Hoe Lekkere Nasi Kruiden Makkelijk Zelf Maken?

Deel deze blog makkelijk via:

Nasi betekent ‘gekookte rijst’. Nasi gebruiken wij in Nederland als afkorting van Nasi Goreng. Het gerecht wat wij eten als nasi is anders dan het gerecht uit het verre oosten. Wij hebben er weer een ‘Hollands tintje’ aangegeven. Welke kruiden gebruiken wij voor nasi?

Hoe nasi kruiden zelf maken?

#MaatKruiden
2theelepelknoflookpoeder
2theelepelgemberpoeder
1theelepelkomijnpoeder
1theelepelchilipoeder
1theelepelkorianderpoeder
1theelepelcitroengras
1theelepelkurkuma

 – De genoemde hoeveelheden zijn afgestreken thee- of eetlepels! –

Vaak kopen we een zakje kruiden in de supermarkt, maar je eigen nasi kruidenmix is wel zo lekker en ook gezond. Je weet precies wat er in de kruidenmix zit. De ‘kant en klare’ kruidenmixen bevatten E-nummers en heel veel zout.

Breng daarom de nasi op smaak met een kruidenmix die je zelf maakt. En natuurlijk kunnen ook ander smaakmakers gebruikt worden zoals ketjap manis.

Dit is een kruidenmix met ingrediënten die je misschien niet allemaal in huis hebt. Daarom staat verderop in deze blog ook een mix met ‘huis, tuin en keuken’ kruiden.

Hoe Nasi Kruiden Maken?

Neem als eerste een schaaltje en meet vervolgens de kruiden af. Wanneer je de kruiden afmeet, doe je het gelijk in het schaaltje. Nu is het een kwestie van mengen.

hoe nasi kruiden zelf maken

Wees soepel met de hoeveelheden. Wanneer er een kruid is wat jij niet zo lekker vindt smaken, verminder dan de hoeveelheid. Het doet niets af aan de nasi kruidenmix, maar het is wel meer in de richting van je eigen smaak.

Niet alleen de kruiden geven smaak aan de nasi. Ook andere smaakmakers kunnen goed gebruikt worden om nasi lekker te maken. Voor een nasi gerecht voor 4 personen zijn dit onder andere:

  • scheutje sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 afgestreken theelepels sambal.

Andere Nasi Kruidenmix Maken

Een andere nasi kruidenmix met kruiden die je waarschijnlijk in huis hebt en net zo lekker smaakt staat hieronder.

#MaatKruiden
1/2 theelepel chilipoeder
2 theelepelkomijnpoeder
1theelepelkurkuma
1theelepel gemberpoeder
1 theelepel korianderpoeder

– De genoemde hoeveelheden zijn afgestreken thee- of eetlepels! –

Voeg nog twee teentjes verse knoflook en een beetje sambal toe en je hebt een lekkere nasi kruiden. Dit recept doet echt niet onder van het uitgebreide kruidenmix recept. Probeer beide maar een keertje uit.

Hoe Nasi Kruiden Gebruiken?

Nu de kruidenmix gemaakt is kan deze toegevoegd worden aan de groente die je aan het wokken bent.

Gooi niet alles tegelijk in de wok maar doe dit lepel voor lepel. Het belangrijkste van koken is proeven, dat moet nu ook gebeuren. proef telkens wanneer je kruiden hebt toegevoegd. Proef of het jouw smaak is.

hoe nasi kruiden zelf maken

Is het nog niet kruidig genoeg? Voeg dan weer een lepel toe aan het gerecht wat je aan het maken bent. En natuurlijk weer proeven. Zo komt het gerecht precies op de juiste smaak.

Als laatste een beetje zout toevoegen om de smaken echt los te maken. Nu heb je een lekkere zelfgemaakt nasi met eigen kruidenmix.

Nasi of Bami Kruiden

Vaak worden de nasi kruiden ook gebruikt voor de bami kruiden, en dat kan ook. Soms moeten we het onszelf makkelijk maken en dan kan je de kruidenmixen die hier boven staan gebruiken voor je bami gerecht. Het zal je zeker smaken wanneer je dit doet.

Hutspot En Nasi Kruiden

Deze nasi kruiden worden ook vaak gebruikt om hutspot op smaak te brengen. Het is een verrijking van het gerecht en vaak wordt er ook nog sambal gebruikt om het pittig te maken.

Hoe je nasi kruiden kunt verwerken in hutspot staat in onze blog ‘Hoe Hutspot Kruiden Maken?‘.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs