Hoe Zoete Aardappel in Airfryer Maken?

Deel deze blog makkelijk via:

De zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel. We behandelen het in de keuken echter wel als een aardappel. Zo wordt de zoete aardappel ook vaak gebruik, als vervanging van de aardappel. De zoete aardappel is eigenlijk een knol. En deze knollen behandelen we als aardappelen terwijl het dus eigenlijk een groente is. In deze blog gaan we zoete aardappel bereiden in de airfryer. Hoe doe je dat?

Snijd de geschilde of ongeschilde zoete aardappel in plakken en dan in reepjes. Besprenkel de zoete aardappel met olie en kruiden. Meng goed door elkaar. Bak de aardappelen voor 12-15 minuten in de airfryer op 200 graden.

Met de zoete aardappel kan je heel veel mooie en lekkere gerechten maken. Vandaar dat wij meerdere blogs hebben geschreven over zoete aardappel. Specifiek benoem ik hier het kruiden van zoete aardappel. Zo heb je altijd heerlijke zoete aardappel. Bekijk onze blog “Welke Kruiden Bij Zoete Aardappelen?‘ en je hebt altijd een smakelijk gerecht.

Zoete Aardappel In Airfryer

Het bereiden van zoete aardappel in de airfryer gaat anders dan gewone aardappels klaar maken in de airfryer. De gewone aardappel bevat namelijk zetmeel. De zoete aardappel is een knolgewas en bevat geen zetmeel. Dit is een wezenlijk verschil als we de aardappelen gaan frituren in de airfryer.

Doordat het geen zetmeel bevat is de zoete aardappel ook moeilijk te frituren in een frituurpan. De beste manieren om zoete aardappel frieten te maken is in de oven of in de airfryer.

Als eerste zullen we je op weg helpen voor het maken van zoete aardappel uit de airfryer, daarna doen we hetzelfde voor friet.

Zoete Aardappel uit Airfryer

Zoete aardappel en de airfryer gaan heel goed samen. Zeker als we schijfjes of blokjes maken van de zoete aardappel. Dit gerecht is een bijgerecht en kan ter vervanging van de gewone aardappel. Wat zijn de ingrediënten?

zoete aardappel airfryer
 • 2-3 zoete aardappels
 • Zout en peper
 • Zonnebloemolie, circa 1-2 eetlepels
 • 2 el Provençaalse kruiden

Heb je geen Provençaalse kruiden in huis, maak dan een mix van bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, basilicum, salie, marjolein en eventueel bonenkruid. Koken is namelijk ook experimenteren en uitproberen. Je kunt dus ook je eigen kruidenmix maken met jouw eigen favoriete kruiden. Kijk welke kruiden je hebt staan en voeg in totaal 2 eetlepels kruiden toe.

De werkwijze is als volgt:

 1. Verwarm de airfryer op 190 graden
 2. Schil de zoete aardappels en snijd in plakjes of blokjes.
 3. Meng nu de kruiden door de zonnebloemolie en bestrooi hiermee de aardappels. Meng nu alles goed door elkaar.
 4. Doe de aardappels nu in de airfryer voor ongeveer 12 minuten.

Pref eerst even of ze gaar zijn voordat je de zoete aardappels uit de airfryer haalt. Laat ze anders nog even staan.

Zoete Aardappel Frietjes Airfryer

Ook al is de zoete aardappel geen echte aardappel (het is een knolgewas), we willen er maar al te vaak frieten van maken. En deze frieten kunnen we perfect klaar maken in de airfryer. Wat heb je nodig?

zoete aardappel frietjes airfryer
 • 400 gram zoete aardappel
 • 1 el zonnebloemolie
 • 1/2 tl paprikapoeder
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • snufje chilipoeder
 • Zout

Je kunt de aardappel schillen, voordat je er friet van snijdt. Het hoeft echter niet, je kunt ook de schil eten. Was de aardappel dan wel eerst goed schoon onder de kraan en droog deze goed af.

Wat ga je doen? De instructies zin:

 1. Verwarm de airfryer voor op 200 graden.
 2. Snijd de aardappel eerst in plakken in de lengte richting. Snijd van deze plakken vervolgens de friet. De plakken zijn ongeveer 1 centimeter dik.
 3. Meng de kruiden met de olie en doe dit kruidenmengsel over de frieten. Zorg ervoor dat alle frieten besprenkeld zijn met olie.
 4. Doe de friet en het mandje in de airfryer en bak ze goud bruin in ongeveer 15 minuten. Kijk na circa 12 minuten of ze al gaar zijn anders kan je de 15 minuten volmaken.

Lekker zoete aardappel friet met paprika en knoflook. Dit gerecht past lekker bij groente of gewoon lekker dippen in mayonaise. Eet smakelijk.

Zoete Aardappel Friet Airfryer Knapperig

De zoete aardappel wordt vanuit zichzelf niet knapperig als je deze klaar maakt in de airfryer. Dat komt omdat de zoete aardappel geen aardappel is maar een knolgewas. De aardappel bevat zetmeel en de knol niet. Hierdoor worden ze minder krokant wanneer je zoete aardappel klaarmaakt.

Zoete Aardappel Friet Airfryer Knapperig

Er zijn echter wel twee manieren om zoete aardappel knapperig te maken. Dat kan door geen olie te gebruiken of je gebruikt bloem. Hoe maak je deze nu dan klaar? Je hebt nodig:

 • 2 zoete aardappel
 • 1 tl paprikapoeder,
 • 1 tl knoflookpoeder,
 • beetje tijm
 • Zout
 • 2 el bloem

De werkwijze is als volgt:

 1. Verwarm de airfryer voor op 200 graden
 2. Was de aardappel en snijd vervolgens de aardappel in plakken en vervolgens in reepjes.
 3. Meng de kruiden door de bloem en meng vervolgens de bloem met de aardappelen.
 4. Doe de aardappelen in de airfryer en bak voor ongeveer 12-15 minuten.

Je kunt ook de bloem weglaten en alleen de zoete aardappelen in de airfryer doen. Ook dan 12-15 minuten bakken. Haal de zoete aardappelen uit het mandje en bestrooi ze dan met de kruiden. De kruiden worden dus niet meegebakken anders verbranden ze.

Dit zijn de twee manieren om ze knapperig te krijgen. Nou ja, knapperig. Ze zijn iets harder maar zoals echte friet wordt het nooit. Ze zijn echter wel lekker, dus eet smakelijk.

Zoete Aardappel Airfryer Eerst Koken

De zoete aardappel is geen familie van de aardappel maar familie van de knolgewassen. Knollen worden anders klaar gemaakt dan aardappelen. Om lekkere zoete aardappel gerechten te maken uit de airfryer is het niet nodig om de aardappel eerst te koken.

De zoete aardappel kan geschild en ongeschild zonder koken klaar gemaakt worden in de airfryer. Wel zo makkelijk en wel zo snel!

Zoete Aardappel Airfryer Gezond

Het gezondheidsaspect werkt hier twee kanten op, namelijk de zoete aardappel zelf en de bereidingswijze.

Om met het laatste te beginnen, klaarmaken in de airfryer is uitermate gezond, want er wordt veel minder olie gebruikt. Olie hebben we nodig maar te veel is niet goed. Door de hete lucht wordt de zoete aardappel gebakken dus de bereidingswijze is gezond.

De zoete aardappel zelf is ook gezond, anders dan de aardappel maar gezond. De zoete aardappel bevat o.a.

 • Heel veel vezel, meer dan de aardappel. Wordt ook wel de vezelbom genoemd.
 • Bevat veel complexe koolhydraten en dat is goed. complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen.
 • Veel vitamine A. 1 ons zoete aardappel bevat al de vitamine A die je dagelijks nodig hebt.

Dit zijn wel de bekendste gezondheidsaspecten van zoete aardappel.

Zoals ik al aangaf hebben wij veel meer blogs geschreven over zoete aardappel. Ik wil je nog even wijze op de blog van het bewaren. Gebruik je de zoete aardappel niet direct of het je zoete aardappel over? Lees dan onze blog ‘Hoe Zoete Aardappel Bewaren?‘ zo blijven ze lang vers.

Ger en Karin

Wij zijn Ger en Karin en wij schrijven over plantaardige voeding. Hier kan je artikelen vinden over groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten, granen en meel, kruiden en specerijen, oliën en vetten. We posten constant nieuwe artikelen dus blijf ons volgen. Veel leesplezier, Bonen en Biet.

Nieuwste blogs