Hoe Granola Maken? 8 varianten!


Het maken van granola is eenvoudig om te doen en nog leuk ook. Daarnaast is het ook nog eens gezonder, omdat je precies weet wat je er in hebt gedaan. En dat zijn vast geen conserveringsmiddelen! In deze blog bespreken we granola maken op heel veel verschillende manieren.

De 8 basis ingrediënten: havervlokken, noten, zaden, kokos, zoet makers, olie, specerijen en gedroogd fruit of chocolade. Droge ingrediënten mengen en de olie en agave warm maken. Ingrediënten bij elkaar doen en roosteren op 180 graden. Gedroogd fruit en/of chocolade toevoegen.

Dit is in het kort hoe granola gemaakt wordt. Er is natuurlijk veel meer over te vertellen en dat gaan we onderstaand ook doen.

Weet jij het verschil tussen noten en zaden? Nee, dan kan je onze blog ‘Verschil tussen noten en zaden‘ lezen en laat je verrassen!

Granola Recept

Het maken van granola is leuk om te doen en het begint altijd met de ingrediënten. Nu kunnen we voor het maken van de granola heel veel ingrediënten gebruiken. Om het je makkelijk te maken het ik ze ingedeeld in groepen. Hieruit kan je dan een keuze maken voor je eigen favoriete granola recept. Trouwens, onderstaand worden meerdere granola recepten besproken. Deze kan je gelijk gebruiken of een paar ingrediënten aanpassen voor je eigen granola recept.

De basis groepen zijn:

  1. Havervlokken. Deze worden altijd wel gebruik in granola.
  2. Noten. Kies hiervoor je eigen favorieten maar wees er zeker van dat ze ongebrand en ongezout zijn.
  3. Zaden. Kies de zaden die je lekker vindt.
  4. Kokos. Wordt meestal toegevoegd maar dit ingrediënt kan je weglaten.
  5. Zoetmakers. Denk aan Ahornsiroop of Agavesiroop (dit zijn prima alternatieve voor bijenhoning).
  6. Olie of kokosvet om mee te roosteren
  7. Specerijen naar keus om het lekker op smaak te brengen zoals kaneel of vanille extract.
  8. Gedroogd fruit. Pas na het roosteren van haver en noten toevoegen.

Dit zijn de 8 basis ingrediënten waar je mee kunt combineren. Je kunt natuurlijk een basis ingrediënt weglaten en dit zal dan niets afdoen aan de smaak van je granola. Soms moet je ingrediënten weglaten zoals bij een notenallergie! Experimenteer en ga lekker aan de slag.

Granola Zelf Maken

Onderstaand lekkere granola met de 8 basis ingrediënten. Wat en hoeveel heb je hiervoor nodig?

  • Havermout, 150 gram
  • Walnoten, 75 gram
  • Zonnebloempitten, 50 gram
  • Kokos vlokken, 50 gram
  • 4 el agave- of ahornsiroop
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Handje rozijnen

Bereidingswijze Granola Maken

Wat moeten we doen om van de ingrediënten granola te maken? Dit gaat als volgt:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Maak de noten grof fijn en doe deze in een grote kom.
  3. Voeg de alle andere droge ingrediënten toe en roer dit goed door elkaar.
  4. Zet een pannetje op de warmtebron en maak hierin de plantaardige olie en agavesiroop warm, zodat het meer vloeibaar is.
  5. Doe de olie en ahornsiroop bij de droge ingrediënten en meng die goed met elkaar.
  6. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verspreid de granola uit over het bakpapier.
  7. Schuif de bakplaat in de oven en rooster nu voor 20 – 25 minuten. Roer halverwege de granola om, zodat alles gelijkmatig geroosterd wordt.
  8. Laat de granola afkoelen.
granola

Voeg één of twee handjes rozijnen of ander gedroogd fruit toe en je granola is klaar. Dit is het principe van het maken van granola.

Nog een keer in het kort; kies je ingrediënten, meng dit met elkaar, rooster voor 20 minuten op 180 graden in de oven, voeg na afkoelen eventueel gedroogd fruit of bessen toe.

Granola Maken Koolhydraatarm

Wanneer je koolhydraatarm eet en ook granola wilt eten is het in de supermarkt vaak lastig te vinden. Een alternatief is dan om het zelf te maken. Hierdoor weet je wat je eet, want je bepaalt zelf de ingrediënten.

Voor het maken van granola wordt een zoetstof gebruikt als ahorn of agavesiroop. Deze kan je vervangen door 90 gram vloeibaar zoetstof toe te voegen aan 150 gram havermout.

Ook zijn er siroop vervanger zoals Stevia sweet maple te koop die je kunt toevoegen als vervanging van ahorn of agave siroop. Ook de siropen van Walden Farm kunnen als vervanging gebruikt worden.

Als recept wil ik je het volgende idee meegeven. Zoals al eerder genoemd is, kun je met de ingrediënten spelen. De ingrediënten zijn:

  • 100 gram havervlokken
  • 3 el gesmolten kokosolie
  • 15 gram Stevia zoetstof vloeibaar
  • 100 gram pompoenpitten
  • 150 gram grof gehakte ongezouten noten melange
  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram kokoschips
  • 4 el Stevia Sweet Maple
  • 1 tl koek & Speculaaskruiden
  • Snufje zout

Bovenstaand in het hoofdstuk ‘Bereidingswijze Granola Maken’ staat beschreven hoe je heerlijke koolhydraat arme granola kunt maken. Vervang de suiker door zoetstof en je kunt zo aan de slag.

Granola Maken Gezond

Gezond eten en lekker eten gaat hand in hand. Vaak is de gedachte dat gezond niet lekker is, dit is een echt misvatting. Gezond en lekker gaan wel zeker hand in hand.

granola in kom

Wanneer je gezond wil eten is granola zeker een optie. Het voedingscentrum heeft er zelfs een recept van, wat zij noemen ‘een gezond start van je dag’. De ingrediënten zijn de volgende:

  • 75 gram hazelnoten
  • 250 gram havermout
  • 1 eetlepel olie
  • 75 gram gedroogde abrikozen, dadels, pruimen of appeltjes
  • 75 gram gebroken lijnzaad
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel kaneel, koekkruiden of gemberpoeder

De bereiding van granola wordt beschreven in bovenstaand hoofdstuk ‘Bereidingswijze granola maken’. De enige wijziging is dat alleen de hazelnoten en de havermout samen met de olie geroosterd worden. De andere ingrediënten worden na het afkoelen toegevoegd. Wanneer het gedroogde fruit, grote stukken zijn, raad ik je aan deze in kleine stukken te snijden.

Granola Maken Repen / Bar

Wil je granola meenemen naar je werk, de sportschool of gewoon als lekker tussendoortje? Maak dan een granola bar. Of eigenlijk meerdere repen. Lekker en gezond. Het verschil tussen granola en granola bar is dat bij granola het mengsel los op de bakplaat wordt gelegd en bij een granola reep wordt het in een vorm gedrukt.

granola repen

Als voorbeeld kan je onderstaand recept gebruiken, maar zoals eerder vertelt kan je natuurlijk van ingrediënten wisselen. Probeer en experimenteer er lekke op los. De ingrediënten zijn:

  • 150 g havermout
  • 75 g amandelen, gehakt
  • 2 tl zonnebloempitten
  • 100 g pindakaas
  • 3 el kokosolie
  • 4-5 eetlepels agave- of ahornsiroop
  • 6 g gedroogde cranberry’s
  • 2 tl chiazaad
  • 20 g geschaafde kokos

Het maken van de granola repen gaat als volgt:

  1. Leg bakpapier op de bakplaat en leg hierop de havermout, amandelen en zonnebloempitten. Schuif de bakplaat voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
  2. Daarna gaat de pindakaas, kokosolie en agavesiroop in een steelplannetje en dit maken we warm. Roer het mengsel goed door elkaar.
  3. Haal de bakplaat uit de oven en gooi de geroosterde ingrediënten in een kom. Doe daar dan het pindakaas mengsel bij en roer alles heel goed door elkaar.
  4. Gooi vervolgens het chiazaad, de cranberry’s en geschaafde kokos erbij en roer het wederom goed door elkaar.
  5. Neem een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier en doe hier vervolgens het granola mengsel in. Druk het aan met de achterkant van een natte pollepel.
  6. Snijd voorzichtig al repen en plaats vervolgens de schaal in de koelkast. Laat de schaal voor zeker 12 uur afkoelen.
  7. Snijd vervolgens nog een keer de repen los.

Dit is een makkelijke manier voor het maken van granola repen. Ook in dit recept kan je natuurlijk weer ingrediënten vervangen. Zoals eerder gezegd, experimenteer en leef je uit.

Granola Maken Zonder Noten

Granola bevat 8 basis ingrediënten. Één van de basis ingrediënten zijn noten. Dit is echter geen ‘must’! Wanneer je een notenallergie hebt of noten gewoon niet jouw ‘ding’ zijn, kan je ze zonder gevolgen weglaten.

Wanneer je de noten weglaat kan je er bijvoorbeeld extra zaden in doen. Dit geeft je granola extra vulling en extra smaak. De ingrediënten die je kunt gebruiken voor granola zonder noten zijn:

  • Havermout, 150 gram
  • Amandelen, 75 gram
  • Zonnebloempitten, 50 gram
  • Kokos vlokken, 50 gram
  • 4 el agave- of ahornsiroop
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Handje rozijnen

Met dit recept krijg maak je heerlijke granola zonder noten. Maar zoals ik heel de tijd al zeg, speel met de ingrediënten. Zit er iets tussen wat je niet lekker vindt, vervang het dan voor iets anders. Je kunt bijvoorbeeld kaneelpoeder vervangen voor vanille extract. Probeer en experimenteer.

Voor het klaarmaken van deze granola verwijs ik naar bovenstaand hoofdstuk ‘Bereidingswijze Granola Maken’. Volg de aanwijzingen en je hebt zo een heerlijke granola gemaakt.

Granola Maken Zonder Suiker

Wil je granola zonder suiker, dan kan je dit vervangen voor een vloeibare zoetstof. Normaal wordt er ahorn- of agavesiroop gebruikt welke zorgen voor het zoete en het kleverige. Als je deze zoetstoffen niet wil kan je het vervangen voor bijvoorbeeld een Stevia product. Stevia sweet maple is een goede plantaardige vervanger.

granola op bakplaat

Om je op weg te helpen kan je volgend recept gebruiken:

  • 150 gram havermout
  • 50 gram ongezouten noten gehakt
  • 50 gram zonnebloem- of pijnboom pitten of pompoenpitten of een mix van deze drie pitten.
  • 2 el kokosolie of zonnebloemolie
  • 3 el Stevia Sweet maple
  • 2 el water
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract
  • 75 gr rozijnen en cranberries

De bereidingswijze is makkelijk en leuk om te doen. Het staat beschreven in bovenstaand hoofdstuk ‘Bereidingswijze Granola Maken’. Volg de stappen en je hebt zo heerlijke granola zonder suiker.

Als alternatief recept kan je ook het recept gebruiken wat beschreven staat in het hoofdstuk ‘Granola Maken Koolhydraatarm’.

Granola Maken Met Chocolade

Het maken van chocolade granola is gelijk aan het maken van granola. Aan de geroosterde noten, zaden en havermout wordt op het laatst gebroken pure chocolade toegevoegd.

Echter voor extra smaak voegen wij ook cacaopoeder toe. Het recept is het volgende:

  • 200 gram havervlokken
  • 40 gram ongezouten amandelen
  • 40 gram ongezouten hazelnoten
  • 15 gram cacao poeder
  • 1 el vanille aroma
  • 3 el agave of ahornsiroop
  • 25 ml kokosolie
  • 50 gram pure chocolade, in stukken gebroken en gehakt

Het bereiden van deze granola is gelijk als het bereiden van elke granola. Echter worden de chocolade stukken toegevoegd aan het eind, als de granola is afgekoeld.

Voor het bereiden verwijs ik naar bovenstaand hoofdstuk ‘Bereidingswijze Granola Maken’. Daar staat precies omschreven wat je moet doen.

Glutenvrije Granola Maken

Gluten vrij wordt ook vandaag de dag, gelukkig steeds makkelijker. Ook granola maken kan je glutenvrij doen. Kijk naar alle recepten die bovenstaand omschreven zijn en vervang de havervlokken door gluten vrije havervlokken. Glutenvrij staat expliciet op de verpakking vermeld.

Je kunt ook andere vlokken gebruiken zoals soja vlokken. Ook hier geldt, probeer en experimenteer. Kijk wat je lekker vindt en wat leuk is om te maken.

Zo, nu weet je meer over granola maken. Succes!

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs