Hoe Dressing Maken? 8 manieren!

Deel deze blog makkelijk via:

Een heerlijke dressing kan bij heel veel gerechten. Er zijn zoveel variaties. In deze blog kun je vele manieren van dressings maken terugvinden, voor een aantal gerechten.  Je kunt deze ook bij andere gerechten gebruiken, gebruik je fantasie! Alle ingrediënten zijn bij de grote supermarkten verkrijgbaar.  Maar hoe maak je nu een dressing?

Vul een schaaltje met 3 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn en voeg verse kruiden toe. Doe daar een snuf zout en peper bij. Roer deze ingrediënten goed door elkaar. Deze dressing zal goed passen bij een groene salade bijvoorbeeld.  

Er is een dressing voor een groene salade, carpaccio, komkommer, bietensalade en nog veel meer! Het wordt allemaal onderstaand beschreven.

Dressing gaat natuurlijk over bijvoorbeeld een groene salade heen. Maar je, welke sla ga je gebruiken. Bekijk onze blog ‘17 Soorten Sla‘, hierin staan alle soorten sla beschreven en krijg je informatie over hoe je ze kan gebruiken.

Een vinaigrette is iets anders dan een dressing. Wil je meer weten over het maken van een vinaigrette? Bekijk dan onze blog ‘Hoe Vinaigrette Maken?‘.

Hoe je verschillende dressings maakt ga je nu lezen. De eetlepels en theelepels zijn afgestreken hoeveelheden.  

Dressing Maken

Een groene salade is snel heerlijk te maken met een basic dressing. De dressing bestaat uit een paar ingrediënten die je vast in huis hebt.

mosterd dressing
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels olie
  • 1 el verse kruiden zoals bieslook of een halve eetlepel gedroogde bieslook

Hoe maak je deze heerlijke dressing:

  1. Roer de mosterd door de olie
  2. Voeg de azijn erbij en roer goed door
  3. Voeg alle kruiden toe en roer goed door. Proef wat je er van vindt. Moet er peper en zout door dan mag je dit nu doen.

Dressing Salade 

Deze dressing gebruik je voor een groene salade maar kan ook heel goed bij andere groente zoals komkommer en tomaat. Voor 2 personen heb je het volgende nodig:

dressing salade
  • 3 el olijfolie 
  • 1 el azijn 
  • 1 volle theelepel mosterd 
  • Klein teentje knoflook 
  • 1 tl agavesiroop (voor een zoetere dressing) of suiker
  • grof gemalen peper

Vul een schaaltje met deze ingrediënten en roer dit flink door elkaar. Pers de knoflook uit en roer dit goed door elkaar.  Je hebt zojuist mijn favoriete dressing gemaakt! 

Wanneer je de dressing een dag van te voren maakt en je laat deze in de koelkast staan voor de volgende dag dan is de knoflook goed ingetrokken in de dressing, lekker pittig!  

Carpaccio Dressing

Om een lekkere dressing te maken voor bij de bieten carpaccio ga je als volgt te werk; Voor 2 personen heb je het volgende nodig: 

carpaccio dressing
Bieten carpaccio
  • 1 volle eetlepel (Mayolijn) mayonaise 
  • 2 el water 
  • 1 el truffelolie 
  • Peper en zout 
  • Voor een zoete variant: 1 tl agavesiroop of suiker

Hoe maak je deze dressing: 

  1. Roer de mayonaise en het water goed door elkaar. Het moet een mooie egale substantie worden. 
  2. Roer dan de truffelolie erdoor, net zo lang tot het in het geheel is opgenomen. 

Pak nu een lepel en besprenkel de carpaccio met deze heerlijke dressing. Versier het met de dressing.

Dressing room 

Om een heerlijke romige dressing te maken, maken wij gebruik plantaardige room, net zo lekker en minder vet.

Wat heb je nodig voor een dressing met room, voor 2 personen: 

  • 4 el soja room (Alpro soja) of soja kwark 
  • 2 el citroensap of azijn 
  • 2 el vers geknipte bieslook of peterselie of 1 el uit een potje. 
  • gemalen peper en zout 

Hoe maak je deze dressing: 

  1. Roer de room en citroensap door elkaar. Maak er een egale substantie van. 
  2. Voeg de kruiden toe.  Wanneer je droge kruiden gebruikt, laat dan de dressing even staan om deze zacht te laten worden voor je deze gebruikt.  
  3. Proef om gemalen peper en zout toe te voegen, doe dit dan nu en roer goed door. 

Deze dressing kan goed door of bij groente zoals spinazie en lof. 

Witlof Salade Dressing

Wat is er lekkerder om een dressing te doen bij een witlofsalade zodat het bittere wat naar de achtergrond verdwijnt of omdat je dit gewoon lekker vindt! 

witlof salade met walnoten

Wat heb je nodig voor een dressing witlofsalade voor 2 personen: 

  • 2 el soja yoghurt 
  • 2 el mayonaise (Mayolijn) 
  • Sap van een halve citroen 
  • 1 el agave siroop of suiker
  • Zout en peper 

Hoe maak je deze dressing voor de witlofsalade: 

  1. Voeg de yoghurt in een schaaltje en voeg de mayonaise erbij. Roer dit goed door. 
  2. Voeg citroensap toe en roer dit tot een egale massa. 
  3. Nu mag er 1 el agavesiroop aan toe gevoegd worden, en roer dit wederom goed door de dressing. 
  4. Voeg peper en zout toe naar wens. Proef en kruid eventueel bij.

Griekse Salade Dressing

In Griekenland hebben ze natuurlijk de Griekse salade dressing. Die kan je natuurlijk ook zelf maken. Wat heb je nodig voor een overheerlijke dressing voor een Griekse salade: 

griekse salade dressing
Tzatziki
  • ¼ komkommer  
  • 100 ml soja yoghurt 
  • 1 el Olijfolie  
  • Peper en zout 
  • 1 el Dille, fijngesneden 
  • 1 kleine teen knoflook 

Het maken van een Griekse salade dressing gaat als volgt: 

  1. Schil en rasp een komkommer. 
  2. Pers een kleine knoflook uit. 
  3. Maak een el dille, fijngesneden. 
  4. Voeg olijfolie en soja yoghurt bij elkaar en roer dit goed door. 
  5. Voeg komkommer, knoflook en dille toe en roer dit goed door.  
  6. Bewaar dit in de koelkast totdat het wordt gebruikt. 

Eet smakelijk! Ik ben benieuwd hoe het je smaakt. Denk je al vooruit, aan de zomer?

Dressing Pastasalade 

Pasta wordt veel gebruikt voor salades. Vaak als maaltijd salades. Hier kan je twee eenvoudige dressings voor gebruiken. We beginnen met een balsamico dressing.

Deze dressing kan heel gemakkelijk zijn maar kun je zelf uitbreiden met je eigen kruiden en andere smaakmakers. : 

dressing pastasalade

Voor 2 personen, 

  • 4 el olijfolie 
  • 2 el Balsamico azijn 

Roer dit goed door elkaar en voeg toe aan de pastasalade. 

Nog een dressing voor de pastasalade voor 2 personen, 

  • 1 potje Cremè Fraîche van Oatly cuisine Plantaardige variant die te koop is bij o.a  AH. 
  • 5 el pesto  
  • Peper en zout 

Om een dressing te maken van deze ingrediënten is niet moeilijk! 

  1. Roer cuisine fraîche en de pesto door elkaar. 
  2. Proef wat je ervan vindt en bedenk hoeveel peper en zout je erdoor wilt doen. Roer dit door de pasta.

Je pastasalade is klaar. Eet smakelijk

Koolsalade Dressing 

Kool kan je ook gebruiken als een salade. Klein gesneden en met een heerlijke dressing zet je weer eens wat anders op tafel. Wat heb je nodig om een dressing voor de koolsalade te maken, voor 2 personen: 

koolsalade
  • 2 volle el mayonaise (Majolijn) 
  • 2 el azijn of citroensap 
  • 1 tl mosterd 
  • peper en zout

Hoe maak je een koolsalade dressing: 

  1. Roer de mayonaise en azijn door elkaar en maak er een egale substantie van. 
  2. Roer de mosterd erdoor.
  3. Voeg peper en zout toe naar smaak!

Dat is alles! Nu lekker door de salades heen doen. Niet alles in een keer, kijk even wat je lekker vindt. Je kunt altijd nog meer dressing toevoegen.

Komkommer Dressing 

Deze dressing is in de zomer heerlijk over een gesneden komkommer heen. Lekker als ‘side dish’ bij je hoofdgerecht.

komkommer dressing

Benodigdheden dressing komkommer: 

  • 3 el olijfolie 
  • 4 el azijn of citroensap
  • 1 tl mosterd 
  • 2 tl agave siroop of suiker
  • Eventueel 1 el dille fijngesneden of 1 tl dille gedroogd 

Bereidingswijze:

Meng alles door elkaar. Wanneer je dille gedroogd gebruikt, laat dit dan 10 minuten staan, voor je gaat eten. Alle smaken komen dan los.  

Dressing Bietensalade

Om een dressing te maken bij een koude maar wel gekookte bietensalade ga je als volgt te werk. Maar eerst, wat heb je nodig: 

  • 6 el azijn 
  • 3 el mayonaise (majolijn) 
  • 2 tl (of meer) agavesiroop of schepje suiker. 
  • Een snuf peper en zout 

Meng alles door elkaar je voeg het toe aan de bietensalade. Voeg peper en zout toe als laatste. Proef wat je ervan vindt. Iedereen heeft een andere smaak of eetgewoonte. Voeg toe wat je mist of wat je meer wilt. Doe dit beetje bij beetje. 

Eet smakelijk! 

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs