Pompoenpitten Roosteren? Zonder Koken En Pellen?

Deel deze blog makkelijk via:

Pompoenpitten roosteren is even een klusje om te doen. Uitlepelen, schoonmaken en eventueel koken en wat nog meer. Maar wanneer je dit hebt gedaan kun je echt heerlijk geroosterde pompoenpitten eten. Lekker knapperig en goudbruin. Sommige willen graag het jasje van de pompoenpitten er af hebben en pellen deze op de één of andere manier, maar dat is in principe niet nodig. Wil je dat toch, dan kun je de pitten ook uitgekleed kopen. Ze zijn dan groen van kleur. Wanneer je zelf toch de pompoenpitten wilt ontdoen van zijn schilletje, dan wens ik jou veel succes! ;-).

Pompoenpitten roosteren: Schep de pompoenpitten uit de pompoen. Ontdoe ze van alle vruchtvlees en kook de pitten 20 minuten. Zet de oven op 180 graden. Maak van olie en kruiden een mengsel die je door de pompoenpitten heen schept. Leg de pitten op een bakplaat en rooster deze 20 minuten.

Wil je weten welke pompoenen, (en dus pitten), je kunt eten? Kijk dan in onze blog: Tien soorten pompoenen en hoe te gebruiken!

We gaan aan de gang met pompoenpitten roosteren op meerdere manieren en bewerkingen. We beginnen met:

Pompoenpitten Roosteren Pan

Snijd een pompoen doormidden en lepel de pitten eruit. Doe de pitten in een vergiet en was de pitten totdat alle vruchtvlees eraf is. Kook de pitten ongeveer 30 minuten en laat deze dan uitlekken op een keukendoek of papier. Wanneer je de pitten een nacht laat drogen aan de lucht, worden ze lekker knapperiger dan wanneer je ze even laat drogen, maar dat is aan jou. Je kunt de pitten ook een minuut of 10 echt drogen met de föhn, bij haast ;-).

Pompoenpitten roosteren

Zet een pan met wat olie op het vuur en bak de pompoenpitten een minuut of 5, kan langer zijn, op half hoog vuur. Het ligt ook aan de hoeveel pompoenpitten je in de pan hebt gedaan. Lekker laten bewegen in de pan zodat ze niet aanbranden. Heb je het idee dat het te hard gaat, dan zet je het vuur wat lager. Op een gegeven moment kunnen de pitten als popcorn, gaan poppen, doe dan de deksel op de pan. Schut daarna de pan, zodat alle pitten dit kunnen doen. Eenmaal uit gepopt, zijn de pitten klaar.

Pompoenpitten kun je net als alle andere nootjes kruiden met wat zout maar ook met:

  • cayennepeper
  • karamel, eventueel gezouten (voor de zoetekauw onder ons)
  • speculaaskruiden
  • komijnpoeder
  • knoflook poeder
  • zout en peper
  • boter i.p.v. olie

Wil je meer weten over hoe je pompoen kunt kruiden (en dus ook de pitten), kijk dan op onze blog ‘Hoe pompoen kruiden’, voor uitgebreide informatie!,

Pompoenpitten Roosteren Oven

Pompoenpitten roosteren in de oven duurt wel wat langer dan roosteren in de pan, maar je hebt er even minder omkijken naar wanneer ze in de oven staan. Snijd de pompoen doormidden en lepel de pitjes eruit. Was deze schoon en haal het vruchtvlees eraf met je handen. Was deze schoon in het vergiet tot alle vruchtvlees weg is.

Kook de pitten ongeveer 20 minuten en leg ze te drogen op keukenpapier, tot ze echt droog zijn, kan een paar uur duren, maar het liefst een nacht. Hoe droger de pitten hoe knapperiger de pitten en hoe korter het bakproces. Maak een mengsel van kruiden met 1 à 2 el olie en schep dit door de pompoenpitten heen.

Spreid alle pitten uit over de plaat (mag bakpapier gebruiken) en zet deze terug in de oven, halverwege. Na 15 minuten zullen ze goudbruin worden maar blijf erbij want sommige ovens gaan harder. Halverwege schep je de pitten even om, zodat ook de andere kant van de pitten kunnen kleuren. Heb je geen bakpapier gebruikt, dan hoe je waarschijnlijk niet om te scheppen.

Groene Pompoenpitten Roosteren Pan

Groene pompoenpitten kun je ook gewoon ‘zo’ eten. Maar vind je de geroosterde smaak van groene pompoenpitten lekker dan rooster je ze gewoon in de pan. Deze groene pompoenpitten zijn al goed droog dus deze kun je gelijk roosteren. Doe een beetje olie in de pan, laat dit heet worden.

Pompoenpitten roosteren

Voeg een handje pitten toe en zet het vuur midden hoog. Laat de pitten een beetje roosteren en na 5 minuten zijn ze klaar. Ze kunnen gaan poppen als popcorn (doe de deksel dan op de pan) maar je mag ze ook voor dat dat gebeurt uit de pan halen.

Gedroogde Pompoenpitten Roosteren

Zet de oven aan op ongeveer 180 graden. Heb je gedroogde pompoenpitten gekocht of heb je ze zelf een nacht goed laten drogen na het verwijderen van het vruchtvlees, dan meng je wat olie en kruiden die jij lekker vindt, en meng je dit door jouw gedroogde pompoenpitten. Op de bakplaat mag je de pompoenpitten uitspreiden en daarna in de oven leggen (midden van de over).

Na 20 minuten ga je kijken of het niet te hard gaat en of ze al mooi goudbruin van kleur zijn, zo niet dan laat je ze nog even staan. Ze kunnen gaan poppen, net als popcorn, dan zijn ze klaar. Gedroogde pompoenpitten kun je in een in een afgesloten bakje goed bewaren. Lekker als gezonde snack tussendoor!

Pompoenpitten Roosteren En Pellen

Het heeft niet zo veel zin om pompoenpitten te roosteren met hun schil en deze schil er dan af te halen en weg te gooien. Dan zou je de smaak weggooien en de kern op eten. Dus of je eet de geroosterde pompoenpitten met jasje of je snijdt de schil eraf, één voor één, na het koken en roostert dan de groene pitten die er onder vandaan komen.

Dan proef je ook het geroosterde smaakje. Ook zonder roosteren, na het koken, kun je de groene pitjes eten. Wat je ook kunt doen, wanneer je niet alle pitjes, één voor één wilt pellen, is ze gepeld kopen en deze groene pitjes roosteren in olie met wat kruiden zoals hierboven beschreven. Kost uren minder tijd, dunkt mij zo…..

Pompoenpitten Roosteren Zonder Olie

Wanneer je pompoenpitten wilt roosteren zonder olie, kun je boter in de plaats nemen. Helemaal zonder vet is bijna niet mogelijk. Kruiden blijven ook moeilijk plakken aan de pompoenpitten en het bruinen gaat ook niet zo lekker.

Pompoenpitten Roosteren Zonder Koken

Ook zonder koken kunnen pompoenpitten lekker worden klaargemaakt. Zet de oven aan op 190 graden. Pitten kun je nu uit de pompoen lepelen en goed in de vergiet wassen tot alle vruchtvlees weg is. Leg de pompoenpitten dan te drogen op een handdoek, een hele nacht. Ze moeten echt droog, droog zijn zeg maar.

Meng een eetlepel olie met de door jou gekozen kruiden en leg de pitten op een ovenplaat er spreid je deze echt goed uit. Na ongeveer 10 tot 12 minuten zijn de pitten mooi goudbruin. Bepaal zelf even of je ze donkerder wilt, dan zet je de pompoenpitten nog even terug in de oven.

Hopelijk kun je uit deze manieren de perfecte manier van pompoen roosteren vinden die voor jou werkt. Probeer ze allemaal en veel succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs