Hoe Champignons Koken? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Champignons worden vaak gebruikt in de Nederlandse keuken, en terecht. Het is een heerlijke smaakmaker die makkelijk klaar te maken is. Vaak worden champignons gebakken, gewokt of gegrild. Koken van champignons wordt minder vaak gedaan alhoewel dit heel lekker is. Daar gaat deze blog over ‘hoe champignons koken?.

Was de champignons onder de kraan en laat de champignons heel. Breng water aan de kook en voeg dan de champignons toe. Voeg geen zout toe en kook de champignons in 5 – 10 minuten gaar. Voeg eventueel een bouillonblokje toe.

Door koken blijft de smaak van champignons behouden. Het neemt niet de smaak aan van de olie of de andere smaakmakers die je hebt toegevoegd. Je proeft de pure champignon smaak. Ideaal voor verdere verwerking in bijvoorbeeld champignonsaus.

Wil je champignons toch bakken, bekijk dan onze blog ‘Hoe Champignons Bakken? Meerdere manieren‘ en je zet lekker champignons op tafel.

Koken Met Champignons

Door ze te koken blijft de smaak van de champignon behouden en proef je pure champignon.

Het leuke van koken is ook dat je de champignons niet hoeft te snijden. Zijn het grote champignons dan kan je ze natuurlijk wel halveren. Probeer even grote stukken champignons te maken want dat scheelt met de kooktijd, deze is dan voor alle champignons gelijk.

Je kunt niet alleen de witte champignons koken ook bijvoorbeeld kastanje champignons en de beukenzwam kan je heel goed koken. En een hele champignons staat nog leuk op je bord ook.

beukenzwam
Gekookt beukenzwam met spinazie

Maak voordat je gaat koken moeten eerst de champignons schoon gemaakt worden. Dat kan je doen onder de kraan, spoel ze goed schoon. Alles over het snijden en schoonmaken van Champignons kan je lezen in onze blog ‘Hoe Champignons Schoonmaken En Snijden?’.

Hoe Lang Champignons Koken?

Koken is koken en is ook voor champignons gelijk. Dit zijn de instucties:

  1. Zet een pan met water op de warmtebron en breng het water aan de kook.
  2. Wanneer het water kookt gaan de champignons in de pan. Breng het water weer aan de kook.
  3. Kook nu de champignons is 5 – 10 minuten beet gaar. Om te controleren of ze gaar zijn prik je met een vork in een champignon. Deze moet er makkelijk ingaan.
  4. Als ze klaar zijn giet je de champignons af in een vergiet.

Je champignons zijn nu gekookt. Je kunt ze nu kruiden met bijvoorbeeld peper en zout.

Ook kan je de champignons af laten koelen en in plakjes snijden, zodat je ze kunt verwerken in je champignonsaus.

Wat je er verder ook mee doet, eet smakelijk!

Champignons Koken In Bouillon

Door de champignons te koken in een bouillon krijgen de champignons tijdens het koken al een lekker kruidige smaak mee. Je kunt kiezen tussen groente- of tuinkruidenbouillon.

Het koken is gelijk als hierboven beschreven, zo ook de kook tijd. Dit veranderd niet door de toevoeging van 1 bouillonblokje op 1 liter water.

Champignons gaan heel goed samen met heel veel kruiden en specerijen. Je leest er alles over in onze blog ‘Hoe Champignons Kruiden? Vele top combinaties‘.

Champignons Koken In Soep

Wanneer je soep maakt kan je de hele champignons meekoken in de soep. Je hoeft ze niet eerst te bakken. Lekker in een groente- of champignonsoep.

Maak de champignons wel eerst schoon onder de kraan en spoel ze af. Laat de champignons zo veel mogelijk heel. Grote champignons wel in kleinere stukken snijden.

Voordat de champignons gaar zijn heb je zeker een kooktijd nodig van 5 – 10 minuten. Hoe hier rekening mee als je soep gaat koken. Je kookt de champignons als het ware in de soep gaar.

Champignons Koken Of Bakken

De keuze van koken of bakken is een persoonlijke keuze. Ik denk dat je al vaker gebakken champignons op hebt en nog nooit gekookte champignons.

Ik raad je aan het een keer te doen, het koken van champignons. Of maak er een probeersel van; kook bijvoorbeeld 5 champignons en proef of het je smaakt.

Gekookte champignons, lekker met grof zout

Het verschil tussen koken en bakken is de smaak. Door ze te koken krijg je de pure champignonsmaak. Gebakken champignons hebben het bakvet opgenomen en hebben een daardoor een andere smaak. Ook nemen ze veel anders smaken op van ingrediënten die te toevoegt tijdens het bakken.

Als je ze gaat bakken doe dit dan op een hoog vuur. Hierdoor schroeien de champignons snel dicht en blijft het vocht in de champignon. Snijd de champignons nu wel in stukken of plakjes en doe ze in de hete pan en bak eerst één kant bruin en daarna de andere.

Doe daarom ook niet te veel champignons in de pan tijdens het bakken.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs