Hoe Tomaten Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

De tomaat is een vrucht die komt van de tomatenplant. Toch wordt de tomaat gezien als groente. Tomaten zijn er in vele varianten. Van grote vleestomaat tot aan de kleine cherrytomaatjes. De tomaat groeit op onder warme, broeierige omstandigheden. Buiten, in warme landen of in een kas. Maar hoe kan je tomaten bewaren?

Hoe tomaten bewaren? Dat kan op de volgende manieren:

  • Een verse tomaat wordt het best bewaard op een koele plek, ongeveer bij 12 graden.
  • De koelkast is geen geschikte plek om de tomaat te bewaren.
  • Aangesneden tomaat bewaar je voor 2 dagen in de koelkast.
  • In de Vriezer bewaar je tomaten 12 maanden, wel eerst blancheren.

Er zijn meerdere manieren om tomaten te bewaren. Deze manieren kosten soms wat meer tijd maar de houdbaarheid wordt erdoor verlengd.  

Wil je weten welke 9 soorten tomaten populair zijn in Nederland en waarvoor je ze kunt gebruiken? Lees dan ons artikel Dé Lijst Met Soorten Tomaten En Alle Informatie. Tomaten zijn ook de basis voor tomatensaus. Hoe je tomatensaus maakt met verse tomaten lees je in onze blog ‘Hoe Tomatensaus Maken? Meerdere manier‘ en je tovert zo een lekkere saus op tafel.

Verse Tomaten Bewaren

De verse tomaten die je gekocht hebt bewaar je het beste buiten de koelkast op een koele donkere plek. Aangezien de meeste moderne huizen deze plek niet hebben is een plek in de keuken een goed alternatief.

tomaten

De tomaten kan je zo, afhankelijk van de versheid ongeveer een week bewaren.

Tomaten Bewaren Koelkast

Tomaten komen oorspronkelijk uit een warme cultuur. In Nederland worden de tomaten ook op tropische temperaturen gekweekt. het mag dus duidelijk zijn dat tomaten niet van koude houden.

Tomaten bewaar je dan ook niet in de koelkast, ook geen verse tomaten. Indien ze rijp zijn kan je ze het beste gebruiken of één van onderstaande methode gebruiken om tomaten te bewaren.

Tomaten In De Diepvries 

Tomaten kun je zo in de vriezer leggen (2). Je hoeft deze niet eerst te blancheren (velletje eraf halen door middel van de tomaat in heet water te leggen, nadat je een kruisje hebt ingekrast in het velletje van de tomaat. Na een paar minuten kun je het velletje er makkelijk aftrekken). Wanneer je de tomaten uit de vriezer haalt kun je ze alleen nog gebruiken voor een saus of soep. Ze worden, nadat zij ontdooit zijn, wat papperig. 

Tomatensaus In De Diepvries

Wanneer je zelf vers gemaakte tomatensaus hebt gemaakt, kun je deze ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er altijd voor dat dit in een goed afgesloten bakje zit. Het is een aanrader om altijd te kijken, te proeven en/of te ruiken of de saus nog goed is.

tomaten saus

Zelfgemaakte saus mag 3 maanden in de vriezer blijven liggen. Tip: plak er een sticker op met de datum. Je weet namelijk niet meer precies wanneer de 3 maanden om zijn. 

Tomaten Bewaren In Een Pot Of Weckflessen

Bij het inmaken van tomaten, zoals dat genoemd wordt, gaan tomaten die ontveld zijn (zie boven de uitleg) in een weckfles. Het voordeel daarvan is dat de tomaten de versheid, smaak en geur behouden. 

De tomaten worden in kleine stukjes gesneden en in de fles gestopt. Tot de rand aan toe. Daarna wordt er water bij gedaan tot aan de rand. Er gaat wat suiker en zout bij dat dient als conserveringsmiddel. Wanneer de fles is gesloten gaat deze in een grote pan met heet water. De fles moet onder water liggen. Dit gebeurt 45 minuten.

Daarna wordt de fles uit het water gehaald en moet deze 24 uur rusten. De fles wordt daarna op kamertemperatuur en op een donkere plek weggezet. Deze tomaten blijven nog een jaar goed in de fles. Eenmaal open is het raadzaam de tomaten zo snel mogelijk te nuttigen.  Er bestaan genoeg recepten om dit op de juiste manier te doen. Het is een secuur werkje. 

‘Zongedroogde’ Tomaatjes Uit De Oven Om Te Bewaren

Om tomaatjes te bewaren kun je ze drogen in de zon maar zeker ook in de oven. Ik heb verschillende recepten gezien met verschillende temperaturen van de oven, maar deze ligt tussen de 100 en 120 graden C, om tomaatjes te drogen.  

zongedroogde tomaten

Op een stukje bakpapier worden de tomaatjes neergelegd, al dan niet met tijm, knoflook of andere kruiden. Na ongeveer 2 uur in de oven te hebben gedroogd, check je of het drogen naar wens is. De tomaten moeten niet super uitgedroogd zijn. Er mag nog wat vering zitten in het vlees van de tomaat.

Nadat de tomaten zijn afgekoeld gaan zij in een schone, uitgekookte, pot. Deze pot is dus steriel en mag niet worden afgedroogd met een theedoek. Zo komen er geen bacteriën in en blijven de tomaten langer goed. De tomaten gaan dus de pot in, al dan niet met kruiden of knoflook, en wordt dan gevuld met olijfolie, extra vergine! Door de deksel goed af te sluiten blijven de tomaten een paar weken goed.

Let er wel op, dat wanneer je de tomaten wilt gaan gebruiken, je even kijkt, of proeft of de tomaten nog goed zijn.  

Zongedroogde Tomaten Invriezen

Het is ook een mogelijkheid om de gedroogde tomaten in te vriezen. Deze blijven in een afgesloten bakje 3 maanden goed. Ook hier geldt: verpak ze per 3 of 4. Je hebt ze waarschijnlijk niet allemaal tegelijk nodig. Dat is makkelijk in het gebruik. 

Gekonfijte Tomaten

Het konfijten van tomaten is een techniek waarbij bloemsuiker of kokosbloesemsuiker kan worden gebruikt om de tomaten te bewaren. Ook hier wordt eerst de tomaat ontveld. Met konfijten wordt het velletje taai en niet meer lekker. De tomaten worden in stukjes gesneden en van pitjes ontdaan.

De tomaten worden gedroogd en met de opengesneden kant op de bakplaat gelegd. (Gebruik bakpapier) Leg er kruiden op. Dat kan tijm zijn of knoflook of kruiden naar wens. De tomaten moeten goed met olie worden overgoten en daarna wordt de bloesemsuiker er overheen gestrooid. Leg de ovenplaat in de oven die ongeveer 80 a 90 graden aangeeft. Zet een wekker voor 2 uren en laat daarna de tomaten afkoelen in de oven.

Wanneer je de tomaten lang wilt bewaren mogen ze zelf 3 uur in de oven, volgens recept. Blijf in de buurt van de oven. Soms mag deze wat hoger of lager wanneer de tomaten donker worden.  Halverwege zou je de tomaten om kunnen draaien. 

Wanneer de tomaten goed zijn afgekoeld mag je de schone, uitgekookte, weckfles ermee vullen. De tomaten bewaar je in olijfolie op een koele plaats. Let erop dat de deksel goed dicht zit.  Wanneer dit niet het geval is heb je alles voor niets gedaan. De houdbaarheid wordt dan aanzienlijk verkort. Ook hier geldt: Kijk, ruik en proef voor je de tomaten gaat gebruiken. 

Wanneer je de gekonfijte tomaten in de koelkast zet, zijn zij 6 dagen houdbaar in een afgesloten bakje. In de vriezer zijn zij zelfs 3 maanden houdbaar. 

Plakjes Tomaten Bewaren

Plakjes tomaten worden het best bewaard in een koelkastbakje op een keukenpapiertje, in de koelkast. De plakjes gaan met de gesneden kant op het keukenpapier. De plakjes tomaat kunnen zo nog 2 dagen worden gebruikt. 

Blokjes tomaat gaan ook in een bakje in de koelkast en dienen zo snel mogelijk te worden genuttigd. 

Haal de tomaat 30 minuten voordat het gegeten wordt uit de koelkast. Op kamertemperatuur smaakt tomaat het lekkerst. 

Onderstaande video laat zien hoe je een tomaat eenvoudig kunt snijden.

Wat Niet Te Doen Bij Bewaren Van Tomaten?

  • Niet in de groente la bewaren, deze is nog kouder dan de koelkast en daar kan de tomaat echt niet tegen. Zij verliezen smaak. 
  • Niet in de koelkast, deze is ook te koud. 
  • Niet bij ander fruit leggen. Tomaten geven een stof af die andere groente versneld laten rijpen/rotten. 
  • Niet in open bakjes bewaren. Dit verkort de bewaartijd. 
  • Bij niet schone, uitgekookte (weck)flessen, tomaten bewaren. Dit is niet steriel en houd niet lang je tomaten goed. Zonde van al het werk dat je gedaan hebt. 

Weetje! 

  • Tomaat is familie van de nachtschade. De plant van de tomaat is dus giftig. Alleen de tomaat is eetbaar.  

Wanneer de zaadjes in de tomaat zijn ontkiemd is dit niet gelijk zo giftig dat je er problemen van ondervindt. Beter is het om deze te verwijderen. 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs