Hoe Rijst Bakken? Meerdere mogelijkheden

Deel deze blog makkelijk via:

Rijst wordt vaak gekookt en geserveerd met of bij andere gerechten. Rijst is echter smaakvoller wanneer het gebakken is. Nasi Goreng is letterlijk gebakken rijst. In de Aziatische landen doen ze niet anders. Maar hoe kan je rijst bakken?

Gebruik gekookte, niet plakkende rijst om te bakken in een pan of wok. Kook de rijst en laat goed afkoelen, zo verdwijnt het vocht. Maak olie in de pan warm en bak een laagje rijst, eventueel met kruiden voor 4 minuten, draai om en bak weer 4 minuten.

Rijst is er in vele soorten en maten en daarnaast ‘maken’ producenten rijst voor de Nederlandse markt zoals rijst in buideltjes. Rijst is veelzijdig en wordt over de hele wereld gegeten. Wij gaan het in deze blog hebben over het bakken van rijst.

Basmati Rijst Bakken En Andere Soorten

Basmati rijst is één van de rijstsoorten waarmee je prima kunt bakken. Hoe je dit doet wordt onderstaand besproken. Elke rijst die niet plakt kan je bakken, denk aan zilvervliesrijst, witte rijst of Surinaamse rijst. Wanneer je deze rijst soorten droog kookt heb je hele goede bakrijst.

soorten rijst

De plakkerige soorten zoals Risotto, Sushi en Pandan rijst zijn minder geschikt om mee te bakken. Doordat ze plakken krijg je klonten in de pan welke je in stukken moet breken. Wil je deze rijst toch bakken, breek dan de klonten van te voren alvorens het te bakken.

Het plakken komt door het zetmeel. Wat je met de plakkerige rijst kunt doen is deze eerst afspoelen onder de koude kraan, ongeveer 30 seconden, voordat je het gaat koken. Dan spoel je al veel zetmeel weg en plakt het minder. Daarna kook je de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Het kan dus wel maar vraagt extra aandacht tijdens de voorbereiding en het bakken.

Rijst Bakken Na Koken

Het beste resultaat krijg je als je de rijst bakt na het koken. Neem de juiste hoeveelheid rijst (staat op de verpakking) of neem een kopje rijst per persoon (circa 80 gram). Daarna kook je de rijst in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit is echt verschillend per rijst soort en vaak ook nog per merkt. Dus lees de verpakking!

rijst bakken

Als je de rijst gekookt is en je hebt het laten rusten, koel je de rijst vervolgens af. Dit kan je doen door de rijst uit te spreiden over een schoon dienblad of op een vel bakpapier. De rijst moet nu drogen en afkoelen. Dat duurt ongeveer een uurtje. Het vocht moet uit de rijst zodat we straks tijdens het bakken een krokant laagje krijgen.

Kruiden van rijst kan je op vele manieren doen. Onze blog over rijst kruiden geeft je heel veel opties om je rijst lekker op smaak te brengen.

Rijst Bakken Zonder Te Koken

Rijst bakken zonder te koken is een slecht idee. De rijst moet eerst gekookt worden om door en door gaar te zijn. Daarna bakken we het lekker krokant en knapperig.

Wanneer je de rijst gaat bakken zonder te koken kan de rijst geen vocht opnemen en wordt dus ook niet zacht. Ik raad het af om rijst te bakken zonder te koken.

Rijst Bakken In Olie Of Boter

Voor het bakken van de rijst maak je gebruik van olie of plantaardige boter. Beide kan je gebruiken maar ik heb gemerkt dat bakken in olie een beter resultaat geeft.

Wat je wel moet doen is de olie of boter goed heet te laten worden. De olie mag echter niet roken, want dan kan je het niet meer gebruiken. Dus hete olie die niet rookt is perfect om je rijst in te bakken.

Rijst Bakken Kruiden

Om de rijst op smaak te brengen kan je natuurlijk een zakje ‘kant en klare’ kruiden toevoegen maar je kunt ook je eigen inspiratie gebruiken om je rijst te kruiden.

rijst kruiden

Om je op weg te helpen, dit zijn kruiden die je kunt gebruiken voor je rijst: basilicum, bieslook, citroentijm, Kuruma, dille, komijn (kummel), koriander, laurier, peterselie, rozemarijn, saffraan en tijm.

Je kunt ook zelf een mix voor nasi kruiden maken. Je kunt er alles over lezen in onze blog over de nasi kruidenmix. Hier staan meerdere kruidenmixen beschreven die je zo kunt gebruiken voor jouw gebakken rijst.

Rijst Bakken In Pan

Voor het bakken van rijst is een grote koekenpan aan te raden. Ik gebruik een pan met een platte bodem (geen wok dus).

Maak de olie of boter warm/heet in de pan. Doe daarna de gekookte en afgekoelde rijst in de pan met eventueel de kruidenmix. Zorg ervoor dat je een laagje rijst in de pan hebt liggen die niet te dik is. Zo kan je de rijst goed bakken en maak je het lekker krokant. Zet de warmtebron wel op een middelhoge stand anders bakt de rijst aan.

Nu wacht je ongeveer 3-5 minuten totdat de rijst aan de onderkant een bruine kleur heeft. Het gaat ook een beetje naar popcorn ruiken. Draai dan de rijst om en bak het weer 3-5 minuten. Nu pak je met een lepel een beetje rijst uit de pan en proef je of het goed gebakken is. Zo niet, dan bak je het nog iets langer.

Rijst Bakken In De Wok

Ook in de wok kan je rijst bakken. Het gaat op dezelfde manier als rijst bakken in de pan zoals bovenstaand is beschreven. Echter heeft de wok maar een kleine platte bodem dus kan je minder rijst tegelijk bakken.

Bak de rijst dan per portie en zeker niet alles tegelijk. Het lukt dan niet om de rijst lekker krokant en knapperig te krijgen.

En Dan Als Laatste Nog Dit

Heb je droge rijst, gekookte rijst of gebakken rijst over? Kijk dan eens op onze blog over rijst bewaren. Daar staan vele manieren beschreven hoe je rijst kan bewaren in bijvoorbeeld de koelkast of door het in te vriezen. Ook hoe lang je het kunt bewaren komt aan bod.

Even ‘out side the box’! Van bloemkool kan je ook rijst maken. Het is geen echte rijst natuurlijk, maar het heeft de vorm van rijst. Het zijn eigenlijk bloemkoolkorrels. Hoe je dat doet kan je lezen in onze blog over bloemkoolrijst maken. Probeer het eens uit. Het is echt leuk om te doen.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs