Roerbakken Groente! Hoe doe je dat dan?

Deel deze blog makkelijk via:

Wat is nou lekkerder dan het roerbakken van groente! Lekker vers en je kunt diverse groente samen in de hapjespan of wok doen om te roerbakken. Natuurlijk kun je ook één soort groente in de hapjespan doen om te roerbakken. Het fijne aan roerbakken is dat het ook vrij snel klaar kan zijn maar je kunt er ook een hele happening van maken. Net waar jij zin in hebt. De grote vraag is natuurlijk ‘Hoe moet je groente roerbakken’. Dat wordt je hier in deze blog uitgelegd. 

Zet de wok op het vuur en voeg olie toe. Voeg specerijen toe en roerbak deze even aan. Doe groente in de pan, dan kun je deze roerbakken (met of zonder saus) tot ze gaar zijn. Voeg kruiden toe en blijf roeren. Voeg peper en zout toe.  

Roerbakgroenten heeft weinig smaak van zichzelf en moet gekruid worden, lees hiervoor onze blog lekker kruiden voor roerbakgroenten voor Italiaanse-, Chinese- en Hollandse roerbakgroenten. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om te roerbakken. Die komen allemaal aan bod in deze blog.  We beginnen bij…

Wat Is Roerbakken? 

Roerbakken doe je in een hapjespan of wok. Je voegt klein gesneden groente (alleen of met meerdere groenten) in een hapjespan waar wat plantaardige olie of boter in is verhit. Je kunt eventueel ook wat specerijen zoals gember of knoflook bakken alvorens de groente toe te voegen.

roerbakken groente

Roer de groente net zo lang tot het gaar is. Je kunt tijdens het roerbakken ook andere smaakmakers toevoegen zoals een klein beetje bouillon, wijn of saus, om de groente even te laten stoven of sudderen.  Smaken kunnen dan heerlijk in de groente trekken. Blijf erbij en roerbak telkens weer. Het kan anders aanbakken. 

Welke Groente Roerbakken 

Er zijn maar weinig groente die je niet kunt roerbakken. De ene groente slinkt veel meer dan de andere en er zijn groente die je maar heel kort moet roerbakken omdat zij bijvoorbeeld smaak verliezen of hun stevigheid. Lees hier hoe dat in elkaar steekt: Welke groente kun je ‘hoe’ roerbakken. 

  • Bladgroente zoals andijvie, boerenkool, spitskool, Chinese kool, spinazie en prei. Deze moet je goed wassen. Na het uitlekken snijd je deze bladgroente in reepjes of repen, net wat je wilt (niet bij spinazie). Je doet deze bladgroente in de hapjespan, handje voor handje. Je wacht tot een deel is geslonken en voegt dan weer een handje groente toe. De roerbaktijd is niet zo lang. Nadat de groenten zijn geslonken kun je gaan kruiden. Voeg zout of peper toe en proef wat je vindt van jouw creatie.
  • Koolsoorten zoals bloemkool, spruitjes en broccoli. Was de groente en laat ze uitlekken. Snijd de roosjes van de bloemkool en broccoli niet te groot.  Je kunt het ook even voorkoken wanneer je grote stukken wilt. Spruitjes snijd je doormidden voor het roerbakken. Doe olie in de pan maak deze warm en voeg één van de koolsoorten erbij. Roerbak net zo lang tot ze gaar zijn. Na ongeveer 7 à 10 minuten zijn ze klaar. Proef even of dat voor jou ook zo is. Deze koolsoorten kun je rauw eten, beetgaar en echt gaar. Net wat jij lekker vindt! Ook hier geldt: lekker kruiden of in een beetje bouillon roerbakken.  
  • Ui soorten zoals rode ui, witte ui, bosui en alle andere soorten uien. Kun je prima roerbakken. Vaak doe je de ui als eerste in de pan en roerbak je deze glazig. Ongeveer 4 minuten dan zijn zij glazig en kun je andere groente erbij doen.  Behalve de bosui! Deze voeg je pas als laatste toe aan een roerbakgerecht. Je proeft deze anders niet meer en dat zou jammer zijn. 2 minuten meebakken is voldoende. Onze blog over soorten uien geeft een compleet beeld van alle uien in Nederland en waar je ze voor kunt gebruiken
  • Vruchtgroenten zoals paprika, tomaat, peper, aubergine, courgette, pompoen. Deze groenten kun je heerlijk roerbakken. Vaak worden ze gebakken met andere groenten, specerijen en smaakmakers. De tomaat wordt als laatste bij de andere groenten gedaan omdat het puree wordt als je deze echt gaat mee roerbakken, maar dat is meestal ook de bedoeling. Je krijgt een tomatenprutje waarin geroerbakt kan worden.
  • Kiemgroenten zoals taugé, kikkererwtenkiemen en zonnebloemkiemen zijn kiemen waarmee je goed kunt roerbakken. Als laatste meebakken voor een minuut of 2 à 3, goed roeren door de andere roerbakgroente, dan lekker opdienen.  
  • Graan zoals mais. Deze kun je natuurlijk ook roerbakken. Daarvoor wordt vaak mini mais (babymais) voor gebruikt uit blik. Goed uit laten lekken en dan zo de wok in bij andere roerbak groente. Het roerbakken van mais is eigenlijk zo gedaan. Een paar minuten roerbakken en het is warm genoeg om te worden gegeten.  
  • Bonen zoals sperziebonen en kidneybonen. De sperziebonen kun je in 2 centimeter snijden en dan gewoon mee roerbakken alleen of met andere groente in boter of bijvoorbeeld in sojasaus.  Met ongeveer 10 minuten zijn zij gaar. Proef of het gaar genoeg is voor jou! Kidneybonen zijn al gaar en zitten in blik. Je giet de bonen af in een vergiet en voegt de bonen tot aan het gerecht wat je aan het roerbakken bent. Laat ze goed warm worden, roer even door en ze zijn klaar om gegeten te worden. Rauwe bonen moeten eerst een nacht worden geweekt en gekookt voor zij mee kunnen doen in een roerbakgerecht. Onze blog over soorten bonen vertelt je precies welke boon je waarvoor kunt gebruiken.
  • Wortels zoals pastinaak en winterwortel. Voor je de wortels gaat gebruiken moet je ze eerst schrappen. De buitenste laag moet van de wortel af (of gebruik een dunschiller). Snijd nu de wortel in dunne plakjes en voeg ze toe aan je gerecht. Meestal worden ze samen met ui geroerbakt. Je mag 8 minuten roerbakken om de wortels te garen. Dan kun je bijvoorbeeld een ketjapsaus toevoegen en de wortels nog even roerbakken 2 minuten. Dan zijn ze klaar.  
  • Paddenstoelen zoals (kastanje) champignons. Deze kun je prima roerbakken. Champignons, maak je schoon met een borstel en snijd je in plakjes of stukken. Wat je wilt of lekker vindt. Je kunt ze bij andere groente mee roerbakken (meestal worden ze na de ui in de roerbak gedaan). Paddenstoelen nemen andere smaken op van groente, smaakmakers en sausen. Dus lekker even laten liggen in de groenten mix of saus en goed roerbakken. De champignons zijn meestal met een minuut of 5 helemaal gebakken maar kunnen langer gebakken worden wanneer er meerdere groenten in de pan liggen.  Lees onze blog over het koken van champignons, een andere manier van champignons garen.
roerbakken groente

Dit is een overzicht van veel groenten die je kunt roerbakken. Genoeg keus zou ik zeggen! Veel succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs