Is Waldkorn Brood Gezond? Het is NEP bruin brood!

Deel deze blog makkelijk via:

Om elk product wat in de supermarkt ligt te verkopen wil de producent dat zijn product op valt en onderscheidend is dan andere producten. Zo is het ook met Brood. Onze ogen, reuk en beleving bepalen voor een groot deel of wij dat ene specifieke brood kopen. Maar is dat ene brood ook gezonder dan andere broden? Hoe zit dat dat dan met Waldkorn brood? Is Waldkorn brood gezond?

Is Waldkorn gezond? De conclusie is:

  • Waldkorn in niet gezonder dan volkorenbrood maar wel veel duurder. 
  • De Classic Waldkorn is gemaakt van 48% bloem uit meerdere granen er zijn zaden aan toegevoegd. 
  • Waldkorn wordt donker gekleurd om het gezonder te laten lijken.
  • Volkorenbrood en meergranenbrood gemaakt van meel, bevatten meer vezels en zijn gezonder.  

Waldkorn brood is inmiddels in meerder varianten verkrijgbaar. In dit artikel wordt gesproken over de Waldkorn Classic. Is het gezond? Hoe verhoudt het brood zich tot andere broden? De conclusie is verrassend.  

Wat Is Waldkorn? 

Waldkorn is geen graan! Het groeit niet in de natuur. Het is een naam verzonnen door CSM Bakery Solutions voor een brood wat zij ontwikkeld hebben. Waldkorn is een mix van grondstoffen met extra toevoegingen om het donkerder te maken, ‘lekkerder’ te laten smaken en ‘beter’ te laten uitzien.

waldkorn brood

Kortom: Waldkorn is een echt marketingproduct. Het moet er goed uitzien, goed smaken en goed voelen. Dit zegt allemaal nog niks of het ook goed voor ons is.

Is Waldkorn Volkoren(brood)?  

Volkoren is een wettelijk beschermde term.   

Brood mag alleen volkoren heten, wanneer het meel dat gebruikt wordt de gehele natuurlijke graankorrel bevat (= de meelkern, de kiem en de zemel). Of het nu grof of fijn gemalen is maakt niet uit. Het meel moet de gehele graankorrel bevatten dan is het volkoren.  

Tarwe graan

Waldkorn is een merknaam. Waldkorn is geen graan. Waldkorn is een marketingterm die ons moet verleiden tot aankoop van het brood.  

Waldkorn wordt gemaakt van witte bloem (=meelkern) van verschillende granen. Waldkorn is dan ook eigenlijk een wit brood en geen volkorenbrood.  

Wat Zijn De Waldkorn Brood Ingrediënten? 

Waldkorn is een samengesteld product. Er worden meerder granen gebruikt om tot een bloem melange te komen.  

De ingrediëntenlijst voor de Waldkorn Classic ziet er als volgt uit:  

48% tarwebloem, water, sojastukje, 3,5% geroosterde tarwemoutbloem, tarwegluten, bakkersgist, zonnebloempit, 2,5% gerstemeel, 2% havervlok, lijnzaad, gedroogd gerstemoutextract, 1% roggebloem, 1% haverkorrel, gejodeerd zout, palmolie, maltodextrine, 0,7% gedroogd roggezuurdesem, sesamzaad, tarwemoutmeel, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300])  

Toelichting:  

  • Tarwebloem geeft aan dat de basis witbrood is. 
  • Geroosterde tarwemoutbloem geeft het brood de donkere kleur (maar het blijft bloem) 
  • Gedroogd gerstemoutextract is een product dat wordt gebruikt als kleurstof voor het brood. 
  • Roggebloem ook voor de donkere kleur en voor smaak.  
  • Ascorbinezuur is een natuurlijke meelverbeteraar. 

Wat Zijn De Volkorenbrood Ingrediënten? 

Bijvoorbeeld het AH Zaanse grofvolkoren.  

Volkorentarwemeel, water, gebroken tarwe, tarwegluten, geplette tarwe, bakkersgist, moutmeel (gerst, tarwe), gejodeerd zout, antioxidant (ascorbinezuur [E300]). 

Zoals je ziet, zijn hier geen stoffen toegevoegd om het brood er leuk uit te laten ziet of om het brood donkerder te maken.  

Wat is De Voedingswaarde Van Waldkorn? 

Hier worden de voedingswaarde en de gezondheidsaspecten van het brood bepaald aan de hand van het vezel percentage. De vezels zorgen voor een verzadigingsgevoel, vezels geven de suikers langzamer vrij en vezels zijn natuurlijk goed voor de darmen. Vezels worden geleverd door volkoren graan, pitten, noten, zaden en gedroogd fruit, waarbij pitten, noten en zaden als extraatje gezonde onverzadigde vetten meegeven.  

Per 100 gram Waldkorn of Volkoren:

Soort KCal. Koolhydraten Eiwitten  Vezels Vetten  
Waldkorn 275 44 13 4,5 
Volkoren 235 39 13 6,5 1,5 

Hieruit kan geconcludeerd worden dat Waldkorn Classic niet voedzamer is dan volkorenbrood op basis van de vezels. Waldkorn brood heeft ook meer calorieën dan volkorenbrood.

Hoeveel Soorten Waldkorn Zijn Er? 

Waldkorn bestaat inmiddels sinds 1989 en sinds die tijd zijn er vele soorten producten ontwikkeld; Waldkorn Classic, Waldkorn De Luxe, Waldkorn Dessem, Waldkorn Donker Volkoren, Waldkorn Haver, Waldkorn Maïs, Waldkorn Vital.  

Elk broodsoort is samengesteld, volgens CSM Bakery Sollutions uit een ‘zorgvuldig geselecteerd melange van granen’.   

Hoe Ontstaat De Donkere Kleur Van Waldkorn? 

Als eerste dit. Donkerder brood dan volkorenbrood bestaat niet. Alle broden inclusief Waldkorn die donkerder zijn dan volkoren worden gekleurd. De kleurstoffen voor brood zijn gedroogd gerstemoutextract, geroosterde tarwevlokken, cacao of gekarameliseerde suiker. Het zijn gelukkig natuurlijke kleurstoffen. Cacao en gekarameliseerde suiker zijn niet verwerkt in Waldkorn, wel gerstemoutextract en geroosterde tarwevlokken.

De donkere kleur van brood is dus fabrieksmatig verkregen. Waarom doen de fabrikanten dit dan? Brood kopen is een beleving en wij mensen denken dat donker brood beter, voedzamer en gezonder voor ons is. Vandaar dat fabrikanten kiezen om brood donker te kleuren.  

Is Waldkorn Glutenvrij? 

Hier past een kort antwoord op. Nee, Waldkorn is niet in een glutenvrije variant verkrijgbaar.  

Bevat Waldkorn Toegevoegde Suikers? 

Waldkorn Classic, waar hier over gesproken is bevat geen toegevoegde suikers. Andere soorten zoals Waldkorn Donker Volkoren, Waldkorn Maïs en Waldkorn Oude Granen bevatten wel toegevoegde suikers.  

Wat Is De Prijs/Kwaliteit Verhouding Van Waldkorn? 

Om hier het antwoord op te geven moeten we niet vergeten dat de naam Waldkorn bedacht is door de markering afdeling van CSM Bakery Solutions. Dit is een commercieel bedrijf wat tot doel heeft winst te maken.  

De kwaliteit. 

Waldkorn Classic heeft als basis grondstof 48% bloem. Dit is het minst voedzame deel van de graankorrel en het goedkoopste deel.

Volkorenbrood bevat 100% volkorenmeel (dit is bij wet geregeld om de kwaliteit te waarborgen). Dit is het meest voedzame deel van de graankorrel en ook het duurste.  

 De prijs  

Om de prijzen te vergelijken is de webwinkel van Albert Heijn bezocht. Hier hebben we de prijzen opgezocht. Voor het volkorenbrood hebben we ‘AH Zaanse grofvolkoren heel’ genomen (prijspeil januari 2022).  

Prijs voor een Waldkorn Classic brood € 2,05.  Prijs voor een AH Zaanse grof volkoren € 1,39. 

Qua prijs/kwaliteit verhouding is het met het Waldkorn Classic brood slecht gesteld.  

Het ene brood is duidelijk het andere niet. Het is enkel gezonder als het meer vezels bevat. Ga dus nooit af op de kleur van het brood, de naam van het brood, de term meergranen of extra zaden. Het advies is om het etiket te bekijken en de ingrediënten te checken.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs