Roerbakken heeft echt zijn plaats veroverd in de Nederlandse keukens. Het zijn vaak éénpansgerechten die je redelijk snel op tafel kan zetten. Maar wat zijn nu lekkere kruiden voor roerbakgroenten?
Als je een zak roerbakgroenten hebt gekocht ben je natuurlijk nog sneller klaar. Ga je zelf je groentemix maken, bekijk dan onze blog over de 26 meest gebruikte groenten voor roerbakken. Zo stel je zelf jouw eigen groentemix samen. Voor het kruiden van roerbakgroente gebruik ik de Hollandse, Chinese en Italiaanse roerbakgroenten.
Trouwens, heb je geen tijd om elke dag een goede maaltijd te bereiden? Kijk dan eens op de website van PlantB voor heerlijke vries verse kant-en-klare maaltijden. De maaltijden zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Inhoudsopgave
Hollandse Roerbakgroenten Kruiden
Hollandse roerbakgroente zijn o.a. wortelen, bloemkool, paprika en sperziebonen. Lekker met gebakken aardappelen zet je zo een heerlijk gerecht op tafel. Groente hebben van zichzelf geen uitgesproken smaak dus kruiden is zeker nodig. Je kunt gebruik maken van de volgende kruiden:

- kervel
- mosterdzaad
- knoflook
- kurkuma
- venkelzaad
- dragon
- kardemom
- gemalen kruidnagel
- nootmuskaat
- cayennepeper
- peper
- zout
En om te beginnen kan je eerst een uitje snipperen en deze even 5 minuten fruiten in de wok, daarna kan de groente erbij. Wil je weten hoe je kunt roerbakken, lees dan onze blog over het roerbakken van groente. Hierin staan een paar handige tips.
Voor de hoeveelheden moet je zelf even experimenteren; kies uit de lijst een aantal kruiden die jij lekker vindt en voeg deze, in kleine hoeveelheden toe aan de wokgroenten. Proef vervolgens of het op smaak is en voeg eventueel weer meer kruiden toe. Proef vervolgens weer. Voeg ook een beetje zout en gemalen peper toe, dan komen de smaken echt ‘los’.
Chinese Roerbakgroenten Kruiden
De groente, die vaak voor Chinese roerbakgroente gebruikt worden zijn o.a. taugé, prei, Chinese kool, paksoi en sugar snaps. Deze groentemix is goed te combineren met Chinese Noodles en rijst (liefst gebakken). Het zijn niet alleen kruiden die je kunt gebruiken maar ook andere smaakmakers.

- kaneel
- kardemom
- kerrie
- komijn
- koriander (gedroogd)
- kruidnagel, gemalen
- kurkuma
- laos
- nootmuskaat
- peper
- zout
Daarnaast zijn er ook nog vele andere smaakmakers die je kunt gebruiken zoals ketjap manis, sojasaus, sambal, limoen, kokosmelk, sesamzaad en gember.
Maak ook nu weer een keuze wat je wilt gebruiken en voeg niet te veel ineens toe aan de wokgroenten. Ook nu is proeven weer noodzakelijk. Proef steeds of je het lekker vindt en voeg dan eventueel nog meer van je smaakmakers en kruiden toe. Blijf proeven totdat het lekker is.
Italiaanse Roerbakgroenten Kruiden
Als laatste de Italiaanse roerbakgroenten kruiden. Voor Italiaanse roerbakgroente worden bijvoorbeeld prei, courgette, ui, rode paprika en champignons gebruikt. Deze groentemixen worden gebruikt voor het maken van een goed gevulde pasta of lasagne. De kruiden die je kunt gebruiken zijn de volgende:

- Basilicum (vers!)
- Dragon
- Jeneverbessen
- Laurierblad
- Marjolein
- Oregano
- Peterselie
- Rozemarijn
- Salie
- Tijm
Andere smaakmakers die je kunt gebruiken zijn knoflook, tomaten of tomatenpuree, rode peper, olijfolie, ui en peper en zout.
Voordat je de groente gaat roerbakken kan je eerst een gesnipperd uitje en gesneden knoflook aanbakken, ongeveer 4 minuten, in de wok. Doe vervolgens de groenten erbij.
Breng ook nu weer op smaak met de kruiden die jij lekker vindt. Voeg niet te veel kruiden ineens toe maar doe dit beetje bij beetje. Proef of het lekker is en breng je gerecht steeds meer op smaak.
Dit zijn de Lekkere Kruiden Voor Roerbakgroenten.