Welke Groente Bij Zoete Aardappel? Heel veel keus.

Deel deze blog makkelijk via:

De zoete aardappel is een steeds populairder wordende groente. Ja, het is een groente en valt onder de knolgewassen. Het is dus geen aardappel. In de keuken gebruiken we deze groente echter als een aardappel, vandaar de naam. En welke groente past bij zoete aardappel?

Over het algemeen kan je de gewone aardappel vervangen door de zoete aardappel, zo makkelijk is het. Dus je kunt ook elke groente gebruiken die je bij de gewone aardappel serveert.

Zoete aardappel kan je op vele manieren klaar maken. Hierover hebben wij diverse blogs geschreven. Ga je de zoete aardappel koken, maak je er friet van, wordt het een gerecht uit de oven of misschien zoete aardappel puree?

Gekookte Of Gebakken Zoete Aardappel En Groente

Voor gekookte of gebakken zoete aardappel kan je vele soorten groente gebruiken die ook bij gewone aardappel gebruikt worden. Je gebruikt de zoete aardappel dan echt als een gewone aardappel. Dus combineer er lekker los of maak een lekkere groenteschotel samen met de zoete aardappel.

Het koken van de zoete aardappel is heel eenvoudig. Schil en snijd de zoete aardappel in stukjes en doe deze in een pan met kokend water. Je kunt eventueel een beetje zout bij de zoete aardappelen doen. De zoete aardappel moet ongeveer 20 minuten koken. Af en toe even checken of ze gaar zijn, door met een vork te prikken in de zoete aardappel. Wanneer jouw vork er makkelijk inprikt zijn zij klaar. Proef even of alles goed is en dan kun je de gekookte zoete aardappel afgieten en serveren met je groente.

Voor het bakken snijd je de zoete aardappel in plakjes en deze bak je ongeveer 15 minuten in de zonnebloemolie. Kruid de zoete aardappel met zout, peper en paprikapoeder. Meer over het kruiden van zoete aardappel kan je lezen in onze blog ‘Hoe zoete aardappel kruiden?‘.

Voorbeeld van combinatie zoete aardappel en groenten zijn hooguit ter inspiratie. Zoals gezegd kunnen zoete aardappelen overal wel bij.

  • Gebakken zoete aardappelfriet door een salade van ijsbergsla met jack fruit, rauwe rode kool, komkommer en een dressing naar keuze.
  • Gebakken zoete aardappel met een koude bietensalade
  • Gebakken zoete aardappel met spinazie uit de wok met sesamzaadjes.
  • Gekookte zoete aardappel met een ovenschotel van aubergine, courgette, ui en tomaten.
  • Gekookte zoete aardappel met Chinese roerbakgroenten gemengd.
  • Gekookte zoete aardappel door de rijst met Sugar snaps en Chinese kool.
welke groente bij zoete aardappel

Stamppot zoete aardappel

Ook kan je van de zoete aardappel een heerlijke stamppot maken. Ook hiervan zal ik wat voorbeelden geven ter inspiratie:

  • stamppot zoete aardappel met peen en uien
  • Stamppot zoete aardappel met zuurkool
  • Stamppot zoete aardappel met boerenkool
  • Stamppot zoete aardappel met spinazie

Wanneer je de groenten samen kookt in zo min mogelijk water dan blijven de smaken beter in de groenten en is de stamppot voller van smaak. Natuurlijk voeg je wat zout toe om alle smaken meer tot zijn recht te laten komen.

Zoete Aardappel Uit De Oven Met Groente

Zoete aardappel kan je alléén in de oven bereiden of je kunt het samen met groente in de de oven bereiden, dan heb je dus een zoete aardappelschotel.

Het bereiden van zoete aardappel in de oven is heel makkelijk. Schil de aardappel en snijd ze in wedges. Bestrooi de zoete aardappel met een beetje olie, citroensap en oregano. Bak de aardappelen in 20 minuten gaar op 220 graden.

Tja, en welke groeten kan er dan bij? Ook weer elke groente die jij lekker vindt. Van broccoli tot wortelen en van peultjes tot pastinaak. In de Nederlandse keuken zien we de zoete aardappel als een aardappel dus elke groente kan je samen met de zoete aardappel eten.

Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn is een ovenschotel van courgette, aubergine ui en tomaten.

Welke Groente Bij Zoete Aardappel Puree?

Ook hiervoor geldt weer de regel dat je de gewone aardappel vervangt door de zoete aardappel en je kunt dus vele groente gebruiken bij je zoete aardappel puree.

welke groente bij zoete aardappel

Je schilt en snijdt de zoete aardappel in grove stukken. Kook de aardappelen 15 minuten en giet af. Doe de aardappelen terug in de pan met een beetje sojamelk, plantaardige boter en peper en zout. Pureer nu alles in de keukenmachine of stamp het.

Ook nu weer je keuze in groente maken die je bij de puree wilt serveren. Gebruik de groente die je bij ‘normale’ puree serveert of varieer eens een keer.

Lekker bij de puree zijn wortelen, doperwten, andijvie en pastinaak uit de oven.

Welke Groente Bij Zoete Aardappel Friet?

Het wordt een beetje eentonig maar ook nu weer kan je elke groente gebruiken die je ook bij friet van gewone aardappelen serveert. Zo makkelijk is het om zoete aardappelen te gebruiken.

welke groente bij zoete aardappel

Schil de zoete aardappel en snijdt deze in frietjes. Kruid de aardappel met kruiden, bijvoorbeeld 1 tl paprikapoeder, snuf peper, snuf zout en 1 tl. uienpoeder. Voeg een beetje olie toe en roer alles goed door elkaar. Leg bakpapier op de bakplaat. Leg de frieten op de bakplaat en bak de frietjes in 35 minuten gaar op een temperatuur van 230 graden.

Serveer de frietjes met je groente naar keuze, echt elke groente smaak goed met zoete aardappel.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs