Pompoen Roosteren! In Oven, Voor Soep Of…

Deel deze blog makkelijk via:

Een heerlijke pompoen roosteren is een cadeautje voor de tong. Het is even een klusje om de zaadjes te verwijderen maar voor de rest is het makkelijk gedaan. Lekkere kruiden erop strooien en in de oven of airfryer zetten. Er zijn veel eetbare pompoenen waar ik je later over zal voor de informeren. Ga lekker aan de gang en veel plezier met pompoen roosteren en nog meer met eten!

Pompoen roosteren: Zet de oven aan op 200 graden. Snijd de pompoen door midden en lepel de zaadjes eruit. Snijd de pompoen in 4 stukken en schil de pompoen. Snijd het vruchtvlees in blokjes in leg deze op een ovenplaat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster de pompoen ongeveer 20 tot 25 minuten.

Dit is de basis van pompoen roosteren. Er worden altijd veel vragen gesteld over het roosteren van de pompoen in oven of airfryer en of dit met of zonder schil kan. Ook hoe je pompoen moet roosteren, voor de soep komt aan bod. Die ga ik in deze blog beantwoorden.

Pompoen Roosteren Oven

Voor je pompoen gaat roosteren wil je weten met welke pompoen je dit kunt doen. Kijk dan even snel op onze blog 10 soorten pompoenen, dan weet je wat je met welke pompoen kunt doen. Heb je dit al gedaan dan gaan we door met het roosteren van de pompoen in de oven.

pompoen roosteren

Zet de oven aan op 200 graden. De pompoen hoef je niet te wassen van te voren want je schilt deze toch. Snijd de pompoen gewoon doormidden en lepel de zaadjes en dikke draden waar de zaden aan vast zitten eruit. Dat is even een klusje. Snijd dan de pompoen in repen en schil deze gelijk. De repen mag je in blokjes snijden, hoe groter de blokjes, hoe langer de oventijd. Heb je plakken pompoen dan mogen zij ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven, heb je blokjes dan kan het met 20 minuten goed zijn. Ga je soep maken dan zou ik zeker blokjes doen, dat is sneller geroosterd.

Neem wat olijfolie en voeg daar de kruiden aan toe. Schep de pompoenblokjes er door of kruid de blokjes pompoen met losse kruiden die jij in het recept hebt staan. Je kun hier kijken in onze blog om inspiratie te krijgen wanneer je eens wat ander wil of het niet goed weet. Leg bakpapier op de ovenplaat en leg daar boven op de gekruide pompoenblokjes of schijfjes. Besprenkel de olie er eventueel overheen, wanneer je nog geen olie hebt gebruikt. Plaats de ovenplaat in het midden van de oven en bekijk zelf hoe lang je de pompoen in de oven wilt zetten (kijk na 20 minuten hoe ze eruit zien).

Pompoen Roosteren Voor Soep

Wanneer je pompoen gaat roosteren voor soep dan zijn de voorbereiding hetzelfde als de pompoen in zijn algemeen roosteren. Snijd de pompoen door midden en lepe de pitjes en de draden die er aan vast zitten eruit. Soms moet je even wurmen om dit eruit te krijgen. Snijd de pompoen dan weer door midden (nu heb je 4 stukken) en schil de pompoen. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 2 centimeter en kruid deze naar wens.

Wanneer je voor de soep pompoenen gaat roosteren dan kun je eventueel ook andere groenten en kruiden mee roosteren. Bijvoorbeeld: knoflook, rozemarijn en tijm. Er zijn legio mogelijkheden om pompoenen te kruiden voor de soep. Wil je weten welke kruiden lekker zijn bij de pompoensoep, dan kun je dit op onze blog vinden.

Rooster de blokjes ongeveer 20 tot 30 minuten, dat ligt aan de grote van jouw gesneden blokjes, en voeg deze toe aan de bouillon. Pureer de soep dan heerlijk zacht.

Pompoen Roosteren In De Oven Met Schil

Er zijn verschillende pompoenen die de oven in kunnen met schil. De Hoaido, de butternut en de mini pattison pompoen bijvoorbeeld. Kijk goed in het recept wat je hebt of ook echt de schil mee kan in de oven. Er zijn ook echt pompoenen waarvan de schil niet eetbaar is of taai en niet ’te eten zijn’, op zijn zachtst gezegd.

pompoen roosteren

Maak de pompoen schoon door deze doormidden te snijden en de zaden te verwijderen. Je kunt de pompoen dan weer doormidden snijden zonder de pompoen te schillen. Besprenkel de pompoen met olie en kruiden, hier zijn voorbeelden te vinden van heerlijke combinatie, in onze blog. Leg de pompoen op de ovenplaat en in het midden van de oven. Na ongeveer 25 minuten is de pompoen in de oven met schil gaar. Kijk zelf even of jij dat ook vindt of dat je de pompoen verder wilt roosteren in de oven met schil.

Pompoen Roosteren In Airfryer

Snijd de pompoen doormidden en lepel de zaadjes eruit (deze kun je ook roosteren, lees hier onze blog). Snijd de pompoen in blokjes, mag met schil als je deze kunt eten, wat aan de soort pompoen ligt.

Maak een mengsel van kruiden en olie en schep de pompoen hierdoor heen. Zet de airfryer aan op 200 graden en laat de pompoen er 10 minuten in bakken. Schep na 5 minuten de pompoenblokjes even om. De pompoenblokjes zijn heerlijk voor in de soep of lekker met gebakken champignons (kan ook samen in de airfryer).

Butternut Pompoen Roosteren

Je kunt de Butternut pompoen roosteren wanneer deze in blokjes, plakjes of door de helft is gesneden. Wanneer je de schil laat zitten dan was je de butternut, ook wel flespompoen genoemd, of je koopt een biologische, hier zit geen gif op. In dit geval snijden we de pompoen doormidden, van boven naar beneden, en lepel je de zaadjes eruit. Je legt kruiden van verse rozemarijn of tijm (of beide) op de pompoen met wat olie erover heen (of je mengt droge kruiden met olie en je doet dit er overheen) en je roostert het geheel in 45 minuten gaar.

pompoen roosteren

Wanneer je andere kruiden wilt gebruiken kan dit natuurlijk ook. Prik even of de butternut ook echt zacht is met een satéprikker, want het ligt natuurlijk aan de grootte van de pompoen of deze al gaar is. Je kunt nu de butternut lekker vullen met allerlei lekkere dingen zoals rucola, walnoten of schimmelkaas.

Wanneer je de pitten van de butternut of van een andere pompoen wilt roosteren (want zonde om weg te gooien en ze zijn geroosterd heel lekker) dan kun je dit lezen in onze blog Pompoenpitten roosteren.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn pompoenen voor vele gerechten te gebruiken wanneer deze geroosterd zijn. Geniet van de veelzijdige pompoen en rooster er op los!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs