17 Soorten Bonen Met Alle Informatie!

Deel deze blog makkelijk via:

Er zijn in Nederland vele soorten bonen te koop. Bonen vallen onder de grote groep peulvruchten.  Een peulvrucht is een zaadje voor een nieuwe plant. In Nederland zijn er vele bonen te koop, bekende en minder bekende soorten. In deze blog de 17 soorten bonen.

17 soorten bonen, het is misschien even zoeken, maar jouw boon staat er vast tussen. We beginnen met de bruine boon.  

Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vriesverse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.

1. Bruine Bonen 

Dit zijn de eetbare zaden van de een peul dragende plant. Deze boon is een van de bekendste bonen ter wereld en wordt overal verbouwd en gegeten. De boon is meestal rond van vorm of kogelvormig.  

soorten bonen

De bruine bonen hebben een losse structuur en vallen tijdens het koken of bereiden snel uit elkaar. Het is een makkelijke boon om te verwerken en heeft een roomachtige smaak.  

De bruine boon is een bron van eiwitten en ijzer, dus supergezond en een ideale vleesvervanger.  

De bruine boon wordt vaak gebruikt als basis voor soep zoals de welbekende bruine bonensoep of Chili Sin Carne. Maar ook in de salade zijn gekookte bruine bonen lekker. Daarnaast zijn het ideale bonen om mee te roerbakken. 

2. Witte Bonen 

Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen.  

De bonen worden in de hele wereld op verschillende plaatsen verbouwd, daardoor is de vorm ook anders. De vorm van de boon is niervormig, rond of plat. De boon is in verschillende variaties te koop; gedroogd, vers of in pot en blik.  

soorten bonen

Witte bonen zijn een bron van vezels en eiwitten en zijn hierdoor een ideale vleesvervanger.  

De smaak van de witte boon is vrij vlak tot smaakloos en niet melig van structuur. Het neemt de smaak aan van de ingrediënten waarmee een gerecht wordt gemaakt.  

De bonen worden vaak verwerkt in soep of als gerecht, denk hierbij aan witten bonen in tomatensaus. Ze zijn ook een heerlijke toevoeging aan salades of stoofpotten. Ook roerbakken gaat met witte bonen prima.  

3. Kidney Bonen  

In Nederland heten de Kidney bonen eigenlijk rode nier bonen, maar kidney boon is de ingeburgerde naam. Ze hebben hun naam te danken aan de vorm welke op een nier lijkt. De boon komt oorspronkelijk uit Zuid-America.  

De bonen zijn vrij groot in vergelijking met andere bonen. Ze hebben ook een dikker vel dan de andere bonen.  

De smaak van de kidney boon is licht zoet en het heeft een vlezige structuur. Het is een stevige boon die niet uit elkaar valt tijdens het bereiden van het gerecht. De rode kleur van de boon maakt ook het water rood tijdens het koken.  

Voeg pas aan het einde van het koken zout toe, anders wordt het vel hard en taai.  

Dit is de boon die in Chili Sin Carne wordt gebruikt en in soepen. Het blijft namelijk zijn vorm behouden. Ook in salades worden ze vaak verwerkt.  

4. Zwarte Bonen 

De zwarte boon wordt in Nederland steeds vaker gegeten maar is in Midden-Amerika een echte topper. De boon is rond/ovaalvormige en heeft een zwarte kleur. De echte naam van de boon is de zwarte schildpadboon.  

De zwarte boon smaakt een beetje naar aarde, is zoetig en de smaak heeft veel weg van een champignon.  

Ook de textuur, de dichtheid en stevigheid van de boon doen denken aan de champignon. Hierdoor is het een ideale vleesvervanger en wordt de boon steeds vaker toegepast in vegetarische en vegan gerechten.  

Ook deze boon bevat veel vezels en is eiwitrijk. Ook weer een rede waarom de boon wordt gebruikt in vegetarische gerechten.  

Vanwege zijn structuur en smaak wordt de zwarte boon veel gebruikt in de burrito’s, soepen en salades. Ook voor wokken zijn het ideale bonen. Je ziet ze dan ook steeds vaker in roerbakgerechten opduiken.  

5. Sojabonen 

De sojaboon is een boon die de basis vormt voor vele andere producten. De boon is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. Nu zijn er wel 100 verschillende soorten op de markt.  

De meeste sojabonen zijn geel van kleur, echter zij er ook varianten te koop doe groen, bruin of zelf zwart zijn. Elk met natuurlijk verschillende eigenschappen.  

soorten bonen

De sojaboon is een bron van eiwitten, mineralen, vitaminen en natuurlijk vezels. Het eiwitgehalte in de sojaboon is heel hoog en is hierdoor een uitstekende vleesvervanger.  

Sojabonen worden in vele ander producten gebruikt, zoals tempeh, tofu, sojasaus, sojamelk en sojayoghurt.  

De smaak van de sojaboon is nootachtig en zacht zoet tegelijk. 

Jonge sojabonen, van peulen die eerder geplukt worden heten Endamame. 

Soja wordt al meer dan duizenden jaren gegeten in het verre oosten en daarom worden de sojabonen in vele gerechten verwerkt zoals bovenstaand al genoemd is.  

6. Cannellinibonen 

Ook de Cannelliniboon hoort thuis in de lijst van 17 soorten bonen. De cannalliniboon is een witte boon en heeft de vorm van een nier. De boon is groter dan de witte boon. De boon heeft een roomachtige kleur.  

De smaak van de cannelliniboon is nootachtig en minder neutraal dan de witte boon.  

De boon is in Italië heel populair, net zoals Nederland de bruine boon heeft, heeft Italië de cannelliniboon.    

Ook deze boon bevat, net als alle andere bonen veel vitamine, mineralen en vezels.  

Zoals gezegd is de boon populair in Italië en zal je de boon ook veel tegenkomen in Italiaanse gerechten.  

7. Limabonen 

De Limaboon is een grote boon, plat van vorm. De boon wordt ook wel boterboon of olifantenboon genoemd. Limabonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De boon werd door de Inca’s al gekweekt en gegeten.  

De vorm van de boon is groot en plat, in de vorm van een nier. Ze kunnen wel 2 centimeter groot worden. De kleur van de boon is roomachtig wit.  

De smaak van de limaboon is verfijnder dan andere bonen. Het is een zachte, mild romige smaak.  

Bonen zijn een bron van vezels en vitamine, maar deze boon staat in de top wat betreft gezondheid en voedingswaarde.  

Deze boon kan in heel veel gerechten worden gebruikt zoals stoofschotels, ovengerechten, soepen en salades.  

8. Tuinbonen 

De tuinboon wordt ook wel de labboon genoemd. De boon zit in grote gewatteerde peulen en deze peulen produceren grote tuinbonen.  

De tuinboon is een grote boon met een dik stevig vel. Deze bonen dus niet koken met zout, want dan wordt de schil nog harder. Daar de vel stevig is worden ze vaak ‘dubbel gedopt’. Eerst worden ze uit de peul gehaald, daarna wordt het vel van de boon nog eens verwijderd.  

soorten bonen

De tuinbonen bevatten heel veel voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben en bevatten heel veel vezels.  

De schil van de boon is heel bitter, de boon zelf is hierdoor ook bitter van smaak. Je vindt het lekker of niet.  

Tuinbonen worden in Nederland vaak gebruikt als los groentegerecht. Het kan ook goed verwerkt worden in verschillende roerbak gerechten of ovenschotels; lekker met tomaten of mosterdsaus 

9. Kievitsboon 

De kievitsboon heeft zijn naam te danken aan de kleurstelling van de boon de creméachtige gespikkelde kleur doet denken aan een kievitsei. In Spanje heet de boon ‘Pinto’, wat gespikkeld betekent.  

De waarschijnlijke herkomst van de boon is het middellandse zeegebied.  

De kleur van de boon veranderd tijdens het koken en de boon wordt dan egaal bruin van kleur.  

De kievitsboon heeft een zachtere en fijnere smaak dan andere bonen en worden met name in stoofpotten gebruikt.  

Ook deze boon bevat net als alle andere bonen veel vitamine en vezels. Het heeft heel veel voedingsstoffen.  

Voeg tijdens het bereiden pas aan het eind zout toe anders wordt de schil heel hard.  

Kievitsbonen kunnen gebruik worden in Chili Sin Carne, ovenschotels en zijn, gekookt een lekkere toevoeging aan salades. Ook is soepen zijn ze prima te gebruiken.  

10. Oogbonen 

De volgende is de lijst van soorten bonen is de oogboon. Oogbonen lijken dus op ogen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en zijn in de middeleeuwen meegenomen naar Europa. Een andere naam voor de oogbonen is koeienerwten. In het Engels heten deze bonen ‘ black-eyed pea’.  

De boon is crèmekleurig en heeft een zwarte stip. Doordoor lijkt de boon op een oog. De boon is kleiner dan de gemiddelde boon.  

De boon is razend populair in het zuiden van Amerika waar ze in vele gerechten gebruikt worden, maar ook in Nederland worden ze steeds populairder.  

Ook deze boon bevat net als alle andere bonen heel veel voedingsstoffen en is rijk aan vitamine en vezels.  

De smaak is aards en zoetig. Ze nemen veel smaakstoffen op van andere ingrediënten waarmee ze bereid worden.  

De vorm van de boon blijft behouden tijdens het koken, het is een stevige boon. Hierdoor worden ze vaak toegepast in salades. Voeg ook hier zout pas aan het einde van de bereiding toe, anders wordt de schil hard.  

11. Adukibonen 

De adukiboon heet ook wel de rode boon. Het zijn kleine ronde rode bonen en is familie van de sojaboon. Ze komen dan ook oorspronkelijk uit Azië.  

Ook deze boon bevat goede voedingstoffen maar wel in een iets minder hoeveelheid dan de andere bonen. Daar staat tegenover dat de boon veel beter verteerbaar is dan alle andere bonen dus de voedingstoffen worden snel opgenomen.  

soorten bonen

De smaak van deze boon is zoetige en nootachtig. De textuur is vlezig.  

De toepassing is veelzijdig en kan dus in veel gerechten als vervanger gelden van andere bonen. De boon is iets minder bekend in Nederland maar daarom niet minder lekker. Probeer het eens een keer. Ze zijn te vinden in natuur- en bio winkels.  

Vanwege hun herkomst zie je deze bonen vaak terug in oosterse gerechten.  

12. Flageolet 

Een vrij onbekende boon die toch te koop is in Nederland is de flageolet. Deze boon komt uit Zuid-Europe en met name uit Frankrijk. 

Het is familie van de sperzieboon, echter worden alleen de boontjes van de flageolet gebruikt.  

De flageolet is rijk aan vitamine, mineralen en vezels.  

De boon is groen van kleur en rijk aan smaak en minder melig dan bijvoorbeeld de bruine boon.  

Deze boon is niet in de supermarkt te vinden, maar alleen in speciaalzaken.  

De hierna volgende bonen zitten nog in de peulen en worden ook zo gegeten. De eerste is de welbekende sperzieboon. 

13. Sperziebonen 

Sperziebonen zijn peulvruchten die men vaak ziet als groente. Het is het omhulsel en de zaden die gegeten worden. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. 

Nu komen onze bonen o.a. uit China en uit Nederland zelf.  

De boon is lang en moet een frisse groene kleur hebben. Er zitten nog stukjes tak aan de verwijderd moeten worden, net zoals de onderkant van de sperzieboon.  

Deze bonen hebben de neiging om te piepen wanneer je erin bijt. Het is een knagend geluid. Wanneer ze helemaal doorgekookt en slap zijn is het geluid minder. 

Sperziebonen bevatten veel minder mineralen en vitaminen dan bovenstaand omschreven bonen.  

Sperziebonen worden in de Hollandse keuken gebruikt om te koken, roerbakken, stoven en stomen. De Sperziebonen kunnen niet rauw gegeten worden, want ze bevatten de giftige stof lectine. Deze stof verdwijnt tijdens het verhitten van de bonen.  

Wij hebben nog twee andere artikelen geschreven of sperziebonen. Het zijn Welke Kruiden Bij Sperziebonen en Hoe Sperziebonen Bereiden.

14. Haricots verts

Ook de Haricots vert hoort thuis in de lijst van 17 soorten bonen. Haricots vert is letterlijk vertaalt: groene boon. Ze lijken op de sperzieboon maar zijn langer en slanker van vorm.

De boon heeft ook een zachtere en mildere smaak en is duurder in aanschaf, het is een luxe boon.  

De haricote vert zijn meer knapperig en vaak donkerder van kleur dan de gewone sperzieboon. Het heeft een typische zachte bonensmaak. Deze boon maakt echter geen geluid tijdens het eten, het knaagt en piept niet.

Ook de haricote verts kunnen gekookt, en geroerbakt worden. Ook is met deze boon goed te wokken.  

15. Snijbonen 

De snijboon is een lange platte boon van wel 25 centimeter lang. Ze hebben een heldere groene kleur.  

Zoals de naam al zegt worden deze bonen versneden in reepjes.  

Snijbonen hebben een echte bonen smaak en worden meestal als hoofdgerecht geserveerd. Gesneden in reepjes of blokjes, gekookt en geserveerd op een bord.

16. Spekbonen 

De spekboon is meer vlezig dan de sperzieboon. Spekbonen zitten tussen snijbonen en sperziebonen in. Ze zijn platter dan een sperzieboon, maar niet zo plat als een snijboon.

soorten bonen

De kleur van de spekboon is over het algemeen groenig.  

De spekboon heeft een licht zoetige smaak.

De spekbonen kunnen gebruik worden voor dezelfde gerechten als waarvoor de sperzieboon gebruikt wordt.  

17. Pronkers 

De volgende boon in de rij van 17 soorten bonen is de pronker. De pronkers zijn bijzonder, omdat pronkers de bonen zijn van de pronker boom. Zowel de boon als de hele peulvrucht wordt gegeten.  

De peulvrucht is een lange sperzieboon, ook groen van kleur alleen langer.  De pronkers komen uit het midden van Mexico en centraal Amerika.  

De smaak van de pronkers is uitgesprokener dan die van de sperzieboon.  

Ook deze pronkers kunnen net als de sperzieboon op vele manier bereid worden; koken, bakken en wokken.  Ook deze boon niet rauw eten, want de pronkers bevatten lectine, die giftig is. Lectine verdwijnt tijdens het verwarmen.

De boon van de pronkers worden ook los gegeten en dan zijn het bonen. De boon is groot en groenig/wit van kleur.  

Ze hebben een roomachtige boter smaak en kunnen een prima vervanger van de limaboon zijn.  

Zijn Linzen En Kapucijners Ook Bonen?

Als laatste willen we nog de linzen en kapucijners benoemen. Dit zijn echter geen bonen. Linzen zijn een eigenlijk een graangewas maar worden vaak gezien al bonen.  

Kapucijners zijn ook geen bonen maar vallen wel onder de grote groep peulvruchten. Kapucijners zijn erwten.  

Zo dit zijn de 17 soorten bonen. Maak je keuze en eet smakelijk.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs