17 Soorten Sla En Hoe Te Gebruiken.

Deel deze blog makkelijk via:

De laatste jaren is het assortiment sla in de supermarkt sterk uitgebreid. Er zijn meer kleuren sla bij gekomen en ook de smaken van deze sla verschillen. Je kunt nu haast eindeloos variëren, jouw salade kan elke keer weer anders zijn. Wij behandelen in deze blog 17 soorten sla. Heerlijk!

Eigenlijk kan je met sla niet de mist in gaan. Elke sla smaakt lekker; van een nootachtige smaak tot een aardesmaak. Daarnaast is sla ook nog een heel gezond en makkelijk klaar te maken. Je heb zo een heerlijke salade gemaakt of een kleurrijke sandwich.

Wil je weten hoe je sla of een salade goed lang vers kunt houden? Lees dan onze blog ‘Hoe Sla Bewaren?‘ en je weet alles.

1. Kropsla

Als eerste de bekendste en meest verkochte sla in Nederland de Kropsla. Deze sla wordt ook wel Boter sla genoemd vanwege de zachte bladeren. De smaak van deze sla is kruidig waardoor deze sla soort het goed doet in een salade of op een sandwich.

Kropsla

De bladeren aan de buitenkant zijn groen en hoe dichter naar de kern, hoe compacter de sla wordt en hoe lichter de bladeren worden. Net zoals alle soorten sla is Kropsla het hele jaar door verkrijgbaar.

2. Batavia Sla

Een van de oudere soorten sla is de Batavia Sla. Het is de voorvader van de IJsbergsla alhoewel hij meer weg heeft van de gewone Kropsla. Het blad van deze sla is gebobbeld en gegolfd. De sla is los aan de buitenkant en compacter aan de binnenkant.

Batavia sla

De sla is minder knapperig dan IJsbergsla. De smaak van deze sla is neutraal en combineert hierdoor goed met ander smaakmakers zoals ui, paprika en dressings.

3. Eikenbladsla

Deze sla soort, de Eikenbladsla heeft een hele andere vorm en kleur. De bladeren zijn groen met bruine randen. De smaak is, in tegenstelling tot ander sla soorten nootachtig. Alleen daarom is deze sla al bijzonder en combineert de sla heel goed met ander sla soorten die een meer neutrale smaak hebben.

eikenbladsla

Deze sla heeft zijn naam gekregen, omdat de bladeren op eikenbladeren lijken. De sla wordt vaak gebruikt in salades, niet alleen vanwege de smaak maar ook vanwege de kleur.

Ook deze sla is tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar.

4. Frisee Lollo Rosso

Deze sla heeft een hele losse structuur en een kenmerkend blad met heel veel insnijdingen. Hierdoor is het een erg decoratieve sla soort. De smaak van de Lollo Rosso is, zoals de meeste sla soorten neutraal. Vanwege de bladeren en de kleur is het een hele decoratieve sla soort en wordt vaak toegepast op sandwiches.

Frisee Lollo Rosso

Vanwege de ingesneden bladeren en het krullerige uiterlijk, als je vanaf de bovenkant op de sla kijkt, wordt de sla ook wel krulsla genoemd. De oorspronkelijke naam Lollo Rosso en klinkt Italiaans. De sla komt ook van oorsprong uit Italië.

5. Frisee Lollo Bionda

Deze sla is, zoals je waarschijnlijk al verwacht het groene zusje van de Frisee Lollo Roso. De sla heeft de zelfde eigenschappen als de Lollo Rosso; Sterk gekruld en ingesneden blad en een de smaak is ook neutraal.

Frisee Lollo Bionda

Ook deze sla vindt haar oorsprong in Italië. Samen met de Lollo Rosso is deze Lollo Bionda een versiering van elke salade en worden daardoor ook vaak samen verwerkt.

6. Radicchio rosso

Deze Radicchio Rosso is eigenlijk familie van de Witlof. De Witlof wordt in Nederland echter vaker gekookt en de Radicchio wordt vaker in een slalade verwerkt. Echter is rauwe Witlof zeker aan te rade voor een salade.

De krop heeft een stevig structuur met rode bladeren en witte nerven. Het blad is stevig en toch knapperig. De smaak van deze sla soort is iet bitter, net zoals witlof.

Radicchio rosso

De vorm van de sla lijkt een beetje op de IJsbergsla, maar is hier geen familie van. De sla heeft deze kleur omdat deze uit het directe zonlicht wordt gehouden. Vandaag de dag is ook deze sla het hele jaar te verkrijgen, soms niet in de supermarkt maar zeker bij de groente speciaal zaken.

7. Romeinse (Romaanse -, Romana, Bind-) Sla

Deze sla heeft bekendheid geworven, omdat het een ingrediënt is van de welbekende Waldorf salade. Deze sla soort wordt ook wel Romaanse, Romana of Bindsla genoemd. Verschillende namen dus voor één sla soort. Deze sla wordt veel in de Zuid-Europese landen gegeten.

Romana sla

Deze sla krijgt haar vorm, omdat zij recht omhoog groeit. De sla heeft dan ook een stevige structuur met grote bladeren en witte nerven. De smaak van deze sla is licht zoet en hierdoor geeft het een andere smaak aan salades.

8. Rucola

Deze sla heeft vele bijnamen te weten Raketsla, Rougette, Notensla en Mosterdkruid om er maar een paar te noemen. Het is een slasoort waarvan het blad los wordt geplukt. Het is niet in een krop verkrijgbaar. Wanneer deze bladeren geplukt worden groeien er gewoon weer nieuwe bladeren, het hele jaar door.

rucola

De smaak van Rucola is pittig, nootachtig en bitter tegelijk en wordt hierdoor steeds populairder in Nederland. De sla wordt geoogst in het Middellandse-Zee gebied.

Rucola is eigenlijk een koolsoort. Echter in het gebruik zien wij het als sla en zo is Rucola ook bij de meeste van ons bekend.

9. Veldsla

Veldsla is weer een hele andere soort sla. Het is familie van de Kamperfoelie. Vroeger werd Veldsla als onkruid gezien, maar vandaag de dag wordt Veldsla in Nederland gekweekt.

veldsla

Veldsla heeft een nootachtige smaak. In een salade een welkome aanvulling! In lauwe of warme gerecht is het zeker ook een gewenste toevoeging. Hierdoor kunnen we minder kruiden gebruiken in het gerecht wat je klaarmaakt vanwege de nootachtige smaak.

10. IJsbergsla

Daar is hij dan, de IJsbergsla. Een van de meest gebruiken sla soorten in Nederland. De IJsbergsla heeft een compacte groen krop met grote gekrulde bladen. De structuur van het blad is knapperig.

ijsbergsla

De smaak van IJsbergsla is fris en neutraal en daarom wordt deze sla veel gebruikt in salades.

De sla heeft zijn naam gekregen omdat de sla in Amerika van de Westkust naar de Oostkust per trein werd vervoerd onder een dikke laag ijs. Tegenwoordig wordt IJsbergsla ook in de Nederlandse kassen gekweekt.

11. Snijbiet Blad

Snijbiet is een bladgewas welke we in Nederland als sla gebruiken. Vandaar dat de snijbiet in de lijst thuis hoort. Snijbiet wordt vergeleken met spinazie, ook wat betreft de de smaakt. De smaak lijk ook een beetje aards zoals bieten. In Nederland wordt het zeker gebruikt maar is de snijbiet minder populair en dat is jammer.

snijbiet sla

De stelen van de snijbiet lijken op rabarber. Van de snijbiet eten we de stengels en de bladeren. Hoe jonger de stengels, hoe zachter de structuur en de smaak. Ook deze slasoort is heerlijk in de salade. Snijbiet kan echter ook gekookt en gebakken gegeten worden.

12. Little Gem Sla

Deze sla is een Romana sla in kleine uitvoering. Little gem sla valt onder de groep van Bindsla. Je vindt ze steeds vaker in de supermarkt. Deze sla groeit ook recht omhoog, alleen is het een kleinere uitvoering. Vanwege de kleinere uitvoering kunnen we het op een andere manier klaarmaken.

little gem sla

De smaak van de Little Gem is zoeter dan de normale Romana sla. Hierdoor kan deze sla in andere gerechten gebruikt worden. De sla kan rauw gegeten worden maar een geroosterde Littel gem op je bord is ook een feestje.

13. Andijvie

Je verwacht het niet, of toch wel, maar Andijvie is de volgende in de rij van slasoorten. De Andijvie is een losse krop met grote groene bladeren. De smaak van andijvie is bitter zacht. De andijvie lijkt veel op de frisee sla

andijvie

Ook al wordt andijvie in Nederland vaker gekookt dan rauw gegeten, toch zijn er heerlijke salades mee te maken. Andijvie kan heel goed dienen ter vervanging van de gewone Kropsla.

14. Radijsgroen

Ook het groen van Radijs wordt als sla verwerkt. De bladeren van de Radijs bevatten zelfs 6 keer zoveel voedingsstoffen als de Radijsjes zelf. Dus daarom alleen al is het verstandig om het te verwerking in een sla.

Radijsgroen

De bladeren van de Radijs hebben een sterke kruidachtige smaak. Een salade van alleen deze bladeren is geen goed idee, maar als kruidige toevoeging kan het zeker een verassing zijn.

15. Waterkers

De waterkers is een hele gezonde kiemgroente. Het zijn hele jonge blaadjes sla van pas ontkiemd zaad en boordevol met vitamine K. De smaak van waterkers is sterk kruidig, peperig en geconcentreerd.

waterkers

De blaadjes zitten aan het eind van een knapperig steeltje. De waterkers wordt in een bakje verkocht en staat altijd in het koelschap, want ander groeien ze door. De waterkers doet het goed in salades en op sandwiches. Ook leuk voor decoratie op je bord bij een hoofdgerecht.

16. Spinazie

Ook spinazie wordt rauw gegeten en verwerkt in salades. En terecht! het is heerlijk om het lekker rauw te eten en alle voedingstoffen blijven behouden in tegenstelling tot bereide spinazie. De spinazie kan heel goed gebruik worden als hoofd ingrediënt van je salade.

spinazie

De rauwe spinazie heeft een volle smaak, zeker wanneer je de kleine en jonge blaadjes gebruikt voor je salade. Daarnaast is spinazie super gezond en bevat het een flinke dosis vitamine a en ijzer.

17. Multicolor Sla of Tricolore Sla

Deze sla soort is geen nieuwe sla soort, maar het is een een product samengesteld uit drie sla soorten. Deze 3 sla soorten groeien gezamenlijk op een kleine kluit en worden zo ook vaak verkocht, met kluit.

multicolor sla

Vaak is het een combinatie van de Lollo Rosso, Lollo Bionda en Eikenbladsla. Deze 3 sla soorten groeien gezamelijk op één kluit. Het totale volume wat je in de winkel koopt hoort net zoveel te zijn als een Kropsla.

Sla Jaarrond Verkrijgbaar

Hoe komt het toch dat sla het hele jaar te koop is. Kijk even naar onderstaande video over sla.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs