie kun je in porties verdelen en zo ook invriezen in goede afgesloten diepvrieszakjes of bakjes.  Dit is makkelijk wanneer je voor 1 persoon bijvoorbeeld, andijvie wilt opwarmen.

Plaats een sticker op het zakje of bakje en schrijf erop wat erin zit en tot wanneer het houdbaar is. Andijvie is een jaar goed te houden wanneer je het invriest bij –18 graden. 

Andijvie Koken Of Rauw 

Deze heerlijke groente kun je koken en rauw eten. Zorg er ten alle tijden voor dat je het goed wast en alle ongedierte en zand eruit is.  

Wanneer je andijvie rauw eet zitten daar meer vitamine in dan wanneer je andijvie lang kookt.  

Je kunt andijvie eten in een salade, gemengd met andere slasoorten en rauwkost met een lekkere dressing. 

Wanneer je andijvie kookt, kook het dan niet te lang door voor het behoud van vitamine.  

Andijvie Koken Voor Stamppot 

Wanneer je andijvie wilt gebruiken voor stamppot heb je 2 opties. Gaat de andijvie rauw door de aardappelpuree en laat je het daarin slinken en zacht worden of kook je de andijvie eerst, voor je het door de aardappelpuree doet (voor koken kijk je bovenaan de blog). Je kunt zelf bepalen hoelang je de andijvie gekookt wil hebben.

Het kan allebei. Snijd en was de andijvie ten alle tijden goed! 

De meeste vitamine blijven bewaard wanneer je rauwe andijvie door de aardappelpuree doet. Het slinkt vanzelf in de hete aardappelpuree. Net zo lekker! 

Voor aardappelpuree kun je aardappels stampen met een scheutje warme melk en een klontje boter.

Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs