Hoe Koken Zonder Pakje? Een Starters Gids

Deel deze blog makkelijk via:

Door te ‘Koken met pakjes en zakjes’ moet het koken sneller en makkelijker gaan en vandaag de dag ook nog eens gezond is. Ja, de marketeers van de voedselproducerende bedrijven halen echt alles uit de kast en vertellen niet altijd de (hele) waarheid. In deze blog geef ik je algemene informatie hoe je wel lekker en gezond kan koken zonder pakjes.

Wees je bewust waarom je kookt zonder pakje en zakjes. Begin met één gerecht per dag, neem kleine stapjes zo hou je het namelijk vol. Doe het samen met je partner en/of gezin. Koop genoeg kruiden en specerijen in en plan je maaltijden.

Het is wel degelijk mogelijk om snel, makkelijk en natuurlijk gezond te eten zonder pakjes en zakjes. Ja, het vraagt wel even wat aanpassingen en een andere mind set. Als je deze fase eenmaal voorbij bent is het echt eenvoudig en ook smakelijker. Je proeft namelijk veel meer! Dit komt o.a. door het weinige suiker en zout wat je gebruikt (wat wel veel in pakjes zit). Je proeft puur de ingrediënten! Je proeft de pure smaak!

Koken Zonder Pakjes En Zakjes

Zoals gezegd help ik je op te starten met het koken zonder pakjes. Heel veel gerechten kan je koken zonder pakjes en zakjes, echter voor een aantal producten raad ik je aan deze te kopen in de supermarkt. Het gaat om producten als plantaardige boter, mayonaise, ketchup en andere sauzen, brood, pasta’s en dergelijke.

Voor dit soort producten raad ik je wel aan om altijd het etiket te lezen. De ingrediënten per product kunnen enorm verschillen. Zo kijk ik altijd naar het percentage suiker wat toegevoegd is (een van mijn stokpaardjes!).

Heinz ketchup bijvoorbeeld, heeft 22,8 gram suiker per 100 ml. en Remia 13,9 gram per 100 ml. voor dezelfde hoeveelheid. Oliehoorn Ketchup heeft 11,1 gram per 100 ml. dit is dus de helft aan suikers minder dan het A-merk Heinz. Kortom, etiketten lezen is de moeite waard.

Onderstaand zal ik je tips, ideeën en handvatten geven om het je makkelijker te maken te gaan koken zonder pakje en zakjes.

Puur Koken Zonder Pakjes

Onderstaande tips en adviezen helpen je om te starten met koken zonder pakjes en misschien nog wel belangrijker om het vol te houden.

  • Wees je steeds bewust waarom je het doet. Je kookt zonder pakjes en zakjes met een rede. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om puur te koken. Wanneer je dit steeds voor ogen houdt heb je altijd de motivatie om door te gaan. Soms zal het even niet meezitten, lukt het gewoon weg niet. Laat jezelf dan niet uit het veld slaan en wees jezelf bewust waarom je het doet. Dan kan het even tegenzitten maar je geeft het niet op.
  • Start met één maaltijd per dag. Je kunt het radicaal aanpakken en gelijk alles omgooien qua eetpatroon en bereidingswijze. Deze radicale aanpak kan werken als je alleen bent, maar dan nog is het niet verstandig. Je moet nog zo veel aanpassen en leren dat het wel eens te veel kan worden. Het makkelijkste om te doen is, om één gerecht, één maaltijd per dag, puur te koken zonder pakje. Doe dit bijvoorbeeld alleen de eerste week als je puur gaat koken, daarna kan je het uitbreiden.
  • Doe het gezamenlijk. Als je een partner hebt of een gezin doe het dan gezamenlijk. Ga niet voor jezelf alleen puur en gezond koken. Dit maakt het verwarrend voor je en als het even tegen zit kan je zo terugvallen in oude methodes, omdat ze op dat moment makkelijker lijken. Het advies is dus doe het gezamenlijk of doe het niet!
koken zonder pakje
  • Sla kruiden in. Zonder pakje en/of zakje zal je jouw gerechten op smaak moeten brengen met andere smaakmakers, kruiden en specerijen. Het is dus zaak genoeg specerijen en kruiden in te slaan. Zo ook andere smaakmakers als knoflook, citroensap, Ketjap Manis, Sojasaus, sesamzaad en pijnboompitjes om er maar een paar te noemen.
    • Voor Italiaanse gerechten gebruik ik o.a. gedroogde Italiaanse kruidenmix of oregano, basilicum, tijm en knoflook.
    • Voor curry’s gebruik je bijvoorbeeld peper, chilipeper, knoflook, komijnzaad, kurkuma, paprikapoeder, vers of gedroogd.
    • Nasi/bami gerechten kan je op smaak brengen met chilipoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder, korianderpoeder en citroengras.
    • Voor Mexicaanse gerechten zoals burrito, taco en wraps kan je de volgende gebruiken knoflook, zoete paprikapoeder, uienpoeder, komijnpoeder, chilipoeder en een beetje zout.
  • Plan je maaltijden. Ga niet naar de supermarkt om dan te bekijken wat je wilt eten, maar plan je maaltijden. Maak een planning voor één week of in ieder geval voor drie dagen. Wat wil je eten? Welke ingrediënten, kruiden en smaakmakers heb je dan nodig. Welke bijproducten/gerechten ga je maken. Maak dan je boodschappenlijst en doe je inkopen. Zo bescherm je jezelf als je in de supermarkt loopt en kom je minder in de verleiding.
  • Lees de etiketten tijdens inkopen doen. Natuurlijk zal je ook ‘kant en klare’ producten in de supermarkt kopen. Denk hierbij aan brood of pasta. Wanneer je dat doet lees dan altijd het etiket en bekijk de ingrediënten en de hoeveelheden. Hier kan echt een heel groot verschil in zitten qua voedingswaarde, suikers, zout en vetten. Kijk ook naar de kleur- en smaakstoffen; de e-nummers. Er moet bij gezegd worden dat niet alle e-nummers schadelijk zijn. Sommige e-nummers zijn zelfs noodzakelijk voor het product en dit zijn meestal ook de natuurlijke e-nummers.
  • Koop zo veel mogelijk biologisch en vers. Probeer altijd verse en liefst biologische producten te kopen (en als het even kan lokale producten). Vers heeft vanzelfsprekend altijd de voorkeur. Biologisch heeft de voorkeur omdat hier geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt; wat je lichaam niet binnenkrijgt hoeft het ook niet te verwerken.
koken zonder pakje
  • Koop geen kant en klare gerechten en/of producten. Hier valt heel veel over te zeggen, want er zijn vele slechte opties mogelijk. ik benoem en een aantal.
    • Kant en klare pizza’s bijvoorbeeld of de één pansmaaltijden uit het diepvriesvak of koelschap. Deze producten bevatten over het algemeen heel veel zout en suikers.
    • Stop met kant en klare soepen. Ook deze bevatten te veel zout. De producten willen je anders doen laten geloven met gezondheidsclaims als ‘biologisch’ of ‘100% natuurlijke producten’ maar let op, dit zijn marketingtermen om je te verleiden het te kopen. Een soep heb je zelf heel snel, vers en makkelijk gemaakt met verse ingrediënten!
    • Maak je eigen pastasaus. Het is echt zo gedaan. Lees hiervoor ons artikel over tomatensauzen maken voor pasta en pizza gerechten.
    • Kant en klare salades en dressings is nog zo een voorbeeld. Pastasalade, kerriesalade, seleriesalade, komkommersalade om er maar een paar te noemen. Hier worden veel kleurstoffen en smaakversterkers in gebruikt. Daarnaast heb je een dressing of vinaigrette zelf zo gemaakt. Lees hiervoor ons artikel over dressing maken.
    • Kant en klare pannenkoeken en poffertjes is ook een hype. Dit is echt zo klaar te maken en hoef je niet vacuümverpakt te kopen. Het voordeel van zelf klaar maken, is hier ook nog, dat je vers fruit en dergelijke kunt gebruiken.
    • In producten zoals aardappel kroketjes, duchesse en rösti worden ook veel ‘extra’ ingrediënten toegevoegd om het een betere binding en structuur te geven en lekker romig te laten smaken. Dus veel E nummers, terwijl dit niet hoeft.
    • Kijk eens aan de onderkant van de verpakking van smeersels zoals tapenade, pesto en kruidenboter. Ik denk dat je schikt als je ziet hoeveel ingrediënten en toevoegingen gebruikt worden voor zo’n eenvoudig product. Dit is thuis zo gemaakt zonder al deze toevoegingen.
  • Ruim je koelkast op. Open je koelkast en bekijk wat niet meer voldoet aan je nieuwe manier van koken. Je kunt er voor kiezen ze op te maken, het heeft per slot van rekening ook geld gekost. Wil je dit niet leeg je koelkast dan, haal het etenswaar wat je nu niet meer wilt gebruiken of eten uit je koelkast. Vraag aan je buren, vrienden of familie of zij het kunnen gebruiken, weggooien kan altijd nog.
koelkast met groente
  • Ruim je keukenkastjes op. Kijk ook je keukenkastjes na en haal alle pakjes en zakje uit de kast. Ook alle potten pastasaus en andere bewerkte producten die je niet meer wilt eten haal je uit je kast. Vraag ook nu weer of je buren, vrienden of familie iets kunnen gebruiken, voordat je er over nadenkt om het weg te gooien.
  • Maak je eigen tussendoortjes. Koken zonder pakje kan je ook gebruiken om zelf snacks te maken. Niet alleen je maaltijden kan je bereiden zonder pakjes en zakjes. Wanneer je een stap verder wilt gaan kan je ook je ’tussendoortjes’ zelf maken. Denk bijvoorbeeld aan een Granola reep die je zelf kunt maken. Ook wij hebben hier voorbeelden van op onze site staan. Ook kan je een fruitsalade maken voor tussen door. Of eigengemaakte chocolade koekjes. Het voordeel hiervan is dat je zelf weet wat voor ingrediënten je gebruikt hebt, en dit zijn vast geen geur en smaak stoffen!
  • Wees praktisch. Je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar soms moet je ook gewoon praktisch blijven. Ook hier zal ik een paar voorbeelden van geven.
    • Koop bijvoorbeeld je pasta. Zelf maken kan ook maar het is niet nodig. Er zijn goede producten te koop in de supermarkt.
    • Maak niet je eigen brood maar koop volkorenbrood. Volkoren brood is het beste en gezondste brood wat er is. Voor meer informatie hierover kan je onze blog over waldkornbrood lezen.
    • Je kan tomaten ontvellen maar ook tomaten uit blik kan je gebruiken (lees wel het etiket). Sommige zijn zonder toevoeging.
    • Gebruik gedroogde kruiden zoals basilicum, oregano en tijm. Vers is niet altijd nodig.
    • Koop bijvoorbeeld ketchup, mayonaise, mosterd en currysaus. Koop wel de beste en gezondste variant die verkrijgbaar is. Lees hiervoor het de etiketten.
  • Koop kookboeken, bezoek Pinterest of Google voor recepten. Nu je al even op weg bent, heb je inspiratie nodig of je gerechten klaar te maken. Doe jezelf een plezier en koop een kookboek. Kijk voor meer ideeën op Pinterest of Google gewoon naar ‘recepten zonder pakjes en zakjes’. Je zult zien dat je hierdoor weer nieuwe energie krijgt om verder te gaan met je nieuwe kookwijze. Zo wordt het steeds leuker en kost het je geen moeite om het vol te houden.
  • Wees niet te hard voor jezelf als het even niet lukt. Soms zal het niet gaan zoals je wilt. Dat kan je echt een keer overkomen. Wees dan niet boos op jezelf. Accepteer dat het even niet gaat zoals je wilt en ga de volgende dag gewoon weer verder, pak het weer op. Het zit soms wel eens niet mee, je hebt de ingrediënten niet in huis, je bent te laat en hebt te weinig tijd of….Ja vul zelf maar in. Wees dan niet te hard voor jezelf.
  • Wees je bewust waarom je het doet. Als laatst punt, het eerste punt waar ik mee begonnen ben. Wees je bewust waarvoor je dit allemaal doet. Je kookt zonder pakje en zakjes met een rede. Schrijf het desnoods op. Plak het aan de muur, maar vergeet niet waarom je dit aan het doen bent. Je kunt het dan ook volhouden.

Dit zijn de tips en adviezen om te starten en om het vol te houden. Als je koken zonder pakje en zakjes eenmaal onder de knie hebt is het leuk om te doen, je eet gezonder en misschien kan je met jouw nieuwe manier van koken ook andere inspireren.

Ik hoop dat ik je op weg heb geholpen met koken zonder pakje of zakjes. Als je zelf nog meer ideeën hebt, laat het mij dan weten via info@bonenenbiet.nl.

Op onze site lees je alles over koken, bakken, wokken en meer, zonder pakjes en zakjes. Ook groenten koken met kruiden en andere smaakmakers kun je hier terug vinden.

Veel succes en ik wens je een heerlijk, verse en gezonde maaltijd toe.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs