Hoe Tomatensaus Maken? Voor pasta en pizza!


Tomatensauzen zijn er in vele varianten te koop in de supermarkt. Van ‘normale’ tomatensaus tot kruidige tomatensaus en met knoflook en basilicum. Thuis open je de pot, gooit het in de pan en je bent klaar. Maar zelf maken is leuk om te doen en je weet precies wat voor ingrediënten er in zitten. Maar hoe doe je dat, hoe tomatensaus maken?

De basis bestaat uit tomaten, vers of uit blik. Een gesnipperde ui, olijfolie en zout. De ui wordt gefruit in de hapjespan en de tomaten worden toegevoegd, zo ook het zout. Nu een uur laten pruttelen en de saus dikt in.

Wanneer je tomatensaus maakt van verse tomaten wil je ze natuurlijk lang vers houden. Kijk dan op onze blog ‘Hoe Tomaten Bewaren? Meerdere manieren‘ en je hebt altijd lekker verse tomaten in huis.

Zelf Tomatensaus Maken

Voor het maken van tomatensaus heb je niet echt veel ingrediënten nodig. Het zijn ingrediënten die je vaak wel in huis hebt of zo kunt kopen in de supermarkt. Je kunt de saus maken met verschillende tomaten:

  1. Verse tomaten
  2. Cherrytomaten
  3. Gepelde tomaten uit blik
  4. Tomatenblokjes uit blik
  5. Tomatenpuree

Het is even zoeken voor jezelf wat je fijn en lekker vindt om te gebruiken. Heb je bijvoorbeeld weinig tijd en wil je het makkelijk houden, gebruik dan tomaten(blokjes) uit blik. Hoe je van kokkerellen ga dan voor de verse tomaten of cherrytomaten en creëer je eigen tomatensaus.

verschillende soorten tomaar

De basis van tomatensaus bestaat uit tomaten, een ui, grof zout en olijfolie. Natuurlijk kan je nog heel veel ingrediënten toevoegen maar dit is de basis van de tomatensaus.

In alle onderstaande sauzen kan je verse tomaten vervangen door een gelijke hoeveelheid tomaten uit blik. Het is even afmeten maar je het doet niets af aan je saus. Ook omgekeerd kan je tomaten(blokjes) uit blik vervangen door verse tomaten. 1 blik tomaten is gelijk aan ongeveer 500 niet schoongemaakte verse tomaten.

Italiaanse Tomatensaus Maken

Denk je aan tomatensaus, denk je aan Italië. Tomatensaus wordt heel veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Ze kweken ook hun eigen tomaten in het zuiden van het land.

De ene tomatensaus is de andere niet en daarom zijn er sauzen voor over de pizza, paste en lasagne. Natuurlijk is er ook de groene pesto saus geen onbekende. Voor het maken van pesto verwijs in naar onze blog ‘Hoe Pesto Maken? 10 manieren‘.

De meest simpele tomatensaus bestaat uit tomaten, een ui, zeezout en olijfolie. Echter onderstaand zullen we de saus aanpassen aan de gerechten en meer smaakmakers toevoegen.

Tomatensaus Maken Pasta

Pastasaus gemaakt van tomaten mag lekker kruidig zijn. Dus alleen de basis van tomaten maakt de pasta flauw van smaak. Daarom voegen we ander smaak makers toe. Dit is de lijst van ingrediënten voor 4 personen:

tomatensaus
  • 2 blikken gepelde tomaten of tomaten blokjes, neem de beste kwaliteit in de supermarkt.
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine rode paprika, in blokjes
  • 3 teentje knoflook, geperst.
  • 2 el olijfolie.
  • Klein handje basilicum blaadjes (20 gram), gesneden
  • 1 tl oregano

Je kunt ook 1 kilo verse tomaten gebruiken. Dit vraagt echter een andere voorbereiding. Dit staat beschreven in het hoofdstuk ‘Verse Tomatensaus Maken’.

Voor het klaar maken ga je als volgt te werk:

  1. Zet een koekenpan op de warmtebron en maak de olijfolie warm.
  2. Fruit nu de gesnipperde ui en knoflook voor 5 minuten aan op een lage stand. Ze moeten zacht zijn. Voeg vervolgens de paprika toe en bak 5 minuten mee.
  3. Voeg nu de tomaten toe en druk deze met de achterkant van de pollepel kapot.
  4. Roer alles goed door elkaar en laat de saus nu inkoken op een lage stand van de warmtebron. Het moet zachtjes pruttelen. Dit duurt ongeveer een half uur. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht.
  5. Voeg de oregano toe en snijd de blaadjes basilicum fijn en doe ze gelijk in de pan. Als je ze laat liggen op de snijplank loop het sap uit de basilicum en krijg je minder smaak.
  6. Roer het goed door en laat nog even 5 minuten pruttelen.
  7. Nu mixen we de saus met de staafmixer of in de blender. Als je een staafmixer gebruik, kan je de saus beter even overgooien in een hoge kom. Daarna gaat de saus terug in de pan voor 2 minuutjes.

Nu komt het belangrijkste van koken, proeven. Proef of je tomatensaus op smaak is. Voeg anders nog zout en peper toe of meer basilicum of oregano. Dit is echt helemaal aan jou, wat vind jij lekker? Is het op smaak dan kan je het serveren over de pasta.

Tomatensaus Maken Pizza

Tomatensaus voor pizza gaan we zeven. Zo verwijderen we de grove stukjes en houden we alleen saus over. Dit zijn de ingrediënten die we gebruiken:

  • 1 blik gepelde tomaten of tomatenblokjes.
  • 2 teentjes knoflook.
  • 1 tl gedroogde oregano of 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 el olijfolie
  • kleine ui, gesnipperd

Wat ga je doen?

  1. Fruit in een hapjespan de ui en knoflook voor 5 minuten aan.
  2. Voeg vervolgens de tomaten toe en druk de tomaten fijn in de pan.
  3. Laat de saus 20-25 minuten pruttelen. Het moet nu ingedikt zijn.
  4. Voeg na 15 minuten de kruiden toe en meng het goed met elkaar.
  5. Doe de saus in een hoge kom en pureer de saus met je staafmixer.
tomatensaus voor pizza

Nu is je saus in principe klaar, maar om een echte gladde saus te krijgen kan je de saus nog door een zeef heen halen. Druk de saus door de zeef en laat de rest van de grotere stukken zitten. Nu heb je een hele gladde tomatensaus voor je Pizza. Eet smakelijk!

Tomatensaus Maken Voor Lasagne

De saus voor de lasagne moet vochtiger zijn dan voor de pizza of pasta. Het vocht in de saus moet er voor zorgen dat de lasagne bladen zacht worden. Dit recept is heerlijk met een scheutje rode wijn. Dit zijn de ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • handje basilicum
  • 1 pak gezeefde tomaten of 1 blik tomaten
  • blikje tomatenpuree of scheutje rode wijn.
  • 1 tl oregano

Het klaar maken is weer zoals eerder beschreven:

  • Fruit de ui en knoflook aan in de hapjespan voor 5 minuten.
  • Voeg de tomaten toe en maak het geheel warm.
  • Voeg de wijn toe en roer alles goed door elkaar, voeg vervolgens de basilicum en oregano toe. Laat 5 minuten pruttelen.
tomatensaus in pan

Nu is je tomatensaus klaar. Echter zal je veel meer ingrediënten en smaakmakers gebruiken voor jouw lasagne. Ik denk aan worteltjes, courgette, vega gehakt, champignons en natuurlijk bechamelsaus.

Als je de gehakt en groente aanbakt in een koekenpan kan je later de saus toevoegen. Het hoeft niet helemaal gebakken te zijn, want de groente gaart nog door in de oven. Breng het geheel om smaak met peper en zout.

Een laag tomatensaus en een laag bechamelsaus geeft je lasagne een echte volle smaak. Voor het maken van bechamelsaus kan je onze blog ‘Hoe Bechamelsaus maken? 6 toepassingen‘ lezen.

Verse Tomatensaus Maken

Vers smaakt alles lekkerder. Het is vaak meer werk in de keuken maar het wordt ook echt lekkerder. Voor het maken van tomatensaus kan je dus ook gebruik maken van verse tomaten of verse cherrytomaten. De echte lekkere saus maak je met Italiaanse Pomodori tomaten.

Voor alle recepten die boven staan beschreven kan je voor elke 400 gram tomaten uit blik 500 gram verse tomaten aanhouden. Dus de tomaten uit blik zijn zo te vervangen voor verse.

De tomaten hebben wel een voorbehandeling nodig voordat je ze in de tomatensaus kan verwerken.

Tomatensaus Maken Van Verse Tomaten

Of het nu gewone, vlees of pomodori tomaten zijn die gebruiken voor de saus, we moeten ze eerst blancheren. Dit doe je als volgt:

tomaten blancheren
  1. Beng water aan de kook in een pan en zet het vuur uit.
  2. Zet ook een pan met ijskoud water klaar of plaats je vergiet onder de kraan.
  3. Verwijder de stelen van de tomaten en maak aan de onderkant een kruis met een scherp mesje.
  4. Leg de tomaten nu een minuutje in het hete water, doe dit met een schuimspaan.
  5. Haal de tomaten uit de pan en doe ze gelijk in het ijskoude water of spoel ze af onder de kraan.
  6. Na kan je het vel makkelijk verwijderen.
  7. Snijd de tomaten in vier stukken en verwijder de zaden.

Je tomaten zijn nu klaar voor gebruik in één van bovenstaande recepten.

Tomatensaus Maken Van Cherrytomaten

Voor cherrytomaten geldt het zelfde als hierboven beschreven. Cherrytomaten hebben een zoete smaak. Je leest hier alles over in onze blog ‘De Lijst Met Tomaten Soorten En Alle Informatie‘.

tomaten in wok
  1. Breng water aan de kook en zet gelijktijdig een pan met ijskoud water klaar of plaats je vergiet onder de kraan.
  2. Snijd een kruis aan de onderkant van de tomaten en leg de tomaten met een schuimspaan in het hete water.
  3. Haal ze na 20 seconden uit het water en doe ze in het ijswater of spoel ze af onder de koude kraan.
  4. Na kan je het vel makkelijk verwijderen.
  5. Snijd de tomaatjes in stukken en verwijder de zaden.

Je tomaten zijn nu klaar voor gebruik in een van bovenstaande recepten. Voor 400 gram tomaten uit blijk heb je ongeveer 500 gram niet ontvelde tomaten nodig.

Tomatensaus Maken Van Tomatenpuree

Hier kunnen we kort over zijn. Tomatenpuree is een smaakversterker en geen basis voor saus. Tomaten puree is ook zuurder. Het komt hierop neer, tomatenpuree moet je eigenlijk niet gebruiken voor een saus.

Doe je het tocht dan moet je bij elke stap proeven wat het resultaat is, want de zuurheid van de puree is lastig te onderdrukken. Dit kan eigenlijk met alleen veel suiker.

Tomatensaus Dikker Maken

De tomatensaus laten we dikker worden door deze te laten pruttelen op het vuur; niet koken maar pruttelen.

Ben je ongeduldig of heb je hier simpelweg de tijd niet voor dan kan je een eetlepel bloem toevoegen. Doe de bloem eerst in een zeef en strooi dit uit boven de saus. Roer het gelijk door en je ziet je saus dikker worden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs