Hoe Zoete Aardappel Bewaren?

Deel deze blog makkelijk via:

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel maar een groente. Het lijkt op een aardappel en daarom noemen wij het ook zo. Het is eigenlijk een knolgewas. Ze zijn heerlijk om te eten en een aanvulling op vele gerechten. Maar hoe hou je zoete aardappelen goed? Hoe kan je zoete aardappel bewaren?  

Hoe Zoete Aardappel Bewaren? 

  • Hele, verse zoete aardappel op een donkere, koele plaats bewaren voor circa 3 weken.
  • Geschilde en gesneden aardappel in een bakje met water 2 dagen bewaren in de koelkast.
  • Gekookte aardappel 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje.
  • In de vriezer, na blancheren 6 maanden houdbaar.  

Hele verse zoete aardappel bewaren, stukjes bewaren en bereiden zoete aardappel bewaren, alles komt aanbod in dit artikel.  

Wil je meer weten over het bereiden van zoete aardappel? Lees dan dit artikel op onze site; Hoe Zoete Aardappel Bereiden? Wil je weten hoe je zoete aardappel lekker kan maken met kruiden en smaakmakers? Lees dan dit artikel op onze site; Welke Kruiden Bij Zoete aardappel?  

Hoe Zoete Aardappel bewaren?  

De zoete aardappel die wij hier in Nederland consumeren komen allemaal uit tropische gebieden zoals Mexico. De zoete aardappel is dan ook aan warme temperaturen gewend en hij houdt niet van koude. Bewaar een verse, ongesneden zoete aardappel daarom niet ik de koelkast.  

De beste bewaarplek voor een zoete aardappel is een donkere koele plaats waar het ongeveer 12 graden is. Vroeger was dit altijd de kelderkast. Aangezien de meeste huizen geen kelderkast hebben kan je de zoete aardappel het best in de keuken bewaren, zo donker en zo koel mogelijk.  

De zoete aardappel kan je zo ongeveer 3 weken bewaren na aankoop.  

Geschilde Zoete Aardappel Bewaren 

Een geschilde zoete aardappel heeft weer een ander bewaaradvies. Een zoete aardappel is een knolgewas en deze zijn niet verzot op koude temperaturen, ze gaan dan snel rotte.  

Een knolgewas en dus ok de zoete aardappel kan je in de koelkast bewaren, wanneer deze geschild is. Echter de bewaartijd is kort, circa 2 dagen.  

Vul een kunststof bakje met water en leg hier de geschilde zoete aardappel in. Doe de deksel op het bakje en zet het in de koelkast. 

Wat soms ook een oplossing is, is om de zoete aardappel in een vochtige doek in de koelkast te leggen.  

Verpak de aardappel niet in plasticfolie. De folie laat geen lucht door en hierdoor zal de zoete aardappel gaan rotte.  

Ik heb nog een advies wanneer je de zoete aardappel weer wilt gaan verwerken in een ander gerecht; Kijk, voel, ruik en proef.  

Kijk naar de kleur of er rotte plekken opzitten. Voel of de zoete aardappel nog stevig aanvoelt en niet slap is. Ruik of het nog fris en lekker ruikt. Ruikt het muf of bedompt, gooi het dan weg. Proeven hoeft in dit geval niet! Ga op je gevoel af om te bepalen of de zoete aardappel nog goed is.  

Halve Zoete Aardappel Bewaren 

Een halve zoete aardappel die verder niet gesneden of verwerkt is kan je ook nog even bewaren.  

Ook deze aardappel kan je het best met de gesneden kant in een bakje water leggen en dit bakje in de koelkast plaatsen. De aardappel kan je dan nog even bewaren, ongeveer 3 dagen.  

Wanneer je de aardappel wil wilt verwerken volg dan dit advies op: Kijk naar de kleur of er rotte plekken opzitten. Voel of de zoete aardappel nog stevig aanvoelt en niet slap is. Ruik of het nog fris en lekker ruikt. Ruikt het muf of bedompt, gooi het dan weg. 

Gekookte Zoete Aardappel Bewaren 

Een gekookte zoete aardappel is weer een ander verhaal.  

Koken heeft de structuur van de aardappel veranderd. Dit zorgt ervoor dat dit product niet buiten de koelkast bewaard mag worden. 

Doe de overgebleven, gekookte zoete aardappelen in een kunststof bakje met deksel en plaats dit bakje in de koelkast. De aardappel kan je zo ongeveer 2 dagen bewaren.  

Als je de zoete aardappel weer wilt verwerken in een ander gerecht, neem dan het volgende advies ter harte; Kijk of de aardappel er nog goed uitziet, ruik wanneer je het bakje opendoet of er geen vreemde geur vanaf komt. Weet je het nog niet zeker, proef dan even of de smaak nog lekker is.  

Zoete Aardappel Bewaren Vriezer 

Een zoete aardappel kan je ook in de vriezer bewaren. Om dit goed te doen, zodat de aardappel nog lekker is wanneer je het uit de vriezer zijn er wel een paar handelingen nodig.  

De aardappel moeten we eerst schillen en schoonmaken. Daarna schillen we de zoete aardappel. Wanneer dit gedaan is snijden we de zoete aardappels eerst in dikke plakken en vervolgens in blokjes. Hierna doen we de blokjes zoete aardappels in een pan met kokend water en koken de aardappels voor circa 3 minuten.  

Hoe zoete aardappel bewaren
Kort koken van zoete aardappel

Vervolgens worden de zoete aardappels uit de pan gehaald en afgegoten in een vergiet. Spoel de aardappels gelijk af onder de koude kraan, koel de aardappels goed af.  

Dit hele proces heet blancheren. Het koken van de aardappel zorgt ervoor dat de bacteriën gedood worden. Het snel afkoel stop vervolgens het garingsproces.  

Doe de aardappelen nu in een afsluitbare zak en leg deze zak in de diepvriezer. Je kunt ze nu zeker nog 6 maanden bewaard worden.  

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs