Welke Lekkerste Kruiden Bij Hutspot?

Deel deze blog makkelijk via:

Hutspot is niets meer maar ook niet minder dan gestampte wortel, aardappelen en uien. Smeuïg gemaakt door vocht zoals bouillon of (soja)melk en op smaak gebracht met kruiden. Er zijn vele variaties hutspot. Met venkel, bonen of verschillende (verse) kruiden. Daar gaan wij het over hebben. Hutspot met welke kruiden of smaakmakers? 

  • Peterselie 
  • Koriander 
  • Mosterd 
  • Knoflookpoeder 
  • Nootmuskaat 
  • Paprika(poeder) 
  • Laurierpoeder 
  • (Plantaardige) boter 
  • Kerrie 
  • Selderij 

Al deze kruiden kunnen apart gebruikt worden maar ook in combinatie. We hebben ook en blog over een kruidenmix voor hutspot geschreven. Dit is een grotere hoeveelheid voor een paar keer hutspot. Lekker makkelijk! 

In deze blog gaat het over het gebruik van losse kruiden bij hutspot. 

Hutspot Op Smaak Brengen 

Dan sta je voor de pan met hutspot en dan bedenk je ineens “welke kruiden gebruik je eigenlijk bij hutspot”. Dat ken ik! 

hutspot
  • Zout en peper
  • Mosterd
  • Paprikapoeder
  • Knoflookpoeder

Wanneer je al een pan hutspot hebt staan, zijn ‘gewoon’ kruiden zoals peper en zout erg lekker. Je kunt er een beetje nootmuskaat bij doen. Altijd een goede keuze. Voeg een theelepeltje toe (voor 2 personen) en roer dit goed door. Proef of je dit genoeg vindt, voeg anders nog een beetje bij.  

Wat ik persoonlijk erg lekker vindt is een halve eetlepel met mosterd (voor 2 personen). Lekker pittig en in combinatie met aardappel en wortel geweldig lekker! Ook hier proef je wat je ervan vindt en voeg je meer bij wanneer je dit lekker lijkt! 

Welke kruiden door hutspot ook lekker zijn is bijvoorbeeld paprika, – of knoflookpoeder. Deze voeg je toe wanneer de pan hutspot op het aanrecht staat de dampen. Roer de kruiden dan goed door zodat het zich goed vermengd. 

Kruiden Voor Hutspot 

Je kunt hutspot ook kruiden wanneer je gaat beginnen met koken.  

  • Laurierblad
  • Bouillon
  • Plantaardige boter
  • Peper en zout

Kook de aardappelen, uien en wortel bijvoorbeeld in een beetje water (moet net onder staan) met een laurierblad en een eetlepel zout. Zo krijg je al een kruidige smaak aan de ingrediënten. Haal na het afgieten wel het laurierblad eruit. Die kun je niet eten. Voeg een klont plantaardige boter (bijvoorbeeld flora) toe met een snuf peper. Goed roeren en proeven of er nog zout of peper bij moet. 

Je kunt de aardappelen, wortel en uien ook koken in een bouillon (moet net onder staan, de groenten). Los dan het bouillonblokje op in heet water en voeg alle groente en aardappelen toe. Dit bouillon kun je ook gebruiken om jouw stamppot smeuïg te maken. Haal dan eerst 2 pollepels vocht uit de pan voor je gaat afgieten. Laat de groente en aardappelen goed uitlekken anders wordt het een pap.

Eenmaal terug in de pan voeg je een klont plantaardige boter toe en stamp je de boel zo fijn als jij maar wilt. Voeg een beetje bouillon toe wanneer je de hutspot smeuïg wilt. Doe dit beetje bij beetje. Proef wat je van de hutspot vindt. Wil je nog peper toevoegen misschien? 

Welke Kruiden In Hutspot 

Het kan zijn dat je de uien en wortelen een beetje bakt voor je ze gaat koken. Je kunt tijdens het bakken ook al kruiden toevoegen: 

  • Kerriepoeder
  • Peper en zout

Voeg kerriepoeder en peper toe tijdens het bakken van de groenten. Wanneer je erg van kerrie houdt mag je twee afgestreken theelepeltjes toevoegen (voor 2 personen) wanneer je de uien en/of de wortel bakt. Het lijkt veel maar de aardappelen komen er ook nog bij naderhand. Je mag natuurlijk de kerrie ook toevoegen wanneer de stamppot klaar is. Dat kun je proeven of je er meer bij wilt of dat je het prima vindt. Voeg dat wel 1 afgestreken theelepel voor theelepel toe. Roer dit goed door zodat het zich goed verdeeld. Proef wat je er van vindt en voeg meer toe wanneer je dit lekker lijkt.  

Kruiden Door Hutspot 

Welke kruiden (of specerijen) door hutspot ook lekker zijn?

kruiden
  • knoflookpoeder
  • Paprikapoeder

Paprika, – of knoflookpoeder gaan heel goed met hutspot, dit kun je meebakken met de groenten. Knoflook kun je ook vers meebakken. Net wat je in huis hebt of lekker vindt. Gebruik dan 1 geperste teen knoflook voor 2 personen. 

Hoe Hutspot Kruiden?

Dan zijn er ook nog de verse kruiden die je bij de hutspot eet. Meestal strooi je de kruiden over de hutspot wanneer je deze hebt geserveerd. Staat gezellig, een beetje groen maar smaakt ook, zeer zeker, erg lekker. 

  • Peterselie
  • Koriander
  • Selderijblad

Fijngesneden platte peterselie kun je over de hutspot strooien na het serveren of op het laatste moment door de hutspot roeren dan blijft het lekker fris van smaak en wat knapperig. Gebruik de blaadjes en steeltjes aan de bovenkant. De stelen aan de onderkant zijn een beetje hard, die kun je beter niet gebruiken. 

Fijngesneden koriander kan, net als peterselie ook over of door de hutspot. Koriander heeft een bijzondere smaak. Je moet er echt van houden. Wanneer je het niet kent kun je het er beter overheen strooien. Staat leuk en je kunt het eventueel weghalen.  

Ook selderijblad kan smaak toevoegen aan jouw heerlijk gemaakte hutspot. Gebruik de blaadjes in zijn geheel of snijdt ze fijn. Net wat je wil.

Het zijn allemaal voorbeelden van kruiden die je kunt gebruiken in hutspot. Het staat je vrij om te experimenteren. Je zult zien dat je voor verrassingen komt te staan. Tip is wel: voeg kruiden beetje voor beetje toe, roer goed en proef! Veel plezier.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs