Hoe Pesto Maken? 10 manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Pesto kan met veel verschillende ingrediënten worden gemaakt. Van origine met basilicum, pijnboompitjes, knoflook, olijfolie en Parmezaanse kaas met een beetje citroensap. Natuurlijk ook een beetje zout en peper. Maar hier zijn vele variaties op. Met name door allergieën of gewoon voor de leuk en lekker! Maar hoe maken je pesto?

Om Pesto te maken kun je basilicumblaadjes, geroosterde pijnboompitjes, (vegan) Parmezaanse kaas, olie en citroensap in de keukenmachine doen en 1 minuut malenCheck of het lekker smeuïg is, voeg anders nog een beetje olie toe.  

Pesto kun je maken met verschillende ingrediënten. Je kunt groene pesto maken en pesto rosso maar ook een pesto zonder kaas of noten. Zelfs rucola dingt meer naar een plekje in de ingrediëntenlijst.  

Pesto Ingrediënten 

  • Basilicum 
  • Olijfolie extra vierge 
  • Pijnboompitjes 
  • Citroensap 
  • Kaas (vegan) 
  • Tomaten 
  • Peper  
  • Zout 
  • Amandelen  
  • Walnoten 
  • Cashewnoten 
  • Rucola 
hoe pesto maken

Deze ingrediënten gebruik je natuurlijk niet allemaal tegelijk. Lees verder in de blog welke ingrediënten bij elkaar passen om een mooie Pesto te maken. 

Pesto Maken Blender 

Een kleine keukenmachine is het handigst, vinden wij omdat je vaak niet zulke grote hoeveelheden maakt. Het keukenmachine mes draait op een gegeven moment rond en raakt de massa niet meer wanneer je een groot keukenmachine gebruikt. Maak je veel pesto om in te vriezen dan zou het wel een mogelijkheid kunnen zijn.  

Pesto Maken Staafmixer 

Pesto maken in een staafmixer is ook een optie omdat de mengbeker vrij smal is. Alle ingrediënten worden zo goed gemalen. Misschien dat je even moet kijken of alles mee is genomen met malen. Haal wel even de stekker uit het stopcontact wanneer je bij het mes van de staafmixer de pesto weg haalt zodat je de niet gemalen ingrediënten nog kan meenemen met mixen. 

Pesto Maken In Vijzel  

Wanneer je pesto maakt in een vijzel is een grote vijzel wel handig. Je moet alle basilicumblaadjes kwijt kunnen met olie en de eventuele noten. Dat is best veel.

hoe pesto maken

Maar een vijzel zou dus kunnen. Het is wel even een werkje om alles met de hand te vijzelen, maar ook een leuke, vind ik! 

Groene Pesto Maken  

Wat heb je nodig om pesto te maken voor 4 personen (door de pasta bijvoorbeeld) 

  • 1 basilicumplant (50 gram blaadjes) 
  • 2 el geroosterde pijnboompitten 
  • 1 teen knoflook 
  • 30 gram Parmezaanse kaas (vegan) 
  • 6 el Olijfolie 
hoe pesto maken

Om pesto te maken moeten de basilicumblaadjes goed zijn gewassen en gedroogd. Laat deze uitlekken op een keukenpapiertje. 

Bereidingswijze: 

  1. Rooster de pijnboompitten lichtbruin, op een laag vuur. Blijf erbij, ze branden snel aan. Zet de pitten even apart. Trouwen, in onze blog over het roosteren van pijnboompitten vind je alle informatie voor het roosteren.
  2. Doe de basilicumblaadjes in de keukenmachine en voeg de olie, de kaas, knoflook en geroosterde pijnboompitten toe. 
  3. Laat dit 1 minuut goed malen. Kijk tussendoor of alles meegenomen is met mixen. Wanneer dit niet zo is roer dan even met een lepeltje zodat alles goed meegenomen kan worden. 
  4. Proef wat je van jouw creatie vindt en voeg eventueel wat zout en peper toe. Wanneer je de pesto te droog vindt kun je nog wat olie erbij doen en nogmaals mixen.  

Pesto Rosso 

Pesto Rosso zegt het al. Deze Pesto is rood. Rood van de zongedroogde tomaatjes. Je maakt het zoals de groene pesto maar de zongedroogde tomaten gaan erbij.  

hoe pesto maken

Benodigdheden: 

  • 1 potje zongedroogde tomaatjes 
  • 50 gram (vegan) harde kaas van Violife 
  • Pijnboompitjes 5 eetlepels 
  • 2 volle handjes basilicumblaadjes 
  • 1 grote teen knoflook 
  • Peper 
  • Zout 
  • Olijfolie of olie uit het potje van de tomaten. 

Hoe maak je de pesto klaar: 

  1. Voeg de zongedroogde tomaatjes toe aan de blender en mix deze fijn.  
  2. Doe de basilicumblaadjes erbij met de olie uit het potje.  
  3. Maak de teen knoflook schoon en doe die ook bij de andere ingrediënten. 
  4. Mix even goed door met de blender en voeg de rest van de ingrediënten erbij.  
  5. Pureer alles even goed en proef wat je van jouw creatie vindt.  
  6. Voeg zout en peper toe wanneer je dit lekker vindt. 

Lekker door de pasta of op een Turks brood. Er zijn vele mogelijkheden wat je kunt doen met Pasta Rosso. 

Pesto Maken Rucola 

Wanneer je pesto niet lekker vindt met basilicum of om welke reden dan ook dan kun je ook rucola gebruiken. Misschien de moeite waard om ook eens te proberen. 

hoe pesto maken

Wat heb je nodig voor Pesto met rucola: 

  • 1 grote teen knoflook 
  • 70 gram pijnboompitten 
  • 50 gram Parmezaanse (vegan) kaas 
  • 100 ml olijfolie extra vierge 
  • Rucola 150 gram  
  • 1 el citroensap eventueel 
  • Snuf peper 
  • Snuf zout 

Hoe maak je deze Pesto: 

  1. Was alle blaadjes rucola schoon. 
  2. Doe alle blaadjes rucola in een blender en mix deze fijn 
  3. Voeg alle andere ingrediënten bij de rucola en mix deze fijn 
  4. Kijk of de pesto niet te droog is, voeg anders nog een scheut olie toe en mix dit goed door. 
  5. Proef even wat je vindt van de pesto en voeg zout en peper toe wanneer je dit wenst.  

Pesto Zonder Kaas 

 Pesto zonder kaas is eigenlijk ook heel lekker. Wie geen zuivel wil of kan gebruiken maar Pesto wel heel lekker vindt dan kan dit een optie zijn: 

  • 25 gram basilicum 
  • 4 el pijnboompitten of walnoten 
  • 1 teen knoflook 
  • 50 ml olijfolie extra vierge 

Wanneer je pijnboompitten gebruikt is het erg lekker om deze eerst te roosteren. 

  1. Doe de pijnboompitten in een koekenpan en zet de warmtebron halfhoog. Beweeg de pitten constant zodat zij niet aanbranden. Gaan de pitten tocht wat te snel verkleuren zet dan de warmtebron lager.  
  2. Doe de basilicum in een kleine keukenmachine of vijzel. Maal deze even kort en voeg de noten en olie toe. Pureer tot de noten klein zijn en voeg de rest van de ingrediënten toe.  
  3. Mix alles tot een papje van jouw gewenste dikte. Vind je het te dik voeg dan wat olie toe. 
  4. Proef wat je vindt van de pesto en voeg zout en peper toe naar jouw wens.  

Eet smakelijk! 

Pesto Maken Zonder Noten 

Pesto maken zonder noten is een lastige. Helemaal geen ‘noten’ in de pesto is niet te doen. Wel kun je ‘noten’ vervangen door pitten zoals de pijnboompit. Het zou ook kunnen zijn dan deze juist de boosdoeners zijn en amandelen de vervanger kunnen zijn. In principe kun je elke ‘noot’ pakken waar je niet allergisch voor bent of die je wel lekker vindt.  Over zaden en noten hebben wij ook een blog geschreven; ‘Wat is het verschil tussen noten en zaden?‘ vertelt je alles!

Pesto Dressing 

Een pesto dressing kan heerlijk zijn over een salade!  

Maak een pesto van: 

  • 25 gram basilicum of meer als je wilt 
  • 75 ml olijfolie extra vierge 
  •  35 gram Pijnboompitten 
  • 1 teen knoflook 
  • Peper 
  • Zout 
  • 2 el witte wijnazijn. 

Hoe maak je een pestodressing: 

  1. Doe de basilicum in de blender met de olie, mix dit fijn. 
  2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en pureer zoveel je wenst. Dit kan heel fijn zijn maar grof is ook een idee. 
  3. Proef hoe de pesto smaakt en voeg naar genoegen zout en peper toe. 
  4. Meng voor de dressing 4 eetlepels pesto met 2 eetlepels witte wijnazijn. 
  5. Neem een paar eetlepels pesto en meng beetje bij beetje de witte wijnazijn erdoor om een mooie dressing te maken. Proef tussendoor wat je ervan vindt en voeg nog wat bij wanneer je dit lekker vindt.  

Eet smakelijk! 

Pesto Saus Maken 

Wanneer je een pesto saus wilt maken handel dan op de volgende wijze: 

Wat heb je nodig: 

  • Pesto (de groene of de rode zoals boven beschreven) 
  • Soja room (wij gebruiken deze van de AH) 

Bereidingswijze: Doe de pesto in een bakje en voeg daar een aantal lepels soja room door. Roer beide ingrediënten door elkaar zodat je een een heerlijke Pesto saus hebt om door de pasta te doen. 

Eet smakelijk! 

Pesto Maken En Bewaren 

Wanneer je over enthousiast bent geweest met het maken van een heerlijke pesto en je wilt de rest bewaren dan zijn hier de opties. 

  1. Wanneer je pesto wilt bewaren in de koelkast kun je dit doen in een schone pot. Schenk een laagje olijfolie op de pesto en sluit de deksel. Zo kun je de pesto een week bewaren. 
  2. Wanneer je de pesto zonder olie in een schoon potje bewaard kun je deze 4 dagen bewaren. 
  3. In de vriezer kun je de pesto ook heel goed bewaren zonder al te veel moeite. Doe de pesto in een diepvries bakje met goed sluitende deksel. Plak een sticker op de doos en schijf erop wat erin zit en tot wanneer het houdbaar is. De pesto kan je zo 3 maanden bewaren. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs