22 Soorten Stamppot – Verrassend lekker!

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn een aantal bekende stamppotten die in Nederland veelal gemaakt worden. Zuurkool stamppot, andijvie, – en boerenkool stamppot bijvoorbeeld. Maar er kunnen veel meer stamppot gemaakt kunnen worden van zoveel meer groenten. In deze blog staan 22 soorten stamppot op een rij! Bekende en niet zo bekende.  

Stamppot Maken 

Allereerst wordt een stamppot gemaakt met aardappelpuree (dus aardappelen met wat vocht van de groenten of sojamelk en een klontje plantaardige boter, bijvoorbeeld) en met één of meer groenten. Wanneer dit door elkaar gestampt is heb je een stamppot. 

Soms worden de groenten meegekookt met de aardappelen, soms apart. Soms kan je zelfs kiezen of je de groenten rauw of gekookt door de aardappelstamppot wilt. 

Wanneer de aardappelen met de groenten samen worden gekookt voeg je, na het afgieten, nog een klont plantaardige boter toe en wat vocht (van de groenten of sojamelk bijvoorbeeld). Neem geen vocht van de aardappelen (eventueel met groenten). Aardappel is familie van de nachtschade. In ons artikel over nachtschade groenten kan je er alles over lezen.

soorten stamppot

In deze blog gaat het over stamppot soorten. Welke groenten kun je gebruiken om een lekkere stamppot te maken en hoe je dat doet, in het kort.  

1. Zuurkoolstamppot 

Deze wel bekende zuurkoolstamppot kun je op twee manieren maken. Je kookt de zuurkool een aantal minuten of je gebruikt de rauwe zuurkool. Doe dit door de aardappelpuree en je hebt een heerlijke stamppot. 

2. Spitskoolstamppot 

Was de spitskool en snijd deze in reepjes. Je kunt de spitskool rauw door de aardappelpuree doen, dan blijven veel vitamine bewaard. 

3. Boerenkoolstamppot 

Was de boerenkool en snijd deze in reepjes. Kook de boerenkool in 20 minuten gaar. Deze groenten wordt vaak met de aardappels in één pan gaargekookt en na het afgieten samen gestampt tot stamppot.

4. Andijviestamppot 

Andijvie wassen en in reepje snijden. Je kunt rauwe stamppot andijvie eten maar je kunt de andijvie ook eerst een paar minuten koken voor je het door de aardappelpuree stampt.

5. Hutspot 

Deze hutspot wordt ook wel peen en uien genoemd. Uien en wortelen in de pan (kan ook samen met de aardappelen) en dit ongeveer 20 minuten laten koken. Na het afgieten stamp je alles goed door elkaar. Er zijn vele soorten uien. Voor een overzicht van de soorten ui kan je onze blog hierover lezen.

6. Bietenstamppot 

Bietenstamppot maak je met rode bietjes die warm zijn gemaakt en in blokjes zijn gesneden. Doe dit door de aardappelpuree.

7. Bloemkoolstamppot 

De bloemkool wordt gekookt en fijngestampt. Doe dit door de aardappelpuree om een heerlijke bloemkoolstamppot te krijgen.

8. Rucolastamppot 

Rucola is een sla soort. Deze kan rauw door de aardappelpuree heen om een rucola stamppot te maken. Rucola is een van de vele soorten sla. Voor een overzicht van alle sla soorten kan je onze blog hierover lezen.

9. Knolselderijstamppot 

Knolselderij, die in blokjes zijn gesneden, laten koken bij de aardappelen in de pan. Daarna stampen tot een stamppot. 

10. Sperziebonenstamppot 

Breek de sperziebonen en maak ze schoon. Kook de stukjes sperziebonen en voeg dit bij de aardappelpuree. Roer dit er goed door heen.

11. Chinese Koolstamppot 

Chinese kool moet je alleen wassen en laten uitlekken. Daarna snijd je deze in dunne reepjes, voor je deze door de aardappelpuree roert. De Chinese kool zal flink slinken in de hete puree.  

12. Spinaziestamppot 

Ook spinazie kun je na het wassen en uitlekken, rauw door de aardappelpuree doen maar je mag het ook eerst koken of wokken. Net wat je lekker lijkt. Er blijven meer vitamine zitten in de spinazie wanneer je deze rauw gebruikt.  

13. Groene Koolstamppot 

De groene kool of savooiekool kun je in reepjes snijden en dan meekoken in de pan met aardappelen om te garen. Na 25 minuten kun je ze afgieten en stampen. 

14. Broccolistamppot 

Snijd de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes, deze kan je ook eten en stamppot van maken. Broccoli koken en door de aardappelpuree stampen is de makkelijkste versie.

15. Raapstelenstamppot 

Raapstelen kunnen na het wassen en uitlekken door de hete aardappelpuree geroerd worden. Doe dit kort dan blijven de raapstelen nog wat knapperig. Schep gelijk op! 

16. Hete bliksem Stamppot 

De volgende in de lijst van 22 soorten stamppot is Hete Bliksem; Aardappelpuree met appels! Neem goudrenetten, die zijn zuur en blijven wat langer op smaak dan zoete appeltjes. Kook de appelblokjes de laatste 10 minuten mee met de aardappelen in zo weinig mogelijk water en stamp de boel lekker door elkaar, na het afgieten. 

17. Spruitjesstamppot 

Kook de spruitjes beetgaar of wok deze. Dan kun je ze door de puree scheppen of stampen, wat je wilt. 

18. Witlofstamppot 

Snijd de witlof in reepjes, was ze en laat dit uitlekken. Je kunt de witlof rauw door de hete aardappelpuree doen. De witlof slinkt vanzelf.  

19. Pastinaak Wortel 

Kook de pastinaak en wortel in kleine stukjes en met een beetje zout in het water. Na ongeveer 20 minuten zijn de wortels gaar en kun de ze door de puree stampen.

20. Witte kool 

Ook de witte kool kan bij de aardappelen in de pan om samen in 20 minuten te garen. Na het afgieten stamp je de kool en aardappelen samen tot stamppot. 

21. IJsbergsla 

IJsbergsla kan na het wassen en in reepjes gesneden door de puree geschept worden. Ook deze sla zal flink slinken.  

22. Pompoenstamppot 

Kook de aardappel en pompoenblokjes samen gaar in één pan. Giet ze af en stamp ze tot een heerlijke herfst stamppot. Er zijn vele soorten pompoen. Onze blog over soorten pompoen geeft een duidelijk overzicht welke er zijn en wat je ermee kunt doen.

soorten stamppot

Wanneer je zelf nog groenten kent die je lekker vindt en door de puree wilt stampen of scheppen moet je dat vooral doen. Een stamppot is lekker en zo gemaakt. Gebruik kruiden die je voor de groenten ook zou gebruiken maar zeker een beetje zout om in te koken. Vaak is peper een welkome aanvulling.  

Dit is de laatste stamppot in de lijst van 22 soorten stamppot. Maak je keuze en eet smakelijk.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!