Hoe Rijst Bewaren? Meerdere manieren

Deel deze blog makkelijk via:

Rijst is in vele varianten te koop is de supermarkt zoals witte rijst, zilvervlies rijst, basmati rijst en bruine rijst. De rijst wordt meestal gekookt en gegeten of eerst gekookt en verder verwerkt in een roerbak gerecht. In deze blog bespreken we hoe rijst bewaren, want er blijft altijd wat over en weggooien is niet nodig.

Pure gekookte rijst zonder andere ingrediënten bewaar je 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Ongekookte droge rijst is lange tijd houdbaar. Deze bewaar je een jaar op een koele, donkere en droge plaats.

In Aziatische landen wordt heel veel rijst gegeten en dit wordt heel smakelijk gekruid. Hoe je dit kan doen lees je in onze blog over het kruiden en op smaak brengen van rijst. Wij koken rijst voor onze gerechten en er blijft meestal wel wat over. Hoe kan je deze gekookte rijst bewaren? Met deze vraag beginnen nu.

Gekookte Rijst Bewaren

Als eerste ga ik er vanuit dat we alleen de rijst willen bewaren. Geen roerbak gerecht met andere ingrediënten en groente. Ik kom hier straks op terug. De pure rijst die je gestoomd of gekookt heb kan je op verschillende manieren bewaren.

gekookte rijst bewaren

Gekookte Rijst Bewaren Koelkast

De koelkast is de eerst aangewezen plaats als je binnen een paar dagen de rijst weer wilt gaan gebruiken. Voordat je het in de koelkast plaats moet het goed afgekoeld zijn. Je kunt dit doen door de overgebleven rijst op een bord uit te spreiden en af te laten koelen.

Doe de rijst vervolgens in een plastic afsluitbaar bakje en plaats deze in de koelkast. Je kunt de rijst zo voor ongeveer voor 2 dagen bewaren.

Wanneer je het weer wilt gaan gebruiken in je gerecht adviseer ik je het volgende: kijken, ruiken en proeven. Kijk of de rijst er nog fris uitziet. Ruik of het niet bedorven is. Weet je het niet zeker, proef dan en je weet het snel genoeg. Dit advies geldt voor alles wat je een paar dagen in de koelkast bewaard.

Gekookte Rijst Invriezen En Ontdooien

Heb je bewust meer rijst gekookt voor een volgende keer of heb je veel rijst over, dan kan je de rijst voor een langere periode bewaren in het vriesvak van je koelkast. Ook nu de rijst weer goed laten afkoelen.

gekookte rijst bewaren

Doe de rijst vervolgens in een afsluitbaar diepvriesbakje of zakje en plaats deze in het vriesvak. Je kunt de rijst zo 3 maanden bewaren.

Wat je ook kunt doen is de rijst in porties verpakken en dan invriezen. Zo hoef je niet alle rijst te ontdooien maar kan je de juiste hoeveelheid uit het vriesvak halen en deze laten ontdooien.

Voor het ontdooien haal je de rijst een dag van tevoren uit het vriesvak en plaats deze op een bord in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien.

Je kunt hiervoor natuurlijk ook je magnetron gebruiken. Doe de rijst in de magnetron en gebruik de ontdooistand van je magnetron. Doe je dit niet dan ga je de rijst al opwarmen en dit gaat niet goed. De buitenkant is al snel warm terwijl de binnenkant nog bevroren is, dus gebruik de ontdooistand.

Gekookte Rijst Bewaren Buiten Koelkast

Gekookte rijst bewaren buiten de koelkast is niet zo een goed idee. Natuurlijk is 2 a 3 uur geen probleem, om af te koelen, maar zeker niet langer. Buiten de koelkast heb je al snel kan op de groei van bacteriën.

Als je het buiten de koelkast hebt laten staan en je wilt het weer gaan eten pas dan bovenstaand advies toe, te weten; kijken, ruiken en proeven.

Hoe Lang kun je Rijst Bewaren?

Hoe lang je de rijst kunt bewaren is afhankelijk van de rijst en hoe je er zelf mee omgaat. Heb je het zorgvuldig bewaard in de koelkast of vriesvak of open en bloot op een bord in de koelkast geplaatst.

Ik ga er hier vanuit dat je de juiste handelingen hebt gedaan om het te bewaren. Gekookte rijst kan je dan 2 dagen bewaren in een afgesloten bakje of zakje in de koelkast. In de vriezer van je koelkast kan je de rijst 3 maanden bewaren in een afgesloten bakje of diepvries zakje.

Hoe Lang Droge, Ongekookte Rijst Bewaren

Ongekookte drogen rijst is heel lang houdbaar. Als je op de verpakking kijkt staan daar houdbaarheidsdata op van ongeveer een jaar of langer. Dit is onafhankelijk van de soort rijst. Elke droge rijst heeft een lange houdbaarheidsdatum.

droge rijst bewaren

Als je de rijst overgooit in een glazen pot of stolp plak dan ook de houdbaarheidsdatum op de pot. Zo vergis je jezelf nooit. Plaats de rijst vervolgens op een donkere, droge en koele plaats.

Sushi Rijst Bewaren Koelkast

Sushi rijst is aparte rijst die kleeft en het bewaren van deze rijst is gelijk aan alles wat hierboven beschreven staat. Er is geen verschil.

Wat wel een verschil maakt is als je de rijst al verwerkt hebt in sushi. Dit geldt ook voor alle andere rijstsoorten die je verwerkt hebt in een gerecht met andere ingrediënten. Deze andere ingrediënten kunnen dan bepalend zijn voor de bewaar methode en bewaar tijd.

Aangezien ik niet weet wat voor gerecht je precies wilt bewaren is het moeilijk een advies te geven. Als je het bewaard hebt en je wilt het weer gaan eten, kijk dan eerst of het er nog goed uitziet, ruik of het nog fris ruikt en proef de smaak om te bepalen of het nog eetbaar is.

Kort samengevat komt het bewaren van rijst hierop neer:

Rijst Bewaren Koelkast

Alle pure gekookte rijst, rijst zonder ander ingrediënten bewaar je voor twee dagen in de koelkast in een afgesloten bakje.

Rijstgerechten kan je ook bewaren in de koelkast, maar de bewaartijd wordt mede bepaald door de andere ingrediënten die gebruikt zijn.

Rijst Bewaren Vriezer

In de vriezer bewaar je de pure gekookte rijst voor 3 maanden in een afgesloten bakje of zakje in het vriesvak van de koelkast. Plak een sticker op het bakje of zakje met de houdbaarheidsdatum erop.

Rijstgerechten kan je ook bewaren in de vriezer, maar de bewaartijd wordt mede bepaald door de andere ingrediënten die gebruikt zijn.

Rijst Bewaren Buiten De Koelkast

Gekookte rijst bewaar je niet buiten de koelkast. De kans op bacterie vorming is heel erg groot. Gewoon niet doen.

De enige rijst die je buiten de koelkast bewaard is droge ongekookte rijst. Deze rijst is circa 1 jaar houdbaar buiten de koelkast op de droge, donkere en koele plaats.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs