10 Soorten Pompoen En Hoe Te Gebruiken!

Deel deze blog makkelijk via:

Een rijpe pompoen is te herkennen aan de holle klank wanneer er zacht op geklopt wordt. Er zijn vele soorten, maten en kleuren pompoenen, sommige eetbaar en andere weer niet. Kalebassen zijn een niet eetbare pompoen.  Hieronder zijn 10 soorten eetbare pompoen beschreven. 

Hieronder worden deze 10 eetbare soorten pompoen beschreven. Pompoenen zijn eigenlijk een fruit, maar worden vaak gezien als een groente.

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

1. Flespompoen 

De flespompoen valt onder de muskaatpompoen. 

De flespompoen of de Butternut zoals deze pompoen wel genoemd wordt heeft de vorm van de fles. Het heeft een langgerekt figuur. 

De schil is beige van kleur. Het vruchtvlees is dicht van structuur en oranje van kleur. De flespompoen wordt middelgroot is heeft ongeveer een gewicht van 2 kilogram.  

De smaak is zoet en nootachtig. De schil van de flespompoen is zacht en daardoor eetbaar.  

Deze flespompoen is een heerlijkheid op de barbecue en daarna met kaneel bestrooid worden. Hij kan ook heerlijk in een curry. Het is een populaire pompoen voor in de soep en kan gebakken worden. Hoe je de soep maakt lees je in onze blog ‘Hoe Flespompoensoep Maken? 5 Varianten‘.

Er zijn vele manieren om van de flespompoen te genieten. 

2. Hokkaido Pompoen

De volgende van de 10 soorten pompoen is de hokkaido pompoen. Deze, uit Japan afkomstige, hokkaido pompoen is een afstammeling van de reuze pompoen. Hij wordt echter maar 1 a 2 kilogram groot. Het is een kleine breed-ronde pompoen.  

De kleur van de schil is oranjerood of donkergroen. Het vlees van de hokkaido is stevig van structuur.  

De schil is eetbaar omdat deze zacht is. De smaak neigt naar de zoete kant. Het heeft nauwelijks waarneembare vezels waardoor deze pompoen makkelijk schoon te maken is en te eten is.  

Deze Hokkaido pompoen kun je door de vaste vleesstructuur goed stoven en is heerlijk in pompoensoep of curry.  

3. Turkse Muts Pompoen 

De Turkse muts is al een oud ras uit 1817. De Turkse muts ziet eruit als een tulband. Deze pompoen wordt ongeveer 17 centimeter hoog en heeft prachtige oranje, witte en groene strepen. Decoratief mooi om te zien. 

Het vruchtvlees is hard en de smaak is melig zoet. De schillen zijn niet eetbaar. Het gewicht kan verschillen tussen de 1 kilogram en 4 kilogram.  

Het is een eetbare pompoen maar of dit een eerste keus zou zijn is de vraag. Er zit weinig vruchtvlees aan.  

Gegrild en dan als lasagne te gebruiken schijnt heerlijk te zijn. 

4. Pattison Pompoen En Mini Pattison 

De Pattison pompoen is een pompoen die vele kleuren heeft maar veelal wit is. Hij wordt ook wel ‘keizersmuts’ genoemd. Deze platte, geschulpte pompoen en kleine pompoentjes hebben licht gekleurd vruchtvlees.  

Hoe kleiner de Pattison geoogst is (dus hoe jonger zij zijn) hoe meer smaak zit in deze kleine pompoen. Het heeft een mild zoete smaak. De schil is eetbaar. Wanneer zij groter zijn dan 10 centimeter gaat de smaak verloren.  

Deze Pattison is heerlijk wanneer hij gevuld wordt met diverse groente. Voor de soep is hij minder geschikt. De Pattison pompoen is snel gaar te krijgen in de magnetron. Ook heel goed in een hartige taart te verwerken. 

Daarnaast zijn de Pattison Pompoenen decoratief een streling voor het oog. 

5. Melonette Pompoen

De Melonette pompoen is een meloen pompoen. Hij smaakt naar meloen en hoe langer deze pompoen bewaard wordt hoe lekkerder hij gaat smaken. De schil kleurt typisch oranjegeel en heeft witte puntjes of witte adertjes erop. Qua gewicht kan hij 2 kilo zwaar worden.  

De Melonette smaakt rauw, super zoet en smaakt heerlijk bij desserts, taart of als jam. Ook wanneer er een slaatje wordt gemaakt van wortel, ui en selderij met een mayonaise-yoghurtsaus past deze Melonette daar prima bij. De Melonette kan ook gekookt worden. De structuur wordt dan iets korrelig. 

6. Spaghetti Pompoen 

Deze lichtgele en langgerekte pompoen heeft zijn naam te danken aan het draderige vruchtvlees. Deze spaghetti pompoen wordt 20 a 30 cm lang. De smaak is zoet en nootachtig. 

 Hij wordt gekookt of gestoomd. Wanneer deze pompoen gekookt gaat worden moet de steel verwijderd worden en er moeten gaatjes geprikt worden met een vork of satéprikker, over de gehele pompoen anders wordt hij niet gaar. Daarna wordt de spaghetti pompoen in de lengte opengesneden. Nu is te zien waar deze spaghetti pompoen zijn naam aan te danken heeft. In het midden zijn vele draadachtige vezels te zien die op spaghetti lijken. Met een vork kan dit los geschraapt worden.  

Bij het stomen wordt deze pompoen in vieren gesneden. Daarna worden de draden los gemaakt. Deze zijn te gebruiken als een spaghetti maaltijd. 

Heerlijk met een tomatensaus of kaassaus. 

7. Jarrahdale Pompoen 

Deze zeer decoratieve Jarrahdale pompoen heeft een hoge sierwaarde. Het is een pompoen van 30 centimeter hoog en weegt rond de 4 kilogram. Zijn kleur is blauwgroen. Zijn vorm is geplooid. 

Deze eetbare pompoen heeft stevige en dikke laag vruchtvlees en is neutraal, lichtzoet van smaak. De kleur van het vruchtvlees is oranjegeel. 

De Jarrahdale pompoen doet het goed in een chutney, is heerlijk in een soep. De structuur is ook prima om er een jam van te maken. 

8. Blauwe Pompoen 

De blauwe pompoen dankt zijn naam aan zijn blauwachtig groene schil. Deze pompoen heeft een gebobbelde schil en is zeer hard. Hij ziet eruit als een grote rugbybal. Na ongeveer 90 dagen kunnen zij geoogst worden.  

De smaak is nootachtig. Hij heeft een volle, zachte, zoete, enigszins melige smaak. Het vruchtvlees is krachtiger en sterker dan de oranje pompoen. De kleur is van het vruchtvlees is diep oranje. 

Deze blauwe pompoen leent zich goed voor het nagerecht. 

9. Reuze Pompoen 

De reuze pompoen van een Zuid Amerikaans soort. Deze pompoen kan 40 kilogram wegen. Deze grote exemplaren hebben bijna geen smaak. De structuur van het vlees is sponsachtig. De reuze pompoen is vooral leuk om te zien.

Het huidige record Reuze pompoen is 2000 kilogram. Deze pompoenen worden meestal gebruikt om tijdens Halloween, de spook uit te hangen. De minder doorgegroeide dus jonge pompoenen hebben meer smaak. Ook deze pompoenen worden dan nog ongeveer 5 kilogram. Zij kunnen goed gebruikt worden voor jam of smaakmaker.  

10. Kabocha Pompoen 

De laatste van de 10 soorten pompoen is de Kabocha pompoen. De Kabocha pompoen is een Japanse pompoen. De Kabocha heeft een dikke leerachtige schil en heeft de vorm van een rugbybal.  De kleur is donkergroen met lichte streepjes en vlekjes. De Kabocha kan tussen de 12 en 35 centimeter groot worden. Het vruchtvlees is diep oranje van kleur.  

De smaak neigt naar de kastanje smaak en is pittig van smaak. De schil is geroosterd heerlijk te eten met wat zout en kruiden.  

Met deze Kabocha kan op vele manieren worden gekookt: Gebakken, geroosterd, gefrituurd en in de oven smaakt deze pompoen heerlijk.  

Er kan pompoensoep van gemaakt worden, een overheerlijk chutney of in Curry’s de smaakpapillen op hol laten slaan. Mogelijkheden te over! 

Dit is de laatste in de rij van 10 soorten pompoen. De Meloen is ook in vele varianten verkrijgbaar. Lees hier alles over de soorten meloen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs