Stamppot Andijvie Kruiden, 6 Lekkere Combinaties!

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is er lekkerder dan een stamppot andijvie kruiden. Zonder kruiden is er weinig smaak en groenten en aardappelen. Zout wordt ook veel gebruikt bij het op smaak brengen van groenten en aardappelen. Het is geen kruid en geen specerij. Het is een mineraal.

Zout is één van de basissmaken die de tong waarneemt. Gebruik nooit te veel zout omdat dat gezondheidsproblemen kan geven. Tegenwoordig wordt daar veel aandacht aan besteed. Wees daar op alert. Daarbij zijn er ook nog specerijen die smaak geven aan groenten en stamppot waardoor je zout zou kunnen verminderen en waardoor het net zo lekker smaakt. De vraag is nu: Hoe ga je stamppot dan andijvie kruiden en waarmee kan dat allemaal?

andijvie stamppot

Wil je weten welke kruiden je kunt doen bij gekookte andijvie, lees dan onze blog!

Andijvie heeft van zichzelf een beetje vlakke smaak. Je proeft zeker wel andijvie maar uitgesproken is het niet. Wanneer je er dan ook nog aardappelen door doet (die ook vlak van smaak zijn) dan kunnen ze wel een boost gebruiken. Kruiden en specerijen kunnen deze smaak wat op pimpen. Door een snuf zout toe te voegen komen smaken van de andijvie en aardappelen vrij. De smaak wordt iets sterker en daardoor lekkerder. Daarbij kun je bij stamppot andijvie, onder andere, deze kruiden gebruiken:

 • Uienpoeder
 • Garam masala poeder
 • Peterselie
 • Bieslook
 • Zout
 • Peper
 • Nootmuskaat
 • Mosterd of mosterdzaad
 • Provinciaalse Kruiden

Natuurlijk gebruik je deze kruiden niet allemaal tegelijk. Een paar kruiden bij elkaar is vaak wel mogelijk en zelfs erg lekker. Hieronder vind je een aantal kruidencombinaties die lekker zijn in de stamppot. Probeer ze uit en vindt de juiste smaak die bij jou past. Voeg iedere keer, wanneer je stamppot andijvie maakt, andere kruiden toe. Zo ontdek jij jouw perfecte combinatie bij stamppot andijvie!

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB, voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

Kruiden Andijvie Stamppot

Om echt een beetje smaak aan de stamppot andijvie te geven gebruikt je zout, kruiden en specerijen. In welke combinaties je dat kunt doen vind je hieronder:

Combinatie 1:

bieslook kan bij andijvie
 • Bieslook
  Geeft een zachte uiensmaak aan de stamppot. Neem een spriet in je mond en kauw erop. Je zult nu ervaren hoeveel smaak aan de bieslook zit en kun je zelf bepalen of je een paar sprieten gebruikt of een halve bos. Het ligt er natuurlijk ook aan voor hoeveel personen je kookt. Proef, nadat je bieslook hebt toegevoegd hoe de stamppot andijvie smaakt.
 • Zout
  Zout kan altijd wel bij een stamppot. Gebruik voor 4 personen aan aardappelen ongeveer 1 afgestreken eetlepel zout.
 • peper
  Peper geeft een iets pittige smaak. Ik zou zeggen: Geef er een draai aan en proef of je dit genoeg vindt.

Combinatie 2:

 • Nootmuskaat
  Nootmuskaat kun je toevoegen aan jouw eerst gemaakte aardappelpuree. Daarna doe je de andijvie erdoor.
 • Zout
  Ook hier voeg je zout toe aan de stamppot en roer je deze goed door zodat de zout zich goed kan verspreiden door de stamppot.

Combinatie nummer 3:

 • Zout
 • Mosterd
  Voeg mosterd toe wanneer je de stamppot al gemaakt hebt. Voor 4 personen gebruik ik altijd een volle eetlepel mosterd. Dit roer ik dan door de stamppot andijvie. Ben je daar niet helemaal zeker van, of vind je dit echt te veel dan begin je met een halve of kwart eetlepel mosterd. Het is jouw stamppot, dus maak ‘m zo jij wilt.
 • Peper
  Peper mag je erbij doen. Ik vindt zout en mosterd vaak al genoeg. Maar hé, het is jouw stamppot en het kan qua smaak zeker bij elkaar.

Combinatie 4

kruiden bij andijvie stamppot
Peterselie bij andijvie
 • Peper en zout, toevoegen bij koken van de aardappelen en andijvie.
 • Bieslook
  Was de kruiden voor je deze gaat snijden, zeker wanneer deze niet biologisch zijn. Snijd de bieslook in stukjes.
 • Peterselie
  Was de peterselie en snijd deze fijn. Voeg de kruiden door de stamppot andijvie op het allerlaatste moment. Zo blijft de smaak het beste.

  Voeg beetje bij beetje de kruiden toe. Proef dan of je genoeg kruiden hebt toegevoegd en bepaal of je meer kruiden wilt.


Combinatie 5

 • Garam Masala
  Garam Masala is een mix van kruiden en specerijen die je zo in de winkel kan kopen. Hier hoef je zelf niet voor te mixen en af te passen. Voeg wat kruiden toe nadat je stamppot andijvie hebt gemaakt en roer dit er dan door heen. Proef of je het genoeg vindt en voeg toe wanneer je dit nodig vindt.

Combinatie 6:

 • Zout
 • Gedroogde Provinciaalse kruiden
  Provinciaalse kruiden passen ook in het rijtje van ‘welke kruiden bij stamppot andijvie’. Voeg de kruiden eerst toe aan de aardappelpuree, dan hebben zij even de kans om lekker wat vocht op te nemen en hun smaken af te geven. Daarna voeg je de gekookte en uitgelekte stamppot toe.

Kruiden Stamppot Rauwe Andijvie

rauwe andijvie

Welke kruiden voeg je toe aan rauwe stamppot andijvie?

Alle kruiden die hierboven staan kun je gebruiken bij kruiden van stamppot rauwe andijvie. Voeg de kruiden toe aan de aardappelpuree, dat mengt lekker makkelijk. Voeg beetje bij beetje kruiden toe, en proef tussendoor zodat je niet ineens te veel kruiden gebruikt hebt.

Laat de andijvie wel goed uitlekken na het wassen, anders wordt de puree snel koud en kan de puree wat slap en waterig worden. De andijvie zal een beetje slinken wanneer je deze door de hete aardappelpuree doet. Wanneer je mosterd wilt gebruiken kun je deze ook door de aardappelpuree doen voor je de rauwe andijvie door de puree roert.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Ook interessant om te lezen!