Welke Lekkerste Kruiden Bij Rijst

Deel deze blog makkelijk via:

Het is heerlijk om rijst te kruiden alhoewel een hapje rijst zonder saus en kruiden ook erg lekker kan zijn. In deze blog gaan we rijst kruiden. Er zijn veel kruiden die bij rijst passen omdat rijst van zichzelf een vrij vlakke smaak heeft, maar wél smaak heeft. Dat ligt natuurlijk ook aan het soort rijst dat je wilt gebruiken. Dus, welke kruiden en specerijen passen allemaal bij rijst? 

Welke kruiden bij rijst? Kerrie, knoflook, gember, rode peper, zout, bieslook, lente ui, koriander, peterselie, basilicum, kurkuma, groentebouillon, saffraan, kruidnagel, kardemon, munt, kaneel en sojasaus. 

Er zullen ongetwijfeld nog kruiden of specerijen zijn die deze lijst aan kunnen vullen wanneer we spreken over ‘heel de wereld’.  Over heel de wereld wordt rijst gemaakt met ieder hun eigen kruidencombinaties. En niet alleen kruiden maken dat de rijst lekker smaakt. Er zijn vele andere smaakmakers zoals fruit, suiker en groenten; in olie, gedroogd of natuurlijk vers, die rijst lekker maken. 

Het kan zijn dan je net niet alle kruiden voorhanden hebt. Zeker als je een recept met veel kruiden hebt, kan je het niet aanwezige kruid, vaak wel weggelaten. Proef wat je ervan vindt en voeg anders iets meer toe van de kruiden die je wel hebt.  Hieronder zal ik een paar voorbeelden geven van rijst koken met kruiden. 

Rijst Koken Kruiden 

Een mooie combinatie van rijst met kruiden is kurkuma, komijn en kaneel. Wat heb je nodig:  

  • Basmati rijst 
  • Kurkuma 
  • Kaneel 
  • Peper  
  • Zout 
  • Komijn 

Hoe ga je deze Basmati rijst kruiden: 

Kook de Basmati rijst volgens traditie of volgens verpakking. Doe olie in de pan en maak deze warm. Voeg de gekookte rijst in de wok of pan en voeg de kruiden toe. Doe dit één voor één en proef wat je van de hoeveelheid vindt. Kurkuma heeft niet zo een heel uitgesproken smaak maar de rijst wordt er mooi geel van. Komijn en kaneel zijn meer uitgesproken dus voeg beetje bij beetje toe en proef regelmatig. 

Dit gerecht kan worden gegeten met warme kikkererwten en een gebakken uitje erdoor. 

Na het koken kan je de rijst ook bakken. Daar wordt het lekker knapperig van. Onze blog over rijst bakken vertelt je er alles over.

Er zijn vele kruiden die bij rijst kunnen dus we doen er nog ééntje: 

Kruiden Voor Rijst 

Een heel gemakkelijke manier om je rijst te kruiden is om de rijst in bijvoorbeeld groentebouillon of tuinkruidenbouillon te koken. Dit is echt heerlijk. Alle kruiden zijn in de rijst getrokken tijdens het koken. Dit smaakt fantastisch. Je kunt er daarna allerlei verse groente door heen doen die even zijn gebakken of gebakken champignons. Hoe makkelijk kan het zijn: kruiden voor rijst? 

Indiase Rijst Kruiden 

Heerlijk geurende Indiase rijst maken kan je op deze manier, met de volgende benodigdheden: 

kruiden rijst
  • Witte rijst (Pandan of Basmati) 
  • 0,5 tl kaneel 
  • 0,5 tl kardemon 
  • 4 kruidnagels 
  • 0,5 tl kurkuma 
  • Snuf zout naar smaak 

Hoe ga je dit klaarmaken: 

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking of zo je gewend bent en kook ook gelijk de kruiden mee. Haal na het koken van de rijst de kruidnagels eruit.  Zo kun je heerlijke Indiase rijst kruiden die bij elk Indiaas gerecht (bijvoorbeeld Curry’s) kan worden geserveerd.  

Afghaanse Rijst Kruiden

Wat heb je nodig om Afghaanse rijst (4 personen) te kruiden en smaakmakers toe te voegen: 

  • Basmati rijst, gekookt en afgekoeld
  • 1 ui gesnipperd 
  • Zout  
  • Peper 
  • Saffraan, paar draadjes 
  • Olijfolie 
  • Amandelen 100 gram, zonder velletje 
  • 1 liter groentebouillon 

Hoe ga je gekruide Afghaanse rijst kruiden: 

Doe olie in de pan en fruit de ui. Doe de saffraan erbij en de peper en zout. Roer dit om. Voeg de droge, koude rijst toe en roer dit ook goed om. Voeg 1 liter groentebouillon toe, zo ook de kruiden kurkuma, kardemon en kruidnagel.  Ook de amandelen, zonder velletje, mogen erbij. Schep het geheel goed door elkaar en laat dit op een midden hoog vuurtje staan. Roer af en toe om tot de rijst gaar is. Is de bouillon te veel verdampt, dan kun je dit gewoon een beetje aanvullen of een beetje warm water toevoegen. Proef voor je de rijst afgiet.

Rijst Met Kerrie Kruiden 

In de Aziatische keuken is kerrie een veel gebruikte mengsel van specerijen, daarom ook een gerecht met kerrie. Wat heb je hiervoor nodig:  

Welke Kruiden Bij Rijst
  • 3 tl Kerrie 
  • 1 beker Haver Cuisine fraiche 
  • 400 gram witte rijst 
  • Eventueel sperziebonen 

Hoe ga je deze rijst kruiden: 

Wanneer je witte rijst hebt gekookt, in zout, volgens de gebruiksaanwijzing, laat je deze uitlekken in de vergiet. In de wok of hapjespan maak je wat olie heet en voeg je rijst toe. Maak de rijst los met een vork en voeg de kerrie toe. Ook de Haver Cuisine fraiche van Oatly bijvoorbeeld, gaat door de rijst. Roer het geheel lekker om. Nu heb je een romige gele rijst. Proef wat jij vindt van de combinatie rijst met kerriekruiden en kruidt de rijst bij wanneer je nog wat mist. Zout, peper, of nog meer kerrie. Net wat jij lekker vindt.  

Je kunt hier klein gesneden gare sperziebonen door doen. Ook een prima combinatie. 

Heb je rijst over en wil je weten hoe je dit goed kunt bewaren lees dan onze blog over rijst bewaren op onze site.

Kruiden Bij Rijst 

Een echt Nederlands nagerecht met rijst, van oudsher, is die met kaneel, boter en suiker. 

Welke Kruiden Bij Rijst

Wat heb je nodig: 

  • Witte gekookte rijst 
  • Plantaardige boter (Flora bijvoorbeeld) 
  • (Basterd) suiker 
  • Kaneel 

Vaak wordt de overgebleven rijst gebruikt om dit heerlijke gerechtje te maken. Makkelijk, simpel en voor vele een cadeautje. 

Hoe wordt het gemaakt: 

Doe warme witte rijst in een kommetje en voeg een klontje boter toe. Roer dit er goed door heen en voeg dan kruiden bij de rijst (een theelepel kaneel) en de suiker toe. Roer dit goed door elkaar en smullen maar! 

Gebakken Rijst Met Kruiden 

Een makkelijke en lekkere manier om gebakken rijst te maken met heerlijke kruiden en smaakmakers: 

Welke Kruiden Bij Rijst
  • 300 gram witte rijst, gekookt 
  • 1 bakje Champignons, schoongemaakt en in vieren gesneden 
  • 1 Peper zonder zaadjes klein gesneden 
  • 4 Bosuitje klein gesneden 
  • 1 kopje sojasaus 
  • 2 takjes Koriander, klein gesneden 
  • 1 handje basilicum, klein gesneden 
  • Olijfolie 

Hoe ga je dit maken: 

 Zet een wok op het vuur of een hapjespan en voeg olie toe. Maak dit goed warm en voeg de champignons toe. Bak deze ongeveer 2 minuten en voeg dan de klein gesneden bosui toe en de peper. Roer dit door elkaar. Voeg de gekookte rijst toe en de sojasaus en roer dit goed om. Bak de gekookte rijst een minuut of 7 op een half hoog vuur. Blijf erbij want het moet niet echt aanbranden. Voeg de laatste minuut de basilicum en koriander toe en roer deze er goed door heen. Serveer deze heerlijke gebakken rijst met kruiden en sojasaus. 

Er zijn meerdere manieren om rijst te bakken. Op onze site staat een blog over rijst bakken.

Rijst Met Kruiden Koken 

Wanneer je helemaal geen recept wilt maar gewoon wilt weten hoe je rijst kan kruiden dan zijn daar diverse kruiden voor die zich daar heel goed voor lenen.  

Rijst koken met bijvoorbeeld laurierblad of een kaneelstokje, die je er later weer uithaalt. Lekker bij de rode kool of stoofperen bijvoorbeeld.

Rijst koken met een takje tijm die je er weer uithaalt als de rijst gaar is. Lekker bij een ragout van champignons of worteltjes bijvoorbeeld. 

Rijst koken met een takje rozemarijn (die je er later weer uithaalt). Lekker bij pompoen of groenten stoofschotels. 

Welke Kruiden Bij Rijst

Maar rijst gekookt en dan bieslook of koriander (klein geknipt) erdoor kan ook heel goed. Staat gezellig en fleurig en smaakt heel goed. Kan bijvoorbeeld bij een groenten stoofpotje. 

Veel plezier met het kruiden van rijst en eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs