Hoe Bloemkoolrijst Maken? En Alle Informatie!

Deel deze blog makkelijk via:

Bloemkool is een makkelijke groente en wordt vaak gegeten in de Nederlandse en Belgische keuken. Met bloemkool kan je ook andere dingen doen dan alleen koken. Zo kan je er rijst mee maken; bloemkoolrijst. Hoe doe je dat dan, bloemkoolrijst maken? Dat wordt vertelt in deze blog, ook hoe je het kan bereiden, bewaren en te kruiden. En nog veel meer.

De bloemkool wordt eerst in grove stukken gesneden. Daarna kan je de bloemkool snijden of raspen tot rijst maar makkelijker is om het in de blender te doen. De bloemkool rijst wordt over het algemeen nooit gekookt maar bak of wok de rijst ongeveer 4 minuten.

Dit is in het kort hoe je bloemkoolrijst kan maken. In deze blog wordt heel veel informatie gedeeld over bloemkoolrijst. Over bloemkool hebben wij meerdere blogs geschreven, ze staan vermeldt in de tekst en als je ze interessant vindt kan je ze bekijken.

Nu gaan we verder met bloemkoolrijst.

Wat is Bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst is precies wat de naam zegt dat het is, rijst gemaakt van bloemkool. De bloemkool wordt in kleine stukken gemaakt/gehakt waardoor het lijkt op rijstkorrels.

bloemkoolrijst

Het is natuurlijk geen rijst maar het lijkt op rijst. Bloemkoolrijst is gemalen bloemkool. Hoe kan je bloemkoolrijst maken………

Bloemkoolrijst Maken

Voor het maken van bloemkoolrijst heb je natuurlijk bloemkool nodig! De groene bladeren van de bloemkool worden verwijderd en de bloemkool wordt in grove stukken gesneden. Je gebruikt niet alleen de roosjes ook de stam van de bloemkool wordt gebruikt voor het maken van de rijst.

Er zijn meerdere opties om van bloemkool rijst te maken.

Blender Of Keukenmachine

De in grote stukken gesneden bloemkool gaat nu de blender of mixer in en de bloemkool wordt klein gemaakt. Kijk even of de rijst de gewenste grote heeft. Zo niet, mix het dan nog een keer.

bloemkoolrijst in blender

Haal de rijst uit de blender en stop de overige bloemkool in de blender en maak hier ook rijst van. Blijf dit doen totdat de hele bloemkool tot rijst is gemaakt.

Dit is hoe je rijst van bloemkool maakt. Wij hebben hiervoor een blender gebruikt maar je kan het ook op andere manieren maken.

Snijden

Snijden van bloemkool in rijst kan ook. Je snijd eerst plakken van de bloemkool en deze plakken snijd je verder tot rijst. Waarschijnlijk wordt je rijst grover van structuur dan rijst uit de blender.

Raspen

Een groenterasp/kaasrasp is ook bruikbaar voor het maken van bloemkoolrijst . De rijst zal in dit geval fijner zijn van structuur. Maak in eerste instantie grote stukken bloemkool die je makkelijk vast kunt houden en haal deze over de rasp. Vang de rijst op in een kom.

Dit zijn de methode om rijst van bloemkool te maken. Je kunt er nu van alles meedoen. Bakken, wokken, kruiden en op smaak brengen. Maar ook bewaren voor een volgende keer. Zo kan je bloemkoolrijst ook invriezen.

Bloemkoolrijst Invriezen

Het makkelijke van bloemkoolrijst is dat je veel kunt maken en deze heel goed kunt bewaren. Rauwe bloemkoolrijst invriezen is de beste optie wanneer je het voor langere tijd wilt bewaren.

Doe de bloemkoolrijst in een diepvrieszak of diepvriesbakje met deksel en plaats dit in de vriezer. Je kunt de rijst zo 3 maanden bewaren zonder dat het smaak verliest. Wanneer je de rijst wilt verwerken in je gerecht hoef je deze niet te ontdooien. Het kan vanuit de vriezer zo de pan in; Lekker makkelijk!

Bloemkoolrijst Bewaren

Je kunt de rauwe rijst voor een korte periode bewaren in de koelkast. In een afgesloten bakje kan je de rijst zo 4 dagen goed houden. Na die periode zal het aan stevigheid en smaak verliezen.

Bloemkoolrijst Gezond

Tegenwoordig zijn er heel veel nieuwe groente mogelijkheden te koop in de supermarkt. Denk aan bietenbrood of pizzabodem van wortelen. Dit zijn fabrieksmatig gemaakte producten die waarschijnlijk bewerkt zijn en bevatten meestal conserveringsmiddelen.

Bloemkoolrijst is relatief ook nieuw en alleen maar gesneden tot rijst. Zeker wanneer je het zelf klaar maakt zit er geen conserveringsmiddelen in en heb je pure bloemkool. Bij pizzabodem gemaakt van bloemkool moet je echt even op de verpakking kijken wat voor producten er gebruikt zijn.

Bloemkool is opgenomen in de schaal van 5 van het voedingscentrum en in zijn pure vorm, net zoals bloemkoolrijst uitermate gezond.

Bloemkoolrijst Koken

Bloemkool is een groente die we normaal gesproken koken. De bloemkool kan beetgaar of heel zacht gekookt worden. Voor informatie over het koken van bloemkool bekijk je onze blog ‘9 manieren om bloemkool te koken‘.

Bloemkoolrijst koken is echter geen goed idee. De kooktijd is heel kort en de bloemkool wordt heel zompig. Het wordt een soort van pap waar je voor de rest weinig mee kunt doen. Bloemkoolrijst bereiden we altijd op een andere manier, namelijk…

Bloemkoolrijst Bereiden

Koken is geen optie voor bloemkoolrijst, andere manieren die wel toegepast worden op bloemkoolrijst zijn bakken of wokken. Maar voordat je hier aan begint is het wel belangrijk om te weten hoeveel je nodig hebt voor één persoon.

Hoeveel bloemkoolrijst per persoon

Wanneer je bloemkool klaar maakt heb je vanzelf wel een idee hoeveel bloemkool je nodig hebt. Bij bloemkool rijst zijn we dit gevoel een beetje kwijt. Het is een grote kom met allemaal rijst en hoeveel heb je nu nodig voor 1 persoon.

Je hebt ongeveer 150 gram bloemkoolrijst per persoon nodig als je bloemkoolrijst gaat bakken of wokken. Het is natuurlijk afhankelijk van wat voor ingrediënten je nog meer mee bakt. Maar als richting is 150 gram voldoende.

Bloemkoolrijst Klaarmaken

Er zijn eigenlijk maar twee juiste manieren om bloemkoolrijst echt lekker klaar te maken en dat zijn door te bakken of te wokken. Soms wordt ook stomen als optie gegeven en roosteren in de oven maar de beste bereidingswijze worden hieronder beschreven.

Bloemkoolrijst Bakken

De rijst bakken is makkelijk en snel om te doen. De bloemkool is heel klein gesneden dus het garen is zo gedaan.

  1. Zet de hapjespan op de warmtebron met een beetje olie en maak de olie warm.
  2. Doe dan de bloemkoolrijst in de pan en bak deze nu in 3-5 minuten gaar.
  3. Kruid de bloemkool met peper en zout en eventueel met kerriepoeder. Meng dit goed door elkaar en je hebt heerlijke gebakken rijst van bloemkool.

De volgende manier is wokken met andere ingrediënten.

Bloemkoolrijst Wokken

Wanneer je bloemkool wokt met andere ingrediënten zijn het altijd de andere ingrediënten die als eerste in de wok gaan. Als laatste wordt de bloemkoolrijst toegevoegd, want deze is zo gaar. Ik zal je een voorbeeld geven.

Voor het bereiden van bloemkool kan je op onze blog ‘Hoe Bloemkool Bereiden?‘ kijken. Nu verder met de rijst.

rijst van bloemkool in de wok
  • 1 bloemkool tot rijst gemaakt
  • 200 gram kleine broccoli roosjes
  • 1 teentje knoflook
  • Een paar wortelen geraspt
  • 1 gele paprika in reepjes of blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 gesneden bosuitjes
  • peper en zout

Het klaarmaken doe je als volgt:

  1. Zet de wok op de warmtebron met een beetje olie en maak de olie warm.
  2. Fruit de ui en de knoflook aan in de wok.
  3. Voeg de paprika, geraspte wortelen en broccoli roosjes toe aan de pan en wok dit 4 minuten.
  4. Voeg dan de bloemkoolrijst en bosuitjes toe en wok dit nu ongeveer 4 minuten mee.
  5. Voeg peper en zout toe om het op smaak te brengen.
  6. Prik met een vork in de broccoli roosjes om te voelen of ze beet gaar zijn. Als de vork er makkelijk in gaat is het klaar.

De rijst is nu klaar om geserveerd te worden. Lekker met gebakken aardappelen. Eet smakelijk.

Wil de de rijst toch in de oven bereiden dan is de roostertijd 10 minuten. Wel af en toe even doorroeren.

Ga je stomen, neem dan een bereidingstijd van 5-8 minuten en pers na het stomen het vocht uit de rijst met een handdoek.

Bloemkoolrijst Kruiden

Bloemkoolrijst kruiden gaat op dezelfde manier als je bloemkool kruid, het blijft bloemkool. Wij hebben een hele blog geschreven over het kruiden van bloemkool; ‘Welke Kruiden Bij Bloemkool?’ geeft genoeg mogelijkheden.

bloemkool en bloemkoolrijst

Om je op weg te helpen kan je de volgende kruiden gebruiken, niet allemaal tegelijk maar kies te eigen combinatie.

  • Knoflook
  • Sojasaus
  • Zout en peper 
  • Kerrie poeder
  • Uienpoeder 
  • Dragon
  • Tijm 
  • Peterselie 
  • Nootmuskaat 
  • Chilivlokken 

Voor combinaties van deze kruiden verwijs ik naar onze blog over bloemkool kruiden, zie bovenaan bij bloemkoolrijst kruiden.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs